CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 1496|Reply: 17

[Lain-lain] ...Keadaan banjir di Johor dan keperluan untuk mangsa...

[Copy link]
Post time 13-1-2022 05:27 PM | Show all posts |Read mode
Jumlah mangsa banjir di Johor terus menurunBernama
Januari 13, 2022 11:47 MYT


Jumlah mangsa banjir di Johor setakat 8 pagi ini semakin berkurangan kepada 705 orang daripada 206 keluarga berbanding 1,044 orang petang semalam. -Gambar fail/Bernama


KUALA LUMPUR: Jumlah mangsa banjir di Johor setakat 8 pagi ini semakin berkurangan kepada 705 orang daripada 206 keluarga berbanding 1,044 orang petang semalam.
Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Alam Sekitar negeri R. Vidyananthan berkata tiga daerah masih terjejas banjir melibatkan 17 pusat pemindahan sementara (PPS), dengan Muar mencatatkan jumlah mangsa tertinggi iaitu 367 orang, diikuti Segamat (326) dan Tangkak (12).

"Stesen Sungai Muar di Bukit Kepong, Muar kekal pada paras bahaya namun menunjukkan trend penurunan, manakala stesen Sungai Muar di Buloh Kasap, Segamat merekodkan paras amaran namun turut mengalami trend penurunan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-1-2022 05:51 PM | Show all posts
Situasi banjir di Johor dan Melaka bertambah baikBernama
Januari 12, 2022 21:15 MYT


Di Johor, jumlah mangsa banjir berkurangan kepada 1,044 orang setakat 4 petang berbanding 1,227 orang pada sebelah pagi dengan 23 PPS masih beroperasi. - Gambar fail


KUALA LUMPUR: Situasi banjir di Johor dan Melaka semakin baik apabila hanya 1,059 mangsa masih berlindung di pusat pemindahan sementara (PPS) setakat petang ini.
Di JOHOR, jumlah mangsa banjir berkurangan kepada 1,044 orang setakat 4 petang berbanding 1,227 orang pada sebelah pagi dengan 23 PPS masih beroperasi.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Alam Sekitar negeri R. Vidyananthan berkata empat daerah masih terjejas banjir dengan Muar merekodkan jumlah mangsa tertinggi iaitu 526 orang diikuti Segamat (411), Batu Pahat (81) dan Tangkak (26).


"Stesen Sungai Muar di Bukit Kepong, Muar menunjukkan paras bahaya namun mengalami trend penurunan manakala stesen Sungai Muar di Buloh Kasap, Segamat merekodkan paras amaran namun turut mengalami trend penurunan," menurutnya dalam kenyataan hari ini.
SEMUA MENGENAI BANJIR DI SINI

Beliau berkata cuaca di seluruh negeri kini dilaporkan cerah termasuk di daerah terjejas banjir.
Vidyananthan juga berkata Jalan Felda Bukit Aping di Kota Tinggi telah ditutup kepada semua kenderaan susulan kejadian tanah runtuh.
Di MELAKA, Pengarah Angkatan Pertahanan Awam Malaysia Melaka Leftenan Kolonel (PA) Cuthbert John Martin Quadra berkata 15 orang daripada lima keluarga masih ditempatkan di satu PPS di Jasin setakat 4 petang tadi.
-- BERNAMA

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-1-2022 07:23 PM | Show all posts
SITUASI SEMASA BENCANA BANJIR
Sehingga jam 3 petang 13 Januari 2022, KKM juga ingin memaklumkan:
  • Jumlah Pusat Perpindahan Sementara (PPS) yang masih beroperasi – 19 PPS [Johor (17), Melaka (1), dan Sarawak (1)];
  • Jumlah negeri dilanda banjir – Tiga (3) ( Melaka, Johor, dan Sarawak);
  • Jumlah keseluruhan mangsa terjejas banjir – 695 orang;
  • Jumlah keseluruhan kes positif COVID-19 di PPS – 15 kes (tiada kes baharu hari ini);
  • Jumlah keseluruhan kes positif COVID-19 dalam kalangan mangsa banjir – 470 kes (tiada kes baharu hari ini); dan
  • Jumlah kluster COVID-19 di PPS – satu (1) kluster (tiada pertambahan kluster baharu hari ini).
Pada 13 Januari 2022, sebanyak empat (4) kes penyakit berjangkit yang dikesan dalam kalangan mangsa banjir. Bilangan kes yang dilaporkan adalah seperti dalam Jadual 2:

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-1-2022 04:19 PM | Show all posts
KDN akui aset PDRM usang, tidak sesuai laksana kerja menyelamatShuhada Abdul Kadir
Januari 14, 2022 13:44 MYT

Hamzah berkata pihaknya menyedari aset dimiliki Polis Diraja Malaysia (PDRM) semakin usang dan tidak sesuai digunakan dalam kerja-kerja menyelamat pada masa ini. - Gambar fail

SEGAMAT: Kementerian Dalam Negeri (KDN) akan membuat penilaian rapi berhubung keperluan mendapatkan aset baharu khusus dalam berdepan operasi menyelamat dan menghadapi bencana alam.
Menterinya Datuk Seri Hamzah Zainudin berkata, ia susulan pihaknya menyedari aset dimiliki Polis Diraja Malaysia (PDRM) semakin usang dan tidak sesuai digunakan dalam kerja-kerja menyelamat pada masa ini.

“Banyak aset kita bila dalam keadaan nak membantu ini baru kita sedari ianya sudah agak lama seperti bot yang digunakan selama ini sudah uzur.
“Helikopter yang kita (PDRM) ada juga agak lama yang mana aset berkenaan tiada teknologi terbaru yang menggunakan kaedah elektronik lebih canggih, sebab itu kita juga fikirkan untuk mencari aset lebih sesuai.
“Ini perkara baru yang saya kata kita kena lihat dan mesti bersedia mencari beberapa kaedah kerana apabila jadi bencana, pengajarannya apa dan bagaimana kita harus bersiap sedia,” katanya.
Beliau berkata demikian dalam sidang media selepas mengadakan lawatan ke Pusat Latihan Polis (PULAPOL), di sini pada Jumaat.

                                [TERKINI] Lawatan kerja Menteri Dalam Negeri ke Segamat dan MuarBeliau sebelum itu turut mengadakan lawatan ke beberapa kawasan yang terjejas banjir disekitar daerah Segamat dan Muar termasuk di Galeri Darurat Bukit Kepong.
Dalam pada itu, beliau turut memaklumkan kementerian memperuntukkan RM 250,000 bagi kerja-kerja membaik pulih Galeri Darurat Bukit Kepong, Muar yang terjejas teruk akibat banjir baru-baru ini.

“Atas sifat prihatin KDN, saya telah bersetuju memberikan bantuan kewangan untuk baik pulih kawasan galeri bersejarah tersebut meskipun semua artifak dapat diselamatkan.

“Walaupun kerana kita sudah buat reka bentuk galeri tersebut lebih tinggi selepas mengambil kira bencana besar pada tahun 2011 lalu, namun apakah keperluan menghadapi bencana pada masa akan datang perlu diberi perhatian,” tambahnya.
Galeri berkenaan sebelum ini ditenggelami air sehingga paras kira-kira 2.5 meter dan merupakan yang terteruk sejak tahun 2011 lalu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-1-2022 07:24 PM | Show all posts
Menjunjung Titah DYAM Tunku Mahkota Johor


MISI BANTUAN BANJIR SOUTHERN VOLUNTEERS ISKANDAR PUTERI KE DAERAH MUAR


14 Januari 2022 | Jumaat | Lenga, Muar


Misi Bantuan Banjir Southern Volunteers Iskandar Puteri(SVIP) pada hari ketiga hari ini telah meneruskan kerja-kerja pembersihan sisa-sisa banjir di Kampung Sungai Meda dan Kampung Jawa, Lenga, Muar.


SVIP telah menjalankan kerja-kerja mencuci rumah mangsa-mangsa yang terlibat termasuk mengangkat dan mengangsingkan kelengkapan rumah yang telah rosak.


Selain itu, Majlis Bandaraya Iskandar Puteri juga turut menyediakan jentera bagi mengangkat sampah-sampah pukal untuk dihantar ke pusat pelupusan sampah yang telah disediakan.


Semoga sumbangan dan bantuan yang telah disalurkan oleh Southern Volunteers ini diharap dapat mengurangkan beban yang ditanggung oleh mangsa-mangsa yang terlibat.


#SouthernVolunteers
#kitajagakita

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-1-2022 11:10 AM | Show all posts
Sedikit sebanyak....dapat memberikan kepada mereka ... Moga dipermudahkan buat mereka..


Terima kasih  dermawan-dermawan hebat.. sahabat SOUTHERN FAMILY.. Anak Johor Diperantauan lembah Klang... Alhamdulillah barangan sumbangan telah saya berikan kepada mereka memerlukan..


Terima kasih Sahabat volunteer
SahabatJohor Dt
Sukarelawan SahabatJohordt
Skuad Pasca Bencana (SJDT)
dan
Anak muda
YOSH FOUNDATION


Moga dipermudahkan untuk kita semua dihari-hari mendatang....
08 Januari 2022
Kampung  Spang loi Segamat

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-1-2022 02:20 PM | Show all posts
Jumlah mangsa banjir di Johor menurun kepada 95 orangBernama
Januari 15, 2022 09:56 MYT


Cuaca di seluruh negeri kini dilaporkan cerah termasuk daerah terjejas banjir. - Foto BERNAMA


JOHOR BAHRU: Jumlah mangsa yang terjejas banjir sejak 1 Jan lepas terus menurun kepada 95 mangsa setakat 8 pagi ini berbanding 271 individu, petang semalam.
Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Alam Sekitar negeri R. Vidyananthan berkata hanya tinggal dua daerah masih terjejas banjir, melibatkan lima pusat pemindahan sementara (PPS) dengan Segamat kekal dengan mangsa tertinggi iaitu 83 orang diikuti Tangkak 12 orang.

"Muar telah pulih daripada banjir sepenuhnya semalam apabila PPS terakhir di daerah itu Balai Raya Kampung Jawa telah ditutup petang semalam, selain Sekolah Agama Buloh Kasap dan Balai Raya Kampung Sanglang di Segamat berikutan semua mangsa telah dibenarkan pulang ke kediaman masing-masing.


"Bagaimanapun, penduduk yang tinggal berhampiran Sungai Bekok, Empangan Bekok di Batu Pahat yang merekodkan tahap waspada dengan trend menaik, diingatkan agar sentiasa berjaga-jaga," katanya dalam kenyataan hari ini.
Beliau berkata cuaca di seluruh negeri kini dilaporkan cerah termasuk daerah terjejas banjir.

-- BERNAMA

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-1-2022 02:36 PM | Show all posts
STATE: JOHOR


Empangan Bekok, Batu Pahat Water level 16.43m has exceeded ALERT  level (15.5m) by 0.93m
Trend: no change (Date: 15/01/2022 14:00) Rainfall: 0mm
(Date: 15/01/2022 14:00)


Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2022 08:16 AM | Show all posts

Berita mlm td

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2022 08:19 AM | Show all posts


Lagi berita banjir termenung di Batu Pahat

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-1-2022 11:54 AM | Show all posts
tari replied at 16-1-2022 07:19 AM
Lagi berita banjir termenung di Batu Pahat

Banjir: Segamat dijangka pulih dalam tempoh terdekat, jumlah mangsa semakin turunAstro Awani
Januari 18, 2022 06:04 MYT

Anggota JBPM memantau kawasan yang dinaiki air di daerah Segamat. - Foto BERNAMA


KUALA LUMPUR: Situasi banjir di Segamat, Johor dijangka pulih sepenuhnya dalam tempoh terdekat dengan jumlah mangsa banjir terus menurun kepada 37 orang pagi ini berbanding lebih 74 individu pagi semalam.

Info daripada Portal Bencana NADMA memaklumkan, hanya satu pusat pemindahan sementara (PPS) masih dibuka di Sekolah Agama Gemereh, yang menempatkan lapan keluarga.

Daerah itu sukar surut airnya akibat air banjir termenung.
Dengan cuaca yang cerah setiap hari di 10 daerah di Johor, memberi peluang kepada Segamat pulih daripada banjir sepenuhnya.
Pada Sabtu, Pegawai Daerah Segamat, Hasrin Kamal Hashim berkata, Pusat Kawalan Operasi Banjir Daerah Segamat akan membuat penilaian sebelum penutupan sepenuhnya PPS dilakukan berikutan keadaan sudah pulih kira-kira 98 peratus.

Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2022 03:13 PM | Show all posts

37 mangsa banjir di Segamat
Johor Bahru: Mangsa banjir di Segamat kekal 37 orang daripada lapan keluarga setakat 8 pagi ini susulan masih ada kawasan yang belum surut.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Alam Sekitar negeri R Vidyananthan berkata, hanya satu pusat pemindahan sementara masih dibuka iaitu Sekolah Agama Gemereh yang menempatkan mangsa banjir dari Kampung Kebangsaan Gemereh, di sini.


Setakat pagi ini, cuaca di Mersing dilaporkan mendung manakala cuaca di sembilan daerah lain adalah cerah.

Sementara itu, hanya Sungai Bekok di Empangan Bekok, Batu Pahat mencatatkan aras waspada iaitu 16.3 meter.

Disiarkan pada: Januari 18, 2022 @ 10:13am


kredit harian metro

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-1-2022 08:35 AM | Show all posts
Keadaan banjir di Johor semakin pulihBernama
Januari 14, 2022 21:39 MYT

Situasi banjir di Johor semakin pulih apabila jumlah mangsa terjejas berkurangan kepada 271 orang setakat 4 petang ini berbanding 309 orang, pagi tadi. - Foto BERNAMA


JOHOR BAHRU: Situasi banjir di Johor semakin pulih apabila jumlah mangsa terjejas berkurangan kepada 271 orang setakat 4 petang ini berbanding 309 orang, pagi tadi.
Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Alam Sekitar negeri R.Vidyananthan berkata lapan pusat pemindahan sementara (PPS) masih dibuka di tiga daerah dengan Segamat mencatatkan jumlah mangsa tertinggi iaitu 161 orang, diikuti Muar (98) dan Tangkak (12).
"PPS Balairaya Pogoh Tengah di Segamat ditutup pada 8 pagi tadi dan cuaca di seluruh negeri dilaporkan cerah hari ini termasuk di daerah terjejas banjir," katanya dalam kenyataan.

Beliau berkata bagaimanapun Sungai Muar di Bukit Kepong, Muar masih di paras amaran dan penduduk di lokasi berhampiran diminta supaya sentiasa berwaspada.
-- BERNAMA

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-2-2022 08:24 AM | Show all posts
Ramalan Cuaca Negeri

Lokasi: Johor                           
Tarikh
Cuaca
Ramalan
04/02/2022
Jumaat
                                       
Hujan di satu dua tempat
Pagi: Hujan di satu dua tempat
                                        Petang: Tiada hujan
                                        Malam: Tiada hujan
                                        Min: 23°
                                        Maks: 33°
05/02/2022
Sabtu
                                       
Hujan di satu dua tempat di kawasan pantai
Pagi: Hujan di satu dua tempat di kawasan pantai
                                        Petang: Tiada hujan
                                        Malam: Tiada hujan
                                        Min: 23°
                                        Maks: 33°
06/02/2022
Ahad
                                       
Ribut petir di satu dua tempat
Pagi: Hujan di satu dua tempat
                                        Petang: Ribut petir di satu dua tempat
                                        Malam: Tiada hujan
                                        Min: 23°
                                        Maks: 33°
07/02/2022
Isnin
                                       
Ribut petir di satu dua tempat di kawasan pedalaman
Pagi: Hujan di satu dua tempat
                                        Petang: Ribut petir di satu dua tempat di kawasan pedalaman
                                        Malam: Hujan di satu dua tempat di kawasan pedalaman
                                        Min: 23°
                                        Maks: 33°
08/02/2022
Selasa
                                       
Ribut petir di beberapa tempat
Pagi: Hujan di satu dua tempat
                                        Petang: Ribut petir di beberapa tempat
                                        Malam: Hujan di satu dua tempat di kawasan pedalaman
                                        Min: 23°
                                        Maks: 32°
09/02/2022
Rabu
                                       
Ribut petir di beberapa tempat
Pagi: Hujan di satu dua tempat
                                        Petang: Ribut petir di beberapa tempat
                                        Malam: Hujan di satu dua tempat di kawasan pedalaman
                                        Min: 23°
                                        Maks: 32°
10/02/2022
Khamis
                                       
Ribut petir di beberapa tempat
Pagi: Hujan di satu dua tempat
                                        Petang: Ribut petir di beberapa tempat
                                        Malam: Hujan di satu dua tempat di kawasan pedalaman
                                        Min: 23°
                                        Maks: 32°

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-2-2022 01:23 PM | Show all posts
Ramalan Cuaca Negeri                                                                                                                                 
                                            
Lokasi: Johor                           
Tarikh
Cuaca
Ramalan
07/02/2022
Isnin
                                       
Ribut petir di beberapa tempat
Pagi: Hujan di satu dua tempat
                                        Petang: Ribut petir di beberapa tempat
                                        Malam: Hujan di satu dua tempat
                                        Min: 23°
                                        Maks: 32°
08/02/2022
Selasa
                                       
Ribut petir di beberapa tempat
Pagi: Tiada hujan
                                        Petang: Ribut petir di beberapa tempat
                                        Malam: Hujan di satu dua tempat
                                        Min: 23°
                                        Maks: 32°
09/02/2022
Rabu
                                       
Ribut petir di beberapa tempat
Pagi: Tiada hujan
                                        Petang: Ribut petir di beberapa tempat
                                        Malam: Hujan di satu dua tempat
                                        Min: 23°
                                        Maks: 32°
10/02/2022
Khamis
                                       
Ribut petir di beberapa tempat
Pagi: Tiada hujan
                                        Petang: Ribut petir di beberapa tempat
                                        Malam: Hujan di satu dua tempat
                                        Min: 23°
                                        Maks: 32°
11/02/2022
Jumaat
                                       
Ribut petir di beberapa tempat
Pagi: Tiada hujan
                                        Petang: Ribut petir di beberapa tempat
                                        Malam: Hujan di satu dua tempat
                                        Min: 23°
                                        Maks: 32°
12/02/2022
Sabtu
                                       
Ribut petir di beberapa tempat
Pagi: Tiada hujan
                                        Petang: Ribut petir di beberapa tempat
                                        Malam: Hujan di satu dua tempat
                                        Min: 23°
                                        Maks: 32°
13/02/2022
Ahad
                                       
Ribut petir di beberapa tempat
Pagi: Tiada hujan
                                        Petang: Ribut petir di beberapa tempat
                                        Malam: Hujan di satu dua tempat
                                        Min: 23°
                                        Maks: 32°

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-2-2022 11:21 AM | Show all posts


MetMalaysia | Hujan dijangka berterusan hingga 14 FebruariLuruan angin timuran yang dijangka berterusan hingga 14 Februari ini menyebabkan peningkatan kelembapan dan berpotensi membawa hujan berterusan di negeri pantai timur. Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) menerusi kenyataan memaklumkan, amaran hujan berterusan kategori waspada turut dikeluarkan bagi selatan Pahang dan timur Johor pada hari ini.
Februari 10, 2022 15:18 MYT

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-2-2022 12:13 PM | Show all posts
Edited by seribulan at 16-2-2022 03:08 PM

Ramalan Cuaca Negeri                                                                                                        
                            Johor                           
                                            
                                                                                                                                                                                                                        Lokasi:                          
Tarikh
Cuaca
Ramalan
16/02/2022
Rabu
                                       
Ribut petir di satu dua tempat
Pagi: Ribut petir di satu dua tempat
                                        Petang: Ribut petir di satu dua tempat di kawasan pedalaman
                                        Malam: Tiada hujan
                                        Min: 23°
                                        Maks: 32°
17/02/2022
Khamis
                                       
Ribut petir di satu dua tempat
Pagi: Tiada hujan
                                        Petang: Ribut petir di satu dua tempat
                                        Malam: Tiada hujan
                                        Min: 23°
                                        Maks: 32°
18/02/2022
Jumaat
                                       
Ribut petir di satu dua tempat
Pagi: Tiada hujan
                                        Petang: Ribut petir di satu dua tempat
                                        Malam: Tiada hujan
                                        Min: 23°
                                        Maks: 32°
19/02/2022
Sabtu
                                       
Ribut petir di satu dua tempat di kawasan pedalaman
Pagi: Tiada hujan
                                        Petang: Ribut petir di satu dua tempat di kawasan pedalaman
                                        Malam: Tiada hujan
                                        Min: 23°
                                        Maks: 32°
20/02/2022
Ahad
                                       
Tiada hujan
Pagi: Tiada hujan
                                        Petang: Tiada hujan
                                        Malam: Tiada hujan
                                        Min: 23°
                                        Maks: 32°
21/02/2022
Isnin
                                       
Tiada hujan
Pagi: Tiada hujan
                                        Petang: Tiada hujan
                                        Malam: Tiada hujan
                                        Min: 23°
                                        Maks: 32°
22/02/2022
Selasa
                                       
Tiada hujan
Pagi: Tiada hujan
                                        Petang: Tiada hujan
                                        Malam: Tiada hujan
                                        Min: 23°
                                        Maks: 32°

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-2-2022 10:04 AM | Show all posts
Edited by seribulan at 28-2-2022 09:07 AM

Ramalan Cuaca Negeri                                                                                                                                                                                                                                                      

Lokasi: Johor                        
Tarikh
Cuaca
Ramalan
28/02/2022
Isnin
                                       
Ribut petir di satu dua tempat
Pagi: Tiada hujan
                                        Petang: Ribut petir di satu dua tempat
                                        Malam: Hujan di satu dua tempat
                                        Min: 23°
                                        Maks: 32°
01/03/2022
Selasa
                                       
Ribut petir di satu dua tempat di kawasan pedalaman
Pagi: Tiada hujan
                                        Petang: Ribut petir di satu dua tempat di kawasan pedalaman
                                        Malam: Hujan di satu dua tempat
                                        Min: 23°
                                        Maks: 32°
02/03/2022
Rabu
                                       
Ribut petir di satu dua tempat
Pagi: Tiada hujan
                                        Petang: Ribut petir di satu dua tempat
                                        Malam: Hujan di satu dua tempat
                                        Min: 23°
                                        Maks: 32°
03/03/2022
Khamis
                                       
Ribut petir di satu dua tempat
Pagi: Tiada hujan
                                        Petang: Ribut petir di satu dua tempat
                                        Malam: Hujan di satu dua tempat
                                        Min: 23°
                                        Maks: 32°
04/03/2022
Jumaat
                                       
Ribut petir di satu dua tempat
Pagi: Hujan di satu dua tempat
                                        Petang: Ribut petir di satu dua tempat
                                        Malam: Hujan di satu dua tempat
                                        Min: 23°
                                        Maks: 32°
05/03/2022
Sabtu
                                       
Ribut petir di satu dua tempat
Pagi: Hujan di satu dua tempat
                                        Petang: Ribut petir di satu dua tempat
                                        Malam: Hujan di satu dua tempat
                                        Min: 23°
                                        Maks: 32°
06/03/2022
Ahad
                                       
Ribut petir di satu dua tempat
Pagi: Hujan di satu dua tempat
                                        Petang: Ribut petir di satu dua tempat
                                        Malam: Hujan di satu dua tempat
                                        Min: 23°
                                        Maks: 32°

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

25-6-2022 06:54 AM GMT+8 , Processed in 0.095892 second(s), 24 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list