CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: akeefz

KISAH SERAM MASA TRAINING KAT MELAKA

[Copy link]
 Author| Post time 28-8-2010 12:05 AM | Show all posts
Post Last Edit by akeefz at 30-8-2010 16:20

salam sahabat semua.. ni kisah ketiga untuk tatapan anda..

KISAH KETIGA: BANGLO AKADEMI XXXX YANG MISTERI

kekadang pikir pelik gak, nape dlm masa singkat kami dok kat banglo tu, mcm2 citer kuar.. sebenarnya akademi tu pun ada kisah misteri tersendiri..

kenapa saya  kata gitu? mana ada lagi dalam sejarah orientasi, pegwai2 baru yang akan menetap di akademi itu akan dibawa secara berkumpulan dan akan ditunjukkan sebahagian kawasan yang DILARANG SAMA SEKALI melepak selepas waktu maghrib? dipesan berkali kali jangan buat benda x senonoh kat situ? apa apa pun bagus jugak larangan2 itu dikuatkuasakan supaya x terjadi perkara2 yang tidak diingini kan...

ok berbalik kepada kisah seterusnya.. sahabat saya dari johor bahru salah seorg pegawai yang sama berkursus dengan saya, tidur di bilik no 3 ditingkat atas banglo.. saya tinggal di bilik no 1 (bilik peristiwa Giant tadi), bilik no 2 dibiar kosong (pun ada peristiwa seperti diatas tadi).. kalu ikut logik, bilik no 3 pun mesti ada cerita kan?

so, sahabat saya ni tidur la ramai2 atas tilam yang dibentang seramai dalam 7,8 orang dlm bilik no 3 tu.. mlm kedua kat situ kalu x silap, masa dia tidur dia terasa ada orang usik ibu jari kaki dia.. pendek kata habis kaki dia kena garu2, kena usik2..

mula2 malas la dia nak buka mata, cos dia fikir mesti kawan dia yang buat pejadal nie.. tapi last2 x tahan, dia bangun gak..

abis keliling dia tgk, sume dah terlentang tidur... so saper yang kacau kaki dia? x puas hati tak dapat nak tempik kat sape2, dia pun baring semula nak tidur...

mungkin mata yang mengantuk, atau dia yang masih dalam mimpi.. apa yang dia tengok lepas tu membuat saya ingin menulis pada saat ini...

sambil berbaring, mata sahabat saya terpandang lurus ke hadapan.. di depan dia ada satu almari besar.. x menarik pada pandangan mata pun.. tapi pandang lagi sekali nun kat atas almari tu macam ada 'benda' yang mencangkung, mata merah pandang tajam pada sahabat saya nie..

dalam hati sahabat saya tu, hanya Tuhan yang tahu... slow2 dia tarik selimut, baca apa2 yang patut dan alhamdulillah, tidur dia nyenyak sampai ke pagi...

dan yang pelik sekali, lepas pada hari itu x dengar lak orang lain kena ganggu masa tidur kat situ.. maybe darah sahabat saya ni manis kut? hehe...

oh ye, sedikit penambahan.. bukan ada satu banglo saja di situ tapi 2 bijik.. satu banglo memang digunakan oleh pengarah akademi tu sebagai tempat tinggal dia.. cuma banglo kami tu dikosongkan dan jarang digunakan..

dihadapan kedua2 banglo tu adalah swimming pool akademi kami.. walaupun x ada citer angker kat situ, tapi penjaga swimming pool tu ada gak citer pasal ada bunyi air berkocak malam2 kat swimming pool tu... tak tau la apa yang 'tumpang' mandi kan?

wallahhualam... until next time yek.. saya nak cite pengalaman saya lak hehe

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 28-8-2010 12:08 AM | Show all posts
aku rasa aku tau akademi mane ni sbb aku pernah lalu situ...xnak la dedah kan sbb TT pun xnak bagita ...
sw00sh Post at 27-8-2010 15:55



    haha.. kantoi ke akademi XXXX nie? ye la kut, bape banyak sangat la akademi yang ada kat melaka hehe...
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2010 10:48 AM | Show all posts
akademi kastam ke..
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2010 09:22 AM | Show all posts
akademi kastam yang kat medan ikan bakar pernu tu ke?
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2010 12:26 PM | Show all posts
akademi kastam mana ada kat ikn bakr.hhehe..

ni akademi kastam kt bukit baru...jalan nk ke ayer keroh tu...sblm ayer terjun kt MBMB tu..
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2010 12:45 PM | Show all posts
tt, sambung lagi...lagi...dan lagi...
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2010 12:55 PM | Show all posts
cerita akeefz ni best la..
seram seram gak tapi lawak pun ada lagi2 part giant tu.. kesian dia..
kalo ada story cita la lagi tak sabar bak baca
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2010 03:23 PM | Show all posts
TT sambung lah lagi...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 30-8-2010 03:27 PM | Show all posts
Post Last Edit by akeefz at 30-8-2010 16:21

salam sahabat.. mcm2 spekulasi yek akademi yang mana satu haha... k la, selanjutnya..

MISTERI BLOK ASRAMA AKADEMI XXXX

tahun 2001, masa saya kursus kat sana kami cuma ada dua blok asrama untuk pegawai lelaki.. asrama A dan B.. setiap blok ada 4 dorm iaitu bilik 1,2,3,4.  Saya ditempatkan dibilik 1, dalam tu ada 8 katil, meja belajar dan almari.. dalam bilik campur sume pegawai dari johor, kedah, sarawak, wilayah.. kebetulan saya dan Giant (cite pertama tadi) tidur katil sebelah2..

bila dah ramai2 tu macam2 cite la kuar.. dalam masa singkat sume jadi satu kepala lak.. tu bab yang seronok hehe

peraturan kat sana xde bezanya dengan asrama sekolah biasa.. lepas 12 mlm lampu kena tutup, sume kena tidur.. saya dengan Giant ni selalu gak berbual sampai ke pagi, mana la mata tak mengantuk boleh terus tidur kan.. satu mlm tu, semua 6 orang dalam bilik saya nyenyak tidur. konfirm la tidur kalau dah dengar bunyi dengkur masing2..

saya lak ngan Giant dok bercerita lagi.. tengah seronok berbual tu, saya perasan sahabat dari Kedah yang dok dikatil hujung sekali dekat dengan pintu tiba2 bangun, duduk kat katil.. saya biarkan je la, maybe bangun nak gi toilet kut.. tapi yang peliknya, dia just duduk membeku diri tak gerak2..

dalam samar malam tu, kami perasaan yang dia masih tidur cos mata tertutup lagi.. saya just tengokkan je la.. pikir gak budak nie mengingau ke.. TIBA-TIBA.. dalam keadaan mata pejam tu dia menjerit maki hamun, macam ajak 'somebody' kat depan dia untuk bergaduh.. yang lagi pelik sumpah seranah dia tu dalam bahasa SIAM..

punya la kami terkejut.. bangun kami dari katil cuba tenangkan sahabat tu.. tapi macam tak 'lut' jek.. nasib baik lepas 2,3 minit camtu, dia kembali baring dan sambung tidur.. pikir2 balik kelakar gak peristiwa tadi, tapi campur2 seram gak..

esok nya, bila kami tanya sahabat tu, mati idup balik dia tak ngaku dia ngingau.. tapi kalu ngingau pun, x kan keras sangat bahasa siam dia ye tak.. ni mesti kes biasa masuk thailand kut.. entah lah...

wallahhualam... tunggu next story k...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2010 03:35 PM | Show all posts
smbg la lg..best cte nih..
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2010 04:02 PM | Show all posts
itu je ke TT..raya ni xde operasi ker?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-8-2010 04:18 PM | Show all posts
Post Last Edit by akeefz at 30-8-2010 16:24

ari ni rajin lak menaip.. so inilah next story saya yek.. komen jangan x komen...


cerita kedua: MISTERI BLOK ASRAMA AKADEMI XXXX

siapa yang baca dari post saya yang pertama mesti dah tau sape Giant kan? sahabat saya dari wilayah tu banyak kali gak kena sakat masa kami berkursus nie, tak tau kenapa.. rezki dia kut hehe

so cerita kali ni melibatkan dia gak, tapi yang tersakat orang lain.. macam mana tu, meh baca..

macam saya ceritakan, blok asrama kami ni ada 4 bilik tidur dan satu toilet/bilik mandi yang kami kongsi ramai2.. macam asrama sekolah biasa jer.. toilet/bilik air tu lak kat hujung asrama, agak jauh sket dari bilik.. tapi kalau dah emergency malam2 takkan nak tunggu ye tak.. jadi cerita kali berkisarkan situasi tu

kebanyakan pegawai kami nie kaki rokok.. dah macam2 negeri ada, jadi macam2 brand rokok kami jumpa.. rokok branded, rokok gulung, rokok kampung.. tapi yang paling kuat hisap rokok adalah Giant.. dan brand kegemaran dia adalah Gudang Garam.

kalau lalu kat mana2 tu, terbau Gudang Garam ni, kompem Giant yang hisap.. xde la orang lain pun. Kat bilik, kat toilet, penuh ngan bau rokok dia.. kalau nak cari Giant, cari lah bau rokok tu hehe

nak dijadikan cerita, sahabat saya dari Johor, Amin (bukan nama sebenar yek) bangkit la satu pagi dalam kul 3 pagi lebih gitu.. perut meragam. dia ni bilik no 4, jadi perjalanan ke toilet dia dari hujung asrama ke hujung lagi satu.. masuk je toilet, dia nampak dalam 4 pintu toilet tu ada satu occupied.

dia pun buat tak tau, dan anggapan dia mesti la ada budak2 lain tengah guna toliet tu.. dalam masa 'bekerja keras' tu dia terbau bau yang paling familiar.. bau rokok Gudang Garam Giant.. Kompem la Giant yang gunakan toilet lagi satu tu..

so, Amin ni dengan konfiden nyer tegur la sahabat dia tu.. "Woi Giant, ko ke dalam tu?"
yang bestnye "Giant' tu pun menyahut .. " ERRMMMM"

so, selesai urusan, dia tengok pintu toilet tu tutup gak lagi... Amin pun gerak la balik ke bilik dia.. dan seperti dijangkakan, esok paginyer dia pun serempak ngan Giant..

"Ko pun sakit perut gak sama ngan aku ke pagi tadi? Apa yang kita makan ek?"

"Pagi tadi kul bape?" tanya Giant

"Ntah, 3 lebih kut.. Aku bau rokok ko kuat dalam toilet.. ko ni melabur pun tak tinggal rokok.."

Saya pun interframe dalam cerita nie, saya cakap ngan Amin tu bila lak Giant ni pegi toilet, dah tentu katil dia sebelah saya.. Giant ni plak, kalu dah tidur malam, esok pagi nye baru celik mata...

Pucat muka Amin nie.. "Bih, aku tegur saper pagi tadi??????..." kuang kuang kuang

Seminggu Amin tu demam.. punya la teruk sampai minggu kami patut daki Gunung sebagai latihan, Amin just dok kat kaki gunung jek... nasib nasib...

wallahhualam... until next story yek...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2010 04:37 PM | Show all posts
smbung la lagi TT..best la plak lyn citer nih....
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2010 04:47 PM | Show all posts
cepat sikit dah tak sabo dah ni nk membace ....
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2010 04:52 PM | Show all posts
Best...best... nak lagi...nak lagi...
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2010 09:11 PM | Show all posts
wahhh..beshhh2..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-8-2010 09:22 PM | Show all posts
akademi yg kat mlk ada 2 je kot..akademi kastam ngn akademi laut...
ikut kata TT ada blok lelaki ..rsnye kastam  kot..sbb akademi laut xder  perempuan  
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-8-2010 09:29 PM | Show all posts
Post Last Edit by akeefz at 30-8-2010 21:37

cerita ketiga: MISTERI BLOK ASRAMA AKADEMI XXXX

kali ini cerita pendek2 je yek.. kira kompilasi la cite2 seram kat sini..

yang pertama adalah cerita penjelmaan dan meniru bentuk rupa kawan-kawan kami masa di sana.. sahabat saya baru balik dari surau dalam akademi, dia paling lewat balik ke asrama dalam pukul 9.30 mlm.. on the way balik, dia yang menaiki motosikal tersempak dengan sorang lagi member sebilik tengah berjalan kaki berhampiran jalan ke asrama.. sebab dah dekat sangat, dia pun x terfikir nak tumpangkan member yang dia nampak.. dia cuma laungkan nama tetapi 'sahabat' yang berjalan tu macam x endahkan dia.. dia pun x pikir apa2, terus naik ke bilik.. dan apabila sampai di bilik, dia tengok sahabat yang dia nampak tadi dah lama sampai kat bilik.. dan semestinya bukan dia yang berada di bawah tadi...

yang kedua pula, situasi yang sama.. dari asrama lelaki kami boleh nampak asrama perempuan kerana asrama perempuan atas bukit sedikit dari kami yang dibawah.. seorang sahabat saya dari kelantan pulang malam pukul 12 mlm.. dari garaj moto asrama kami nampakla clear beranda tingkat 3 asrama perempuan.. kat situ dia nampak kelibat member perempuan yang kami panggil Mek jer.. Mek ni pun asal kelantan. dia nampak Mek nie macam tengah mandi cahaya bulan hehe.. saja jer berdiri kat beranda asrama perempuan tu sambil mengerbang2 rambut ( cam pon harum sundal malam lak).. sahabat saya pun panggil nama Mek, tapi xde respon la.. dah lama tu baru sahabat saya nie terpikir, Mek tu kuar bilik x pernah bukak tudung.. senang cite kami yang lelaki nie memang x pernah tgk dia x bertudung la..jadi timbul kemusykilan.. so, esok nyer bila ditanya kat mek memang konferm la bukan dia yang berdiri kat situ cos dia dah tidur awal semalamnyer....

yang ketiga cerita lain lak.. bangunan asrama perempuan hanya satu blok sahaja dlm tahun 2001.. bawah sekali dewan makan, bilik bilik pula bertingkat2 diatas.. dengar cerita, walaupun pegawai perempuan yang datang ramai, bukan semua bilik di asrama itu akan dibuka untuk penginapan kerana mesti ada satu bilik xkan dibuka langsung.. saya korek2 jugak pada sahabat2 perempuan yang lain dan mereka mengesahkan pada masa kami berkursus memang ada satu bilik tidak dibuka.. pada masa tu kami xtau kenapa dan x terfikir nak tanya.. akhirnya pada tahun 2006 kalau x silap, pegawai baru datang untuk berkursus.. salah seorangnya pegawai itu yang bekerja sama tempat dengan saya.. bila abis kursus saya tanya pasal asrama perempuan, dia kata tahun itu semua bilik digunakan.. tapi yang menariknya, ada cerita tentang satu bilik yang sering menimbulkan keseraman pada penghuninya.. ada yang kata mimpi yang bukan2, nampak kelibat la.. tidur kena ganggu la, histeria pun ada.. semuanya berlaku pada penghuni bilik yang sama.. adakah itu bilik yang sering dikunci sebelum ini, saya x pasti.. tapi rasanya bukan satu kebetulan kan.. wallahualam

yang keempat lak, bukan kursus saya tapi kursus sahabat yang lain.. dia hadir untuk menghadiri kursus menembak.. sape2 yang dah biasa turun lapang sasar ni tau pantang larangnya.. yang utama sekali petua buka padang.. bacaan doa minta selamat, minta dijauhi perkara2 buruk.. yela, berlatih senjatapi, tau2 la bahayanyer kan.. sahabat saya menceritakan pengalaman dia pada hari dia berlatih menembak.. pada hari itu kebetulan jurulatih terlupa hendak membuka padang.. hasilnya, bila mereka mula menembak target, dikatakan mereka nampak peluru mereka berpatah balik.. nasib baik tak jadi apa2.. latihan hari itu terus dibatalkan, sambung besoknya... wallahhualam..

yang kelima ni pun cerita asrama perempuan lagi.. lampu beranda asrama perempuan dikawal suis yang diletak berhampiran tangga nak turun.. jadi ada je la tangan2 yang gatal menutup suis tu setiap kali turun, nak menakutkan member2 yang masih di atas.. nak jadi cerita, satu hari tu kecoh jugak la member2 kat atas marahkan member yang asyik nak main suis lampu tu.. tapi dibalas dek gelak tawa mereka yang mendajal je tu.. TAPI MALAM TU JUGAK, lampu beranda tu sendiri main padam bukak padam bukak tanpa ada yang mengusik suis kat tangga.. mereka kata sampai pagi jadi begitu.. esoknya sapa yang selalu main suis tu dah x berani lagi nak usik2 suis tersebut... hehe

ok sahabat.. sampai sini dulu cerita yang teringat dek fikiran.. next time sambung lagi.. komen yek

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-8-2010 09:32 PM | Show all posts
akademi yg kat mlk ada 2 je kot..akademi kastam ngn akademi laut...
ikut kata TT ada blok lelaki .. ...
noreen Post at 30-8-2010 21:22



    jangan lupa jpj pun akademi gak kat melaka..
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2010 09:43 PM | Show all posts
Reply 39# akeefz


oo ye kat tiang dua kan...
so agak2 yg scary tiang dua tu...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-12-2022 07:35 AM GMT+8 , Processed in 0.127564 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list