CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 1054|Reply: 23

Jokowi Antara Pemimpin Paling Bagus, Lebih Bagus Berbanding Joe Biden?

  [Copy link]
Post time 11-1-2022 01:55 PM | Show all posts |Read mode
Tahap kepuasan masyarakat Indonesia terhadap prestasi Presiden Indonesia, Joko Widodo atau Jokowi dilaporkan lebih baik berbanding kepuasan rakyat Amerika Syarikat (AS) terhadap presidennya, Joe Biden.


Berdasarkan kaji selidik dilakukan Indikator Politik Indonesia, kepuasan rakyat terhadap Jokowi adalah sebanyak 71.4 peratus.


Pengarah Eksekutif Indikator Politik Indonesia, Burhanuddin Muhtadi berkata, skor itu menunjukkan Jokowi menjadi antara pemimpin paling bagus dalam kalangan pemimpin negara demokrasi di seluruh dunia.




Kredit foto: The Jakarta Post




“Menurut data Political Intelligence: Global Leader Approval Rating 2022, Biden hanya memperoleh tahap kepuasan rakyat sebanyak 42 peratus.


“Perdana Menteri India, Narendra Modi menjadi pemimpin negara demokrasi yang mendapat skor paling tinggi melibatkan tahap kepuasan rakyat iaitu sebanyak 72 peratus,” katanya kepada Liputan6.


Kedudukan itu diikuti oleh Presiden Mexico, Andres Manuel Lopez Obrador (66 peratus), Perdana Menteri Itali, Mario Draghi (60 peratus), Perdana Menteri Jepun, Fumio Kishida (47 peratus) dan Biden (42 peratus).


Jelas Burhanuddin, rakyat Indonesia berpuas hati dengan prestasi Jokowi kerana keputusannya dalam membangunkan ekonomi rakyat dan negara, selain cara beliau menangani krisis Covid-19 yang disifatkan berkesan.


Namun, Burhanuddin memaklumkan, tahap kepuasan rakyat itu sedikit menurun berbanding November 2021 iaitu sebanyak 72 peratus.


Kaji selidik itu melibatkan semua penduduk Indonesia yang berusia atas 17 tahun dan sudah berkahwin.




Sumber: Utusan
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-1-2022 02:02 PM | Show all posts
I would say yes... Tgok cara dia handle covid pun bagus dgan populasi diorg yg ramai.... n skrg pun byak giant company mula menapak kt indon...
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2022 02:08 PM From the mobile phone | Show all posts
tak la...rakyat dia msh lg 'menceroboh'...msk secara haram,tinggal secara haram,kerja secara haram di Msia...
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2022 02:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Untung lah. Negara yg ada pemimpin yg bagus mcm ni. Makin maju lah. Tahniah
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2022 02:14 PM | Show all posts
Malaysia?
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2022 02:14 PM | Show all posts
Edited by Friska at 11-1-2022 02:26 PM

Alhamdulillah, bangga saya, bisa dicontohi. Pak Jokowi adalah presiden terbaik Indonesia. Perekonomian semakin membaik, kualitas kehidupan juga sudah terasa membaik. Banyak WNI Indonesia yang tadinya kerja di luar negeri, balik ke Indonesia dan bikin usaha atau bisnis karena purchasing power rakyat Indonesia semakin bagus.

Saya bujuk suami agar beli rumah di Medan, Sumatera Utara sebagai rumah kedua dan ketiga, mumpung harga masih terjangkau.
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2022 02:24 PM | Show all posts
Tahniah Indonesia
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2022 02:24 PM | Show all posts
Nak kata paling bagus susah sebab ada yang lebih bagus.  Tapi beliau pandai gunakan golongan professional yang tahu menguruskan untuk kebaikan negara dan tak hanya bergantung pada ahli politik tapi tak tahu buat kerja.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-1-2022 02:47 PM | Show all posts
Bukan mudah memenangi hati rakyat.. Tahniah Pak Jokowi..
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2022 03:23 PM | Show all posts
biden ni ramai yg tak suka dia, lebih kurang mcm trump je

bila kes dia buat sudden move out dari afgan tu.. ramai gila hentam dia

jokowi? dia pandai pancing undi + mr clean

kalau org mengadu depan dia, dia call terus menteri yg jaga jabatan tu depan (majlis) pengadu

dia ni pun bisnes minded, bisnes background..

dulu kita ada najib, suka tak suka banyak project dia yg materialized .. nampak depan mata kita ni

tp sayang banyak tuduhan liar yg tak berkesudahan sampai skrg..
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2022 03:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Jokowi memang bagus.
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2022 03:27 PM From the mobile phone | Show all posts
clueless_gamer replied at 11-1-2022 03:23 PM
biden ni ramai yg tak suka dia, lebih kurang mcm trump je

bila kes dia buat sudden move out dari af ...

Ahjib kor tu jatuh teruk sebab bini. Tu je sebab utama paling terutama.
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2022 03:29 PM | Show all posts
clueless_gamer replied at 11-1-2022 03:23 PM
biden ni ramai yg tak suka dia, lebih kurang mcm trump je

bila kes dia buat sudden move out dari af ...

tuduhan la sangat
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2022 03:31 PM From the mobile phone | Show all posts
ngak pernah halang gue masuk secara haram ke Msia...emangnya...bagus...-Gue PATI
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2022 03:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Wartawan cari jilat indon kah
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2022 03:58 PM | Show all posts
bangga ummah indon dapat pm mcm jokowi..meanwhile kat Msia rakyat nak ngaku sape PM pun malu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-1-2022 04:37 PM | Show all posts
Berani Pak Jokowi buat hal, mau kena santet dgn ummah indon.. Indonesia darul Santet
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2022 05:54 PM | Show all posts
PR dia bagus. tu je

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2022 05:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Dolu2 indon jeles kita ada tun m zaman era tun.. skrg nak sebut nama pm yg baru pun malu
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2022 06:11 PM | Show all posts
Edited by capiloton at 11-1-2022 06:18 PM

Jokowi ni memang bagus pun.
indonesia akan naik macam mana malaysia naik tahun 90an dulu.

ini bagus nya sistem presiden,
undi pilih satu jer presiden,
dah di pilih, dia buat keje dengan team nya sendiri jer.

kat sini menteri dan timbalan dekat seratus orang,
di beri jawatan dalam kementerian ntah hapa2,
or lantik orang yang tak layak di jawatan yang penting,
semata2 nak balas budi parti komponen.
lepas tu tak tahu buat kerja. macam buduh

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-12-2022 01:37 AM GMT+8 , Processed in 0.103964 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list