CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: ipes2

FORUMER KENA COVID-19? SILA LETAK NAMA JIKA SUDAH KENA!

  [Copy link]
 Author| Post time 14-7-2022 02:53 PM | Show all posts
monreyes replied at 11-7-2022 02:57 PM
Doc...
line merah kat test kit tu ada makna ke...
masa saya kena aritu line tu takde lah terang sa ...

dia macam pregnancy test la mon
C utk control, T utk test.
Control tu nk kata that quality control ya beres, so, results nya selamat; jadi setiap test-kit bila diguna, mesti kuar jalur merah ni utk jadi sahih results nya.
Test tu, ialah test kita lah.. if jalur merah kuar, dan Control nye pun kuar jugak maka positivelah test tu

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 14-7-2022 02:53 PM | Show all posts
BlackOpium replied at 10-7-2022 10:55 AM
Dah pulih, alhamdulillah. Tapi rasa macam alien pulak badan. Kadang cepat mengah, brain fog. Tak t ...

nanti semuanya slowly will settle tu insyaAllah
sy ada muscle aches (myalgia), berbulan
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2022 03:44 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 14-7-2022 02:53 PM
dia macam pregnancy test la mon
C utk control, T utk test.
Control tu nk kata that quality control ...

maksud saya ..ada beza tak kalau jalur tu pudar atau terang warnanya....gitu
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2022 10:09 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 14-7-2022 02:53 PM
nanti semuanya slowly will settle tu insyaAllah
sy ada muscle aches (myalgia), berbulan

One of long covid punya symptoms ke doc? Is it dangerous?
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2022 11:48 PM From the mobile phone | Show all posts
BlackOpium replied at 11-7-2022 09:55 PM
Paling takut bila tengah drive. Kadang rasa macam fikiran tu menerawang je. Badan pun sometimes le ...

Hmmm long covid ? Tapi mybe bukan. Yg penting keep urself fit ok. Slowly
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-7-2022 03:47 AM | Show all posts
BlackOpium replied at 14-7-2022 10:09 PM
One of long covid punya symptoms ke doc? Is it dangerous?

Long Term Effects of Covid, atau di panggil Long Covid, atau jugak Post-Covid Syndrome, adalah annoying dan meresahkan, dan tidaklah dikira merbahaya. Kadang2 ianya berbulan2 lama nya.

Ianya banyak jugak, tetapi yang selalu dalam list ialah fatigue, tiredness, gangguan focus (brain fog), rasa breathless, rasa chest tightness, dizzy spells and a few more yang agak susah kita nak define.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-7-2022 03:50 AM | Show all posts
monreyes replied at 14-7-2022 03:44 PM
maksud saya ..ada beza tak kalau jalur tu pudar atau terang warnanya....gitu

jika dia kuar sikit je pun, kita kira ia keluar.
sebab kita buat keputusan atas dasar all or nothing ie yes or no.
so jika positive sikit2 or samar2 pun, maka ianya positive

semua dah ok kah
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2022 10:49 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 15-7-2022 03:50 AM
jika dia kuar sikit je pun, kita kira ia keluar.
sebab kita buat keputusan atas dasar all or nothi ...

alhamdullah..dah sehat..but my doter dpt semua simptom la...demam..batuk...sakit tekak..kahak pun banyak...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-7-2022 07:31 AM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 14-7-2022 11:48 PM
Hmmm long covid ? Tapi mybe bukan. Yg penting keep urself fit ok. Slowly

Harapnya bukan la kaka. Sekarang ni pun macam-macam penyakit muncul. Tadi pun baru dapat tau ada family members kena covid, ada yang first time, ada yang re-infection. So far Alhamdulillah masing-masing tak ada simptom berat.
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2022 07:58 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 15-7-2022 03:47 AM
Long Term Effects of Covid, atau di panggil Long Covid, atau jugak Post-Covid Syndrome, adalah ann ...

Oh, I see. Tak dikira berbahaya.
Situasi dekat sana macam mana sekarang? Still under control ke doc?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-8-2022 05:04 AM | Show all posts
BlackOpium replied at 16-7-2022 07:58 AM
Oh, I see. Tak dikira berbahaya.
Situasi dekat sana macam mana sekarang? Still under control ke d ...

maaf, sy tak dapat notifications pulak

sini sudah ok sikit
tetapi jika da festival apa, maka akan naik kes nya
ada Edinburgh Art Festival kan
juga ada Commonwealth Games kat Birminghma
maka, kat area2 tu naiklah kes nya

maknanya, Covid-19 ini akan ada sahaja di kalangan kita
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-8-2022 05:05 AM | Show all posts
monreyes replied at 15-7-2022 10:49 AM
alhamdullah..dah sehat..but my doter dpt semua simptom la...demam..batuk...sakit tekak..kahak pun  ...

mon dah ok lah ye
dan kids pon
alhamdulillah
harap terhindar dari Monkeypox ni keh keh
joke je
tentu tkde kes ini dlm negara kita
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2022 05:32 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 15-8-2022 05:05 AM
mon dah ok lah ye
dan kids pon
alhamdulillah

alhamdulillah ok dah n xde long covid..nak tny mende lain boleh tak..aritu saya kena surgery pcl avulsion fracture kaki kiri...doc psg cast POP 6 weeks..masa tu kalau duduk lama nnt ada fluid retention..so kena selalu letak kaki kat atas..skrg cast dah buka ..tapi on n off bila duduk lama dia jadi semula ..knp ye..
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2022 12:18 AM From the mobile phone | Show all posts
I baru kena covid masa 18 july tempoh hari...3 hari demam b4 that and kwn i dtg buat test covid kat i...then miracle happen..i sembuh on 25 july....sepjg sakit...selera mkn baik...cuma asyik tdo sahaja..bgn utk solat dan mkn je....mujur i ok dr segi pernafasan....i pun x pasti dpt covid dr mana.mmungkin dr rider yg hantar mknan sbb ada yg x pki mask

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-8-2022 09:29 PM | Show all posts
monreyes replied at 15-8-2022 05:32 AM
alhamdulillah ok dah n xde long covid..nak tny mende lain boleh tak..aritu saya kena surgery pcl a ...

adeh, avulsion fracture ye.. i wonder of which bone

ya, mmg kita kena elevate legs untuk elakkan fluid berkumpul di kaki kerana gravity.
salah satu sebab leg swelling semasa dan selepas cast ialah DVT iaitu blood clot dalam betis.. agak bahaya
ia common dan perlu treatment.. makesure jika labu betis itu bengkak dan sakit, dapatkan Doppler ultrasound melalui emergency dept.
jika ada DVT tanpa diketahui, ia boleh rosakkan veins dalaman kita, lalu menyebabkan swelling di kaki

semasa pakai cast, tak ada bengkak teruk di dalam calf, kan?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-8-2022 09:35 PM | Show all posts
jas7512 replied at 20-8-2022 12:18 AM
I baru kena covid masa 18 july tempoh hari...3 hari demam b4 that and kwn i dtg buat test covid kat  ...

alhamdulillah sudah recover
lately ini, di hospital sy, most yg kena hanya ketahui kerana sebab2 lain, eg luka dan dtg ke emergency dept.. swab rupanya positive etc
so, awak ada symptoms lah kiranya
tapi dah sembuh tu OK lah, akan kebal untuk beberapa lama
di negara sy kerja ni, mmg tak perlu pakai mask lama dah, sejak bulan 5 hari tu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-8-2022 09:58 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 20-8-2022 09:29 PM
adeh, avulsion fracture ye.. i wonder of which bone

ya, mmg kita kena elevate legs untuk elakkan  ...

xde bengkak teruk..cuma x boleh duduk lama..kalau ada  DVT ada rasa sakit ke...doc tebuk kat blkg lutut..iolls mmg x nak ops kalau blh sbb x nak jadi blood clot...nak jumpa doc lain pun x dpt..dia insist ops immediately...skrg ni x rasa sakit tapi rasa tegang lagi kaki tu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-8-2022 10:20 PM | Show all posts
monreyes replied at 20-8-2022 09:58 PM
xde bengkak teruk..cuma x boleh duduk lama..kalau ada  DVT ada rasa sakit ke...doc tebuk kat blkg  ...

jika ada blood clot memang sakit betul.
alhamdulillah lah takde sakit2.
hmm tebuk belakang lutut ya?
bone mana yang avulsed ni Mon?
kuat bersuakn mon ni ya

Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2022 11:33 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 20-8-2022 10:20 PM
jika ada blood clot memang sakit betul.
alhamdulillah lah takde sakit2.
hmm tebuk belakang lutut y ...

tulang kecik tu patah...mengalahkan footballer..padahal tergelincir hahaha...masa baru2 jatuh tu sakit mcm contraction nak bersalin..lagi teruk berkali2 ganda kalau banding sprained kat ankle..
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2022 11:35 PM From the mobile phone | Show all posts
baru je kena . kuarantin 7/8/22-13/8/22.batuk teruk ,dan sakit tekak..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

30-1-2023 03:32 PM GMT+8 , Processed in 0.210939 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list