CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: ipes2

FORUMER KENA COVID-19? SILA LETAK NAMA JIKA SUDAH KENA!

  [Copy link]
Post time 7-3-2022 10:12 AM | Show all posts
ipes2 replied at 7-3-2022 06:56 AM
oh negative yeah?

sy pernah jumpa nurse filipino ni; dia jaga rumah org tua.

alhamdulillah, memang sangat-sangat menjaga sebab mak dan abah saya high risk patient.

this morning dapat tahu anak buah +ve sungguhpun tiada simptom. Dia suppose start praktikal hari ni, since company requirement kene buat covid test, baru tahu dia +ve.

so scary tak ada simptom tapi +ve. ????
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-3-2022 10:46 AM | Show all posts
dellashrill replied at 7-3-2022 10:12 AM
alhamdulillah, memang sangat-sangat menjaga sebab mak dan abah saya high risk patient.

this morni ...

now memang ramai takde simptom pun, today pagi dapat tau budak intern sorang ni +ve , dah la last friday peluk angkat dia sbb pengsanla apalah..now i pun risau mcm u..not becoz of diri kita ni but our parents yg high risk tu. Hopefully i -ve. So i tak spread the virus..sometimes, org kita kena diingatkan..it just not about us je...its about people surrounding kita yg high risk.
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2022 12:06 PM | Show all posts
adila39 replied at 7-3-2022 10:46 AM
now memang ramai takde simptom pun, today pagi dapat tau budak intern sorang ni +ve , dah la last  ...

I dah hampir 2 tahun tak bersalam mak abah dan mother in law. sedih tau.

punya jaga SOP tak nak take risk kepada mereka.

Adila just monitor ada simptom ke x. Kalau tak ada simptom tapi kontak rapat, better buat PCR test.


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-3-2022 08:05 PM | Show all posts
dellashrill replied at 7-3-2022 10:12 AM
alhamdulillah, memang sangat-sangat menjaga sebab mak dan abah saya high risk patient.

this morni ...

ye, kebanyakan kes kes Omicron ni takde symptoms pun
so kena hati2 especially around kids sebab depa mungkin get more complications? - ni data belum penuh lagi

dan around org tua tu mmglah kita kena hati2 selalu dgn covid ini
sebab systems dalaman org tua dah memang rosak sana sini dah

wah anak buah dah buat praktikum.. dah besar dah generasi baru
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2022 11:17 PM From the mobile phone | Show all posts
dellashrill replied at 7-3-2022 12:06 PM
I dah hampir 2 tahun tak bersalam mak abah dan mother in law. sedih tau.

punya jaga SOP tak nak t ...

Iya...hmmm am sure ur parents faham. Dah buat tadi -ve. yeah hopefully kita semua ni dilindungi
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2022 12:05 AM | Show all posts
adila39 replied at 7-3-2022 11:17 PM
Iya...hmmm am sure ur parents faham. Dah buat tadi -ve. yeah hopefully kita semua ni dilindungi :l ...

alhamdulillah, take care tau.
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2022 10:07 AM | Show all posts
ipes2 replied at 7-3-2022 08:05 PM
ye, kebanyakan kes kes Omicron ni takde symptoms pun
so kena hati2 especially around kids sebab de ...

dah. anak buah umur 21 dah..


this morning dapat tahu kakak dia pula +ve.

Pukul 5 pagi rushing ke hosp. sungai buloh sebab dah menggigil dengan oksigen drop bawah 95.


Doktor bagi ubat suruh sambung kuarantin kat rumah. If ada simptom lain, baru admitted.


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-3-2022 11:12 PM | Show all posts
dellashrill replied at 8-3-2022 10:07 AM
dah. anak buah umur 21 dah..

oh, if sats just below 95% tu, ok je lagi sebenarnya
kami cuba utk tidak admit pesakit ke hospital sbb nnt akan ada outbreak di hospital

harap kakak awak ok

buat postural drainage atau percussion drainage
tepuk2 belakang tu dalam position semacam dlm video ini

https://www.youtube.com/watch?v=vxFUPdFc1eM&t=197s
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-3-2022 06:19 PM | Show all posts
nak mencelah boleh

anak2 kaka umur 34 dan suami dia dah kena +ve cik Vid
bulan February, alhamdulillah doter kaka just demam, selsema dan sakit tekak dalam 3 hr jer tp suami dia demam 3 hr then hilang deria bau dekat nk seminggu

seblm tu anak jejanz kaka beljr di matriks johor kena sdgkan dia br jer msk mendaftar utk f2f kt kolej, luluh hati kaka ms tu bila dpt taw, nak nanges, mengelabah dan memcm rs, nk tgk x boleh tambah dia dah dimasukkan kt rumah quarantine kolej
yg buat kaka sedih sbb dia menangis ms kaka called dia, anak jejanz ni lg manja dr si adik smp abg dan kakak dia selalu bebel . Alhamdulillah demam just sehr dan hilang deria rs pun sehr aje cuma lps quarantine tu dia batuk yg agak heavy, kaka x sempat nk bawakan dia medications except actifast dan vit C aje. Nsb baik kwn sebilik parents diaorg ada bawakan dptlah anak menumpang sama

jd kaka ni nak tanya kt Dr @ipes2 dan momod @adila39
bila ms sesuai utk anak kaka amik booster yea, adakah kena tunggu lps 3 bulan dr tarikh dia +ve ke camner.

thanks
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2022 10:40 PM | Show all posts
takayama replied at 9-3-2022 06:19 PM
nak mencelah boleh

anak2 kaka umur 34 dan suami dia dah kena +ve cik Vid

Hi sis..semoga semua dah kembali sihat...comel anak manja tu ya..anyway tak perlu tunggu 3 bulan..dah habis kuarantin dan -ve dan jika dah rasa sihat sikit dah boleh booster..takde masalah..cuma kdg ikut masing masing how the body react...maybe selepas betul betul rasa fit..possibility utk demam atau sengal tangan tu selepas booster boleh berlaku..so basically just untuk pastikan tenaga dan badan kita dah mula rasa back to normal..so boleh dah booster. Tidak ada halangan..apa pun kalau rasa risau masa sampai kat clinic untuk booster boleh je bgtau..sy baru baik dari covid..dr disana akan buat review anak sis fit atau tidak.  Itu je..so jgn risau ok

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-3-2022 11:28 PM | Show all posts
takayama replied at 9-3-2022 06:19 PM
nak mencelah boleh

anak2 kaka umur 34 dan suami dia dah kena +ve cik Vid

terima kasih tagged, kak takaadeh family kena ya
ok je lah.. now ni mcm kena selsema dah jadinya
lagi pun, bila kena, terus immune utk variant yg kita kena itu, maka kira ok lah
dan selalunya ok je covid ini, melainkan bila kena pada mereka yg belum vaccinate atau yg ber-risiko tinggi

koh koh anak lelaki tentulah manja dengan emaknya
anak pompuan dimanjakan oleh bapaknya
kaedah kehidupan kan

harap anak lelaki awak bersabar, minum air byk2, batuk dalam keadaan meniarap utk kluarkan kahak dalam paru2 dan ambil panadol utk turunkan temperature

kak taka ni macam isteri sy lah ye: belum jugak kena2 walaupun sy dan anak2 dan pesakit2 dan colleagues dia semua dah kena
resah dia.. baik kena terus, kan? settle segala issues



Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-3-2022 11:28 PM | Show all posts
dellashrill replied at 8-3-2022 10:07 AM
dah. anak buah umur 21 dah..

oh KAKAK pada anak buah!
aihh silap baca

harap mereka OK OK sahaja
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2022 07:15 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 9-3-2022 11:28 PM
terima kasih tagged, kak takaadeh family kena ya
ok je lah.. now ni mcm kena selsema dah jadinya
l ...

xpayah la.... hahaha ye la mcm sy jugak berapa  kali dah jadi close contact... xkena kena
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2022 07:04 PM | Show all posts
adila39 replied at 9-3-2022 10:40 PM
Hi sis..semoga semua dah kembali sihat...comel anak manja tu ya..anyway tak perlu tunggu 3 bulan.. ...

alhamdulillah lega dpt explaination camnie
tahnks yea momod
bab lps booster tu mmg ramai juga yg terkena kesannya
kaka salah sorg drnya
tp xde lg nk jumpa Dr bg taw sbb cam mls
karang lain kita ngadu lain plk Dr belek
walau dlm hati nk taw juga knp smp sekrg lengan yg kena jabbed tu kekdg ada rs bisa dan cam mengeras
dan knp penyakit lama yg dah elok dtg blk lps booster
utk info momod my 1st & 2nd vaccine tu kaka dpt sinovic dan booster dpt pfizer
x demam tp lps 15 minutes jabbed sendi kaka cam kena serang plk
dia punya rs mmg wow sgt, sabarkan hati
x silap lps sebln juga sendi tu nak back to normal, paling rs x best sbb dia serang sendi kat mata dan bhg belikat jd mmg rs sakit dan x selesa
sekrg ni alhamdulillah cam dah okay jugalah cuma xleh silap mkn maka ia akan trigger dan berkait

btw thanks for the reply
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2022 07:12 PM | Show all posts
ipes2 replied at 9-3-2022 11:28 PM
terima kasih tagged, kak takaadeh family kena ya
ok je lah.. now ni mcm kena selsema dah jadinya
l ...

mohteppp dr nak suruh kaka kena plk
klu kaka kena mahu rumah kaka terus malap

btw dlm minggu lps kaka bergejala juga
then anak bongsu pun sama
maka buat RTK yg ada saliva dan nasal swab
rs geli plk calit2 kat hidung smp terbersin
buat dr hr pertama, ke 3, ke 5 dan hr ni tp semua -ve
dan semlm akhirnya buat PCR test juga, alhamdulillah negatif (results dpt tgh hr td dan RTK hr ni buat early in the morning)
gejala yg kaka dpt demam dulu then cam nk selsema tp x selsem
tp hidung blocked, hr ke 3 sakit tekak diikuti batuk
part ni x best sbb memcm mkn ubat itu ini mmg x membantu
sudahnya minum air suam tiap kali batuk dan letak muka kat dlm small pail yg ada air panas dicampur dgn bunga cengkih
okay jugalah agak membantu
batuk msh ada on off, hidung tersumbat lak bila terlebih mkn
akhirnya jumpa Dr dan Dr kata both of us kena tonsilitis patutlah ada package susah nk telan
kaka cam saspek jugalah sbb kaka mmg ada masaalah tonsil tp x sangka anak bongsu pun leh kena sama


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-3-2022 07:34 PM | Show all posts
takayama replied at 10-3-2022 07:12 PM
mohteppp dr nak suruh kaka kena plk
klu kaka kena mahu rumah kaka terus malap

la tonsilitis ye..
baik kene omicron je kak, mcm demam biasa je dah la tu terus kebal boleh terbang sana sini
bali, phuket

hah wife saya sudah kene semalam kak, dah positive dah dia
lepak rumah 2 minggu
tapi dia penat, demam, batuk2
at last, kene jugak dia
mesti lepas ni rasa kebal

kak apahal umur mcm sy baru kene tonsilitis, tapi mmg boleh pun kena masa umur kita ni
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 10-3-2022 07:50 PM | Show all posts
adila39 replied at 10-3-2022 07:15 AM
xpayah la.... hahaha ye la mcm sy jugak berapa  kali dah jadi close contact... xkena kena

wife saya dah kena semalam
lega lah dia at last kena
lama dah dia just menanti nak kena

Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2022 04:01 AM | Show all posts
ipes2 replied at 9-3-2022 11:28 PM
oh KAKAK pada anak buah!
aihh silap baca

yes doktor.

my family duduk nearby:

so, below is history we all kene covid after 2 years menjaga diri:-


house 1

last friday 4/3/22

Me (F, 38Y)  with simptom- result -ve. terus kuarantin and monitor simptom.


other people including elderly M (81Y) and F (73Y) and husband (41 Y) no simptom and -ve.

after 5 days- alhamdulillah clear.


house 2


start 6/3/22- anak no 3 M 22Y full vaccine, not booster yet no simptom but +ve.


then diikuti anak perempuan 23 Y, +ve.  - dia dah full vaccine, not booster yet

followed by si Ibu F 45Y +ve


Yang masih -ve
Bapa 51 Y(dah start simptom) - full vaccine, not booster yet

anak perempuan bongsu 5Y -no vaccine

yang masih tiada simptom
anak lelaki 24Y -fully vaccine pfizer with booster AZ

anak lelaki 12Y -fully vaccine pfizer


then


house 3

anak tunggal abang no 3 age 21Y di Kolej, +ve covid fully vaccine only.

yesterday,

another house 4 yang terletak 45 minutes away pula ada yang +ve.

Brother in law (37Y) +ve with simptom

my younger sister (35Y) -ve no simptom.

conclusion, Omicron memang real guys.

last meeting semua on 27/2/2022 dekat rumah I.

I am not sure if Omicron tu bermula dari rumah I or macam mana.

another two siblings family je yang join masa tu.




Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2022 08:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by namr at 11-3-2022 08:45 AM

Jap2 nak tanya, simptom covid ni sama ke dgn demam selsema? 4hari lepas saya kena hujan mmg basah lenjun sampai spenda..dh malam tu demam bersin nonstop n batuk jugak. Iols check sebijik cam covid jugak simptom Ni demam dh ok batuk tak baik lagi..nak kena check covid ke sistur
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2022 09:42 AM | Show all posts
takayama replied at 10-3-2022 07:04 PM
alhamdulillah lega dpt explaination camnie
tahnks yea momod
bab lps booster tu mmg ramai juga yg t ...

my pleasure!

tu la sis , susah nak kata some ada side effects gini and gitu so tu saya kata reaksi one to another beza beza. Apa pun now kita dah secure la...well masih possible to get covid ni...still the risk will be lesser la...i hope sis and the family members akan lead a better life lepas ni..kita tryla kan....to lead life kita ni senormal yang boleh..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-2-2023 04:40 PM GMT+8 , Processed in 0.110283 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list