CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: ipes2

FORUMER KENA COVID-19? SILA LETAK NAMA JIKA SUDAH KENA!

  [Copy link]
 Author| Post time 13-2-2022 02:27 AM | Show all posts
are-ja replied at 12-2-2022 11:45 PM
Dah kena..time puasa taun lepas..discaj malam raya..husband discaj hari raya pertama..sadis btol..
S ...

lama tak post covid symptoms
cerita la sikit how it went for you
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 13-2-2022 02:32 AM | Show all posts
are-ja replied at 12-2-2022 11:45 PM
Dah kena..time puasa taun lepas..discaj malam raya..husband discaj hari raya pertama..sadis btol..
S ...

sy nyer, hujung2 march 2020, (masa tu doctors dilarang pakai mask bila jumpa pesakit Covid kerana kita tidak mahu pesakit jadi anxious dn takut2)
kawan sy kata masa lepak2 kat mess: a****n, are you ok? you look pale. saya kata, what? me? pale? how could you tell? dia kata no you look like you are unwell, is all. sy kata, no im quite alright actually, in fact im feeling rather great; i look that bad huh Claire? sy joke2. dia gelak2 dan kata no i thought you look pale.

masa balik keje hari tu, dah mula sakit seluruh badan, driving pon sakit lengan jari. sampai rumah, ada mula rasa unwell. lepas tu dinner time tu rasa sejuk (ie temp naik, ie ada fever) check temp, dah memang tinggi 38+. malamnya rasa really unwell. so my symptoms hanyalah demam dan muscle aches (myalgia)
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2022 07:06 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 13-2-2022 02:32 AM
sy nyer, hujung2 march 2020, (masa tu doctors dilarang pakai mask bila jumpa pesakit Covid kerana  ...

Betol!! Simptom2 tu bila malam je mcm lagi worst! I rasa i dah telan lebih 1 papan panadol kot..cuma deria bau I tu just 5 days je missing..nasib xlama sbb mostly yg lost deria bau ade dekat berminggu jugak..
U kuarantin dekat mne?
Post covid, i ada refer a few doctors..they advise buat a few breathing exercise..so i google all breathing exercise n buat sndiri..ade jgk la changes cuma takes time jugak..i selalu jogging b4 covid..but after covid,brisk walk je mampu sbb breathing mmg x smooth mcm dulu dah..i lose weight dekat 5 kg mse covid tu..effortless btol????????
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2022 12:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by adila39 at 20-2-2022 07:53 AM

Jika u all wonder why masih rasa x sihat...

@ipes2

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-2-2022 11:34 PM | Show all posts
are-ja replied at 13-2-2022 07:06 AM
Betol!! Simptom2 tu bila malam je mcm lagi worst! I rasa i dah telan lebih 1 papan panadol kot..cu ...

hmm sy tidak dapat notif pulak tentang reply awak ini

ye sy pon dalam 2 weeks tu almost maximum use of panadol sy buat utk combat fever dan juga muscle aches
sy quarantined kat rumah je.
kami semua buat pack lets kena bersama (sebab mereka jadi close contacts pun)..
..tgk2 depa semua tak kena.
anak2 saya hanya kena late january these year sahaja sejak negara bukak balik urusan harian

weight loss 5kg tu boleh dimaintainkah.. atau dah dtg balik

weird tak the loss of smell n taste tu
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2022 12:08 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 20-2-2022 11:34 PM
hmm sy tidak dapat notif pulak tentang reply awak ini

ye sy pon dalam 2 weeks tu almost maximum u ...

kan reaction org lain lain, ada jugak yg mmg xde masalah deria tapi benda lain like tangan x kuat, cepat penat.. entahlah.. my sis in law sejak kena covid.. dia kena jumpa physio
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2022 07:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Sy kena masa mid Nov 2021. Pagi ok2 je pergi kerja,gathering lunch with sop. Petang start rasa flu, badan lemah, sakit kepala. Sy bertahan and stay back kerja alone that time. Balik rumah amik panadol tak kebah deman. Tak berpeluh langsung. Masa ni da start sakit satu bdn macam nak tercabut sendi rasanya.  Tak tunggu 4 hours amik lagi panadol. Pun takde perubahan. Mlm tu takleh tido terus text cikgu2 kelas anak2 said anak cuti sbb sy x sihat. Next morning buat rtk da positif lak.
Masa tu da start batuk2. Ptg tu start develop tonsil. Xleh tahan, pergi CAC. Then kena anta ke maeps.
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2022 07:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Ramai mengelak tuk ke Maeps, tp bg sy masa tu the pilihan yg tepat. Kat sana akan ada yg monitor, buat blood test, check jantung. Yg penting dpt surat release nyatakan no more infectious. Jadi xde la kwn2 ofis ngelak jumpa
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 1-3-2022 02:39 AM | Show all posts
budgetMommy replied at 28-2-2022 07:00 PM
Sy kena masa mid Nov 2021. Pagi ok2 je pergi kerja,gathering lunch with sop. Petang start rasa flu,  ...

oh standard symptoms lah ye, kecuali deria bau tak hilang ya, ie awak tidak kena anosmia
lama tak symptoms nya
sy demam teruk 5 hari then mula demam yg on off the next 7 days
takde batuk tetapi bila buat percussion drainage, memamng keluar kahak2 macam jelly yang lut-cahaya
tak macam kahak pneumonia yang hijau tu
saya teruk jugak sakit muscles masa bulan march 2020 tu

seronok tak dekat MAEPS.
cawangan manae eh? atau memang 1 je kat selangor tu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-3-2022 02:40 AM | Show all posts
budgetMommy replied at 28-2-2022 07:04 PM
Ramai mengelak tuk ke Maeps, tp bg sy masa tu the pilihan yg tepat. Kat sana akan ada yg monitor, bu ...

ramai orang dapat new friends la, dapat new experience la masa dekat MAEPSsy tak tahu if orang yg symptoms macam mana yang mereka masukkan ke MAEPS, siapa yg mereka suruh pergi hospital
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2022 10:43 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 1-3-2022 02:39 AM
oh standard symptoms lah ye, kecuali deria bau tak hilang ya, ie awak tidak kena anosmia
lama tak  ...

Hilang juga deria rasa dan bau. Tp since mmg da kena tonsil teruk since day 2 and blocked nose, tak perasan start bila hilang deria bau dan rasa.
Cuma perasan bila da recover sikit bengkak tekak tu.
After 10 days, anosmia on off. Maybe sebab selsema dan batuk masih ada kot.
Tapi even da berbulan, masih lagi short breath. Cepat penat dan kekadang ada rasa mencungap bila jalan.
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2022 10:48 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 1-3-2022 02:40 AM
ramai orang dapat new friends la, dapat new experience la masa dekat MAEPSsy tak tahu if orang yg  ...

Sy dimasukkan maeps serdang. Masa bln 11 case tak mencanak lagi as before so mmg selesa je kat sana. Food pun ok, pesakit dlm tu support each other.
Sy di nilai based on simptom tak berkurang, and bila dia buat test duduk bangun dlm seminit tu saya da mencungap. Plus suara da x kuar sbb tekak perit sgt.
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2022 10:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Hari ni, buat self rtk positive pulak. Da buat pcr kat klinik. Result lagi 2 hari baru keluar since katanya banyak sample skang ni.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-3-2022 02:23 PM | Show all posts
budgetMommy replied at 1-3-2022 10:43 AM
Hilang juga deria rasa dan bau. Tp since mmg da kena tonsil teruk since day 2 and blocked nose, ta ...

i see.. masih lagi rasa breathless ya? ada post covid out patient follow-up tak di mesia?
if ada, elok didaftarkan.. suruh GP u daftarkan
semasa kena covid hari tu, jika dibuat percussion drainage (tengok dalam youtube), ia boleh kurangkan lung complications

jika berterusan SOB itu, kita akan buat CT of the lungs nak tengok how bad was the lung damage
dalam your case, i am sure takde apa dan you will recover soon
ia adalah parts of Long Covid
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-3-2022 02:24 PM | Show all posts
budgetMommy replied at 1-3-2022 10:48 AM
Sy dimasukkan maeps serdang. Masa bln 11 case tak mencanak lagi as before so mmg selesa je kat san ...

best la ya jumpa new people dan borak2
tentu mcm2 org ditemui

oh dia check exercise tolerance you, dan masa tu agak rendah ya?
oxygen masa tu stable tak?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-3-2022 02:26 PM | Show all posts
budgetMommy replied at 2-3-2022 10:40 AM
Hari ni, buat self rtk positive pulak. Da buat pcr kat klinik. Result lagi 2 hari baru keluar since  ...

kalau rtk positive maka kena covid second time la tu
ini tentu Omicron
but dont worry, ok saja
elok kita immune dgn omicron jugak pon

make sure you guna SOP then
elakkan kids.. kids kena teruk complications dari Omicron ini, tak mcm adults
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-3-2022 04:38 PM | Show all posts
ipes2 replied at 20-2-2022 11:34 PM
hmm sy tidak dapat notif pulak tentang reply awak ini

ye sy pon dalam 2 weeks tu almost maximum u ...

haruslah naik balik berat i..hahaha...datang balik selera makan tu terus je balun macam2..
balas dendam sebab masa kuarantin dekat hospital tu faham2 la lauk hospital mcm mne..

loss of smell tu, try letak minyak cap kapak dalam hidung sbb nak test...xbau ape..langsung x bau..
then loss of taste, lemon yg masam tu x rasa ape..

sekarang rasa macam bersepah sangat dah covid ni..n sekarang i perasan, if covid ramai yg batuk n sakit tekak teruk..

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-3-2022 12:14 AM | Show all posts
are-ja replied at 3-3-2022 04:38 PM
haruslah naik balik berat i..hahaha...datang balik selera makan tu terus je balun macam2..
balas d ...

ya, covid kan asal nya coronavirus, jadi mereka berdua adalah respiratory viruses lah
jadi, batuk2, sorethroat semua tu byk lah
cuma unik sikit la that people can lose their taste dan smell bila kena covid ni

oh mmg takde taste pada lemon pon ya?
unik pengalaman tu
dah datang balik lah ya (tu yg pulun mcm2 tu ya)
a few people berbulan jugak nak pulih sepenuhnya taste n  smell mereka tu

Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2022 05:57 AM | Show all posts
hari ni day 4, ada simptom covid tapi result -ve.

demam sejak bangun pagi jumaat 4/3/2022 dan diikuti sakit tekak dan sakit-sakit badan.

nasib memang dah standby panadol masa pertengahan bulan 2. masa tu shortage nak dapat panadol, terpaksa order online.

demam dan sakit-sakit badan just dua hari, recover dengan panadol 4 biji (500mg).

sakit tekak- masih lagi.

solution, kuarantin dalam bilik sahaja sebab parent pun tinggal sekali dan mereka juga high risk.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-3-2022 06:56 AM | Show all posts
dellashrill replied at 7-3-2022 05:57 AM
hari ni day 4, ada simptom covid tapi result -ve.

demam sejak bangun pagi jumaat 4/3/2022 dan diiku ...

oh negative yeah?

sy pernah jumpa nurse filipino ni; dia jaga rumah org tua.
5 (LIMA!) pesakit dia positive Covid dan 2 dah mati.. dia mmg handled semua depa
dia datang kat saya dgn symptoms Covid ie demam, 38.8, sakit semua muscles, lemah, batuk, sakit tekak, ada kahak semua; also anak dia positive hubby positive tapi dia tetap negative jugak!
apa2 pun utk elak lagi ramai org tua mati sbb dia, kita kata awak mungkin PCR-negative Covid.
Balik rumah jgn dtg kerja. dai kata dia mmg tak larat pun utk keje

dan awak pon dah self-quarantine macam dia, so i think this is a good move
minum air byk2 biar sampai pee pee pun. turunkan temp dgn paracetamol dan rehat baik2
cuba keluarkan kahak dgn postural drainage
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-2-2023 06:11 AM GMT+8 , Processed in 0.103535 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list