CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: ipes2

FORUMER KENA COVID-19? SILA LETAK NAMA JIKA SUDAH KENA!

  [Copy link]
 Author| Post time 12-2-2022 03:13 AM | Show all posts
nura19 replied at 11-2-2022 08:48 AM
Di Malaysia taun 2020 baru bermula pkp dan virus baru bermula..dan smpai skrg msih bnyk kes...rmai ...

ye anak2 sy ni pon baru kena
yg bongsu takde symptoms
yg sulong batuk n fever
omicron ni mild je alhamdulillah
tapi org yg tk ambil vaxx nmpk nya agak teruk bila kena
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 12-2-2022 03:14 AM | Show all posts
SecretLuv replied at 11-2-2022 05:14 PM
Oh. Saya sampai Isnin. Isnin tu pergi potong gelang..

oh ye ada ceremony potong gelang kan
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-2-2022 03:15 AM | Show all posts
TeresaMendoza replied at 11-2-2022 09:44 PM
Nak tanya, kalau kita ni baru sembuh dr covid (contoh positif covid Januari 2022) kita boleh ambil b ...

protocol2 sebegini Puan Adila lebih arif
tunggu dia jawab
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2022 07:21 AM From the mobile phone | Show all posts
SecretLuv replied at 12-2-2022 03:02 AM
Oo.. Tapi contoh lah.. Kalau orang tu buat rtk lepas tu result dia masih positif.. Gelang dia tak  ...

sangat jarang berlaku.. usually mmg akan -ve..unless u buat PCR mmgla akan +ve. Covid ni akan kekal dibadan u for a 3 months at least tpi after 10 days ia tidak aktif dah and x boleh berjangkit dah. So insyaAllah u xperlu continue kuarantin.
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2022 07:22 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 12-2-2022 03:15 AM
protocol2 sebegini Puan Adila lebih arif
tunggu dia jawab

dah jawabkan SM
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2022 07:52 AM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 12-2-2022 12:44 AM
Eh xleh dik. Kena buat kat klinik kesihatan or private..buat rtk test pastu klinik tu akan submit  ...

Jd hari last kuarantin sy kena pegi klnik kesihatan la ye...wlaupun dri awl kuarantin sy mmg dirumah je lpas buat rtk di klinik swasta..sy x de ke mne2..
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2022 07:53 AM From the mobile phone | Show all posts
SecretLuv replied at 12-2-2022 03:00 AM
Aah tu la.. Terima kasih.. Awak pun sama juga

InshaAllah..
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2022 07:55 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 12-2-2022 03:11 AM
at home kan?
dulu2 org kena gi pusat quarantine kan?
mcm2 org depa jumpa kan?

Ye betul di rumah je smbil tiap hari isi borang penilaian kesihatan dlm mysejahtera.. sebelum ni mmg semua kne pegi pusat kuarantin...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-2-2022 07:56 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 12-2-2022 03:13 AM
ye anak2 sy ni pon baru kena
yg bongsu takde symptoms
yg sulong batuk n fever

Alhamdulillah..at least dgn amik vaksin ade juga dpt melindungi diri dan org sekeliling.... rse x la teruk symptom nye
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2022 09:04 AM From the mobile phone | Show all posts
nura19 replied at 12-2-2022 07:52 AM
Jd hari last kuarantin sy kena pegi klnik kesihatan la ye...wlaupun dri awl kuarantin sy mmg dirum ...

kalau Selangor dia follow up closely. But now... covid ni dah jadi normality. Anyhow what u need to do pegi ke klinik yg sama dan buat rtk. Tapi sebenarnya ikut kkm after 7-10 days virus load tu dah very low x buat test pun xpe.. cuma, depending pada company u... if u bekerja... maybe company akan still nak u buat test rtk.
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2022 09:07 AM From the mobile phone | Show all posts
nura19 replied at 12-2-2022 07:52 AM
Jd hari last kuarantin sy kena pegi klnik kesihatan la ye...wlaupun dri awl kuarantin sy mmg dirum ...

so u kena set in mind to be happy tau and ready to back to ur routine... so u must excited ok... jgn risau sgt okeh. Just jawab je mysejahtera yg daily update tu. And u are FREE dah soon.
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2022 09:35 AM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 12-2-2022 09:04 AM
kalau Selangor dia follow up closely. But now... covid ni dah jadi normality. Anyhow what u need t ...

Sy suri rumah..cuma kalau sy x pegi klnik swasta tp pegi klinik kesihatan iaitu cac blh ye? Husband -ve dan kuarantin 5hari dan dh tamat kuarantin..esok sy last day kuarantin..cuma company husband mnta surat kuarantin..jd esk baru nk mnta surat di cac tu sbb selama sy kuarantin ni husband yg jaga ank2 dan x de kuar ke mne2 wlaupun utk mnta surat yg mengatakan die kuarantin dirumah selama 5 hari...sy tinggal di johor..
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2022 09:36 AM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 12-2-2022 09:07 AM
so u kena set in mind to be happy tau and ready to back to ur routine... so u must excited ok... j ...

Itu la dh rindu sgt2 dgn ank2..dgar suara je dri bilik..thanks sbb mnjawab soalan2 sy ya sis..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-2-2022 05:49 PM | Show all posts
nura19 replied at 12-2-2022 07:55 AM
Ye betul di rumah je smbil tiap hari isi borang penilaian kesihatan dlm mysejahtera..  sebelum n ...

mcm2 experience org dekat pusat quarantine dulu2 tuh
mujurlah dah quarantine kat rumah
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-2-2022 05:52 PM | Show all posts
nura19 replied at 12-2-2022 07:56 AM
Alhamdulillah..at least dgn amik vaksin ade juga dpt melindungi diri dan org sekeliling.... rse x  ...

iya.. vax boleh menghenti kan chains of spread.
suatu ketika nanti, bila kita dah 90% ke apa vx nya, kids dan org yg tak vax je lah yg akan membuat covid bergerak dlm masyarakat
soon, semua 10% yg tak vax tu akan kena covid dan jadi immune, maka terhenti lah pandemic, jadi endemic je lah
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2022 06:14 PM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 12-2-2022 12:47 AM
Tidak ada specific, so long u rasa u dah pulih dah fit boleh booster ..if u takut demam ..mybe bag ...

Baikk terima kasih banyak
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-2-2022 06:16 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 12-2-2022 05:49 PM
mcm2 experience org dekat pusat quarantine dulu2 tuh
mujurlah dah quarantine kat rumah

Ye btul tu..
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2022 06:18 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 12-2-2022 05:52 PM
iya.. vax boleh menghenti kan chains of spread.
suatu ketika nanti, bila kita dah 90% ke apa vx ny ...

Akan jd endemic tp x tau la bile kn...tabah je la yg +ve skrg ni..mcm sy x de symptom yg teruk..awl2 kena tu demam dgn sakit kepala je...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-2-2022 06:53 PM | Show all posts
nura19 replied at 12-2-2022 06:18 PM
Akan jd endemic tp x tau la bile kn...tabah je la yg +ve skrg ni..mcm sy x de symptom yg teruk..aw ...

sikit je gejala awam ya.
pesakit yg saya rawat, ramai yg teruk sgt (unvaccinated).
di sini, kita ban pesakit covid-19 dari dtg ke hospital, kami benarkan only jika unwell sgt atau Oxygen Sats dah drop eg to 92% or lower

dari byk2 yg terpaksa ke hospital dan di admit ni, ramai yg sy terpaksa beri instructions utk tidak di bawa ke ITU, utk tidak diberi more tretament atau untuk tidak di resuscitate / CPR kerana mereka tidak ada harapan.
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2022 11:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah kena..time puasa taun lepas..discaj malam raya..husband discaj hari raya pertama..sadis btol..
Simptom:
-xde deria bau
-demam on off
-sakit2 badan
-nafas pendek


Post Covid
-nafas pendek..cepat penat..susah nak recover even til now still rasa..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-2-2023 04:31 PM GMT+8 , Processed in 0.107225 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list