CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: ipes2

FORUMER KENA COVID-19? SILA LETAK NAMA JIKA SUDAH KENA!

  [Copy link]
 Author| Post time 20-8-2022 11:38 PM | Show all posts
monreyes replied at 20-8-2022 11:33 PM
tulang kecik tu patah...mengalahkan footballer..padahal tergelincir hahaha...masa baru2 jatuh tu s ...

oh fibula.. patah fibula neck / head ye. ok je nanti
harap nanti swelling tu kurang lah
make sure bila duduk2, letak kaki tu atas a small stool
macam mana boleh jatuh ni
sure gedebuk mcm nangka busuk (hmm rasa dah buat joke ini)
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 20-8-2022 11:39 PM | Show all posts
sue_0684 replied at 20-8-2022 11:35 PM
baru je kena . kuarantin 7/8/22-13/8/22.batuk teruk ,dan sakit tekak..

alhamdulillah tak ada issues apa2
eloklah kena semasa strain nya agak lemah
yg dulu2 kena covid, more than half teruk
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2022 11:44 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 20-8-2022 11:39 PM
alhamdulillah tak ada issues apa2
eloklah kena semasa strain nya agak lemah
yg dulu2 kena covid, m ...

btol doc..tp 2nd day naik notice stage warning kat mysejahtera sbb batuk kuat, sakit dada  sikit.sy fill up dlm mysejahtera terus ada staf KK call. ..dia follow up tp dlm tghari dah ok sakit dada .
diastolic reading pagi,that day naik 103 gitu..lepas tghari reading dah turun 90++.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-8-2022 11:51 PM | Show all posts
sue_0684 replied at 20-8-2022 11:44 PM
btol doc..tp 2nd day naik notice stage warning kat mysejahtera sbb batuk kuat, sakit dada  sikit.s ...

i see
alhmadulillah dah ok
hmm tinggi BP awak ni, dan senang naik ya
kurangkan stress, gosok kucing ke apa, dgr lagu elok (sy ni sedang dgr lagu Siapalah Aku berputar2 in the background dekat 20 kali dah, segar rasa), exercise yg cukup etc

aimkan BP awak in near normal level: SBP 100-129, DBP pastikan always <90.. jika mampu, aim <85

cara terbaik utk ambil BP:
guna mid-prized cuff jgn yg terlampau murah
bila bangun pagi, pergi tandas kosongkan bladder / number 2
duduk atas kerusi ber armrest, pastikan kaki dua2 relax on the floor
letak arms on arm rest
pasang cuff betul2, ie heart level
relax 2-3 minit, no wassapa / mobile phone / chit chat dgn anak / hubby
when ready, press button for BP check

this is the baseline best BP indicator for you

Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2022 12:02 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 20-8-2022 11:51 PM
i see
alhmadulillah dah ok
hmm tinggi BP awak ni, dan senang naik ya

ye btol.BP sy mudah naik doc..
stress workload salah satunya ,tp sekarang sy dah x buat keje ofis dah mlm2
balik keje relax je,... alhamdulillah,BP sy makin normal cuma mmg kena selalu control and alert lah doc.kalau tak mudah naik.
tq doc for the tips.will do.biasa sy measure bp malam lepas settle semua.mkn, solat etc lah.time relax sy measure bp.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-8-2022 12:11 AM | Show all posts
sue_0684 replied at 21-8-2022 12:02 AM
ye btol.BP sy mudah naik doc..
stress workload salah satunya ,tp sekarang sy dah x buat keje ofis  ...

ya some people BP nya lebih reactive, rushing sikit terus naik dan sustained, ie lama utk turun balik
some people naik sikit je tapi sustained, some naik sikit then cepat normalize

yes, take the morning BP as baseline
then ambil BP di lain2 waktu dan tulis dalam buku 555
juga, ambil BP bila bila really tgh busy
buat dalam seminggu 2 minggu
then you will learn about your BP variations
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2022 07:18 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 20-8-2022 11:38 PM
oh fibula.. patah fibula neck / head ye. ok je nanti
harap nanti swelling tu kurang lah
make sure  ...

mmg lah serupa nangka ,.nasib ada bag laptop..kalau tak lagi lah parah
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2022 10:39 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 20-8-2022 11:51 PM
i see
alhmadulillah dah ok
hmm tinggi BP awak ni, dan senang naik ya

kalau malam boleh x doc i amik bp .pg2 mng rushing.
biasa amik mlm lepas solat,mkn,mndi etc.dah duduk rehat baru measure bp.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 24-8-2022 02:03 AM | Show all posts
monreyes replied at 21-8-2022 07:18 AM
mmg lah serupa nangka ,.nasib ada bag laptop..kalau tak lagi lah parah

ha ha
harap all ok.. kadang2 patah kat fibula tu boleh rosakkkan nerve kaki
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-8-2022 02:06 AM | Show all posts
sue_0684 replied at 22-8-2022 10:39 PM
kalau malam boleh x doc i amik bp .pg2 mng rushing.
biasa amik mlm lepas solat,mkn,mndi etc.d ...

ya boleh, dan digalakkan buat begitu.. spread out the readings thru out the daytapi tak aci ah sebab BP shows phenomenon of ''Nocturnal Dip''
iaitu, bila malam, ia mula settle sikit, dan akan maintained setteled bila kita tido


baseline BP tetap terbaiknya ialah diambil bila kita bangun pepagi tu.. alah 5 minit je max

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-10-2022 12:55 AM | Show all posts
assalamualaikum
kena kali kedua
voice-change sahaja .. so buat LFT (laterla flow test).. positive la pulak
alhamdulillah nothing major
tapi kena dok rumah takleh keluar / shopping groceries / gi masjid etc
in the past, kekadang dapat really bad flu or cough, buat lft negative je
Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2022 09:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Saya dh kena covid awal bulan 8 haritu..demam tak teruk sangat cuma berat kepala dan sakit badan..post covid plak rasa sangat mudah dijangkiti selsema skrg ni..nape ek..so saya still pakai mask skrg..aritu kkm selalu mesej suh ambik paxlovid tp kat pahang xdak plak CAC utk paxlovid ni huhu..kalo ambik paxlovid tu immune system much better ke camana ye?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-10-2022 02:48 AM | Show all posts
adikdie replied at 2-10-2022 09:35 PM
Saya dh kena covid awal bulan 8 haritu..demam tak teruk sangat cuma berat kepala dan sakit badan..po ...

alhamdulillah awak dah immune
skali je ke kena?
now dah mcm flu je
di australia, if ken apon dah tk perlu isolate rasanya
baru 48 hours ago mereka kata now isolation itu hanya recommended sahaja
sy agak setuju

sy sedang in isolation ini sy tk kisah sgt yg sy really miss alhamdulillah ialah berjalan pergi mosque
alhamdulillah Allah buat sy miss yg ini
di UK dan EU ni, still kena self-isolate 7 days (dulu 14 days)

Paxlovid ini campuran Nirmatrelvir dan ritonavir.. ia hnya digalakkan sebaik kita kena Covid-19, seawal mungkin.
if dah a few days, tk perlu lah


Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2022 11:31 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 3-10-2022 02:48 AM
alhamdulillah awak dah immune
skali je ke kena?
now dah mcm flu je

Oh i see..thank u utk penerangan paxlovid tu..setakat ni baru kena sekali la covid-19..harap2 xkena lg..baru ni saya selsema lama juga doktor takut influenza A..tp bila doktor check alhamdulillah negatif..ada suggestion x utk boost my immune system ya? Setakat ni saya cuma ambil chewable vit C 500mg per day..ok x ye?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-10-2022 08:48 PM | Show all posts
adikdie replied at 3-10-2022 11:31 AM
Oh i see..thank u utk penerangan paxlovid tu..setakat ni baru kena sekali la covid-19..harap2 xken ...

ramai org tak tahu bahawa exercise memang menambahkan kekuatan immune system kita
jika kta keluar ambil anginpetang sambil berjalan kaki 30-40 mins gitu, amat elok utk kesihatan in general.
org kata vit c mmg bagus utk boost immune system kita.
juga fish oil memang diketahui umum (saya ambil 1 capsule setiap hari)
internet sebut blueberries selalu je, dan in any case, berries mmg byk khasiat
dan tentunya green leafy vegs
juga garlic dan turmeric
semua ini mmg diketahui umum.. so jika masak sayur, byk dah cover tu (cuma kena masak light je ie jgn sampai masak betul2)

Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2022 04:03 PM | Show all posts
i kene 12/08 lepas
demam, batuk je..alhamdulillah no health issue..
bila cuti cuti Malaysia doc?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 5-10-2022 02:57 AM | Show all posts
redd_07 replied at 4-10-2022 04:03 PM
i kene 12/08 lepas
demam, batuk je..alhamdulillah no health issue..
bila cuti cuti Malaysia doc?

belum tahu lagi nih
ni tgh kena isolate kerana 2nd covid
padan muka sy sbb sy mmg tak kisah langsung pasal importance of berhati2 bila jumpa patient yg ada covid
lusa nak pegi keja dah
masa awak kena sure ok jer

Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2022 09:28 AM | Show all posts
oh.. speedy recovery doc..
hihi.. takpe ... no need to worry.. just be extra careful je...
ya..i'm quite ok .. tp masa demam tu mmg bole la rasa lain macam...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-10-2022 10:06 PM | Show all posts
redd_07 replied at 5-10-2022 09:28 AM
oh.. speedy recovery doc..
hihi.. takpe ... no need to worry.. just be extra careful je...
ya..i'm q ...

good to know awak dah ok
make sure awak dapatkan vaccine yg seterusnya
sy kena delay 4th jab (2nd booster) until a few weeks kot
will need flu vaccs as well ni
winter dah nk masuk.. ni musim luruh.. mcm2 bising:
..dgn bunyi dauh2 luruh ditiup angin atas sidewlk, bunyinya agak kuat tau
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2022 08:40 AM | Show all posts
done my 2nd booster already in august... i think x smpai 10 days before i got covid..
hihihi... hope all is well ye doc...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

5-2-2023 05:55 PM GMT+8 , Processed in 0.098864 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list