CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 1020|Reply: 6

[Tempatan] Booster Sinovac Lebih Efektif Diambil Selepas 8 Bulan

  [Copy link]
Post time 11-12-2021 10:34 PM | Show all posts |Read mode
The Lancet keluarkan laporan bagi vaksin Sinovac, selang masa yang lebih lama antara dos ke-2 dan ke-3 (booster) memberi perlindungan yang lebih baik berbanding selang masa singkat.



Sinovac Biotech Ltd, Fudan University, dan CDCP melaporkan individu yang menerima booster vaksin Sinovac pada bulan ke-8 menunjukkan kadar atibodi dua kali ganda berbanding individu yang menerima booster pada bulan ke-2.

Selepas enam bulan lengkap dos ke-2, kadar perlindungan vaksin Sinovac terhadap Covid-19 didapati "turun mendadak" namun pengambilan dos ke-3 selepas bulan ke lapan menunjukkan "peningkatan mengkagumkan" pada kepekatan antibodi.

Ini menunjukkan, dalam waspada menghadapi ancaman varian Omicron, tindakan terburu-buru mendapatkan dos booster bukanlah langkah yang terbaik bagi penerima vaksin jenis tidak aktif seperti Sinovac.

Kajian juga menunjukkan warga emas berumur 60 tahun dan ke atas menunjukkan kadar kepekatan antibodi yang lebih tinggi selepas cucuk dos ke-3 berbanding individu berumur 18 hingga 59 tahun.



Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-12-2021 10:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah ppv bagi booster pfizer nak wat camne.

Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2021 10:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Macam la korang ni....kesian rakyat jadi tikus makmal...mengade
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2022 02:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Habih tu..nape China manjang kejap2 lockdown....
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2022 04:04 PM From the mobile phone | Show all posts
@Suchi tersenyum sinis
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2022 03:59 PM | Show all posts
Macam mana thread dgn reply terakhir bulan lepas boleh naik tetiba
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 05:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Macam mana thread dgn reply terakhir bulan lepas boleh naik tetiba
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-10-2022 03:38 AM GMT+8 , Processed in 0.109467 second(s), 26 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list