CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2014|Reply: 1

Cara Membuat Wang daripada TikTok: Ditaja untuk Menderma

[Copy link]
Post time 4-12-2021 03:29 PM | Show all posts |Read mode
Tidak seperti platform YouTube dengan AdSense, aplikasi TikTok tidak memberikan bayaran untuk setiap kali sesuatu disiarkan pada akaun pengguna. Menurut xcape.id, Terdapat beberapa cara untuk membuat wang daripada TikTok untuk pemilik jenama, akaun peribadi dan juga pemula!

1. Siaran Kandungan Tajaan

Siaran Kandungan Tajaan ialah cara untuk mempromosikan jenama tertentu jika anda seorang artis TikTok. Agensi atau jenama akan mempertimbangkan tahap penglibatan pencipta kandungan di TikTok dengan melihat bilangan pengikut, suka dan bilangan tontonan video. Agensi akan menilai sama ada pengikut pencipta kandungan sepadan dengan pasaran sasaran jenama.

Cara menjana pendapatan daripada TikTok ini sesuai untuk anda yang sudah mempunyai ribuan pengikut. Jadi cuba perhatikan bilangan pengikut TikTok sebelum menerima tawaran Siaran Kandungan Tajaan.

2. Menderma atau Membayar Syiling

Apabila pengikut ramai, terdapat banyak cara untuk membuat wang dari TikTok dengan mudah. Salah satunya adalah daripada sumbangan yang diberikan oleh peminat apabila anda melakukan strim langsung di TikTok.

Konsepnya ialah semasa penstriman langsung, penonton boleh memberikan hadiah pelekat yang kemudiannya boleh ditukar dengan wang daripada TikTok. Pelekat ini dihantar oleh penonton sebagai bentuk penghargaan atas usaha pencipta kandungan dalam menghasilkan kandungan TikTok. Pelekat itu boleh ditunaikan kerana untuk mendapatkan pelekat itu, penonton juga mesti membelinya terlebih dahulu. Jadi sebagai timbal balik dan komitmen, cuba cipta kandungan TikTok yang berguna.

3. Pengurus TikTok atau Perkhidmatan Pengurusan Akaun

Cara seterusnya untuk menjana wang daripada TikTok ialah bekerja sebagai Pengurus TikTok. Ia cukup untuk mengurus akaun TikTok seseorang untuk menjadikannya lebih maju. Bukan sahaja pemberi pengaruh atau pencipta kandungan, tetapi juga menyasarkan jenama atau syarikat yang mempromosikan perniagaan menggunakan TikTok.

Perkhidmatan Pengurusan Akaun sangat sesuai untuk anda yang memahami dunia pemasaran. Secara amnya, tugas pengurus TikTok termasuk:

  • Tingkatkan kadar penglibatan akaun TikTok
  • Urus strategi pemasaran kandungan
  • Mencipta dan membangunkan idea kandungan TikTok yang kreatif
  • Atur dan urus tawaran kerjasama, dan sebagainya


4. Beli dan Jual Akaun TikTok

Cara untuk membuat wang daripada TikTok selepas anda berjaya meningkatkan penglibatan dengan pengikut adalah dengan membeli dan menjual akaun. Perkara mudah yang perlu anda lakukan ialah:

  • Buat akaun dengan minat dalam topik tertentu
  • Tingkatkan pengikut, suka, bilangan tera dan kadar interaksi akaun TikTok.
  • Membina komuniti dengan peminat topik yang sama
  • Kemudian selepas akaun yang dibangunkan menjadi besar, jual akaun tersebut kepada jenama atau syarikat yang mempunyai bidang yang sama
  • Mengapa menjual akaun boleh menghasilkan wang? Ini kerana sasaran promosi yang diperlukan oleh sesebuah jenama atau syarikat adalah ditujukan kepada mereka yang mempunyai minat yang sama dengan bidang perniagaan mereka.


Nah, sebagai penjual akaun, anda telah membantu jenama itu memenuhi sasaran pasarannya. Kaedah penjualan akaun ini adalah perkara biasa kerana masih terdapat beberapa jenama yang mampu mengurus akaun dari awal. Selain itu, anda boleh memaparkan akaun yang anda jual di tapak web khas untuk menjadikannya kelihatan lebih profesional.

5. Pemasaran TikTok

Pemasaran Tiktok dilakukan oleh pemilik sesuatu jenama dan ingin menarik lebih ramai pengguna daripada aplikasi ini. Cara promosi yang paling berkesan untuk mendapatkan wang daripada platform ini ialah dengan Iklan TikTok. Sama seperti iklan Facebook atau iklan Instagram, tiktok mempunyai algoritma yang boleh membantu iklan anda dilihat oleh sasaran yang dikehendaki. TikTok boleh merekodkan keseluruhan sejarah tontonan pengguna untuk menyiarkan iklan yang lebih diperibadikan.

Algoritma TikTok juga secara rutin menjalankan pemasaran semula selain menyasarkan khalayak. Iklan tersebut akan disiarkan kembali kepada khalayak yang pernah berinteraksi dengan iklan tersebut sebelum ini. Kaedah ini akan membuatkan penonton lebih mengenali jenama yang anda miliki dan berminat untuk membeli produk jenama.

6. Agensi Pengaruh

Cara seterusnya untuk menjana wang daripada TikTok ialah dengan agensi pengaruh. Kaedah ini menghubungkan jenama atau syarikat yang ingin mengiklan dengan pengaruh TikTok. Agensi influencer sesuai untuk anda yang mempunyai kepakaran dalam pemasaran kandungan dan pemasaran video.

Agensi influencer bertindak sebagai perantara untuk mengurus kerjasama antara influencer dan jenama. Jika anda berminat untuk membina agensi Influencer, anda boleh mengambil peluang dengan menetapkan harga yang lebih berpatutan daripada tawaran TikTok di bahagian Creator Marketplace. Peluang sebagai agensi pemberi pengaruh terbuka luas, disokong oleh bilangan pengguna TikTok aktif yang tinggi di Indonesia.

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-3-2022 10:28 AM | Show all posts
i think this is good.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

22-3-2023 06:18 PM GMT+8 , Processed in 0.088871 second(s), 24 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list