CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 1515|Reply: 15

[Tempatan] Astra-Zeneca: Cucuk Vaksin "Tak Aspirate" Punca Darah Beku

  [Copy link]
Post time 4-12-2021 12:50 AM | Show all posts |Read mode
Edited by Lagubestbest at 4-12-2021 01:08 AM


sumber: BBC https://www.bbc.com/news/health-59418123


Untuk Astra-Zeneca Je Ni
Blood Cloth akibat ciri-ciri adenovirus flu (sarung) yang ada pada Astra-Zeneca.
Sarung ni diguna untuk bawa vaksin dalam tu.


Adenovirus ni akan tarik platlet factor 4 melekat kat dia, dan sistem imuniti dalam darah jadi keliru natang alien ape tu?

#2 Vaksin dicucuk ke dalam otot, tapi kadang-kala bocor masuk ke salur darah.
#3 Dalam salur darah, vaksin boleh tarik platlet faktor 4 keluar dari sel darah (keluar dari sel, jadi sekarang ada dalam salur darah)
#4 Platlet faktor 4 ni kemudian disalah erti oleh sistem imun sebagai virus, dan diserang.
#5 antibodi cantum keliling platlet faktor 4, jadilah GUMPALAN DARAH BEKU.

Punca
Vaksin kita cucuk di otot.Tapi ada vaksin bocor masuk salur darah.
Mendatangkan pelbagai reaksi negatif kemudiannya.

Perbincangan Orang Lama
Eh dulu kita Aspirate kan? sekarang diorang dah tak buat ke?
Tu kan (salah satu cara) caranya nak pastikan vaksin tak terbocor masuk salur darah.
Doktor2/ Nurse2 hanya cakap2 dibelakang.

Cara Atasi (Aspirate)
Nurse zaman dulu (maybe sekarang umur dah 50-an) diajar untuk "Aspirate" jika cucuk vaksin.
Aspirate ni maksudnya cucuk jarum bagi masuk, tapi kemudian tarik sikit jarum tu, kemudian baru tekan belakang tu bagi masuk vaksin.Sebagai langkah pencegahan dari tercucuk salur darah, nak cucuk otot je, bukan dalam2 sangat.
Tapi sekarang amalan ni tak lagi dibuat. Yang mana tahu, tahu, yang mana tidak, ada yang buat ada yang tidak sebab takde dalam modul dah.
Oversea: Penerima vaksin ada yang minta untuk dr/ nurse Aspirate. Mereka dengan senang hati akan aspirate.

Agree/ Refuse
Ada dr/ nurse yang dalam diam memang Aspirate sebab sedia maklum tentang "risiko" kalau tak Aspirate.
Ada dr/ nurse yang enggan buat, alasan membazir dos vaksin (sebab kadang2 vaksin ada limpah sikit tak betul2 kena otot) lagipun tak pernah dilatih untuk buat pun.

Persoalan
Cer tanya kawan-kawan Dr/ Nurse KKM pasal isu ni.
Adakah diorang "Aspirate"?  
Adakah diorang tahu cara nak buat "Aspiration" ni?
Adakah diorang tahu/ maklum pasal "Aspirate" ni?


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-12-2021 02:33 AM | Show all posts
terbaik content
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2021 03:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by KIM.K at 4-12-2021 04:26 AM

Some countries suh pakai 2nd dos moderna/pfizer/lain2 kepada penerima dos ketama AZ sebab blood clotting tu ler

Takda sop 'aspirates or nay' mengatakan jangan aspirates kepada mana2 nurse. Sain kontrak ni kalau kau silap beraspirasi KJ demerit muka hang. Kalau ponting sangat step ni AZ wajib dah mention dalam MSDS dia tu
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2021 04:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by KIM.K at 4-12-2021 04:36 AM

Kalau peripheral effect kepada salur darah sampai immediate erytrocytes coagulation, gi edar for global circulation buat ape
Harmful plak pada salur darah lagi lawak

Tau dak mrna vaksin tanpa encapsulated lipid membrane tu kena kunyah dengan RNAse yg tersebar dalam plasma serum darah. Kau sembang pernah buat protein extraction belum. Takda RNAse inhibitor dia lupuskan RNA tak berbaju tu
Bermakna mrna vaksin crossing into endothelial cells  into blood plasma tu biasa. Kalau tidak cemana kau nak express binatang antigen tu kat internal lining of blood vessel

Ba wau dal wau ha....
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2021 07:32 AM | Show all posts
KIM.K replied at 4-12-2021 03:23 AM
Some countries suh pakai 2nd dos moderna/pfizer/lain2 kepada penerima dos ketama AZ sebab blood clot ...

Ado ke yg dapat booster AZ?
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2021 07:50 AM From the mobile phone | Show all posts
ketipongtipah replied at 4-12-2021 07:32 AM
Ado ke yg dapat booster AZ?

Blum ada lg kot
Tp weols penerima AZ nk yg sama juga as booster…tp nxt year lh bru start. So harap2 dpt yg sama
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2021 08:14 AM From the mobile phone | Show all posts
why only AZ.. yg lelain tu xde effect ke kalau masuk salur darah
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2021 08:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Oooo...rupenyer nama die "aspirate"....hehehehe
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-12-2021 08:29 AM | Show all posts
aechae replied at 4-12-2021 07:50 AM
Blum ada lg kot
Tp weols penerima AZ nk yg sama juga as booster…tp nxt year lh bru start. So hara ...

AZ cadangan alternatif...by NPRA.
Pilihan utama Pfizer.
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2021 10:37 AM From the mobile phone | Show all posts
ketipongtipah replied at 4-12-2021 07:32 AM
Ado ke yg dapat booster AZ?

https://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2021/11/17/astrazeneca-sinovac-get-conditional-approval-as-booster-shots/

Ada booster AZ, 6 bulan lepas dos ke-2
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2021 01:51 PM | Show all posts
kalau bangkem mengada-ngada mintak cucuk kaedah aspirate nih konfem pentaksub vaksin cop bangkem jadi antivaxx

sedangkan bangkem mengadu sakit lepas vaksin pon penagih vaksin kata bangkem berlakon je dan sengaja memburukkan dan mencemar nama baik vaksin kesayangan mereka
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2021 02:27 PM From the mobile phone | Show all posts
kemaruk replied at 4-12-2021 01:51 PM
kalau bangkem mengada-ngada mintak cucuk kaedah aspirate nih konfem pentaksub vaksin cop bangkem jad ...

X kira la aspire ke inspira ke klau ada isu berkaitan beksin duta2 beksin tetap salahkan antibek, beksin tu suci murni bak dara gitewwwlol:
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2021 02:45 PM | Show all posts
Hebat! akhirnya dah mulai difahami knp blod clot terjadi, walaupun belum confirm seratus peratus tp most likely betul lah tu... dah boleh mulai fikir bentuk rawatan klu tersilap cucok masuk dlm darah
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2021 04:40 PM | Show all posts
kalau tak guna darah macam mana nak distribute vaksin dalam badan?

kalau dah cucuk jarum kena cabut sikit kenapa tak buat jarum pendek?

Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2021 07:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Tahyul semua ni tahyul! Vaksin itu selamat! Sains la sains!
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2021 07:53 PM | Show all posts
Decaffeinated replied at 4-12-2021 04:40 PM
kalau tak guna darah macam mana nak distribute vaksin dalam badan?

kalau dah cucuk jarum kena cabut ...

..... valid
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-10-2022 03:56 AM GMT+8 , Processed in 0.112190 second(s), 26 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list