CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: Rahah

[SBS/Netflix 2021] OUR BELOVED SUMMER - Choi Woo Sik, Kim Da Mi

[Copy link]
 Author| Post time 8-12-2021 11:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Nanti iols tepek OST...
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2021 09:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by sitisbp at 9-12-2021 09:13 PM
Rahah replied at 8-12-2021 11:05 PM
@sitisbp & @JiEunTak
Kalau uols dah start tengok drama ni bagi review... iols nak baca review uols.. ...


Hehe..1st epi ok just nice la as intro pasal history 2 org ni yg mcm tom n jerry. Takde go into details sgt...just mcm mana start kenal. Pastu citer ni ada narrator, suara derang gak la n sapa nama kawan Ung tu lupa plak, ji yung ke ?. 1st epi mostly waktu derang sekolah n kolej.

2nd epi bila dah break up....dah keje masing2 bw haluan sendiri. Kat sini point derang jumpa balik. Kawan dia ji yung tu skrg ni i wonder, expression dia mcm.
ada rahsia je. Kalu ingat vincenzo, mat ni jd gayboy yg tangkap cintan kat vinc yg ada scene berkuda tu. Tp lain plak rupanya..dah tak jambu..masa vincenzo pakai filter kot.

Alasan breakup tu sbb yeon su nak dgr Ung cakap dia bebetul suka kat yeon su, tp sepanjang 5 thn couple Ung takmo ckp. Ung tu sgt childish n tak minat belajar tp pandai melukis. Yeon su plak stop student n high achiever tp mcm antisosial gitu.

But Ung sweet la, bbetul dedicated yg yeon so actionnya..cuma tak de la ckp i saranghae u gitu. But yeon so typical nak affirmation gamoknya.

Byk part kelakar2 gak. Suka expression derang menjadik la..sorang blur2 bodoh childish..sorang plak pandai tp bossy.
Tp bila dah dewasa yg Ung tu yg berjaya la..while Yeon so struggling lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2021 02:53 AM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 16-12-2021 02:41 AM

Ep 1 and 2

my thoughts on these two pilot episodes? I like it for a number of reasons. yeah cool Netflix...

WOW- wayyyyyyyyy to go Woo shik , nice ....
i know this guy berlakon parasite masa tengok K pathfinder tu, nama  dia ada   di - mention oleh one of teh k pathfinder tu  yg transsiberian episodes tu  - ade a guy who was also and actor in tha film,  i belum tengok parasites sebab tertido after 6-10 mins into the drama  sebab ma  sa tu i busy or  nak tengok pun time wewaktu nak tido and tak sesuai tengok citer tu sbb tertido plaks .

But wow - this guy really can act ye , and nice. Pandai dia hidupkan watak Choi Ung tu - as the laid back , male student  yg not a high achiever but very talented - i nampak this guy is highly visual, creative , has an acute observation , like details etc, wow i suka cara dia lukis pokok tu building tu - ( kalau dia lah yg lukis  ).

Then watak YeonSo- as a very bright, highly ambitious, type A personality  hahaha , goal oriented, clear headed etc , wow lah , she said she wants to be a successful person who would later, be able to lead etc etc yadda yadda well... as opposed to the laid back Choi Ung who just wanted to live a happy and content  life - wah ..bagus dia ni....

and these two got entangled pulak while completing their school life documentary , and how many days did the relationship  last for? 1792  days ?hahaha

tapi dalam relationship depa tu i observed yg YeonSo wasnt confdent about how far extent they would last, may be she is the kind who needs constant and annoying reasurance from a guy - a very insecure girl kot in a way despite that seemingly strong personality- may be sebab tak sama kufu she thinks , so she was acting like she wasnt sure about them both kot..sebab tu she kept asking   choi Ung - What ifs ...etc etc . Pada I , she  is not being reassured lah about them...sebab may be cara Choi Und dislaying his feeling wasn't clear enough for her to pick up the signs of serious commitment  kot. I mean Choi Ung macam tak ade Theory of Mind gittew ...like  dia macam nak tunjukkan yg kematangan and profile Choi Ung tu wont suit her , then they broke up. i think pada fikiran Choi Ung - ime tu dia memang serious?
Tapi ....kita tak diberi tahu as to what exactly happened kan?What happened to Yeon So ? Her bright future goal went South ke? what exactly Choi Und meant when he said - i am being childish , i just ran away ????
ape jadi ye yg sebab depa berpisah...then what kind of 'beloved' summer which they had 5 years back?




Tapi 5 years later, what do you know hahahahahahah

serve her right - who is in the opposite side  of the counter now....hmm  hey Yen Seo...hmm ? you or Ko- O ? hahahaha

i love the way they banter each other in his living room tu hahahaha cool bantering...hahahah

i like Choi Ung   baling salts, spray ayaq  buat bebetul kat YeonSo ni citer dari kawan Ung tu ...hahahahahahah - pandai comedic elements depa bubuh. after 50 times rehearsing this hahahahaha

haa bagus , kan itu cara sebaiknya  kita rasa nak bantai the ex hahahahahahaha...baling salts hahahah baling coffeee hahahahahahahah

wow

I like juga the team leader yg no nonsense, wise , assertive , eccentric - kat Soen ? Shop tu - senang je bantai yeon So...hahaha dan nak tergelak amsa mabuk dalam kete tu hahah i think secene that team leader seon ho temankan YenSo kat gate tu - macam lokasi rumah citer Suspicious Partner ...i mungkin salah  

so plot wise i suke, idea asas citer ni the stem plot i suke, the sublot yang Kim Ji Ung ( yg editor tu wow ) yg nak decinde sama ada nak buat film about these two individuals , after 5 years pun i suke.
I like his tyle , pandai tau dia potray watak dia - well he is good in playing Gay character dlaam vincenzo  hahahahah, i suke the way dia lakonkan editing tu , fiddling with the editing softwares and tools...

best ...i so far suka supporting casts - parents choi Ung tu yang jadi tauke restaurants and ? then a lady NJ ??  dunno who she is but  teringan Kim Shim dalam lovers of teh red sky sebab rambut tu bleached hahahaha


wow so far bagus ....macam bila tonton i macam rasa tonton Monthly home  magazine type of story ...dari scene and paparan sinematografi tu ...best lah ruah Cjoi Ung tu...niceee...


oh lagi satu , balance use of flashbacks and current plots , thank god....at least bilabalance i suka tengok the main plot current time and subpot juga nice...


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-12-2021 09:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Rahah at 10-12-2021 09:58 PM
sitisbp replied at 9-12-2021 09:02 PM
Hehe..1st epi ok just nice la as intro pasal history 2 org ni yg mcm tom n jerry. Takde go into de ...


Tq uols...
Tak ingat pulak actor tu sebab iols tengok vincenzo sampai ep 4...

Drama romcom ke ni? Ada kelakar tu... Iols buka benang baca synopsis je...

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-12-2021 10:04 PM | Show all posts
OST Part 1...


Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2021 02:13 PM From the mobile phone | Show all posts
V ada nyanyi satu OST, tak full release lagi.banyak yang best2 dalam ni tak boleh nak tengok 2x speed dah
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2021 08:40 PM | Show all posts
Ep 3

kelakar gilerssssss...best pulak tengok keletah woo shik ni

hahahahaahaa best best  best

hehehe kenape?

tengoklah part  di mana Woo Shik Choi Ung masa tu tengah cari ide macam maneeeee nak kenakan Yeon Seo...hehehehe di satu kafe and  dia tengah cari idea dan tengah minum , then jeng jeng ade idea , dan dia tersenum evil grin......



i suka betul lakonan Kim Sung Sul tu  i suka cara dia cakap ...nego dengan Yeon-Su...
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2021 08:56 PM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 14-12-2021 08:40 PM
Ep 3

kelakar gilerssssss...best pulak tengok keletah woo shik ni


I was squealing(internally) a lot masa tgk epi 3 ni...so cute their interaction kan, byk plak tu hehe...both of them sepadan sgt...very good chemistry.
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2021 11:43 PM | Show all posts
iols dah tgk 1 epi...it's fun, xde melo pun...
citer pasal 2 individu yg sgt berbeza antara satu sama lain...
sorang bercita2 tinggi, competitive & ada life goal...sorang lagi carefree, terlalu relax & prefer life seadanya...
they used to date, then break up & meet again after 5 years...
i used to like this kind of story line tapi realitinya kalau too much differences memang susah nak survive the relationship unless kena byk tolak ansur...
but let's see how the story progress...

suka kim dami punya appearence dlm citer ni...nampak lagi cantik drpd dlm itaewon class...
satu lagi, i prefer dia punya chemistry dgn choi woo shik ni lagi drpd park seo joon...

apsal xde sapa bgtau ada Lee Joon Hyuk, yg jadi Mr. Jang tu? kalau i tau ada dia, dari awal lagi i tgk...
i guess yg dah tgk ni semua x kenal sapa dia...
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2021 08:41 AM | Show all posts
citer kalo psl masa belajar mmg  best. yg jd PD nim tu selalu berlakon jd penyangak je.
dami dlm ni nampak comel sgt.. takde laa ganas mcm selalu
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2021 05:02 PM | Show all posts
dah settle tgk 4 episod...
bestlah...this is my kind of romance drama...

Yeon Su & Ung masing2 terkesima tgk each other kat party tu...obviously dua2 still ada feeling...
Nu'a is annoying as hell..
saja je provoke Ung kan..
entah2 dia yg copy Ung...
like they said susah nak buktikan siapa plagiat siapa...
so saja create kontroversi dgn suka-suki tuduh Ung plagiat dia...

strangely i suka pulak tgk NJ tu walaupun dia idol...
thanks to her, Ung transform jadi someone different kat party tu...

i get it yg Yeon Su tu bukanlah antisocial or selfish sebab dia care jugak pasal Ung bila Mr. Jang tu tanya soalan kontroversi pasal plagiarism kat Ung...
Mr. Jang punya kerja ke ambik both Ung/Ko'o & Nu'a collaborate dgn diorg?
sebab Yeon Su macam tak tau apa2 je...

Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2021 07:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Wahhh...wide emotional spectrum... suka ending epi 4 tu. Menyentap.
Both tak communicate very well. Keep guarding their heart but end up hurting each other so badly. Ung pun very quick making assumptions n mulut laju takde tapis2. But jiyung can see through everything rasanya.
NuA rasanya ada history dgn Ung. Kena tunggu la nak tau apa citernya.
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2021 02:22 AM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 16-12-2021 02:40 AM

Ep  4

what do I  think of it ?


LOVE IT !!! every single frame  of it yeahh


oh my godddd....


we have two actors from VINCENZO

wow weee

Kim Seong Chul  - dalam vincenzo jadi kim tae hee , now jadi Kim Ji Ung

And Kwang Dok Yoon - HAN SEOOOO.....yuhuuu u are back!!!!

dengan perangai nakal dia , hahaha so kali ni han seo jadi Nu - A , the other artist yg drawing  lukisan macam Choi Ung , yg fitnah Choi Ung tiru lukisan dia, masa kat party tu amboi , i could see  the nakal han seo tu yee... yg gegelak tu  hahahahaha classic!!!
adeh ....kesian Choi Ung , i mean he is not the confronting type...so issue macam ni dia akan ignore ...tapi i suke tengok dia serious  jugak masa meeting ( Apelah manager pun lambat !!! adehhh ) . Macam he didn't want yeon seo to think that he couldn't manage the issueslah. i suka Choi Ung cakap: u are smart so , i dont want to waste my time.

tapi tu team  leader  Seon Shop tu  Mr Jung Do Yul tu , hmmm....dia ni shady characters lah , i tatau dia ni gang baik ke gang jahat ke./ manipulative???

Tapi wah best lah  , perangai memasing dengan annoying nyer ....

okaylah now ada flashbacks on what happened last summer , ? 5 years ago ? wow menarik jugak.

tapi bergaye Choi Ung  pi party tu ...kire baik juga NJ tu , very understanding and supportive.

Ms Koook/ Yeon So ...i dont think she knew  what happened/ kan? i mean the whole scheme of things ?

kesian jugak kena dimarahi begitu...


but  overall memang best citer ni..

pandai konsep ...


so lebih kurang ep  ni macam kedua dua pihak is adpating and tolerating each other lah kan...after 5 years , hmm it is not easy but  wow ..gigih juga Ji - Un yg pengarah dokumentari tu merakam and find a story dalam kegiatan mereka dua seharian..

and he is part of the narrative, too, which is cool.

best citer ni

sangat best ...

Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2021 03:35 PM | Show all posts
baru lepas marathon episodes 1 and 2...
wah....drama ni is another level ye penceritaannya...
not like any typical romcomm...
scriptnya sangat FRESH and x terjangkau dek akal ada kisah chenta camnih hehehehe...

and yes --- kim da mi looks better with Choi Woo Shik...
rasanya dgn seo joon aritu mcm abang2 adik2 sgt, sbb watak Seo Joon pun as ex bandit kan...
xleh nak mekap2 bg nampak charming2 mcm Secretary Kim... nampak berserabut jaa ngan rambut pendek dia...and dami looks like a teenager jaa dengan dia.


tapi ngan woo shik ni nampak laa transition dua2 nih dr zaman sekolah ke zaman dewasa...
and for the 1st time i find choi woo shik cute
hehehhee... tp tetap xleh lawan seo joon and hyung shik from wooga squad dia tu

kim da mi ni x la cantik, mcm park so dam, tapi lakonan depa ni menjadi sangat... REAL...
OK gtg, nak sambung ep 3...

btw, sapa yg jadi boss Yeon Su nih...?
herlokkk juga noh
lepas dengaq Yeon Su membebel masa mabuk, terus loosen up...
jadi 'manusia' tiada mcm sociopath bak kata Yeon Su...
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2021 04:47 PM | Show all posts
JiEunTak replied at 17-12-2021 03:35 PM
baru lepas marathon episodes 1 and 2...
wah....drama ni is another level ye penceritaannya...
not li ...

Mr. Jang tu ke?
tulah Lee Joon Hyuk, tapi xde sapa kat sini yg kenal dia...
kalau ada yg bagitau awal2 dia ada dlm ni dah lama iols tgk citer ni
kalau tgk Stranger mesti kenal sapa dia...dia ada jadi hero dlm A Poem A Day, 365 Repeat The Year & Dark Hole...
tapi watak ala2 sociopath ni memang sinonim dgn dia...
memang menjadi sgtlah kalau dia bawak watak yg menjengkelkan camni...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-12-2021 05:03 PM | Show all posts
OST PART 2...


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-12-2021 05:05 PM | Show all posts
OST PART 3...


Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2021 10:06 AM | Show all posts
OST mana yg V nyanyi nih...
aku pasan ada runut bunyi dalam epi 3 ka 4 mcm sora V...

apa2 pun drama nih, kisahnya ttg org dewasa...
mcm adult love story, TAPI dilakonkan oleh orang2 yg mcm x berapa adult
so we're like trapped between a school romance and adult love story gitu


cute jaaa both depa nih...
ok NUA dah muncul...
dia ni kan... suka btol buat org annoyed ngan dia
muka dia tuu...

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-12-2021 01:17 PM | Show all posts
Edited by Rahah at 20-12-2021 01:21 PM
JiEunTak replied at 20-12-2021 10:06 AM
OST mana yg V nyanyi nih...
aku pasan ada runut bunyi dalam epi 3 ka 4 mcm sora V...

Iols tak tengok lagi drama ni...  tapi ada tengok clip Woosik dengar record player... tu ost V... Suara dia deep voice...

Ni teaser je... full song release 24 December...



Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2021 10:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Rahah replied at 20-12-2021 01:17 PM
Iols tak tengok lagi drama ni...  tapi ada tengok clip Woosik dengar record player... tu ost V... S ...

Jomlah tgk…best citer ni…iols suka…

Bolehlah kalau nak kata romcom dgn unsur2 slice of life & definitely bukan melodrama…mcm citer love struck in the city tapi diorg punya love story start dari zaman sekolah…
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-7-2022 07:12 PM GMT+8 , Processed in 0.094350 second(s), 20 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list