CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: Cari-Saiful

"Acah Pro, Macam Dia Seorang Pandai Jaga Anak,"- Ramai Menyampah Dengan Hanis Zalikha?

  [Copy link]
Post time 26-11-2021 01:44 PM | Show all posts
ellejo replied at 26-11-2021 01:56 AM
anak sulong aku diaper free takde tips. purely luck. masa tu dia pakai pampers dgn baju lobang2. bal ...

ok ni klakar
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 02:09 PM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 26-11-2021 12:50 PM
Maybe tak penting bagi anak org kaya.
Tapi bagi orang miskin edu sangat penting
Sebabtu kena didi ...

Ye memang. Tu je cara nk hidup senang. Ade high education. Sbb tu ape pn tips2 dr orang kaya i bolayankan aje. Life diorang x sama la dgn marhaen ni. Tak perlu nk kejar sgt anak pandai speaking.
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 02:16 PM | Show all posts
faraway1 replied at 25-11-2021 07:29 PM
Me yang besarkan anak kat barat pun gunaKonsep Asean mom..

Tapi me jenis push anak bila buat sesua ...

yes, for me kan apa yg penting sesuai utk anak . sbb each kids berbeza. kita mak mak nie rasanya we knw apa yg sesuai utk anak. bukan tibaiii jek semua tips.lagi lagi mcm u besarkan anak dkt west mesti cabaran beza dgn mak mak kt sini kan . even mak mak kt sini pun cabaran jgk nak besarkan anak sekarang .pokoknyaaaa besarkan anak mmg cabaran . kkdg iools terfikir kenapalah tak de org bgtau cabaran besarkan anak mcm mana. paling2 dgr ada alah anak hidup tak sunyi , rugi tak de anak etc... but tu lah bila dh ada mcm i walaupun sorang tu lah segalanya
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 02:22 PM | Show all posts
anony-mous replied at 26-11-2021 01:35 AM
Klau tgk ank ND , i rasa stress betul  sbb ank dia kecik lg dah bijak. Apa i buat? I stop tgk ...

samaaa.... i akui i rajin jek share achivmnt anak i but buat i sentap dan sedar diri , bila one of my friend tergur i cakap bestnya anak u , dh pandai (merujuk pada apa i post) anak i bla bla bla... sejak tu i tak share langsung dah .sbb i rasa apa dia rasa sbnrnya sbb i pun pernah rasa mcm eh anak dia dh pandai mcm tu laaa... haa gitu . so now  i share buku i baca jek. buku tak de org nak iri hati HAHAHAHA . paling paling tya best tak .dan i pun dh kurang socmed . i cuma ada twitter jek now tu pun pinjam acc laki i

and you right . flex kejayaan anak nie kesan dia mendalam . i tak heran takat flex kereta , flex emas berlapis , holiday keeee , kerjaya ke, tapi bila org share pasal kejayaan anak dlm meraikan tu terselit jua rasa eh apesal anak aku tak camtu . but now ! setelah anak i berumur 6 tahun i dh tak heran apa . sbb tak de socmed . org tak flex anak dkt Twitter kira i belajar utk tak berasa apa dan meraikan anak sendiri . pastu rasa diri sendiri mak paling best . kbye done flex
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 02:24 PM | Show all posts
ellejo replied at 26-11-2021 01:56 AM
anak sulong aku diaper free takde tips. purely luck. masa tu dia pakai pampers dgn baju lobang2. bal ...

terhiburrrr i bacaaaa
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 06:45 PM | Show all posts
anony-mous replied at 25-11-2021 08:48 PM
I pon rasa poyo jugak yg dialog dgn alisya tu tp komen netijen tu kejam betul. Dr SMS pon kena lab ...

I jenis susah nak percaya apa yg dipotray dalam medsoc..terutamanya melibatkan org dewasa yang pandai bermuka2 dan berlakon...tapi kalau melibatkan kanak2 yg tak pandai menipu atau berlakon ni, I akui jer benda tu..sedikit sebanyak cara dia tu berkesan..I pun tak mampu nak ikut..kalau nak marah anak tu, marah je terus..walaupun tahu tak elok nak jerit2..tapi takde nak pikir apa dah esp kalau tgh penat
Dah nama pun dia tu influencer, mmg la dia akan post kat ig dia...yg peliknya netizen..dok sakit hati kenapa
Dr SMS pun kena jugak...pelik la...cakap benda bagus pun kena kutuk. Sekurang2nya dia berjaya buktikan tips2 yg dia beri tu dia apply dan berjaya utk anak2 dia..sharing is caring khennn




Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 07:04 PM | Show all posts
sofinamini replied at 26-11-2021 01:16 AM
yes, for me kan apa yg penting sesuai utk anak . sbb each kids berbeza. kita mak mak nie rasanya w ...

Sesatu me tak push, pendidikan..
Me jenis bukan mak yang cepat cemburu setakat  budak 3 tahun dah pandai membaca, hafal sifir,.oh Coz me puji pandainya dia.. Tapi tu aje..

Me suka my daughter kehidupan, free stress sejak lahir, main main even my hantar private montessori pun bukan konsep akademik, dalam kelas even sticker abc pun tak da.

Sekarang pra sekolah, dah 3 bulan dah, belajar ikat tali kasut, belajar emosi, belajar simbol masa library day cam question mark, titik, noktah.

Sesatu advanced me rasa dorang ajar 5 years old. Sistem bank, dividen, konsep menyimpan duit, cara pengeluaran duit, bank datang setiap 2 minggu, asuh bebudak camana kawal kewangan tu semua.... Set goal menyimpan duit, my daughter goal dia nak beli plane ticket jumpa atuk dan Wan di Malaysia.

Sekarang pantang nampak duit, terus simpan sebab nak simpan dalam bank, nak hantar kerja cari duit sendiri, baru 5 tahun..
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 07:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Makin jelas kesan perjuangan kak kung beberapa tahun lalu bersama kami-kami di forum ni untuk memperlihatkan lebih jelas perihal perangai kek kek ni kepada netizen yg naif dan hadappp je apa yg ada mereka tayang, sanjung dan junjung.. walaupun penuh fake...

At least skarang netizen lebih celik dan buka mata... Awareness is long time process yaa...

Done claim perjuangan...giteww..


@Kangkung1M
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 08:20 PM From the mobile phone | Show all posts
ellejo replied at 26-11-2021 01:56 AM
anak sulong aku diaper free takde tips. purely luck. masa tu dia pakai pampers dgn baju lobang2. bal ...

i baca sambil tengah bf anak yg tidur, bergegar badan i cover gelak sampai dia terbangun.
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 08:23 PM From the mobile phone | Show all posts
It’s about taim la netizen hantam kapel mangkuk hayun ni. Ala2 Che Ta kot, sama2 bimbo takat langit ke tujuh.
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 11:39 PM From the mobile phone | Show all posts
SisLena replied at 26-11-2021 02:09 PM
Ye memang. Tu je cara nk hidup senang. Ade high education. Sbb tu ape pn tips2 dr orang kaya i bol ...

Umur 1-6 tahun shape karakter budak sampai tua.
Better tak flex apa2 sebab pressure untuk budak. Lama2 dia menipu to entertain expectation

Kawan mak iols sebelum tau nak meninggal barah, sheol dah train anak kecik2 memasak, membasuh jaga rumah.
Anak umur 8-10 tahun dah kena berdikari
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 11:46 PM From the mobile phone | Show all posts
bluebutter replied at 26-11-2021 01:35 PM
Amalkan tau bagi urat segar.

Halia+Halba+Lada Hitam.

Terima kasih sis.. Nanti iols update makjun kitchen
Badan ada ringan sikit harini buang angin

Orang kata teh tak buat kita lapar kalau minum time perut kosong. Iols tak sesuai 3 jam lepas makan dah kebulur amat sebab bancuh kaw sangat

InsyaAllah mudah2an amalan berterusan
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 02:05 AM From the mobile phone | Show all posts
sofinamini replied at 26-11-2021 02:22 PM
samaaa.... i akui i rajin jek share achivmnt anak i but buat i sentap dan sedar diri , bila one of ...

Yey ada geng yg sama mcm i rasa & i setuju ayat last tu. Biar la kita syok sendiri. Kdg2 i rasa i mak plg x baik klau marah ank, kdg2 rasa bagus jugak selalu borak dgn dia. Stop comparing ank2 kita . Insyaallah hilang stress. Tp jgn pulak benda2 penting mcm milestone, mkanan boleh & x boleh tu ignore terus.

Skrg ni, i byk kerja2 luar. Kalau jumpa ank org lain mesti boleh speaking dari kecik. Terasa kerdil betul. Tp i ingat balik, its ok, i dlu lagi lambat faham english but pernah merasa A in english. Boleh la bertutur walaupon bukan tahap budder. Masih perlu subtitle klau tgk movie english. At least faham lah utk meneruskan kehidupan. Sedapkan hati sendiri

Bab pelajaran ni i mcm xkisah lg tp bab emosi & relationship dgn org lain plg i risau if ank i xpandai
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 02:53 AM | Show all posts
KIM.K replied at 26-11-2021 10:39 AM
Umur 1-6 tahun shape karakter budak sampai tua.
Better tak flex apa2 sebab pressure untuk budak. L ...

Bagusnya... Ini yang sepatutnya.... Me ambil sebagai panduan...
Hari ni pergi farmasi sebab winter, bibir kering sampai berdarah sikit, my daughter sendiri jumpa pekerja, bagitau dia cari pelembap bibir.. Siap berbual lagi sebab me ikut dari belakang.... Lepas tu bayar pun semua dia..

Walaupun 5 years, me stop buat banyak benda tuk my daughter cam kemas bilik sendiri, lepas makan kemas.. Walaupun anak tunggal, anak mak still kena berdikari...


Penting untuk masa depan dia juga.
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 06:51 AM From the mobile phone | Show all posts
ellejo replied at 26-11-2021 01:56 AM
anak sulong aku diaper free takde tips. purely luck. masa tu dia pakai pampers dgn baju lobang2. bal ...

nasib baik la dia tak pakai spender masa kena patuk ayam tu kalau tak dia trauma dgn spender. Going commando sampai besar..
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 08:09 AM | Show all posts
faraway1 replied at 26-11-2021 07:04 PM
Sesatu me tak push, pendidikan..
Me jenis bukan mak yang cepat cemburu setakat  budak 3 tahun dah ...

bestnyaaaa ! i like the idea mcm nie. so far my 6yrs old son pun i ada ajr dia menyimpan etc. goal dia is buying Lego every month . but type of kindi yg u cerita nie i rasa dkt malaysia is kinderkaizen . mmg full playbased type.
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 08:15 AM | Show all posts
anony-mous replied at 27-11-2021 02:05 AM
Yey ada geng yg sama mcm i rasa & i setuju ayat last tu. Biar la kita syok sendiri. Kdg2 i rasa i  ...

anak bole speaking nie dh mcm menjadi 1 perlumbaan . kalau i balik kg mesti ada acik2 cakap "cucu acik tak pandai cakap melayu" canang seluruh kg . lepas tu boleh pulak cakap pandainya anak i ckp melayu . like hello . kita duduk malaysia tau . tak payah nak poyo sangat lah. kot kalau naza clan ke, clan vincent tan ke tak apalah lah jugak nak brag tak reti ckp melayu . paling i rensa degar acik2 balik kg " pandai sgt budaknyaaaa tak reti cakap melayu" . language tak buat seseorang tu above dari org lain . nasib baik lah ank adik i ank sil i yg mmg lahir besar kt oversea relex jek ckp melayu. yg duudk selangor gigih tak reti ckp melayu dibanggakan .

sbb tu now i dh malas ambik pusing pasal anak org lain . kalau anak org lain bagus , kita puji but no, i takkan nak dh compare . sbb anak i ada speech deley so now dia dh sangat byk perubahan . sejak i hantar therapy 3yrs ago i mulalah latih diri utk jadi mcm i sekarang.
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 08:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Cekla replied at 23-11-2021 11:02 AM
apa la hai netizen...mcm something tak kena dengan hati..
walaupun tak suka, cara komen tu menunjukk ...

Kannn.. ko jugakla yg follow dia nak tengok apa je daily life dia.. lps tu bitter.. lps tu komen yg menyakitkan hati.. kan lebih baik unfollow je.. hati ko pun x sakit..

Pd aku tu cara dia didik anak dia.. dia x ckp pun semua kena ikut style dia.. namanya sharing.. kalau rasa x sesuai x payah ikut.. kalau meluat unfollow, done..adakah yg follow tu surirumah yg hidupnya menyedihkan sebab tu asyii bitter je?
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 08:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Poyo lah kalau org Melayu sebok speaking dgn anak2. Speaking pun mcm kayu jer tak natural langsung....dgn husband boleh jer ckp Melayu. Bila ada interview in English tergagap2 nak buat ayat...
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2021 09:23 AM | Show all posts
faraway1 replied at 27-11-2021 02:53 AM
Bagusnya... Ini yang sepatutnya.... Me ambil sebagai panduan...
Hari ni pergi farmasi sebab winte ...

bagus cara you ni

ajar anak to be independent, pandai berinteraksi dgn orang luar, ada tanggungjawab dari kecil

ekceli kat Msia ni ramai yg overlook EQ  dan self esteem budak budak

hafal sifir tu so yesterday ( bukan cakap psl keksop tapi in general)
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

1-7-2022 01:38 AM GMT+8 , Processed in 0.076054 second(s), 19 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list