CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: Cari-Saiful

"Acah Pro, Macam Dia Seorang Pandai Jaga Anak,"- Ramai Menyampah Dengan Hanis Zalikha?

  [Copy link]
Post time 25-11-2021 10:29 AM | Show all posts
Dia ni menurun perangai mak dia
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 10:54 AM | Show all posts
mak mak sebaya keknis atau muda lagi boleh belajar relexxx. tak payah nak ikut sgt semua parenting books tips org bagi etc. kalau nak ikut , ikut lah asalkan sesuai dgn keadaan sendiri . budak mana sama. ada anak jenis pendiam , pemalu ada anak yg jenis melasak. budak wonderer tak blh samakan dgn budak yg kenistetik . cara approach pun lain lain dah . enjoy jek parenting time. masa tak tunggu kita .

kalau termarah anak tu benda normal la. i anak 1. anak i baya anak kenis ucup tu. koser amat i nak menjadikan retis tak tau ujung pangkal punya tips nak ikut . baik i baca buku2 parenting ke, berbual dgn cikgu2 sekolah tya perkembangan anak so kita boleh tau milestone anak kita. yg penting bagi perhatian. kalau busy kerja pun sblm anak tido berbual dulu ke baca buku keeee. shape your own parenting style la. rensa betul iolls kalau sil sil i lah sedara mara i lah sesikit tengok keknis tu . iolss idok la melayann . lantak engkorang laaa. i ttp rasa diri i mak paling best utk anak sendiri . done berlagak
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 11:33 AM | Show all posts
sofinamini replied at 25-11-2021 10:54 AM
mak mak sebaya keknis atau muda lagi boleh belajar relexxx. tak payah nak ikut sgt semua parenting b ...

macam aku lah....berkat didikan mak aku yg gengster

masa peknan aku rajin baca buku parenting, then mak aku yg ajar tak payah stress nak keep up dgn anak org lain, mothers lain. Yang penting pergi visit paed regularly... supaya tahu kalau anak ada disabilities.

aku dulu lambat jalan, setahun 3 bulan baru aku boleh jalan. Mak aku kata orang suka benar compare sampai dia stress. Pastu ada apek tuan punya kedai runcit dekat rumah kata, org Cina percaya kalau budak lambat jalan bila dewasa hidup senang. Hahaha...puas hati mak aku

anyway, bila dah sekolah nanti takde siapa nak tanya bila start jalan, bila potty trained, bila start minum dalam cawan. Tak payah nak letak dlm borang nak masuk SBP atau nak masuk uni

benda yg kita rasa penting akan jadi benda remeh satu hari nanti, so chill jer lah
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 11:39 AM From the mobile phone | Show all posts
bluebutter replied at 25-11-2021 09:11 AM
Hi Nham22.

Boleh. Sebab kan serbuk campur air. Cam tepung gandum. Campur air jadi dough. Letak da ...

Sis nk tanya kalau sapu minyak halba mujarab jgk ke?or kena makan jgk serbuk halba tu?dgn rutin iols yg bz dgn anak kecik mcm renyah pulak nk kena makan serbuk gitu heheheh
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 11:44 AM | Show all posts
Incanto replied at 25-11-2021 11:33 AM
macam aku lah....berkat didikan mak aku yg gengster

masa peknan aku rajin baca buku parenting, the ...

ye betul anak ioll pun jalan lambat 1 tahun 3 bulan baru start jalan but enjoy jek lah .lambat lah sikit nak kejar mengejar dlm mall kan bila dh dpt kaki . mak mak nie kkdg i rasa toxic pun ya jugak . nak banding kan anak buat apa entah bukan dpt anugerah ke, kot kalau bandingkan anak tu mau bertambah duit dlm akuan ke. i nie product of mak i suka banding kan i dgn kazen2 yg lain so i mmg talk to myself tak nak bandingkan anak . so i tak dek masa nak bandingkan anak i dgn org  lain . mungkin sikap lantakkan org membantu dhlm hal nie. cuma laki iolls jek kkdg dia rasa mcm eh anak org tu..... haa cepat2 iools cakap bio la anak org bukan anak kita.

i tak de kawan baik yg berstatus mak mak. kawan baik yg bebetul baik adalah semua tak kawin lagi. maka berborak pasl perkembangan anak tu jrg melainkan i berborak dgn kawan2 biasa secara kasual. tapi i akui lah mmg ada jek kenalan2 i mmg mengidolakan si kenis ni. sebagai mak, normal utk kkdg kita rasa kita tak cukup baik utk anak bila kita tgok org lain . dulu2 masa ank i kecik pun ada jek i rasa mcm tu tapi lps i hantar ank i therapy , i dh tak de dh feel mcm tu. sbb i lbh focus meraikan anak i . yg baik i raikan yg mana kena penambahbaikan , i support anak i . i rasa semua mak mak mesti ada journey mcm nie yg sampai satu tahap dia dh tak peduli dh pas tips ke apa. just ikut flow jek.
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 11:45 AM From the mobile phone | Show all posts
sofinamini replied at 25-11-2021 10:54 AM
mak mak sebaya keknis atau muda lagi boleh belajar relexxx. tak payah nak ikut sgt semua parenting b ...

Betul kaka. Every kids pun lain milestones and development dia. Kang tak ter keep up dgn tips org, ko jgk yg stress. U shape your own style..u tailor your own way.

iols pun sejenis garang dengan anak²..maybe the teacher in me membuatkan auto garang dgn anak². Maybe anak org lain x blh mak pak garang² tp anak² iols so far ok je. Tak marah kang depa x tau apa salah depa. Gituh konsep asian mom iols
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 11:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Parenting is easy when u have money. So org mcm hanis ni tak yah lah puji2 sangat.
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 12:18 PM | Show all posts
dia ni kalau orang cakap mcm mcm pun dia dok diam even dia baca apa netijen tulis.. tapi kaedah mcm xde apa berlaku..ehehe hati kena kental uolss
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 12:19 PM | Show all posts
Nenolen replied at 24-11-2021 08:22 PM
Tak cukup hebat...mak2 dedulu hanya bagi jelingan menusuk kalbu jer...tak bukak mulut pun...anak2 ke ...

aku sampai skrg takut kalau mak aku jeling. hahaha

walaupun aku dah tua2 ni. haha
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 12:25 PM | Show all posts
MyLadyMarmalade replied at 25-11-2021 11:45 AM
Betul kaka. Every kids pun lain milestones and development dia. Kang tak ter keep up dgn tips org, ...

iolls pun asean mom jugak . hello anak kena tegur jugak tau kena tahu apa yg betul apa tak . mcm org lain jugak , depan org kita try la cover2, walaupun kkdg pitching terrrrnaik sikit . ada bend ai pakai parenting barat ada bend kita tetappp asean mom . do whatever yg u rasa suit your anak & family .
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 12:30 PM From the mobile phone | Show all posts
sofinamini replied at 25-11-2021 12:25 PM
iolls pun asean mom jugak . hello anak kena tegur jugak tau kena tahu apa yg betul apa tak . mcm o ...

True. Whatever suits u and your family aje. Tak payah nak kalut ikut from A to Z ape org tu buat. Bkn kongsi anak yang sama pun.
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 12:42 PM | Show all posts
annehuda replied at 23-11-2021 02:45 PM
aku belum kawen lg, tp dr pemerhatian aku lah, golongan mak-mak nilah antara golongan paling toksik  ...

yg ni ada betul nya, tu tak masuk lagi mak mak  / bini org yg 30-40s yg dok gigih selfie syok sendiri dlm rumah sambil dahagakan puji2an, buat live masak dengan dapur tak semenggah, live demo ajak anak kat rumah, cuba acah2 sweet dengan partner sambil buat live, live sambil buat kerja office dll. damn aku pon tak fikir benda yg sama. diog ni takda life sgt ke sampai gitu skali semua benda nak buat live / demo
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 12:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Nham22 replied at 25-11-2021 09:00 AM
Abestu.. Diekan terpaling.. Body lawa... Pandai jaga badan... Pastu pakai ketat2x.. Die kan terpal ...

Pastu me time dgn kawan kat korea sinun...sampai x mengundi.. padahal sebelum2 tu tulih kat inibelogsaya psl awareness suruh mengundi.. apa ayat dia .. "dah tua bangka x mengundi lagi" alih2 hang pun x mengundi...
So nak bgtau..  keknis ni mmg jenis kaki propa.. menurun perangai mak dia.. mak dia jenis keluh kesah...dengan penuh rempitnya... keknis plak potray dgn gaya2 terpaling.. n ter classy...  
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 12:57 PM From the mobile phone | Show all posts
_blackbird replied at 25-11-2021 12:42 PM
yg ni ada betul nya, tu tak masuk lagi mak mak  / bini org yg 30-40s yg dok gigih selfie syok send ...

Bende yg paling aku meluat.. acahhhh catwalk keluar kedai.. tolak stroler..  n post keluar kete menuju ke pintu lif.. yg ni biasanya motif nak tunjuk seketul bontot...
behind the scene mcm mana agaknya..
Nak ambik hp ni... ko video shoot aku jalan nanti..
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 01:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Anak macik semua stop pakai diaper sebelum 1 tahun…
Kecuali keluar berjalan lah

Pastu ajar anak sign language…lapar tepuk perot hahahahaha kemain rajin dia menepuk

Gitu ler cite dia kan
Tapi nan hado lah sensasi sgt sampai nak kena post bagi tips
sbb macik rasa normal lah ada budak awal dan lambat
Malu pulak rasa kat orang lain yang bela anak sampai 10 orang
Tambah2 yang single mother

Tapi nama pun KekNis kan
Apa aje dia x flex
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 02:36 PM From the mobile phone | Show all posts
shaiy replied at 25-11-2021 11:39 AM
Sis nk tanya kalau sapu minyak halba mujarab jgk ke?or kena makan jgk serbuk halba tu?dgn rutin io ...

Can too.

Ala rendam je halba tu. Air rendaman akan jadi likat. Sapu pagi dan malam. Sampai kering. Lepas tu cuci. Air halba pun elok as a mask muka.
U can google khasiat halba.
In english fenugreek.
Selamat mencuba dear.
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 02:52 PM From the mobile phone | Show all posts
bluebutter replied at 25-11-2021 02:36 PM
Can too.

Ala rendam je halba tu. Air rendaman akan jadi likat. Sapu pagi dan malam. Sampai kering ...

Oh yeke?ok2 nt i try.. tenkiu for the sharing
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 02:53 PM From the mobile phone | Show all posts
sofinamini replied at 25-11-2021 10:54 AM
mak mak sebaya keknis atau muda lagi boleh belajar relexxx. tak payah nak ikut sgt semua parenting b ...

i anak 2. da anak 2 baru rileks sikit tu pun lps hb jenuh sekolakan i suruh rileks.. i x banding2 anak sulung dgn org lain. tp tu la org lain pulak over risau over komplen psl anak i. anak i pn lmbt jalan 1tahun 2 bulan baru tatih2. tp doktor ckp ok je apa semua, mngkin bdn la berat sb 13kg da time tu. kena bnyk kan ajak dia tatih2.

yg lain2 ni, yg anak 3 bulan da jalan, 5 bulan da putus pampers, hmm kemain sedap je mengata anak iolss..termasuk la ipar duai dtg rumah sedap je mngajar i suruh refer artis tu artis ni, tgk artis tu ajar anak dia, sumbat anak dia mknn, tgk org tu anak dia setahun da berlari, anak i meniti2 lagi..lega pkp pnjng2 ni, anak 2nd i lahir time pkp, mmg lega sangat, aman damai hidup i x dgr oth komplen2.
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 03:15 PM | Show all posts
terbaik kek nis
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2021 03:23 PM | Show all posts
ok je kot dia nk bg tips....netizens cpt benor sentap,cuma nk bgtau pd ibu2 muda...selaku ibu tua kalau anak2 tu cerdik molek kejadian, jgn suka di tayang2kan sbb perjalanan anak2 kita panjang. ada kawan yg anaknya cerdik bangat dpt biasiswa london bagai tp last2 berenti belajar sebab depression, ada kawan lg satu pun anak pandai bangat dpt biasiswa obersi pastu anak kena expel dr uni sbb meniru. anak tu anak cemerlang terbilang pastu ada masala rumahtangga mcm2 .... jdnya kalau elok kejadian syukur selalu tp jgn di bangga2kan sgt tatau masa depan gimana. peringatan utk diri sendiri
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-5-2022 05:02 PM GMT+8 , Processed in 0.074923 second(s), 19 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list