CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: CARI-MAL

Pemilik Restoran 'Siakap Kayangan' Diarah KPDNHEP Jelaskan Kos Operasi

  [Copy link]
Post time 9-11-2021 01:29 PM | Show all posts
ala KPDNKK dtg pun sbb ada report ...
buatla keje sikit ... padahal org langkawi semua tau dah restoran situ mmg mahal..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-11-2021 01:31 PM From the mobile phone | Show all posts
renko replied at 9-11-2021 08:25 AM
Jadah harga siakap bela sekilo rm160..

She olls tak jujur berniaga .. tu la akibatnya .. harap2 tindakan diambil
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2021 01:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Trumpettt replied at 9-11-2021 11:46 AM
Syabas Kpdnhep..bukti bust keje dgn aduan rakyat..biar la depa siasat drpd dok caya komen netizen...

aku ada buat/antar aduan kat 'wasap' kpdnhep....arini..depa suh isi butir peribadi SELENGKAPNYA pulok...drng bgtau aku kalo x bg...'ADUAN INI  AKAN DITUTUP'.Aku igt depa boleh jer la pi terjah tmpt tu....whoa!...'bgtau' depa  pon cam nk gi perang la pulok'....dlm ati...patut la peniaga berani 'bermain untung nasib'.
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2021 01:51 PM From the mobile phone | Show all posts
KPDNHEP siasat kedai nie sebab ada orang report ke sebab viral Kat media massa?
Sebab PBT tempat aku nie kalau orang report,dia buat siasatan Dan bagitau nama penuh orang yang report .kalau tiada report dia Tak akan bertindak ...so selamat lah,berapa kerat je nk report
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2021 01:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Harga makanan bapak mahal
Resit beli kat kedai 2 hengget je
Apoooo
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2021 02:02 PM | Show all posts
as long as ada senarai harga, sepatutnya x jadi isu.  but, berat sebenar ikan perlu ditunjukkan kpd pelanggan semasa timbang sebelum dimasak. pelanggan pun kena la buat penilaian sendiri. senarai haraga dah ada dlm menu. saiz ikan boleh agak kalau dah tgk depan mata. tanya dulu berat berapa, minta kedai tu timbang. doesn't matter kos operasi tu. peniaga masing2 berbeza nak letak profit berapa %. But boleh la tgk sbg panduan.  Kedai ni pun kategori ekslusif juga.
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2021 02:03 PM From the mobile phone | Show all posts
iols baru bc kes ni pdhal dah semgu trending. pernah makan sini sekali, plg xleh lupa air masak satu jug dia charge rm5 makanan mmg super mahai tp sedap gak la ms kami mkn tu.
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2021 02:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by eLiaD at 9-11-2021 02:31 PM

fun facts: u can't put value on a life
siakap tu idup berbelas thun un x guna  lau x sembahyang..hahha
RiP
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-11-2021 02:36 PM From the mobile phone | Show all posts
syamzana replied at 9-11-2021 02:03 PM
iols baru bc kes ni pdhal dah semgu trending. pernah makan sini sekali, plg xleh lupa air masak satu ...

Tp kan kali ni ayaq free ...1 jug
Ada akak aku bg resit...dia p 7hb ritu
Time dok kalut lg pasal ni
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2021 02:49 PM | Show all posts
x kesah la org kata makan tak tanya rege dulu ke ape, bg iols ttp mahal melampau ye utk siakap made in Langkawi untuk makan di Restoran serba uzur begitu.. bukannye ikan siakap import dari laut Alaska makan di restaurant 5 bintang pun nak pegi rege sampai 1k. pembekap pun agak2 laa. kalau gini sampai bebila la harga makanan berterusan mahal dan pengguna kena pijak dek peniaga tamak nak kaut untung sbb atas alasan membekap kalau mampu bayar makan, tak mampu bayar makan je kat rumah.
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2021 02:51 PM From the mobile phone | Show all posts
jahcomel replied at 9-11-2021 11:27 AM
kerusi plastik pinggan plastik jug plastik...rege makann yahudi

Kan. Siasat sampai lubang cacing.
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2021 03:00 PM From the mobile phone | Show all posts
mejaputih replied at 9-11-2021 11:49 AM
jangan lupa, kita ada akta pencatutan.

Perundangan yang berkuatkuasa bagi menentukan keuntungan tin ...

Pencatutan tu apa u
Root word catut...x pernah dengar
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2021 03:01 PM | Show all posts
Babai replied at 9-11-2021 02:51 PM
Kan. Siasat sampai lubang cacing.

baik mkn kt hotel lh...pinggan brand internasional lg
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2021 03:02 PM | Show all posts
resit pn sedihhhhhhhhh..
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2021 03:04 PM | Show all posts
ngek replied at 9-11-2021 02:49 PM
x kesah la org kata makan tak tanya rege dulu ke ape, bg iols ttp mahal melampau ye utk siakap made  ...

kalau ikut pemahaman sy di tred lg satu tu yg bekap kedai menunjukkan mmg betul2 kaya
yg bekap acik komplen tu tak kaya tapi acah kaya
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2021 04:30 PM | Show all posts
tukul replied at 9-11-2021 03:00 PM
Pencatutan tu apa u
Root word catut...x pernah dengar

iols first time dgr pencatutan ni dalam berita apabila Jaya Grocer kena denda sbb mengenakan harga terlampau tinggi kat sayur bendi.

hasil google :
Istilah pencatutan memang kerap digunakan apabila menjelaskan berkaitan dasar kerajaan mengawal harga barangan oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK).

Dasar ini mula diperkenalkan pada 1 April 2011. Akta baharu ini menggantikan Akta Kawalan Harga 1946. Pencatutan dalam akta ini ertinya mengambil keuntungan secara berlebihan (profiteering).

Melalui akta baharu ini pihak berkuasa boleh bertindak segera terhadap peniaga yang mengaut keuntungan secara berlebihan. Selain itu, akta ini akan berfungsi menjadi satu platform penting yang menjaga kepentingan pengguna.

Matlamat akta ini digubal bagi mewujudkan sebuah mekanisme menghalang dan melarang peniaga menaikkan harga barangan tanpa sebab dan peniaga tidak boleh menaikkan harga barangan serta mengaut keuntungan berlebihan sesuka hati sehingga menyusahkan pengguna.

Sekiranya peniaga melanggar peraturan tersebut, mereka akan berdepan hukuman berat, sama ada didenda mahupun dipenjarakan. Dengan pelaksanaan undang-undang itu, akan dapat menghalang peniaga daripada menaikkan harga sesuatu barangan tanpa sebab di negara ini.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan akan melantik seorang pengawal harga, timbalan pengawal harga dan pegawai-pegawai lain dilantik untuk melaksanakan peraturan yang terdapat di bawah akta ini.

Dalam Kamus Dewan Edisi 4, perkataan ‘catut’ diberikan dua variasi makna iaitu ‘catut 1’ bermaksud penyepit (digunakan untuk mencabut janggut dan lain-lain), pencabut paku dan lain-lain atau dikenali juga sebagai kakaktua.

Manakala ‘catut 11’ dikaitkan dengan tukang (pencatut) iaitu orang yang berniaga dalam pasar gelap atau orang yang berniaga sesuatu barangan dengan mengambil untung yang melampau-lampau.

Tesaurus perkataan catut ialah ‘pencatutan’ pula bermaksud perihal atau perbuatan mencatut. Hal ini tepat dengan maksud yang dinyatakan dalam akta antipencatutan di atas.

Dalam dialek Kelantan ada perkataan yang sama sebutannya, tetapi dieja dengan catuk. Disebut dan dilafazkan dengan bunyi yang sama kerana dalam dialek Kelantan semua konsonan h, k, t, digantikan dengan hentian glotis.

Catuk dalam dialek Kelantan bermaksud mematuk atau memagut dengan menggunakan muncung atau paruh yang tajam. Ada juga diberikan maksud yang lain dalam konteks dialek Kelantan dengan membawa maksud mengatuk iaitu melukai, menetak, menakuk dan lain-lain menggunakan hujung yang tajam.

Jadi, maksud ‘catuk’ dalam dialek Kelantan sangat jauh perbezaan maknanya berbanding maksud ‘catut’ dalam bahasa standard. Barang kali inilah jawapan kepada soalan sahabat saya tadi.

Cara penulisan istilah antipencatutan perlulah ditulis dengan betul. Hal ini kerana acap kali kita menemukan pengejaannya ‘anti pencatutan’ iaitu imbuhan pinjaman ‘anti’ dieja berpisah dengan ‘pencatutan’.

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-11-2021 04:37 PM From the mobile phone | Show all posts
makadek replied at 9-11-2021 01:26 PM
Patutlaaaa perangai macam kepam pemakan menda busuk
Abam pokcit sayammm ketahuilah makan benda ber ...

Jap.... makan benda busuk makroh aku boleh nak paham tapi ko yg tak makan benda bucuk  tapi mulut senantiasa bau bangkai  apa citer? Adakah banyak sangat pangai yg mendayuskan suami kerna berpangai gedikz menghamas teloq jantan dlm porum, hanya nak nampakkhen diri iteww urban, hip cool and happening dan semua kehansuangan ko dapat redho somi?

Yg ini please jgn baca.....

Kahkahkahkahkahkahkah
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2021 04:41 PM From the mobile phone | Show all posts
makadek replied at 9-11-2021 01:19 PM
Ermmm pocit2 ...bahagia eh kerja nk kecam org
Hari ni anak jiran ko umur 3ton tu dh mati ke


Riak ko yg kami warga board dah tahu...hanya satu...kelancangan ko  dlm ni menghamas teloq teloq jejants mendapat restu tok laki ko.

In short keriakkan dapat dayuskhen laki ko....

Kahkahkahkahkahkah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2021 04:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Stingerxxx replied at 9-11-2021 04:37 PM
Jap.... makan benda busuk makroh aku boleh nak paham tapi ko yg tak makan benda bucuk  tapi mulut  ...

Yeahhhhh yeay pocit manak koyakkkkkk
Yess menang sudah

Tu lar lenkali jgn cuit kitewwww
Kitew nampak jah manje tp ganas wokeh
Aummmmmm cakorrrr sama dia
Sakitnya tu di sini didalam hati ku khuensss
Pocit tarik napas pelan2 ok simpan sikit gundu tu
Geli kitew tgk tau

Sonoknya tgk dia koyak rabaksss
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2021 04:48 PM From the mobile phone | Show all posts
makadek replied at 9-11-2021 04:43 PM
Yeahhhhh yeay pocit manak koyakkkkkk
Yess menang sudah


Tidak ada amal jariah yg paling besar disisiNYA selain dapat menggembirakan sesama insan....

















Kahkahkahkahkahkahkahkahkahkahkahkahkahkahkahkah
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-12-2022 07:52 AM GMT+8 , Processed in 0.099386 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list