CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 483|Reply: 10

[ILMU MUDAH]: AIR KELAPA; POWERKAH ATAU MITOS SAHAJA

[Copy link]
Post time 27-10-2021 05:16 PM | Show all posts |Read mode
Edited by ipes2 at 27-10-2021 06:19 PM

Bila kelapa masih muda, ianya berisi air. Bila makin tua, air ini mula diganti dengan isi kelapa. Buah kelapa memberi bekalan yang teguh dan lasak untuk memastikan benihnya selamat untuk membawa generasi seterusnya dan menumbuhkan pokok kelapa yang baru.

Air kelapa menagndungi sedikit carbohydrate, sedikit sodium, banyak potassium (sama dengan 4 biji pisang), calcium dan pelbagai minerals eg zink, kuprum, mangan dan lain2. Paling utama, ia mempunyai air. Ini membawa kepada pelbagai theory tentang kehebatan buat kelapa dalam menangani isu dehydration. Malah, air kelapa dianggap sebagai penawar kepada pelabagai toksin di dalam masyarakat kita.

Sebenarnya, saintis tidak mendapati air kelapa adalah lebih baik dari air-air lain dalam menangani dehydartion. Ia tidak lah lebih bagus bagi menangani diarrhoea. Ia tiak ''menawarkan'' ubat dan tidak sekali-kali mempunyai ciri-ciri yang diperlukan untuk melawan racun-racun eg racun tikus, overdose ubat perubatan dan sebagainya. ia tidak lebih bagus untuk athlete-athlete dan hanya rehydrate sebagaimana air-air lain sahaja. Tetapi ada sedikit research yang menunjukkan air kelapa boleh menurunkan sedikit tekanan darah dikalangan mereka yang ada darah tinggi. Bag saya, jika seseorang itu ada darah tinggi, eloklah berubat dengan cara lain daripada cara meminum air kelapa.

Yang agak utama ialah kandungan potassiumnya yang tinggi; dari segi teorinya, ia boleh mmebawa kepada masaalah perubatan tetapi dari segi praktikal nya, mungkin ianya perlu diminum dengan kadar diluar kemampuan secara berterusan untuk mencapai tahap hyperkalaemia yang merbahaya. Juga, ianya tidak elok untuk pesakit Cystic Fibrosis (CF) tetapi penyakit ini adalah jarang di negara kita.

Jadi, air kelapa adalah suatu yang boleh dienjoy perisa nya dan sangat digemari sebagai minuman rekreasi di hari-hari yang panas untuk menghilangkan dahaga, tetapi bukanlah yang diperakui kehebatan dari segi perubatannya. Ianya adalah benih yang membawa bekalan yang banyak, untuk generasi pokok-pokok kelapa yang seterusnya sahaja.

Perlu diketahui bahawa air kelapa jualan di warung-warung hampir kesemuanya ditambah air gula yang banyak.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2021 05:21 PM | Show all posts
dah buka ye...baru borong ayo nyo...paneh bebeno...matahari bersinor helok petang ni
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-10-2021 05:49 PM | Show all posts
seribulan replied at 27-10-2021 05:21 PM
dah buka ye...baru borong ayo nyo...paneh bebeno...matahari bersinor helok petang ni

ok je lah air kelapa
sedap dan berkhasiat
sgt sesuai utk negara2 kering macam kita
bagus utk rehydration
cuma, kebolehan dia tawarkan ubat / racun tu semua mitos
kebolehan dia utk bantu athlete etc pon mitos sahaja
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2021 06:00 PM | Show all posts
ipes2 replied at 27-10-2021 04:49 PM
ok je lah air kelapa
sedap dan berkhasiat
sgt sesuai utk negara2 kering macam kita

Ngape ye...taim Covid ni beriye bebeno deme cari ayo nyo
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2021 06:02 PM | Show all posts

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2021 06:11 PM | Show all posts

Air kelapa sedap yang dah bergas sikit, kalau muda belum bergas lagi.

Selalu yang orang buat ubat tu yang muda.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-10-2021 06:20 PM | Show all posts
seribulan replied at 27-10-2021 06:00 PM
Ngape ye...taim Covid ni beriye bebeno deme cari ayo nyo

mitos nya dari dulu lagi
lebih2 lagi di negara barat
lately ini, ia menjadi suatu fad pula
kononnya boleh rehydrate athletes dengan kadar yang lebih baik dari air2 lain

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-10-2021 06:22 PM | Show all posts

ya ini adalah beberapa dari macam2 lagi facts yang tidak berapa tepat, byk di negara2 barat ini kerana mereka kan sudah mula ''going green'', going organic etc.
dlm poster ini dikatakan air kelapa boleh kurangkan bloatedness; padahal coconut water boleh sedikit, buat bloatedness jika ikut teori nya
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-10-2021 06:23 PM | Show all posts
Catpaw replied at 27-10-2021 06:11 PM
Air kelapa sedap yang dah bergas sikit, kalau muda belum bergas lagi.

Selalu yang orang buat ubat  ...

yg bergas itu mungkin kah tuak?
patutnya seronok catpaw rasa minum ''air kelapa bergas''
koh koh
nnt polis tangkap memandu under influence
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2021 06:27 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 27-10-2021 05:20 PM
mitos nya dari dulu lagi
lebih2 lagi di negara barat
lately ini, ia menjadi suatu fad pula

Saya minum dari kanak2...sesuai utk tubuh saya
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2021 06:28 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 27-10-2021 05:22 PM
ya ini adalah beberapa dari macam2 lagi facts yang tidak berapa tepat, byk di negara2 barat ini ke ...

Bloat kale dgn ais lak tu kan....huhu...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

3-12-2021 05:54 AM GMT+8 , Processed in 0.123733 second(s), 26 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list