CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12
Return to list New
Author: Esham

Plan mana sdap buat streaming netflix? Viu?

  [Copy link]
Post time 27-10-2021 10:39 PM | Show all posts
_blackbird replied at 27-10-2021 10:14 AM
kalau user ramai kena ambil plan yg mahal sikit. dulu masa aku study 1 sewa rumah duduk 4 org excl ...

ohh i see. tula sbb duduk pun ramai2 satu rumah harap pada satu wifi je. lgipun aku student kan so aku kalau boleh wifi tu mmg nak guna sorang cehh.
so aku ambik alternatif lain la which just guna plan plan telco dulu. nak survey


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-10-2021 11:04 PM | Show all posts
mappleaplle111 replied at 26-10-2021 10:00 PM
ko jenis yg main game tapi kat rumah ade wifi tak??
sebab ada je telco yg offer internet laju dan  ...

woww banyak gak offer celcom skrg? lain macam betul ekk. kalau kau untuk yg suka game and student, package mana yg kau boleh suggest? untuk pakai sorang la sbb aku pun nak masuk kampus dah nnti

Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2021 10:48 AM | Show all posts
Ryeoki replied at 27-10-2021 10:39 PM
ohh i see. tula sbb duduk pun ramai2 satu rumah harap pada satu wifi je. lgipun aku student kan so ...

kalau dpt kawan2 serumah yg ok tak ngelat bayar bill ok je share bayar plan yg baik sikit. kalau housemate hanat ko guna plan yg ko mampu utk ko sorg je
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2021 10:12 PM | Show all posts
agongbaba replied at 27-10-2021 06:07 PM
Yep betul aq pon dah guna xpax revamp yg unlimited ni sebabnya dulu pakai plan yg biasa je.memang  ...

mcm best je dengar. sbb aku mmg mermerlukan telco yg mcm ni skrg. lgipun mmg guna sorg so aku malas nak labur yg smpi ratus2 ni kan. kalau nak langgan xpax ni online pun kita boleh buat kan?

Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2021 10:16 PM | Show all posts
_blackbird replied at 28-10-2021 10:48 AM
kalau dpt kawan2 serumah yg ok tak ngelat bayar bill ok je share bayar plan yg baik sikit. kalau h ...

hahahaha betul do., menyampah org mintak internet kita tak reti sikit2. buat nya di download game la movie la. pastu tak bayar kan. mmg kena restrict la line tu untuk diorg.


Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2021 12:00 AM | Show all posts
MayYing replied at 28-10-2021 10:16 PM
hahahaha betul do., menyampah org mintak internet kita tak reti sikit2. buat nya di download game  ...

ye dohhh betul dah pernah kena pun dorang sedap2 pegi download movieeee! dah lah internet ak memang ngam2 utk buat assignment jek
lepas tu ak dah start set limit dorang nak pakai berapa puas hati.. tiap kali dorg nak hotspot jek, ak set 700MB je hahahaha..
sebab dok asrama memang susah lah nak pasang wifinya ponnn
Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2021 12:26 AM | Show all posts
Ryeoki replied at 28-10-2021 10:12 PM
mcm best je dengar. sbb aku mmg mermerlukan telco yg mcm ni skrg. lgipun mmg guna sorg so aku mala ...

yeee buat pakai sorang je sesuai dah nak pakai wifi buat ape. yg pocket wifi pun leceh.
buat ape byar beratus2 kan. aq kalau adik beradik nak guna internet, aq sanggup belikan utk dorg sbb pdpr kan.
ni nasib baik bulan depan dia start sekolah. line laju jek wehhh stakat stream netflix tu, celah gigi jek hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2021 03:29 PM | Show all posts
.
Lebih baik, awak kena test line U Mobile dulu dengan prabayar Starter Pack RM10 kerana 4G LTE coverage oleh celco2 bergantung kepada lokasi. YMMV.


Lokasi saya, kawasan perumahan di selatan Lembah Klang, ada coverage dan saya sudah pakai U Mobile posbayar GX50 pelan sejak Jan 2019. Hari2 stream video drama, Youtube, dll pada 360p/SD/1Mbps dengan alat skrin kecil Android saya - guna lk 70GB sebulan - tiada masaalah besar.

Pelan2 murah GX dari U Mobile ada had video-streaming pada 1080p/FHD/3Mbps, had data bulanan hotspot, had data bulanan FUP 100GB sebelum di throttle ke 0.5Mbps dan tak boleh dipakai dengan 4G modem. Kalau nak video-stream pada 4k/2160p/UHD/16Mbps, spt untuk permainan AR/VR, monitor(21" keatas) dan TV(55" keatas) besar, kena upgrade ke pelan P99/P139.

Kalau nak online gaming dan WFH dengan Zoom meetings, kena pakai Fiber Internet kerana ping/latency/input-lag yang lebih rendah dan kurang line disconnections(= putus talian sementara).
.


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-10-2021 10:51 PM | Show all posts
lurkingaround replied at 29-10-2021 03:29 PM
.
Lebih baik, awak kena test line U Mobile dulu dengan prabayar Starter Pack RM10 kerana 4G LTE cove ...

ye betul tapi bila masuk ke tempat2 yg agak kedalam sikit macam area2 kampung,
memang line susa nak dapt dan tak stable kalau dok bandar boleh lah tapi dah pernah guna dok kat KL pun
line dorang memang problem.. sebab tu tukar lain biar mahal sikit lah janji line paduuu..
Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2021 10:56 PM | Show all posts
agongbaba replied at 29-10-2021 12:26 AM
yeee buat pakai sorang je sesuai dah nak pakai wifi buat ape. yg pocket wifi pun leceh.
buat ape b ...

ye betul guna phone connect hotspot je skarang.. samalah nengok netflix kat phone laju je..
xdan nak buffer lah wlaupun speed nanti jadi 512kbps kan.. murah pun murah xyah pening2 kepala pikir..
Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2021 11:45 PM | Show all posts
Edited by Ryeoki at 29-10-2021 11:49 PM
agongbaba replied at 29-10-2021 12:26 AM
yeee buat pakai sorang je sesuai dah nak pakai wifi buat ape. yg pocket wifi pun leceh.
buat ape b ...

yeee sbb sorang tu aku malas nak guna yg wifi apa smua. leceh nk bayar sume tu lagi2 kita ni keluar kan, duduk rumah jarang2. so nnti jadi bzir kat situ. at least kalau pakai mcm xpax ni kan boleh pakai kat mana2.
Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2021 11:50 PM | Show all posts
Palabis replied at 29-10-2021 12:00 AM
ye dohhh betul dah pernah kena pun dorang sedap2 pegi download movieeee! dah lah internet ak meman ...

yeee kita guna cermat cermat tau lepastu datang orang lain terus rembatnya internet kita smpi nak habis quota huhuuhu. tapi nak try gak la xpax revamp tu hehee sbb dia bole hotspot sekali kan. boleh la pasni main ml smpi lebam kakakka
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2021 10:27 AM | Show all posts
MayYing replied at 28-10-2021 10:16 PM
hahahaha betul do., menyampah org mintak internet kita tak reti sikit2. buat nya di download game  ...

kan... ala time study ni confirm la semua kaki download kaki main game kaki streaming nak buat apa lagikan masa2 terluang takkan nak asik tdo je kan. hihihi
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2021 02:15 PM | Show all posts
violet1212 replied at 29-10-2021 10:51 PM
ye betul tapi bila masuk ke tempat2 yg agak kedalam sikit macam area2 kampung,
memang line susa na ...

.
Ya, betul. Kalau duduk area2 kampung atau luarbandar, lebih baik pakai Celcom = lebih 4G coverage area2 itu kerana ia adalah GLC = kena buat perkhidmatan awam sebagai CSR (Corporate Social Responsibility). Sama spt TM Fiber.
.


Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2021 02:37 PM | Show all posts
.
Setahu saya, semua menara sel 3G/4G LTE kena ada sambungan-belakang(= backhaul connections) ke suatu rangkaian HSBB Fiber = celco kena bayar RM90 per 30Mbps atau RM9 per 3Mbps kepada TM HSBB Fiber Wholesale. Olehitu, tawaran pelan2 4G dari TM Unifi Mobile adalah lebih baik, spt prabayar Bebas Bulanan RM35 = unlimited data @ 10Mbps, unlimited hotspot, boleh pakai 4G modem (spt sambung ke komputer dan Android TV melalui Wifi), dll (mungkin juga tiada FUP monthly limit).

Untuk pelan posbayar RM59 sebulan dengan kontrak satu tahun, bila melepasi FUP monthly limit 50GB, hanya di throttle kepada 3Mbps oleh TM, bukan 0.5Mbps = masih boleh video-stream pada tahap 1080p/FHD.
.
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-2-2023 06:22 PM GMT+8 , Processed in 0.084593 second(s), 34 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list