Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
25592
View
214
Reply

Rumah Orang Tua

[Copy link]

Author: kudajantan77       Show all posts   Read mode

Post time 13-8-2010 09:38 AM | Show all posts
persediaan untuk wife dan anak pun dah difikirkan ... tak la mewah tapi memadai la kalo aku terp ...
kudajantan77 Post at 13-8-2010 09:24


NEVER take your wife and your kids for granted and assume that they will always understand.......fahamkan dan perhalusi ayat aku ni baik baik...........

Kesederhanaan itu sangat dituntut agama.....
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2010 09:57 AM | Show all posts
Aku pilih dok rumah orang tua....tak payah susahkan anak menantu, dorang ada life sendiri, nak makan ...
BingkaUbi Post at 11-8-2010 15:11


aku setuju ngan bingka
daripada kita makan hati lebih baik buat amal ibadat banyak2, berkumpul dengan rakan sebaya
aku sendiri pun memang dah buat perancangan untuk tinggal kat umah orang tua bila tiba masanya
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2010 10:05 AM | Show all posts
Reply 79# manakautau

For which, taking care of my parents or being judgmental?

Oh well, i might as well answer both.

Parents:

Aku pernah jaga arwah nenek aku masa dia sakit, and I was only 10 then. Aku yang bersihkan dia bila dia buang air, dan aku yang suapkan quaker oat dia tiap2 pagi dan sebelum aku pergi sekolah aku akan pastikan katil dia dah kemas tingkap bilik dah bukak dan air panas dia dgn ubat2 dah susun kat tepi katil. Aku buat ni lebih kurang dekat dua tahun sebelum dia meninggal. Selama tu aku jarang pergi keluar main dgn kawan2. My grandma suffered from bone cancer and she could only tolerate liquid diet and no solid food. Tiap2 pagi lepas aku lapkan badan dia, aku akan sikat rambut dia dgn jari as you know that cancer patients lost a lot of hair dan ikat sanggul dia kemas2 dan pakaikan bedak baby kat muka dia. My mom was busy helping my dad with business and sorting out house chores as well. When grandma died, none of the relatives know that I was doing that till now, cause I myself coudn't care less to tell.

So, if one fine day and i was to take care of my parents like how i did my grandma, I wouldn't think twice to go through the same routine again. I always believe I was born to take care and lift up spirit of others.

Being judgmental:

For this, I think only people who know me would have the definite answer whether I've such qualities of being ill-mannered or judgmental. I'm certainly not an angel without flaws, in fact, I've a lot more weaknesses than anyone else perhaps, knowing that alone makes me the least judgmental person you would ever known.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-8-2010 10:06 AM | Show all posts
Reply 82# ayanganje

nampaknya tak lama lagi aku boleh bukak nursery utk org tua ... dan juga senior citizen village berkonsep mcm resort ...
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2010 10:07 AM | Show all posts
Dalam soal ini aku tetap salahkan MEDIA sebagai petualang.....

Selalu memomokkan masyarakat dengan portrayal seolah menggambarkan orang2 tua didalam rumah tumpangan  dalam pathetic stage...

Kena pulak jiwa masyarakat kita yang memang dah jenis cengeng bengeng...dah lah mula dengar ayat ayat songsang anak celaka lah itulah inilah..just because hantar mak ayah kerumah orang2 tua....

Apa lah nak jadi dgn bangsa aku ni....

HORSEYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYY

hang nak jadi anak yang baik dan soleh tak payah sampai perlu angkat satu rumah semua dok dekat ngan derang lah...


Hang ni...belajar je tinggi2.... bila bab sentimental ni..semua ilmu yang hang pelajari dari MANAKAUTAU tuuu seme jatuh tersembab kebumi
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2010 10:09 AM | Show all posts
Reply  ayanganje

nampaknya tak lama lagi aku boleh bukak nursery utk org tua ... dan juga senior ...
kudajantan77 Post at 13-8-2010 10:06



saya nak numpang bekerja kat ctu sambil tambah saham akhirat..bleh?
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2010 10:09 AM | Show all posts
mostly yg menjadi kesayangan masa kecik itulah yg mengabaikan orang tua
masa dah besarkan...
me duk nyampah ngan anak kesayangan pil, balik sini macam tourist
kelakuan dia, melawat itu ini sampai lupa nak lawat papa dia.
panas hati betul dengan dorang ni..faraway1 Post at 12-8-2010 19:34



    mak acik anak tunggal..
nenek amik anak angkat lelaki..anak sedara mara dia gak ..
ditatang cam anak ku Sazali..dimewah kan dgn duit yg tak penah putus
sampai dlm kasut pun diletak duit

Tapi anak kesayangan tu la , yg tergamak menghabiskan reta kebun nenek
menjadi2 perangai nye lepas Atuk Bak meninggal..
skrg aper yg tinggal kat nenek..merempat dirumah org tua2 harap belas ihsan cucu
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2010 10:12 AM | Show all posts
Reply  ayanganje

nampaknya tak lama lagi aku boleh bukak nursery utk org tua ... dan juga senior ...
kudajantan77 Post at 13-8-2010 10:06


Psstttt....bila antar mak ayah kat rumah orang tua..kena cop anak celaka(bukan aku yang cakap)....tapi anak yang antar mak ayah kerumah org tua itu jugalah yang bila kematian ayah ibunya.....akan imamkan solat jenazah..mandikan jenazah..sedangkan yang beremo emo....jaga mak ayah pagi poetang siang malam..bila time mak ayah tutup mata....panggil ytukang mandi mayat dan tok imam utk imamkan solat jenazah.......

Baca ayat aku ini dalam nada yang mendalam...agar hang dapat tangkap maksudnya yang mendalam jugak.....

Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2010 10:13 AM | Show all posts
huh tak sedar diri betul nenek tu.. kalau aku la kak, aku dah kasik racun tikus dah... biar gol  ...
HangBuah Post at 12-8-2010 20:59



    hiskk..tak baik ader niat gitu..
nenek pun dah cukup sengsara.., skrg pun nenek selalu sakit2 sejak operate perut buang darah beku
dari lubang pusat dia..

Dalam hati acik n kakak2 dah tak ader marah, benci, dendam..
kebetulan acik yg paling dekat dgn nenek..selagi ader usia nenek dan juga kelapangan masa insyallah acik selalu ziarah dia.
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2010 10:14 AM | Show all posts
Post Last Edit by manakautau at 13-8-2010 10:21
saya nak numpang bekerja kat ctu sambil tambah saham akhirat..bleh?
potatochip Post at 13-8-2010 10:09


Tambah saham dgn cara menghidupkan  ajaran  ibu bapa yang baik untuk kehidupan....itu rasanya lebih bermanfaat....
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2010 10:15 AM | Show all posts
nak komen ni...

amik contoh ye...my mom luks tak kaya cam adik die...so adik die kuarkan zaka ...
MrsJohn Post at 13-8-2010 08:59



    tak sure ek john..boleh confirm kan lagik ek..
even sesama adik badik pung, wpun mmg paling rapat..tp belum tentu jatuh salah satu drp kategori asnaf..
tentulah mak u..tuh tak susah mana kan..just adik mak nak bagi gak zakat tuh kt adik badik dia..kecuali mmg kebetulan ada adik badik yg mmg susah.. ..maknanya maybe kena bg kat org yg jauhh sket..demi utk melengkapkan syarat kategori tuh...

tp, penah tau, kalu ada anak sedara nak pegi belajar,xpecially blajar agama,mcm kat mesir ker..digalakkan bagi..under fisabilillah tuh..wpun mak pak dia mampu tanggung..

yg pasal adik kwn u tuh..rasanya menepati ciri asnaf kot..mcm yg i citer, jiran i tadik..
mak pak,confirm tgjwb..adik badik pun , i masih define as tgjwb..so, i pegi ke 'group' lain lah..
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2010 10:20 AM | Show all posts
Reply  manakautau
So, if one fine day and i was to take care of my parents like how i did my grandma, I wouldn't think twice to go through the same routine again. I always believe I was born to take care and lift up spirit of others.

Core Post at 13-8-2010 10:05



Ayuh kawan2 kita ambik saf berjemaah sambil berikan tepukan yang bergemuruh buat CORE...

Satu..dua..tiga......

Cukup pengerasnya CORE?
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2010 10:23 AM | Show all posts
hiskk..tak baik ader niat gitu..
nenek pun dah cukup sengsara.., skrg pun nenek selalu sa ...
carold Post at 13-8-2010 10:13


itulah hang nampak je orang yang hantor mak ayah kat rumah tumpangan tuu sebagai anak yang tak berhati perut..tapi dalam setiap solat anak tersebut doa kudus dipanjatkan pada ibubapanya...manakautau?
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2010 10:30 AM | Show all posts
kebetulan acik yg paling dekat dgn nenek..selagi ader usia nenek dan juga kelapangan masa insyallah acik selalu ziarah dia.

carold Post at 13-8-2010 10:13



Ayat tipu...sebab your time spending on forum juga adalah masa lapang hang kan? So istilah kalau ada masa lapang SELALU ziarah nenek becomes void....
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2010 10:38 AM | Show all posts
Tambah saham dgn cara menghidupkan  ajaran  ibu bapa yang baik untuk kehidupan....itu rasanya le ...
manakautau Post at 13-8-2010 10:14



    ape ape je lah manak oi.. vareity of available option to choose from

boleh tolak, tarik, usung kuda bawak pi sungai... tapi kalau kuda tu xnak minum air sungai nak buat camna.. usaha dah abih wat..biar la si kuda tu buat pilihan

p/s: kuda di atas tidak merujuk kepada forumer kudajantan..
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2010 10:40 AM | Show all posts
ape ape je lah manak oi.. vareity of available option to choose from

boleh ...
potatochip Post at 13-8-2010 10:38


perumpamaan itu dah outdated lah.....hang tak caya tanya kuda FD....kalau yang heret dia 43bb 34 23..mau dia tak nak minum air dalam sungai tuu?

hang jgn jawab horseyyyyyyy......
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2010 10:41 AM | Show all posts
Reply 92# manakautau


You know, there is a term for people like you...

Sarcastiliterate

meaning somebody who think he is a king of sarcasm but does not, for unknown reasons understand at any form on whether it is a high grade or low grade sarcasm

or

somebody who FAILS to apply sarcasm EFFECTIVELY

source: www.urbandictionary.com
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2010 10:42 AM | Show all posts
Aku cuma dissapointed satu je....bab horsey berjiwa sentimental buah kedondong.....

Horsey..macam manalah kita nak angkat mertabak bangsa kita kalau hang dah camni?
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2010 10:48 AM | Show all posts
perumpamaan itu dah outdated lah.....hang tak caya tanya kuda FD....kalau yang heret dia 43bb 34 ...
manakautau Post at 13-8-2010 10:40



    utk manak outdated la..

untuk saya still effective lagi..
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2010 10:50 AM | Show all posts
Reply 69# manakautau


    emm..bab2 berdoa nih..nak share lah pasal masa yg sesuai utk berdoa..wpun ramai dah tahu..kita share ajelah ek..

" berdoalah apa yg dihajati ketika ingin berbuka puasa,kerana antara waktu doa yg tidak tertolak adalah apabila kita berdoa ketika ingin berbuka puasa.."hadith Ibn Majah..namun, adalah lebih baik,panjang2kn lah doa utk seluruh umat muslimin di seluruh dunia,bukan ...sekadar utk diri kita sendiri shj..

so, aku doakan manak bahagia, dirahmati Allah selalu,dunia & akhirat, dan di perpanjangkan usia utk membuat kebaikan dan utk mendatangkan manafaat kpd org2 lain.. dan juga..
semoga manak dipanjangkan masa utk terus berforum..he..he..

relekslah manak..drp ko usik2 org kat sini,baik ko citer menu kesukaan ko kat tred yg ko bukak tuh..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.082670s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list