Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
25617
View
214
Reply

Rumah Orang Tua

[Copy link]

Author: kudajantan77       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 8-2-2011 05:31 PM | Show all posts
Reply 159# cn7

hish ... seram la kalo jumpa amoi takde boifren ... mesti die tkde kisah nak trim ...
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2011 05:38 PM | Show all posts
Reply 161# kudajantan77


    Awatla pi pikiaq macam tu...kat ofis i ni ramai amoi single mingle lagi...lenglui lenglui suma
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2011 08:00 PM | Show all posts
Post Last Edit by faraway1 at 8-2-2011 07:02
rasanya dlm 30 tahun lagi rumah org tua tak mcm skrg, mesti lagi seronok dan byk activiti ada kwn2 b ...
Nisda_ Post at 7-2-2011 22:47


mentua me tempatkan laki dia kat pusat jagaan orang tua ni,
fil nyanyuk dan berkerusi roda..
bangunan ni ada dua jenis berlainan, satu bilik
yg perlukan jagaan doc dan satu lagi apartment yg penghuni dia semua pesara...

best, banyak aktiviti, setiap ahad ada mamat ni datang main piano..
isnin main bingo, lepas tu ada aktiviti melancong, pegi sana pegi sini...
ada sukaneka... makanan ikut jenis penyakit, birthday ada party..
its 5 K dollar per month...
kalau me nak masuk tempat camni, kena simpan duit dr sekarang jawabnya....
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2011 09:59 PM | Show all posts
kat canada ada banyak retirement home kan far?  Dulu kami duduk dekat2 satu retirement home ni, cantik, bersih.  Macam satu kompleks condo,  ada satu center di tengah2 tertutup macam kat shopping compleks, dimana restoren, klinik,  kedai2 runcit semua letak dekat2 dikelilingnya.   Kat luar pulak ada kawasan untuk bercucuk tanam dan beriadah.
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2011 10:04 PM | Show all posts
kat canada ada banyak retirement home kan far?  Dulu kami duduk dekat2 satu retirement home ni, cant ...
aurorae Post at 8-2-2011 08:59


fuh banyak.. tiap kali ada bangunan baru dibina..
mesti rumah retirement...
bukan jenis cikai aje mewah bagai siap swimming pool..
doc nurse semua dalam tu...
sbb tu pikir pikir kebarangkalian me duk kat canada ni sampai mati..
ialah pikir pasal keselesaan hari tua nak nak kami ni tak ada anak..
lebih baik me habiskan harta buat bayar duk rumah org tua
dr bagi kat kaum keluarga yg belum tentu ikhlas nak jaga me...
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2012 07:31 PM | Show all posts
Pusat Jagaan Warga Emas untuk orang islam di Wangsa Maju.
Anda boleh hantar orang tersayang semasa anda bekerja.
Hantar pagi, ambil petang atau hantar isnin, ambil jumaat.
Kalau kami berkesempatan, kami ambil, kami hantar.
Biar mereka selamat bersama kami dan rakan-rakan seusia.
Kegiatan pemeriksaan kesihatan, permainan, tazkirah dll.
Penjaga adalah Jururawat Terlatih 15 tahun serta staf terlatih.
Hubungi 0192456517 (Rashid)
http://husna-arrashid.com/
Sedikit sebanyak menjadi pilihan dalam penyelesaian masalah keluarga
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2012 07:49 PM | Show all posts
Maaf mungkin berbentuk iklantetapi saya cuba memberitahu forumer yang mengadu permasalahan tersebut boleh lihat link ini http://husna-arrashid.com/
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2012 08:27 PM | Show all posts
bagus kan kalau ada retirement home bagus ... bukan untuk jaga kesihatan org tua jer but juga ada pengisian rohani.  ada kelas agama. ada aktiviti.

kalau ada tadika  sebelah menyebelah ngan rumah org tua day care pun bagus gak.. budak2 leh interaksi ngan org2 tua buat kawan gelak ketawa manja2 .
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2012 05:52 PM | Show all posts
Post Last Edit by ParinAmat at 19-4-2012 20:01


Papan tanda belum ada menunggu kelulusan pihak berkuasa
Lokasi sebenar di Taman Melawati, Gombak.
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2012 08:38 AM | Show all posts
pak rasid, i know your intentions are good. i have to stop you here ok. we got the note. tq
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2012 08:34 PM | Show all posts
dulu aku penah tengok satu liputan pasal rumah org tua....tp kat india lar....especially wanita tua yg telah kematian suami tercinta...bg mereka, mereka lebih rela tinggal di rumah org tua tok menghabiskan sisa2 idup mereka berbanding tinggal di rumah anak mereka.....coz biler tinggal dengan anak n menantu.....mereka tertekan n x selesa...ader tu sampai anak die anta mak die depan gate umah org tua 2....x daftar, x pe...blahh mcm tu...buang gitu larr senang citer nyer...kesian tgk mereka...pe die ingat brg mainan pe....
tp bile tgk kehidupan yg mereka lalui di rumah org tua tu...idop mereka bahagia dan senyum, penoh dgn gelak tawa.....ramai kawan tok berborak kate nyew....
sedesss....
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2012 09:07 PM | Show all posts
Post Last Edit by BidadariAnggun at 24-4-2012 21:11

Pakcik aku baru hantar pakcik aku sorang lagi ke rumah orang2 tua swasta. Sebulan bayaran rm800/- . Anak pakcik aku yg duduk rumah org tua tu ada 8 org dr 2 mak.. anak lelaki yg besar dr 1st marriage dah jaga mak dia (ex wife pakcik aku), sorang 2 lagi anak lelaki dia dr 2nd marriage ni kena la pikul tanggungjawab jaga bapak dia ni.... tapi anak lelaki tu pulak kata dia dah jaga mak dia (ex wife pakcik aku gak).... so mcm mana ? Tinggal anak lelaki yg bungsu.... last2 pakcik aku yg antar pakcik aku tu bagi tau kat 3 anak lelaki ni, bahagi 3 org RM800 bayar kat pusat jagaan tu. Pakcik aku yg duduk rumah org tua ni rete banyak, semua msh atas nama dia lagi.... kalau ada yg tadbir patitnya takde isu pun nak bayar rm800 tuh... semua anak malas nak kerjakan kebun getah, kelapa sawit, nenas dia... so pakcik yg lain yg tolong kerjakan tu dpt hasil simpankan utk pakcik duduk rumah org tua n buat sedekah.. itu budi bicara yg di capai dr mesyuarat pakcik makcik aku sbb nak mintak jugak anak2 lelaki bertanggungjawab pada bapa sendiri... kalau aku jadi sepupu lelaki aku tu, aku cari indon 2-3 org bayar gaji kerjakan kebun bapak sendiri... entah apa2 sepupu aku tu semua, mmg tak berwawasan n berjiwa petani moden...
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2012 05:59 PM | Show all posts
Reply 13# hereana


    mcm suami sy ckp org tua ni makin tua makin kebudak-budakkan.. nak selalu dibelai dan dimanja.. so kite sbg anak kene sabau jela..besar pahalanye tu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-5-2012 09:54 AM | Show all posts
Reply  SANKURIANG


   

me and my aunties (on mom's side) bercadang nak bukak day care centr ...
cn7 Post at 7-2-2011 23:00


day care centre untuk org tua kena lebih teliti sbb org tua tak macam budak2 ... org tua very fragile ... masa nak mengantar dan ambik tuh pun boleh cedera ... nak naik kereta usung pegi balik pun boleh lembik ...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-5-2012 09:59 AM | Show all posts
Reply 169# PakRasid

Terima kasih Pak Rasid ...

Kawan saya baru kematian ibu minggu lepas ... bapanya pula uzur dan perlu penjagaan ... dia 2 beradik dan masing2 sibuk dgn kerja ... saya takmau la komen hal dorang ... yg penting cemane nak uruskan bapa dia ...

sebelum ni mak dia dok jaga bapa dia ... tapi tiba2 mak dia kena serangan jantung dan terus meninggal minggu lepas ...

mungkin saya boleh suggest tempat Pak Rasid ... kawan saya pun dok area Melawati ... tak jauh kot ...
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2012 02:15 PM | Show all posts
suami ade pakcik di kg..pak cik dah uzur..oku dr kecil..dulu sebelum kena strok p.cik blh ngesot..blh mengiring sendiri...tapi lepas kena strok dia tak mampu nak buat ape2..p.cik tiada isteri dan anak2..di kg PIL dan mak sedara suami yang uruskan...mula2 gilir2 lepas tu semua mcm nak lepas tangan.. PIL la yang jaga..tapi dengan keadaan kesihatan PIL yang sudah tua mereka tidak mampu nak berjaga malam dan mengangkat p.cik jika tiada yang membantu...MIL dulu tak nampak..operation mata alhamdulillah dah blh nampak..namun mata dia perlu dijaga..kalau tidur tak cukup mata berair dan merah..FIL pula dah 2 kali kena strok tetapi masih blh berjalan.sebelah tangan dah tak kuat...

Mak sedara dan suami (pesara dan tinggal serumah dgn pakcik) dah surrender nak jaga..dia memang berkeras nak hantar p.cik ke pusat jagaan org2 tua..

PIL nak bawak p.cik ke rumah mereka tetapi perlu ade pembantu..kami anak2 dah buntu nak cari org untuk menjaga..

so keputusan yang diambil oleh adik beradik MIL adalah menhantar pakcik ke pusat jagaan org tua2..sedih memang sedih tetapi dah tak dapat nak cari cara lain untuk mengatasi masalah ini
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2012 04:55 PM | Show all posts
Post Last Edit by natnas at 17-5-2012 17:00

salam
berlainan pula dengan aku,, aku ni anak tunggal lelaki umur 23, mak umur 65 sekarang,, bebrapa bulan lag, mungkin aku akan pergi belajar ke luar negeri,, so, aku ni tak tahu lah nak tinggal kan mak macam mana,, aku ni, waris tak lah ramai,

duit tu ade lah sikit2,, aku plan nak hantar mak ke rumah jagaan orang tua yang berbayar,, bayaran dalam rm 700 sebulan aku mampu lah untuk 3 tahun,,  saya di terengganu

actully,,ade nampak gak sepupu depan rumah ni, cam buleh harap,, tapi ade beberapa kes dgn dieorang sebelum ni,, aku takut dieorang ni tak ikhlas,, yaitu, die buat baik , untuk pujuk mak jualkan sekeping tanah tepi jalan (yg aku sanyang sangat plan nak wat kedai) kat dieorang,,,

adakah aku penting kan diri, ? takut terlepas tanah tu kat dieoarng ?
relathionship mak,aku dgn sepupu2 tu baik,, aku anggap macam adik beradik juga sepupu depan rumah aku ni,, tapi  ade lah teori2 atau pikiran negative aku kot,, berperasangka buruk kat dieoarng,,  kerana keadaan dieorang,,,  

kiranya ,, kalau mak duk dgn sepupu2 ni,, memang mak bahagia lah,,, kalo dgn sepupu2 lain, tak tahu lah,,,,
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2012 01:43 AM | Show all posts
salam
berlainan pula dengan aku,, aku ni anak tunggal lelaki umur 23, mak umur 65 sekarang,, bebrap ...
natnas Post at 17-5-2012 16:55



   salam. apa kata ko letak mak ko dok dengan aku. ada gak buat ubat rindu aku kat mak aku. mak aku dok kpg. taknak dok kl.
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2012 07:37 AM | Show all posts
IT does not matter where they are placed...as long as they are being well looked after.......
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2012 08:53 PM | Show all posts
kat sini je kata anak tak kenang budi akalu hantar rumah orang tua...kalau kita tak mampu nak jaga, orang tua terseksa lagilah 'zalim'...lebih baik kalau ada tempat/orang yang menjaga...kalau kat overseas dah lama dia orang duduk kat retirement home...ada kawan kawan etc
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.107047s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list