Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
25619
View
214
Reply

Rumah Orang Tua

[Copy link]

Author: kudajantan77       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 16-8-2010 04:20 PM | Show all posts
Reply 140# SANKURIANG

sama ler mcm aku dok pikir ...

aku sedang dlm proses bersiap sedia nak jaga org tua ... moving closer is one of the steps ... lagi satu nak kena handle ialah financial security in case i need to quit my job or cuti tanpa gaji ... financial security bukan utk diri sendiri saje tp untuk whole family ... aku takde cuti separuh gaji ...

aku sentiasa ingat kisah pemuda dalam kubah cahaya yg ditemui Nabi Sulaiman ... betapa besar karamah yg diberikan kepada orang2 yg berbakti kepada ibu bapa ... diberi kepuasan hati seperti mana yg hang telah rasai ...  

pasal anak2 pun aku sependapat dgn hang ... dunia makin mencabar dan aku sentiasa bimbang ttg survival dorang ... aku tak boleh nk tolong sbb aku tak bnyk harta ... satu-satunya cara aku boleh tolong ialah by not becoming an unnecessary burden to them ...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2010 04:29 PM | Show all posts
Reply 141# kudajantan77


    Berapa orang yg berfikiran mcm kita ni? jangan ingat kita ni parents anak2 kita, kita boleh menyusahkan mereka...anak2 kan amanah ALLAH, laksanakan t/jawab, selebihnya kita berdoa agar anak2 tak sesat jalan.
Lainla kita ni ada jotaan ringgit...maka anak2 kita leh la dok aja kan.....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-8-2010 04:31 PM | Show all posts
Reply 140# SANKURIANG




double posting ..
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2010 05:00 PM | Show all posts
Sekarang ni lagi trend org lelaki @ suami nak jadi suri rumah ker
baca thread PI pun..cam saje jer dgn Pejal....
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2010 12:34 AM | Show all posts
sbb adik kerja merata-rata kat luar negara.. mmg tanggung  jwb aku lah jaga mak.. bapak ada bini muda.. tua 2,3 tahun jek dari aku, jadi tentulah dia masih ada kuderat nak jaga bapak aku..
tp, mak mmg dgn aku.. takde kompromi..
pernah jugek terdetik, mungkin aku tak kawen sbb nak jaga mak.. melainkan suami aku sanggup jaga mak sekali.
klu tak kawen, aku mmg nak tinggal kat rumah org2 tua jek bila dah tua nanti.. bukan sbb takde harta tp klu duduk rumah besar sesorang pun, mengundang perampok pulak..
ni pun sbb mak mertua adik lelaki aku ada tanya kat mak aku, klu mak aku dah takde nanti, aku nak duduk dgn sapa..  tak kan lah aku nak susahkan adik lelaki aku tu..
aku ada pencen laa.. cukup la utk diri sendiri..
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2010 05:38 AM | Show all posts
Post Last Edit by manakautau at 18-8-2010 05:40
ni pun sbb mak mertua adik lelaki aku ada tanya kat mak aku, klu mak aku dah takde nanti, aku nak duduk dgn sapa..  tak kan lah aku nak susahkan adik lelaki aku tu..
zehra2 Post at 18-8-2010 00:34


Inilah masalahnya dengan masyarakat kita...Yakin TUHAN itu ADA.... atas dasar IMAN...tapi asik takut hidup dalam keadaan sebatang kara......adoiiiiiii

Nanti kang bila aku sebut agama ada tapi setakat dibuat sebagai hiasan didinding sajork ...sebut aku ni judgemental lak.....
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2010 10:03 AM | Show all posts
Inilah masalahnya dengan masyarakat kita...Yakin TUHAN itu ADA.... atas dasar IMAN...tapi asik t ...
manakautau Post at 18-8-2010 05:38


kita tak leh nak tolak ketentuan Allah tapi, aku berdoa, dgn berbuat baik pd mak aku nan seorang ni, biar lah hidup aku di dunia ni terpelihara,.. biarlah tak bersuami, kalau setakat nak dpt suami mcm spiesis Roslin Hashim atau pun yg menetak bini kat teluk intan tu..
sbb mak aku pun masih sihat.. seronok la dpt gi shopping, cuti-cuti, terawih... dgn dia..  dulu, masa kecik hidup kat kampung pun susah.. tak pernah masuk KFC.. skrg ni masuk concorde pun boleh..
yg tak pernah aku buat lagi, bawak mak sama gi dating..

* ingatkan masuk thread ni, boley la tau.. mana2 rumah org tua yg bagus... bukan utk mak ok.. tp utk aku.
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2010 10:28 AM | Show all posts
Reply 147# zehra2


    Kami sdg dlm perancangan nak buat rumah utk org tua yg ada standard. Aku pernah tgk kat Texas US, mcm mna old folks homes ni layan org2 tua...memang berbaloi kita byr tetiap bulan..konsep tu la akan  aku buat insyaallah..sdg usaha kan tapak dan juga dana...kos saja mau dalam 10 juta tau.....
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2010 10:30 AM | Show all posts
count me in ... nak registerkan diri
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2010 10:43 AM | Show all posts
Reply 148# SANKURIANG

dulu ada dgr depa nak buat rumah kat area klang..
ada jugek dgr kat area Jeram kuala selangor.. mcm tapak rumah tu kita beli.. rumah sebijik2.. ada 1 bilik & boleh masak sendiri klu mampu.. klu kita belum nak duduk lg, boleh sewakan pd org lain dulu.. ada surau & aktiviti kelas agama dlm kwsn yg sama.
ustazah sekolah aku antar mak dia gi dok sana sbb anak2 semua dok jauh.. weekends depa ambik balik rumah..
tp ini utk org tua yg sihat jek.. klu sakit kronik, takde nurse laa pulak..
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2010 11:28 AM | Show all posts
Reply  SANKURIANG

dulu ada dgr depa nak buat rumah kat area klang..
ada jugek dgr kat area Jera ...
zehra2 Post at 18-8-2010 10:43


oo ye ke? memang besar kos membangunkan pusat seperti ini, dlm keluarga kami ada yg bertugas sebagai doktor, penternak ayam, ahli physio jadi kami rasa, ami nak duduk dan buat kerja mengikut bidang memasing.
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2011 10:22 AM | Show all posts
Reply  zehra2


    Kami sdg dlm perancangan nak buat rumah utk org tua yg ada standard. Aku per ...
SANKURIANG Post at 18-8-2010 10:28


count me in too.....;)   akak pun dah tengok private home care kat england n us, memang cadang pun nak do private home care nie bila kudrat dah tak mampu insyaallah
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2011 11:14 AM | Show all posts
count me in too.....   akak pun dah tengok private home care kat england n us, memang cadang p ...
minahsaudi Post at 5-2-2011 10:22


TUHAN itu lebih dekat pada kita dari urat dawai leher kita..selagi kita ingat akan DIA....apa yang nko takut hidup melarat sebatang kara bila dah tua nanti?
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2011 12:35 PM | Show all posts
most dr korang yg share exp jaga org tua, volunteer nk dok rumah org2 tua coz taknak menyusahkan anak2 menjaga . hmmm.. so aku pun kena open gak psl ni.

ada betulnya jugak.. coz aku penah tgk kawan2 aku jaga mak dia yg dh uzur. uzur tu satu hal la.. ngan pampersnya per sume, tp dh 3x aku tgk peel sama org2 tua ni,diorang very sensitif, semua dibuat anak pun tak kena.
lbh susah nk jaga hati mrk dr jaga sakit mrk tu pastu bila dh time nyanyuk diorang tu, semua perkataan yg tak elok keluar dr mulut, makian per sume. anak2 yg jaga mmg kena kental ler.
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2011 11:07 PM | Show all posts
aku rasa zmn2 mendtg ni, semua mak pak yg dah xupaya mesti kena htr dok rmh org tua sbb ank2 sume bz cari duit. xde masa nak melayn kita. korang rasa mcmana? sbb zmn sekrg dan akn dtg, duit sgt2 la penting. klu xkerja, xde duit... kalau keje plak, xde masa nak jg mak bapak dgn sempurna. apa pendpt korang?

p/s: klu boleh aku pun xnak dok rumah org tua
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2011 11:19 PM | Show all posts
Reply  SANKURIANG

dulu ada dgr depa nak buat rumah kat area klang..
ada jugek dgr kat area Jera ...
zehra2 Post at 18-8-2010 10:43


ooo...ni cam konsep pondok la, tp moden. bg aku klu camni xde mslh sbb masih sihat dan boleh urus diri. tp, klu xsihat la mslhnya...


sankuriang mmg btl. zmn sekrg bertuah la ibu bapa yg ada anak2 tinggal berdekatan, atau ada anknya housewife ke. diorg leh jg dgn baik. tp, klu ank2 sume keje jauh2, camna ek? aku susah hati gak pkrkan mak aku. ajk dok sekali, dia xnak... dia pun bukan sihat sgt. hrp adik aku sorg je la kat kg jaga dia. tu pun dia bujang. klu dia da kawen, nak ke bini dia jg mak aku tu? jauhnya aku pikir.
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2011 11:00 PM | Show all posts
Reply 148# SANKURIANG


   
dlm perancangan nak buat rumah utk org tua yg ada standard. Aku pernah tgk kat Texas US, mcm mna old folks homes ni layan org2 tua...memang berbaloi kita byr tetiap bulan..konsep tu la akan aku buat insyaallah..sdg usaha kan tapak


me and my aunties (on mom's side) bercadang nak bukak day care centre for orang2 tua. Macam konsep tadika yang khas untuk kanak2, tapi day care ni khusus untuk orang2 tua jer. MEaning, pagi diorang antar, then petang diorang jemput la. Tido kat umah anak2 la, bukan kat day care. Idea ni oun datang from my auntie. Dia ada 10 cawangan tadika, and dia terpikir nak buat macam ni sebab belum ada pilihan untuk anak2 buat macam ni lagi. Kadang2 anak2 diorang memang nak jaga mak ayah diorang tapi disebabkan kerja, keadaan tak mengizinkan, so dengan adanya day care centre ni, at least they can get the best of both world, work wise & taking care of the parents wise.
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2011 11:47 AM | Show all posts
rasanya dlm 30 tahun lagi rumah org tua tak mcm skrg, mesti lagi seronok dan byk activiti ada kwn2 berborak, sama2 jemaah sembahyang, boleh g trip sesama..hahaha sambil  menghitung masa.
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2011 11:56 AM | Show all posts
Reply 158# Nisda_


    Maybe...and just maybe, the perception towards rumah orang tua (day care centre tu) akan berubah jugak...

   I have a colleague, single Chinese lady. In her late 30-s. Anak tunggal. She told me, sekarang ayah dia tinggal dengan mak dier...adik beradik tak der. Andai kata antara mak or ayah dia pergi dulu, macam mana nak jaga mak dia. takkan nak berhenti kerja just nak jaga mak dia. SApa nak tanggung makanan, ubat sakit, bil-bil umah dia & mak dia, if tak dia. Sebab dia pun tak tau sama ada dia kan kawin ke tak Boyfriend pun tak pernah ada, so dia tak nampak dia akan berkahwin di masa akan datang. Pilihan dia, if mak dia perlukan penjagaan, is to send to old folks home. Tapi if dia ada pilhan macam antar orang tua dia ke tadika tu, she doesnt mind la
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2011 04:40 PM | Show all posts
i pernah bincang soal ni ngan mak i. jangan salah faham, mak i bukannya tua sangat. dia masih bekerja, berkarier ngan masih kuat.cam superwoman gitu. i ada bincang apa pandangan dia pasal rumah penjagaan orang tua. bukan yang kebajikan tuh tapi yang berbayar, maksudnya tempat yang standard. dia cakap nanti kalu mama dah tua, i pulak sibuk ngan keja, hantar mama kat sana la. mama lagi suka, ada kawan2 kata. nie duk rumah pun hari2 sapa yang ada. cucu pun semua masa tu dah gi belajar.i n hubby balik lambat jer, better dia duk sana ngan kawan. boleh beribadat tanpa gangguan. ari minngu or cuti, i datang la ambik dia katanyer.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.087857s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list