Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
25623
View
214
Reply

Rumah Orang Tua

[Copy link]

Author: kudajantan77       Show all posts   Read mode

Post time 13-8-2010 10:51 AM | Show all posts
Reply  manakautau


You know, there is a term for people like you...

Sarcastiliterate

mea ...
Core Post at 13-8-2010 10:41


Really? ..ni panas tak der kena mengena dgn annabelle chong tu kan?
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2010 10:54 AM | Show all posts
Reply  manakautau


    emm..bab2 berdoa nih..nak share lah pasal masa yg sesuai utk berdoa..wpu ...
hereana Post at 13-8-2010 10:50



    manak suka sedekah pahalanya pada orang lain
perbuatan mulia tu...
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2010 10:57 AM | Show all posts
manak suka sedekah pahalanya pada orang lain
perbuatan mulia tu...
potatochip Post at 13-8-2010 10:54


Biasalah kasi balance sikit...asik jalan..lebih berat sebelah kanan...(pahala)....sharing is caring maaaa.....
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2010 10:59 AM | Show all posts
Reply 102# potatochip


    tulah risau aku..takut manak tersedak2 setiap kali azan maghrib bkumandang...
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2010 11:01 AM | Show all posts
Reply  potatochip


    tulah risau aku..takut manak tersedak2 setiap kali azan maghrib bkumanda ...
hereana Post at 13-8-2010 10:59


Urusan TUHAN ni biarlah DIA yang handle.....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-8-2010 11:07 AM | Show all posts
Aku cuma dissapointed satu je....bab horsey berjiwa sentimental buah kedondong.....

Horsey.. ...
manakautau Post at 13-8-2010 10:42


aku mmg drp kecik sentimental la but very playful at the same time ... mak aku bawak pi pasar mesti aku nangis tengok kucing2 yg kena buang kat pasar ... kucing kurap yg sakit lagi la aku kesian ... aku nak belajar betul2, jadi kaya dan belanja semua kucing tuh makan tiap2 hari ... geeezzzz, baru aku sedar rupanya kucing2 tuh yg motivate aku belajar sungguh2 ...

i have my mischiefs and i have my soft spots too ... and i love busty breasts ...
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2010 11:11 AM | Show all posts
aku mmg drp kecik sentimental la but very playful at the same time ... mak aku bawak pi pasar me ...
kudajantan77 Post at 13-8-2010 11:07


What a waste...

Itulah yang aku perhatikan hari ini...

Masyarakat kita yang kaya dengan budi bahasanya..sifat kekeluargaan yang membuak buak......

Tapi tidak dapat menggunakan kekuatan ini untuk perpaduan rumahtangga secara khususnya dan masayarakat secara amnya......

Sad isn't it?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-8-2010 11:16 AM | Show all posts
Reply 88# manakautau

aku nih anak sulung ... dan anak kesayangan mak aku plak tu ... berat tanggungjawab aku terhadap mak bapak ... dan aku takda niat nak lari drp tanggungjawab tuh ... have compassion ...
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2010 11:17 AM | Show all posts
Reply  potatochip


    tulah risau aku..takut manak tersedak2 setiap kali azan maghrib bkumanda ...
hereana Post at 13-8-2010 10:59



    xyah risau..tau la dia bila belah kanan lebih dia bagi la kat orang..bila kurang dia tambah la..

wonder if the other side(kiri) he can implemented the same technique or not..kene balance
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2010 11:26 AM | Show all posts
Reply  manakautau

aku nih anak sulung ... dan anak kesayangan mak aku plak tu ... berat tanggung ...
kudajantan77 Post at 13-8-2010 11:16


Samada hang anak yang paling disayangi atau anak yang dibenci...does that determine your level of responsibility towards her?

Hang tak rasa terkilan ke..while hang nak seboleh boleh menjadi anak yang disayangi itu..apa pula perasaan isteri hang? Tak pernah terpikir dibenak hang kah? isteri hang juga mahu serta mengiginkan scenario seperti ini antara dia dan ayah ibunya juga?

Kalau aku sebut dari sudut ini hang being very selfish...hang boleh terima tak?

Sebab itu aku dah terangkan diatas....kesederhanaan didalam apa jua yang kita lakukan itu adalah tunjang kebahagian.....
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2010 11:29 AM | Show all posts
It seems that we have all been so occupied on talking about ourselves and how we feel, our inconveniences, our challenges, our plan and that includes me. But the truth is here the most valid decision to be taken from is our parents themselves. Yeah, we can roll out 1001 reasons why we think they should be in nursing home. Based on medical conditions, facilities yada....yada...yada and to our final decision, their opinions are not counted and why? Because we tend to think that the lifespan of them being the most important people in our lives is reaching its expiry date and that they are old, they are dying while we have milestones to catch, places to be seen, birthdays and anniversaries to be celebrated, food to be tasted, a toast to our lives are waiting in endless champagne glasses symbolically.

Of course, they wouldn't mind. Our parents just wanted us to be happy and not wanting to hold us back because we are still young and vibrant. They would have seen the hints and signs how nuisance they have becoming to us each day.

And of course, while we continue to these excitements in lives, they are so out of our sights which is good, it makes us feel less gullty and sure, we'll drop by once in a while in our flashing car with pashmina for mom and cigar for dad, so they can blab around to their entire roommates. They'll be so proud.

And that will take its cycle which is the children who are now busy talking about it here, that is us, next in line.
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2010 11:34 AM | Show all posts
Because we tend to think that the lifespan of them being the most important people in our lives is reaching its expiry date and that they are old, they are dying while we have milestones to catch, places to be seen, birthdays and anniversaries to be celebrated, food to be tasted, a toast to our lives are waiting in endless champagne glasses symbolically.

Core Post at 13-8-2010 11:29



Hang banyak tengok drama melayu lah Core.....
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2010 11:45 AM | Show all posts
Reply 112# manakautau

Gosh, can you come out with something innovative?. This line has been in this forum since renaissance.
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2010 11:56 AM | Show all posts
aku pun pilih duduk rumah org tua bila dah tua..skrg start menabung..x nak susah kan anak2...tanggung jawab sbg ibu aku jalankan smpaila diorg dah berkawin..aku lepaskan diorg..dan masa tu aku x kan meminta drp anak2 aku...berdoa agar diorg menjadi anak yg soleh dunia dan akhirat...
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2010 11:58 AM | Show all posts
aku pun pilih duduk rumah org tua bila dah tua..skrg start menabung..x nak susah kan anak2...tanggung jawab sbg ibu aku jalankan smpaila diorg dah berkawin..aku lepaskan diorg..dan masa tu aku x kan meminta drp anak2 aku...berdoa agar diorg menjadi anak yg soleh dunia dan akhirat...
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2010 02:07 PM | Show all posts
Tak kisah la, sapa2 rasa nak jaga mak pak dia ka, nak antar mak pak pi rumah org tua ka,pd aku tuh sumer atas budi bicara memasing....kot mak pak dia jenis yg suka dok umah org tua, ada ramai kawan, tak diganggu bising cucu bermain, nak concentrate buat amal ibadah...biar la dia nak duk umah org tua... kalu mak pak tuh jenis sensitif, asyik2 nak sedih, nak merajuk, dok nak org duduk keliling dia sokmo supaya rasa disayangi selalu... dia nak pilih duduk dengan anak cucu dan anak cucu pun suka nak jaga dia, OK la tuh...

aku harap bila tua2 esok takde masa la aku nak dok merajuk kecik hati bagai bila anak cucu tak sempat nak jenguk & tanya khabar aku....bukan tak sayang depa tp dr dok meratap diri tak disayangi, tak dihargai... baik aku buat amal ibadah, mengadu nasib pada Tuhan...dah la masa muda ni setakat buat yang wajib je, amalan yg sunat jarang2 plak terbuat, so masa tua takde kepentingan lagi nak kena keje cari duit bg anak bini makan, pakai & sekolah... biarlah aku buat amal ibadat sepenuhnya....

Donia semata...letih lerr dok sampai tua nak layan sentimentel ni.....

hikhikhik...blom tua blom tau...
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2010 02:24 PM | Show all posts
Aku bercakap pasal hantar parents ke rumah orang tua dari view seorang anak bukannya nak buat drama. Lagipun tak salah aku rasa kalau bab laki bini some people can get carried away tapi bila time parents, kenapa tiba2 nak hati beku pulak. Lagipun kebanyakan old folks home kat malaysia ni condition dia tak semenggah, mana ada yang sampai ada kelab golf, yatching sumer. Kalau ada yang macam tu somewhere else korang tinggal dan parents takde masalah tinggal sana buat macam 5 star hotel, by all means go ahead.

Buat masa ni aku dah register diri aku kat UN humanitarian efforts. Aku harap bila aku dah tua, aku masih fit nak jaga diri sendiri dan jugak volunteer diri ke mana2 negara for some humanitarian mission. Kalau boleh tak naklah aku duduk kat rumah org tua sambil main monopoly sebab aku tak pandai main chess. Aku ni jenis active, bukannya jenis suka duduk satu tempat diam2. Tak penah lah aku terfikir nak register kat rumah org tua semua macam korang penah terfikir. I see whe i get old, i will spend time contributing and helping others instead of being helped out, God's will.
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2010 02:34 PM | Show all posts
Reply  manakautau

Gosh, can you come out with something innovative?. This line has been in this  ...
Core Post at 13-8-2010 11:45


Have you had any so far you think?

Kalau setakat bahasa jenis  tahi kambing bulat bulat nak menyebut sampai lidah boleh tersimpul biawak hang tuuu dah kira innovative kah?
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2010 02:36 PM | Show all posts
Have you had any so far you think?

Kalau setakat bahasa jenis  tahi kambing bulat bulat nak  ...
manakautau Post at 13-8-2010 14:34

bahasa jenis tahi kambing bulat bulat tu bahasa apa?
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2010 02:37 PM | Show all posts
Aku bercakap pasal hantar parents ke rumah orang tua dari view seorang anak bukannya nak buat drama. ...
Core Post at 13-8-2010 14:24


Simpan angan angan boleh..tapi jangan sampai mati dalam angan angan........
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.079685s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list