Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
25551
View
214
Reply

Rumah Orang Tua

[Copy link]

Author: kudajantan77       Show all posts   Read mode

Post time 13-8-2010 02:46 AM | Show all posts
Aku nak tahu persepsi korang terhadap Rumah Orang Tua ...

Ada banyak kisah benar yang membuatkan ...
kudajantan77 Post at 11-8-2010 11:28


The very 'mamat kental buah sukun' side of you.......
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2010 02:48 AM | Show all posts
mostly yg menjadi kesayangan masa kecik itulah yg mengabaikan orang tua
masa dah besarkan...
m ...
faraway1 Post at 12-8-2010 19:34


Ni nak tanya... mostly tuu dalam kiraan puluhan..ratusan atau ribuan yang hang dah tersandong?
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2010 02:52 AM | Show all posts
lagipun what goes around comes around...
mungkin ni kifarah yg perlu nenek hadapi atas segala perbuatan kejam, zalim, kejahatan dia dulu pada mak/arwah ayah dan kami adik beradik..
carold Post at 12-8-2010 16:13


Ni bersandarkan nas serta hadis ..atau ikut sedap mulut ?

Kalau it is indeed  true what goes round comes around..THEN ujian TUHAN itu is VERY THE PREDICTABLE lah ...don't you think so?
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2010 02:55 AM | Show all posts
Aku nak tahu persepsi korang terhadap Rumah Orang Tua ...

Ada banyak kisah benar yang membuatkan ...
kudajantan77 Post at 11-8-2010 11:28


Kalau pun hang nak hantar orang tua hang ke rumah orang tua? so? Disclaimer yang hang bubuh ni je dah menunjukkan which side you are on......
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2010 03:10 AM | Show all posts
Ni nak tanya... mostly tuu dalam kiraan puluhan..ratusan atau ribuan yang hang dah tersandong?
manakautau Post at 12-8-2010 13:48


hidup lagi dia, ingatkan dah meninggal dunia...
amin...
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2010 03:20 AM | Show all posts
hidup lagi dia, ingatkan dah meninggal dunia...
amin...
faraway1 Post at 13-8-2010 03:10


TUHAN has mysterious ways dalam menguji hamba2NYA...FAR tahu tak bab ini?
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2010 06:24 AM | Show all posts
TUHAN has mysterious ways dalam menguji hamba2NYA...FAR tahu tak bab ini?
manakautau Post at 12-8-2010 14:20


tau bila u nak mati, tidak, tidak tau....
harap harap bulan posa ni, ok gak..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-8-2010 08:19 AM | Show all posts
Kalau pun hang nak hantar orang tua hang ke rumah orang tua? so? Disclaimer yang hang bubuh ni j ...
manakautau Post at 13-8-2010 02:55


Aku jamin mak bapak aku takkan duduk rumah org tua selagi aku hidup ... untuk pengetahuan korang semua ... i have turned down an offer for promotion, instead aku mintak transfer ke Penang ... i will be in Penang soon ... my main reason is to be closer to my parents in Alor Setar ... aku rasa dah tak banyak masa yg tinggal untuk aku bersama dorang ...

aku jugak dah start some part-time business (bukan MLM) yg membolehkan aku terus berhenti kerja dan jaga mak bapak di rumah in case dorang sakit tenat ... ever ready to let go my car and my house to balance up the bills ... money, wealth and career have never been my priorities ... no worry, always have enough of those because Tuhan bagi akal yg brilliant ... my top priority is family bonding ... aside from religious matters ...  

aku bukak thread nih sbb dah lama aku terfikir option untuk volunteer masuk rumah org tua ... aku taktau cemana perangai dan komitmen anak2 aku bila besar nanti ... mungkin dorang tak sentimental mcm aku ... mungkin kehadiran aku yg dah tua dan sakit2 boleh mengeruhkan rumahtangga dorang ... so, kalo boleh aku nak elak letakkan dorang dalam desperate situation ... better aku volunteer masuk rumah org tua mcm tukang gunting Jepun tuh ...

ini aku punya pikiran la ... pikiran manak mungkin berbeza ...
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2010 08:39 AM | Show all posts
tau bila u nak mati, tidak, tidak tau....
harap harap bulan posa ni, ok gak..
faraway1 Post at 13-8-2010 06:24


Sedap pulak bunyi ratib hang ni Far....Suami take the lead kah?
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2010 08:49 AM | Show all posts
pikiran manak.. manakautau?
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2010 08:54 AM | Show all posts
Aku jamin mak bapak aku takkan duduk rumah org tua selagi aku hidup ... untuk pengetahuan korang ...
kudajantan77 Post at 13-8-2010 08:19 AM



    hang dok penang nanti, jenguk2 mak me sama nooooooo....

anyway, me pun kalo boleh nak dok dekat dgn mak...tapi terpakse ikut suami...mak dah pesan, mana john pi, hang ikut...mak tak kesah hang anak pompuan, tuu anak jantan mak dok ada, tapi ntah le..maleh nak ckp pasai anak2 jantan nih....
tu yg me dok jauh sket dr mak,tp dekat dgn parents john....John dah sound , die anak lelaki, tanggungjawab die kat mak pak, adik2 tak abis, so me kene paham.......& redho...InshaAllah....

sedih plak pagi2 ni
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2010 08:55 AM | Show all posts
Sedap pulak bunyi ratib hang ni Far....Suami take the lead kah?
manakautau Post at 12-8-2010 19:39


your parent take the lead ke..
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2010 08:59 AM | Show all posts
Reply  carold


  mudah jer..kt mesia actually senang jer nak carik golongan2 nih, wpun maybe tak de fakir sgt..tp golongan miskin ramaiii..& kategori fisabilillah..byr zakat kt sekolah2 tahfiz utk pendidikan islam,agar syariat islam lebih meluas..miskin plak, jiran sebelah rumah mak pak kt jb..rasanya dah layak kot..yelah laki binik tak de pendapatan tetap sgt..anak2 ramai, rumah pun rumah sewa..boleh wat byr api air kot...
apa2 pun..sepatutnya mengeluarkn zakat pd org yg palingggg rapat dgn kita dahulu....kalau ada adik bradik,sedara mara,kwn rapat, jiran tetangga..kena byr kt mereka2 ni dulu... ..
yg penting Allah maha mengetahui segala niat kita....
hereana Post at 12-8-2010 03:44 PM


nak komen ni...

amik contoh ye...my mom luks tak kaya cam adik die...so adik die kuarkan zakat emas & agihkan kat my mom, & sedare mara lain yg mana depa bukan diatas tanggungawab dia...mmg setau me lagi afdal bg zakat kat sedara dekat...

kawan adik me yg kematian bapak tu (keje ,blajo utk tanggung mak) ,rase nye still belum dpt bantuan dr pusat zakat...
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2010 09:00 AM | Show all posts
your parent take the lead ke..
faraway1 Post at 13-8-2010 08:55


Telinga tengah kuar asap macam citer Pete's Dragon kah Far?
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2010 09:01 AM | Show all posts
Telinga tengah kuar asap macam citer Pete's Dragon kah Far?
manakautau Post at 12-8-2010 20:00


tidak...............
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2010 09:10 AM | Show all posts
Aku jamin mak bapak aku takkan duduk rumah org tua selagi aku hidup ... untuk pengetahuan korang ...
kudajantan77 Post at 13-8-2010 08:19


Aku paham........itulah masalah sebenar masyarakat melayu kita.......

Extreme to both end...........

I have nothing against your effort...tapi aku juga percaya .......kadang2 kelompok anak lelaki yang dah jenis kemaruk nak jaga mak ayah ni....banyak pertimbangan lain yang mungkin dia akan terlepas pandang...lebih2 lagi hang sebagai seorang suami kepada isteri..dan ayah kepada anak2....

Nanti lah kita tunggu yang lain buat liputan...lepas tu baru aku gulung thread ini satu kali...dengan aku2 sekali......
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2010 09:11 AM | Show all posts
Hish bulan posa camnie tak baikk simpan marah2 kat nenek.....tak kisah lerrr camner skalik p ...
BingkaUbi Post at 12-8-2010 16:36


Lidah takdok insurans....macam tu lah...lancar je...macam mesingan.....
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2010 09:11 AM | Show all posts
Reply 68# kudajantan77

even if you wrap your parents in a security blanket made of gold cashmere, build them a mansion with wall engraved with gemstones and give them cold hard cash in ten thousand folds, people will be still questioning your motives and bitching about you. One single pest exists in every 5 people we know, there's nothing we can do about them. So let them suit themselves because in the end, while we move on with our lives, they stay where they are.
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2010 09:20 AM | Show all posts
Reply  kudajantan77

even if you wrap your parents in a security blanket made of gold cashmere, b ...
Core Post at 13-8-2010 09:11



Hang dalam kategori mana Core?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-8-2010 09:24 AM | Show all posts
Aku paham........itulah masalah sebenar masyarakat melayu kita.......

Extreme to both end.... ...
manakautau Post at 13-8-2010 09:10


persediaan untuk wife dan anak pun dah difikirkan ... tak la mewah tapi memadai la kalo aku terpaksa benti keje ... kalo tak puas hati sampai nak blah, aku redho jer la ... semua benda termasuk mak bapak anak bini adalah pinjaman ... sampai tempohnya akan diambil semula ...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.082950s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list