Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
25244
View
214
Reply

Rumah Orang Tua

[Copy link]

Author: kudajantan77       Show all posts   Read mode

Post time 11-8-2010 01:09 PM | Show all posts
Reply 15# Mulan


    terharunya baca kisah Mulan ni, memang keranah org tua ni kadang2 dah balik mcm perangai budak2, sabar je lah...besar pahla berbuat baik kat ibu bapa...

mak aku dulu ade bagitau tua tua nanti dia nak duduk pondok...blaja agama,mengaji, baca kitab semua...memula ingatkan dia merajuk tapi rupanyanya dia memang simpan hasrat mcm tu...btw aku punye turn plak , selalu je berdoa supaya jgn la aku dipanjangkan umur sampai ke peringkat menyusahkan anak cucu ni, rasanya ade spesifik doa utk ni...tak leh recall
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2010 01:11 PM | Show all posts
Bos unit aku perempuan, Indian, umur 40+, tak kawin lagi, gaji 18k sebulan.

Dulu masa mula2 aku kerja ngan dia, hari2 gaduh, tensen betul aku dengan perangai dia yg suka kepala angin. Lepas tu banyak pulak benda kitorg tak setuju, aku cakap lain dia cakap lain.

Bila pergi outstation, bila siang gaduh kitorg berdua, bila dah habis assignment,video ke apa ker, jadi macam bestfriend balik. Borak2 gelak2 sesama.

Lepas tu dia push aku buat PR dengan org2 yang dia tak berapa comfortable ataupun kalau dia rasa macam aku ada appeal kat org tu sampai sekali tu aku sound dia balik (one to one basis lah) "I would really appreciate if you can stop pushing me to people, first of all, i don't have the knowledge-based capacity like you do, second, i don't hold heavy conversation, icebreaker yes and third, as most of them are men, it does make me feel like a pros!" Lepas tu baru dia tak buat lagi.

Tapi yang buat aku jadi makin rapat dengan dia sebab sekali tu dalam dekat sebulan dia asyik ambik cuti sebab ayah dia sakit. So, satu hari aku pergilah melawat mak ayah dia. Punyalah aku terkejut tengok character dia kat rumah. Dari macam tyrant kat office, kat rumah punyalah lembutnya bercakap dengan parents dia. Turun naik, turun naik dia melayan kejap2 ayah dia panggil, kejap2 mak pulak panggil. Lepas tu segala jadual makan ubat semua dalam kepala dia. Bila borak ngan ayah dia, sampai menangis orang tua tu cerita macammana dia terlampau appreciate apa anak dia buat sampai nak cari jodoh pun takde masa.

Ayah dia dah memang uzur lah, diorg adalah maid seorang tapi sebab ayah dia segan nak bagi maid tukarkan lampin ayah dia, so, boss aku nilah yang tukar lampin, bersihkan ayah dia hari2. Kat mak dia pun camtu jugak. Lap badan mak dia, suapkan makan, bagi ubat, layan borak etc.

I kinda of see her differently after that...
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2010 03:11 PM | Show all posts
Aku pilih dok rumah orang tua....tak payah susahkan anak menantu, dorang ada life sendiri, nak makan angin sana sini, nak berkunjung rumah sedara sana sini, mertua, ipar duai nak datang menjenguk sekali sekala.... kalau ada orang tua yg takde kudrat kan secara automatik menghadkan aktiviti kehidupan mereka... takat sedih anak cucu tak dtg melawat, alahai.... dah tua2 ni kita fikir buat amal ibadat, lain2 tu semua tak berapa penting...janji bila mati tak la mati berulat sorang2 takde org tahu....
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2010 03:34 PM | Show all posts
kalau dah x de pilihan, carly duk je lah umah org tua... nak wat canner, tp carly sememangnye nak duk dgn anak2...
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2010 04:40 PM | Show all posts
Reply 15# Mulan


terharu mendengar cerita mulan nih.....
tabahkan hati yer...(time yg degil tu dtg menjengah)

nk jaga mak/pak yg uzur bukan senang...
mmg memerlukan kesabaran yg tinggi melangit...
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2010 04:42 PM | Show all posts
Reply 23# BingkaUbi


dah register ke belum nih?
x pong riki2 mana port yg bagus...
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2010 08:13 PM | Show all posts
kalau buleh pilih...op kos la nak duk ngan anak2... tapi memandangkan...kekadang aku sendiri panas telinga menjaga sorang mak yg masih sihat tapi tak abih2 nak membebel... aku terpikir gak... sok2 bila aku dah tua... n kalau kerekter aku cam mak aku...aku rela dok umah org tua je... ada kawan leh sembang2...ada ektibiti buleh buat ngan kengkawan...aku tanak terlalu bergantung ngan anak2... sbb dorang ada life dorang sendiri...n aku tamo mati berulat sorang2...
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2010 08:28 PM | Show all posts
Reply  BingkaUbi


dah register ke belum nih?  
x pong riki2 mana port yg bagus...
afja Post at 11-8-2010 16:42



blom....nnt la, lagi 20 thn lagik aku start la riki2 mana2 tpt yg comfortable..
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2010 05:55 AM | Show all posts
my mil letak laki dia kat rumah penjagaan...
siap doc dalam tu + nurse jaga dia 24 hours..
sejak mil letak laki dia kat situ,
kesihatan dia pun terus jadi elok bertenaga sihat walafiat
boleh main golf setiap hari berbanding dulu...

tenguk rumah jagaan kat canada ni..
bukan murah pun,
cam pil me, 5 K sebulan..
tapi jenis mewahlah..
setiap hari ada aje aktiviti keluar,
pegi fishing, visit.. bingo hahaha..
but the rest 3 years pil dekat sana..
me boleh kata me kenal
semua pesakit dalam tu plus doc dan nurse..
kami cam pelawat tetap...

so i dont mind duduk rumah
orang tua... mungkin the first step
pegi rumah pesara dulu, dah sakit sakit masuk lak rumah penjagaan....
but i might be ada banyak harta yg
boleh dibuat umpan, sapa nak harta .
sila jaga aku masa tua, jika tidak... jangan harap
ku nak kasi... sedekahkan lagi elok...
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2010 08:09 AM | Show all posts
Reply 27# easternlane


amik la bibik.....
leh together2 dgn bibik....

tp pyh nk carik bibik yg ok la nih...
yg amanah gitu...
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2010 08:18 AM | Show all posts
kalau nak dibandingkan rumah orang tua tua di foreign country dengan di mesia, memang jauh skali...

as if no available choice, saya rela lagi dok sorang..cari rumah yang dekat ngan surau..abihkan 80% masa di surau.. gail ngan orang2 tua disurau..dengan harapan dapt mati ketika mengerjakan ibadat..

Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2010 08:24 AM | Show all posts
dolu2 mak saye penah kata... nnt2 bile dia dah tua kalo xde orang dah leh jaga dia siang2 antar jer kat umah orang tua... tp pas keje amik lah dia bawak balik umah.. ala2 mcm antar budak2 g nursery laa... dia kata ada gak member dia leh wat borak2..
tp tu dolu2 lah dia ckp... skang nih maybe lain. tp kan lg elok kalo ada umah penjagaan orang tua yg mcm nih... antar waktu office hour jer..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-8-2010 08:53 AM | Show all posts
Reply 32# chesterpening

aku baru balik drp board CI ... baca citer org2 tua Cina umo 70++ yg melepak di Pudu Plaza ... ada yg anak2 hantar mase pegi keje dan ambik mase balik keje ...

dorang melepak kat food court sambil makan, tempat snooker sambil betting ... yang melanggan pelacur China bawah eskalator pun ada ... susah jugak yer org tua yg hidup dgn anak2 kat bandar ... takde bnyk sangat aktiviti nk buat ... nak pegi main chess kat taman mcm mat saleh cuaca plak tk sesuai ... your country is very hot ...
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2010 08:59 AM | Show all posts
Reply  chesterpening

aku baru balik drp board CI ... baca citer org2 tua Cina umo 70++ yg melepa ...
kudajantan77 Post at 12-8-2010 08:53



    jangan kata chess..nak cari taman yang ada sedia kemudahan papan dam ( biasanya dameja yang telah dicat papan dam atasnya, saya pernah tgk ni..) pun terhad..

x dpt bayangkan..tua tua..nak bawak semua satu set chess tu ke taman..pastu nak cari teman nak main sapa la agaknye ye?
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2010 09:07 AM | Show all posts
Bagus topik ni. Betul gak komen2 kat atas tu. Menjaga org tua ni tak semudah mereka menjaga kita masa kita kecik. Ni nak cerita sikit:

1) Jaga budak2 senang. Budak tak reti cakap benda2 yg menyakitkan hati, ungkit sana-sini, mintak benda2 yg kita tak mampu nak sediakan....
2) makpak kalau naik angin kat anak2 boleh je pukul, marah, cubit anak tu. Tapi boleh kita buat mereka camtu? Anak-anak pun ada perasaan (malu, sedih, marah)
3) Budak-budak bila ditegur semakin pandai(sekali tegur je)....orang tua semakin ditegur semakin....(pandai-pandai la fikir)
4) Bukan semua org tua tau nk jaga hati anak2.
5) Daripada bergaduh setiap masa(pagi petang siang mlm) menambah dosa, baik hantar  kat pusat jagaan. Kat sana depa boleh bergaduh ngan org seusia depa.
6) bukan semua org tua masa mudanya baik-baik belaka.
7) sambung le sendiri....

So utk menjaga ibubapa ni mmg cabaran besar. Sebesar pahala yg bakal Allah berikan di syurga nanti. Kalau tergelincir kata2 tu mmg aku akui (aku ada perasaan jugak). Jadi banyak2lah berdoa dpt keampunan Allah. Nipun dah bulan puasa, raya nanti mintaklah maaf byk2 kat org tua.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-8-2010 09:13 AM | Show all posts
Reply 34# potatochip

kat TV aku tengok dorang buka papan, susun buah chess dan duduk tunggu sesape jer yg sudi nak main ...

kat Cannes, France ... ramai org tua suka main mende yg mcm boling padang tuh ... dok lepak kat bench sambil bagi makan burung pun ada jugak ... tapi cuaca kat sana ok, lepak kat luar pun mcm dok dalam aircond ... aku penah terfikir nak dok sekitar Antibes, jual roti canai pon jadi lahhhhhhh ...
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2010 09:47 AM | Show all posts
Reply  BingkaUbi


dah register ke belum nih?  
x pong riki2 mana port yg bagus...
afja Post at 11-8-2010 16:42



    kalau nak cari port..cari rumah persendirian @ swasta la
kalau under JKM ni..acik kureng galak kan...
ni based on pengalaman acik yer..
tiap kali datang melawat nenek., ader jer cite kureng menyenangkan dari nenek2/ acik2 kat situ
surau jauh..utk umur cam nenek acik yg dah 90++..nak turun tangga terketar2 tu
aper la salah diberi belas ehsan utk solat tepi katil., tpi aper yg nenek acik dapat..
ugutan utk dihantar ke Cheng Melaka., tu belum lgi baju2 pemberian dari penderma yg dibuang dan bakar oleh pegawai.
dan ramai diantara penghuni rumah org tua2 ni tak solat..

korang2 kena pergi, meziarahi dan memyelami sendiri perasaan org2 tua ni
baru tahu cite sebenar..
tu belum lagi ader yg mintak kita carikan sedara mara mereka..,siap bagi no. telefon alamat
tpi kebnyakan daripada nye yg penah acik tolong..sedara mara / kaum keluarga mereka dah berpindah
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2010 09:53 AM | Show all posts
Reply 33# kudajantan77


x slh aku...ada yg kaya2 lepak situ gak..
depa just nk jumpa kawan2 chit chat...

pg2 anak hantar, ptg anak amik...
ada yg dh puluh2 tahun ulang alik ke situ...
(dr muda la kot melepak kat situ)


(tetiba aku terbayang cemana la ari tua aku nanti
ke x sempat tua agaknya)
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2010 09:57 AM | Show all posts
Reply 37# carold


nk dok private kena la kayakan diri dulu...
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2010 10:10 AM | Show all posts
nak kongsi cerita...
Saya salah seorang daripada andartu yang jaga mak. tapi saya suka tanggungjawab ni,peluang yang Allah berikan untuk saya,lagipun my mom is my besfren.
Dan Alhamdulilah my mom ni,berjiwa muda dan masih sihat.
Cuma biasala kdg2 bila blood pressure dia naik,dia akan pening2,sensitif dan cepat marah sket.Masa tu kena sabar banyak la. Dedulu saya melawan gak bila dia asyik marah2 bila sakit,kengkadang smpi mak merajuk dan nangis.Berdosanya masa tu
Tapi sekarang,Alhamdulilah saya dah makin matang dan boleh terima.sekarang ni bila dia marah,saya akan senyum dan cari idea2 yang boleh buat dia senyum.
Kengkadang poyo gak la,cara saya pujuk tu.Tapi buat masa ni mmg menjadi.Rasanya saya dah lama tak nampak mak saya merajuk or menangis.Selalu ketawa adala
yang saya perasan orang tua ni mmg suka kan belaian dan pelukan.
So,rajin2la urut2 dia,peluk dia,pegang tangan dia dan etc...

Tapi kalau untuk diri sendiri,bila dah tua nanti,saya prefer tinggal kat pondok atau rumah orang2 tua berbayar yang ada banyak kelas agama.untuk persediaan akhirat
Lagipun saya kan takde zuriat,nak doakan saya bila saya mati nanti...
kalau tinggal sengsorang bahaya,takut mati sengsorang...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.115972s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list