Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
24440
View
212
Reply

Rumah Orang Tua

[Copy link]

Author: kudajantan77       Show all posts   Read mode

Author
Post time 11-8-2010 11:28 AM | Show all posts |Read mode
Aku nak tahu persepsi korang terhadap Rumah Orang Tua ...

Ada banyak kisah benar yang membuatkan aku selalu terfikir tentang nasib ibu bapa bila dah tua dan juga penghuni kat Rumah Orang Tua ... aku rasa korang pun banyak terdengar, terbaca atau melihat sendiri ... aku pun taktau lagi nasib aku nanti cemana ...

Kisah 1
Opis aku buat lawatan ke Rumah Orang Tua Pulau Meranti. Masjid lama diconvert jadi rumah orang tua. Pengelola tempat tu seorang nurse. Dia kata ramai orang tua kat situ ditinggalkan oleh waris di Hospital Serdang dan Hospital Putrajaya. Takde orang datang ambik atau cari lepas keluar wad atau mendapatkan rawatan.

Kisah 2
Kawan aku kat opis hantar mak dia ke Pusat Jagaan Orang Tua ... dia bayar RM2,000 sebulan untuk tempatkan mak dia kat situ ... dia pegi melawat mak dia tiap minggu ... dia kata dia tak boleh nak jaga mak dia kat rumah ... mak dia plak selalu bergaduh dengan bini dia ...

Kisah 3
Seorang tukang gunting di Jepun ada anak 3 orang ... tapi bila tua dia secara sukarela jual kedai gunting dan mendaftar masuk ke rumah orang tua ... dia taknak ganggu anak2 yg sibuk dengan kehidupan masing2 ...



Hasil tinjauan ni nanti ... kita dapat melihat tahap penerimaan masyarakat FD terhadap perbuatan menghantar ibu bapa ke rumah orang tua ...


Disclaimer: Jangan speku aku nak hantar mak bapak aku kat rumah org tua plak ...
Single Polls, Total 81 Users voted
Your User group have no permission to vote

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2010 11:53 AM | Show all posts
menjadi tua ni kiranya kitaran hidup....
berpusing mcm roda...

lahir baby - mak/ayah uruskan
kanak2/remaja - mak/ayah uruskan/pantau
dah bekeluarga - sibuk dgn hal keluarga sendiri
dah tua2 - dok menyendiri (kebanyakkannya)

semua org kebanyakkannya akan lalui frasa mcm tu
so x ada mslhnya kalau dihari tua hidup menyendiri....

persoalannya adalah :

~ perlu ke mak/ayah yg dh tua nih 'bergantung hidup' pd anak2?
~ wujud ke istilah anak2 patut/wajib membalas jasa mak/ayah (sedangkan tggjwb membesarkan anak itu adalah amanah Tuhan)?


*apapun Tuhan dh janjikan sesiapa yg berbuat IHSAN kepada kedua ibubapanya....memperolehi ganjaran yg besar dariNYA...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-8-2010 11:57 AM | Show all posts
Reply 2# afja

apja ... aku takut la dok sengsorang ... banyak kisah orang tua yg mati dah berulat baru jiran sedar ... itupun sebab ada bau busuk ...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-8-2010 12:03 PM | Show all posts
masa aku kerja penerbit TV dulu ... aku ada assign wartawan ke rumah orang tua sempena nak raya ... ada sorang nenek siap merayu suruh wartawan tu siarkan cerita dia supaya anak dia tengok dan datang ambik dia untuk balik raya ... bila wartawan tuh balik dan tunjuk rakaman nenek tuh kat aku, mmg pilu beb ...
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2010 12:04 PM | Show all posts
Aku ada baca kat Singapore memang orang2 tua sana volunteer nak pergi ke rumah orang tua. Tapi cuba kalau kita fikir balik, kalau kita tanya lah mana2 orang tua walaupun dia cakap dia sendiri sukarela nak masuk rumah orang tua. Mana satu dia prefer, rumah orang tua ke atau nak tinggal dengan anak dia? Mesti jauh sudut hati dia akan cakap dia nak tinggal dengan anak2 dia.

Aku still tak boleh terima orang yang hantar mak ayah dia kerumah orang tua tak kira apa reason pun diorg bagi. Bagi aku bila seseorang dah decide hantar parents ke rumah orang tua, nilai dia sebagai seorang manusia dah takde kat aku sebab bagi aku banyak lagi options kita boleh ambik. Gajikan seorang nurse ker ataupun sape2 ker bantu mak ayah kita. Kalau kat rumah orang tua, parents kita akan jauh dari pandangan kita, environment dia tak homely sebab yelah, bukan rumah dia. Lepas tu bayangkan bila hari2 mak ayah akan tertunggu2 kedatangan kita bawak cucu2 dia sedangkan kawan2 sebelah tengah gelak dengan cucu memasing.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2010 12:04 PM | Show all posts
ramai kawan sebaya masing masing dah pencen boleh minum teh sambil main chess dgn depa..mana tau kalau ada rezki ramai-ramai pakat yang tua bengkok ni boleh pi umrah ke atau melancong pi PD main air laut..tua tua ni selalu kulit mai masaalah skit..
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2010 12:06 PM | Show all posts
Reply 3# kudajantan77


ekekeke..... kalu gitu pilih la rumah orgtua yg 1st class...
ada apa....

kot2 anak2 berpaling tadah nanti kan
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2010 12:08 PM | Show all posts
baru bincang pasal hal ni semalam kat CI
ari ni kuar topic ni...

Nenek acik duduk di Rumah Seri Kenangan..dah hampir 3tahun.
Bukan dibuang oleh mak/ayah or cucu-cucu tpi dihantar oleh anak angkat celaka dia yg telah menghabiskan harta benda my Nenek..Panjang cite nye..
dekat setahun gak parents n adik beradik acik mencari nenek..merata-rata tempat pergi.
Akhir nye acik yg jumpa dia di rumah org2 tua Seri Kenangan..nenek tak kenal pun acik wktu 1st jumpa...wajahnye cengkung, pucat..rupanye nenek baru operate perut keluarkan darah beku..petemuan yg menitiskan airmata semua penghuni dlm dorm tu.

Sejak ari itu , sampai ker ari ni...seboleh2 mungkin 2minggu or sebulan sekali acik akan melawat nenek.menghantar barang keperluan., beri duit belanja.W/pun mereka2 ini dibawah JKM dan diberi duit belanja.Tapi kehidupan mereka tak seperti yg selalu kita nampak ditv.Banyak kisah sedih, pilu, duka berkisar ditempat tu...

Sebaik2nye jaga ibu/bapa/atuk/nenek kita sebaik mungkin.Besar ganjaran pahala menjaga mereka.
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2010 12:09 PM | Show all posts
Reply 2# afja


Aku bila buat baik pada orang, aku tak penah terfikir pasal ganjaran atau pahala ke. Aku buat sebab aku rasa nak buat, itu je
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-8-2010 12:10 PM | Show all posts
Reply 6# cmf_tupaihangus

Kalau hantar pi PD mmg sengaja nak bagi org tua tu kena ngap ngan boya la tuuuu ...
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2010 12:14 PM | Show all posts
Reply 10# kudajantan77

daging dah liat anak oiiiii...tulang dan kurang kalsim tak dak khasiat dah.. tak mau nya boya tu kat kami.  Mati tercokiklah boya-boya tu
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2010 12:19 PM | Show all posts
selagi terdaya, selagi mampu, selagi ai hidup, insyaAllah ai akan jaga parents ai
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2010 12:31 PM | Show all posts
tumpang post di tred ko mr kuda...
aku mmg suka bab2 isu mak pak nih..he..he..

pd aku..anak2 mmg kena mjaga kebajikan mak pak..tak boleh tidak..tak de istilah jgn harap anak2 ker, tak nak nyusah anak2 lah..apalah..fr me..anak2 mesti membalas jasa ibu bapa mereka ni..semampu dan sebaik mgkin..

tp bekenaan duduk rumah org2 tua nih..personally aku no hal..aku pun jenis redha..especially bila pengalaman peribadi aku sendiri yg amat payah ingin mjaga ibu bapa, fizikal & mental mereka..makin kita cuba menjaga mereka,makin dikata kita ni tak amik tahu hal mereka..di ajak tinggal sama,kata tak selesa..nak rehat tak leh, cucu2 bising..bila ada sedara mara dtg, dia merajuk,kata kita utamakan org luar..
pastu, semua pergerakkan kita diperati..tak makan nasi sbb tak selera, dikata kita benci dia, tak sudi makan dgn dia..kita balik keje lewat,dikata saja nak elakkan berbual2,btemu muka dgn dia...pendek kata,serba serbi tak kena,semua salah..
diajak bteman dgn bibik plak, asikkkkkkkllah bgaduh dgn bibik..semua bibik tak ngam...ada aje yg tak betul di mata..bila hantar balik ke kg, kata sunyi,cerita dgn jiran2 anak2 abaikan....adoyai...

so,aku selalu bual2 dgn anak2 aku..nantiiiiii..kalau mama dah tua,kalau mama suka marah2 cam mak tok..gaduh2 cam tokbah..tlg hantar mama kt rumah2 org2 tua ye nak..mama tak kisah dahhh..kalau ada duit lebih,hantar lah tmpat mahal sket..hi.hi.. .lgpun aku mmg suka borak2..nak2 kalu esok kt rumah org2 tua, aku dpt member2 cam geng2 kt forum nih..best woooo..so, dlm 30 tahun akan dtg, harap2 aku satu rumah dgn TT..dpt kita borak2 ek..kuda..
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2010 12:39 PM | Show all posts
memula aku nak bagi hint kat anak aku ttg keinginan aku utk dijaga anak sendiri, main2 ngan cucu.. kalo dia tak paham2 gak terpaksa la bawak diri..
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2010 12:50 PM | Show all posts
Post Last Edit by Mulan at 11-8-2010 14:20

Rasanya macam bergantung kepada keadaan.

Pd I, yg terbaik sudah tentulah anak2 tu sendiri menjaga orang tua masing2.. biar ada personal attention & being with family members. There ain't no place like home. Rumahku syurgaku camtu kan? (Walaupun rumah anak). Masalahnya kalau takleh get along & rumah tak selesa... sempit, ramai orang, bising, etc. Orang tua cerewet, suka berleter, etc. etc. tu yg buat jadi susah nak get along... budak2 degil, bising... & 1001 mcm lagi lah...

Duduk di rmh org2 tua tu kalau selesa, ada nurse, ada kawan2 boleh usrah ke, borak ke, etc., pada saya, baik juga... tapi anak2 tu tetap kena jenguk atau ambik parents bila tak kerja... masalahnya ramai anak yg buat taktau, buat lupa kat parents.

Dlm family I sendiri... I ngaku la (kalau takde orang taktau) I andartu jadi seolah-olah secara automatiknya I yg dpt tugas jaga mak kitorang. Kawan2 I yg andartu (at least 3 orang... semuanya dpt tugas automatik jaga parents yg uzur...)

Adik-beradik ada 7, 5 lelaki & 2 ppuan. Kakak I yg sulung... semasa mak mula uzur, arwah ayah sakit mengejut & meninggal. Pastu kakak pula kematian suami & berkahwin semula dlm setahun... skrg kakak sibuk layan suami & sepasang mertua baru.... anak2 sendiri & anak2 tiri... Apsal dia cepat2 kawin lain? JODOH???

I ni second bongsu, the only single dlm family... kerja dkt tmpt asal... ekonomi boleh lar & idup berdikari. I taktaula nak kata kalau I yg paling rapat dgn mak, tapi mmg mak I nampak lebih suka duduk dgn I. Kami 2-3 beradik yg dok dekat2 ni mula2 amik turn ulang-alik tgk mak. Pastu dkt 2 tahun berkejar ke hulu ke hilir - opis, rumah sendiri, rumah mak, outstation, hospital, etc... mak pun makin uzur & kita risau nak tinggalkan mak sorang2 kat rumah.

I rasa I la yg paling penat & tak tahan kena 'on-call'... so I pujuk2 mak ajak dok kat rumah I je, senang I nak layan. Mulanya mmg mak nangis2 la xmo tinggalkan kg laman, tapi lepas janji akan bawa dia balik kg ujung2 minggu atau selang seminggu... mak setujulah. Dlm 6 bln camtu, mak dah larat nak gerak sgt, jadi tak sebut nak balik lg dah. Skrg dah dekat 2 thn mak I dok sekali.

Dlm pada menjaga mak ni, ada adik-beradik yg kerap dtg, ada yg 'liat' sikit... rasa sakit hati? Depressed? Tension? Marah? Bengang? PENAT? OF COURSE ada. I korbankan social life & terpaksa block my thoughts when it comes to thinking about my own future. Nanti kalau sendiri I sakit tergolek, sapa nak jaga coz I tak de can nak cari calon bagai. I mintak2, kalau I punya turn, 'biarlah cepat jer jalannya' (meninggal eksiden ke apa, camtu). Yes, seriously.

Pada adik-beradik yg liat nak dtg tu, mmg I 'sombong' sket la kalau dorang dtg tgk mak. Sorrylah. Sbb yg liat ni, liat betul, dtg jarang2, dahtu sekejap2, call/sms pun yilek. Abis sapa tak sakit hati sedangkan I hari2 tukar pampers mak, suapkan dinner (lunch takleh suapkan sbb kerja.. tapi I tetap balik waktu lunch utk hidangkan nasi dkt meja tepi katil... bulan puasa ni.. mak bayar fidyah ajelah gayanya). Bila drive waktu lunch ni, I rasa I drive mcm org gila sket... kalau kena saman, tak heran la kenapa.

Bila mak demam, I ambik cuti jadi nurse tak bertauliah. Mujur boss/colleague boleh faham & cooperate cuma kalau ada hal urgent, kenalah masuk opis sejam-dua sementara mak I tidur.

Of course jaga mak ni, once in a lifetime chance... bila dia pergi, kita takde mak lain lagi dah (except maybe sapa2 ada MIL tu)... so dalam penat2 ni, I tetap suka dpt peluang ni. Yes, sure, pahala & such.

Satu hal je yg I rasa 'stumped' ... bila mak I tension, dia marah2 & frustrated sebab dia sedar dia sakit, lemah & bergantung pada org utk benda2 kecil sekalipun... I tak berapa pandai nak pujuk  KALAU I SENDIRI BAD MOOD. So far, I cuma diam bila dia ckp 'buat apalah sakit lama2 ni, makan tidur cukup, tapi takde kederat juga', 'makan ubat dah beratus-ratus tak baik2 juga', 'baik mati jer senang'... ADUHAIIII... sabar jelaaa...

So.... kalau nak jaga orang tua ni, mmg kena ada 'volunteer', teamwork, kena ada skill jaga orang sakit, kesabaran & once in a while, kena take a break... Dlm family yg tak close-knit, mmg susah nak jaga sendiri org tua... kalau mampu bayar, hantarlah ke rumah org tua... ada orang layan 24hrs, ada kawan utk dia berbual & taklah sunyi/tertekan. Dan jugak tak bermasam muka & kecil hati dgn menantu, pastu anak-menantu berantakan, LOL! Ini mmg normal kalau takde anak ppuan yg boleh jaga, layan borak & kasi perhatian, etc.

Ni bukan nak eksen, cuma meluah perasaan jer. Makcik2 ramai yg komen, senang la awak... boleh menjaga mak...  I senyum jer la... dalam hati Allah saja yg tau cemana...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-8-2010 12:56 PM | Show all posts
memula aku nak bagi hint kat anak aku ttg keinginan aku utk dijaga anak sendiri, main2 ngan cucu.. k ...
ParinAmat Post at 11-8-2010 12:39


mungkin dengan anak cucu ok ... risau menantu plak nyampah tengok kita ... aku jenis sensitip, cepat terasa hati ...
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2010 12:57 PM | Show all posts
memula aku nak bagi hint kat anak aku ttg keinginan aku utk dijaga anak sendiri, main2 ngan cucu.. k ...
ParinAmat Post at 11-8-2010 12:39



   takyah la hint2, terus terang je kan senang
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-8-2010 01:01 PM | Show all posts
Reply 13# hereana

dilema jaga orang tua yg serba tak kena nih sedang dialami oleh mak aku yg terpaksa menjaga mak mertua yakni tok aku ... mmg tepat mcm hang cerita ... tok aku nih anak 7 tapi semua dok pass taknak jaga ... kadang2 mak aku lari dari Aloq Setaq ke rumah aku di Cyberjaya sbb nak elak jaga tok aku tu ... abah aku diam jer sbb dia pun tau mak dia banyak songeh ... lagipun mak aku nih menantu yg dihina ke hulu dihina ke hilir ... bukan menantu pilihan ...
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2010 01:06 PM | Show all posts
Reply 15# Mulan


   
Of course jaga mak ni, once in a lifetime chance... bila dia pergi, kita takde mak lain lagi dah


alahai mulan, insaf aku baca citer ko..tabah nyer ko..keep it up sis...
btuah hubi u nanti...insyaAllah..
insaf dgn kesungguhan ko mjaga mak yg betul2 uzur, bsuap makan, berdiapers segala..tanpa bantuan sesiapa,walau somi..
yg aku ni,setakat berdepan dgn kerenah pangai mak pak pung..mcm dah tak larat..hu..hu..
tu mak pak aku masih boleh suap makan , pegi bilik air sendiri tuh..kalo dah uzur lagi..kat manalah tahap ketahanan aku nanti...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-8-2010 01:07 PM | Show all posts
Reply 15# Mulan

mak sembah ratu kat ko nok ...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.110732s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list