Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
70457
View
611
Reply

tengah pregnant tapi nak bercerai...(hapdet page 24)

  [Copy link]

Author: safiya       Show all posts   Read mode

Post time 29-7-2010 04:47 PM | Show all posts
Reply 101# talapia

miss dr mula kawen dah sound kalu apa yg tak berkenan. hb pong bleh sound miss kalu ada yg tak kena. dah kawen kenalah bertanggungjawab pada pasangan. nasib ler dpt bini kaki menjawap neh . miss kan berkira gak ngan hb. masa dia jobless dulu miss byk guna saving tuk tulun dia n mmg mintak balik dia bayar. siap ada record lagi. bkn apa nanti2 in future kesempitan nak korek duit kat mana..

wife zaman skrg tak bleh yes2 jek ngan laki nanti semua dia hempuk kat kita. bkn nak kurang ajar coz tu dah berdosa at least apa yg kita tak sker voice out. pasal dia kuar mlm tu bknlah tak bleh langsung tapi kena ada limit lah. takan tiap hari nak melepak dah tu balik lewat. bini dah ler peknen dok umah ngan anak kecik tak kan tak reti fikir. so smlm mmg tak keluar umah ler dia dah tu siap tulun cucikan toilet master bedroom. nak bodek ler tu. kalu dia wat lagi pasni sound tetap sound

lagipun sejak masuk sini byk info2 berguna yg miss amik... manalah tau 1 hari terkena cam yg member2 sini dh rasa. bukanlah mintak tapi beringat
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2010 12:40 AM | Show all posts
fenin bila baca masalah rumahtangga nie...
macam2 jenis ada...
kalo tak amik taw pun tak bleh sebb ni boleh wat pengajaran....
neway, bertabah dan bersuara untuk menuntut hak.......
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-7-2010 09:39 AM | Show all posts
tq kwn2 yg bg nasihat dan semangat sy btl2 hargai...hr nie br msk keje selps 3 hr dpt mc sbb alahan sy semakin teruk lak x leh mkn maybe sy semakin stress..sy pun dh x larat nk ikut rentak suami sy asyik keluar dgn keadaan sy yg pregnant ni sy dh letih lh...sekrg ni lantaklh dia nk keluar ke ape klu tertangkap sekali lg sy x teragak2 pg mahkamah summit borang yg sy dh ambik hr 2...

suami sy sekrg ni perangai dh pelik2 semlm dia blk nk dkt 2 pagi kata ade jumpa client lps mandi dia trus sembahyang btl2 depan sy tido sy pun musykil btl2 ke dia berubah atau nk berlakun je depan sy...lupa nk beritahu kwn perempuan sy yg suami sy cuba nk ngurat hr 2 beritahu sy yg dia dh x nk msk campur hal perkahwinan kami dia dh penat nk melayan dan bengang gak bila sy kjp2 call tnya dia psl suami sy...sy x mrh kt dia cuma risau klu dia masih berhubungan dibelakang sy...
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2010 01:39 PM | Show all posts
for safiya, sebenarnya kes u ni ada jalannya untuk minta dilepaskan, di mahkamah bukan sahaja cerai biasa, ada juga fasakh, tebus talak pun ada, nasihat saya puan boleh cuba untuk pereraian cara biasa, jika suami enggan hadir atau tidak mahu lepaskan, boleh tukar permohonan kepada fasakh taklik, atau tebus talak, saya pasti ada jalannya. byk berdoa kepada allah.
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2010 01:48 PM | Show all posts
tq kwn2 yg bg nasihat dan semangat sy btl2 hargai...hr nie br msk keje selps 3 hr dpt mc sbb alahan  ...
safiya Post at 30-7-2010 09:39


a'ah, takyah dilayan sangat le perasaan hati tu.. harap2 somi tu berubah la betul2 dibulan Ramadhan ni..

skang neh fokus je ngan kandungan dan kesihatan diri.. kasi nama baby yg best2 taww..
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2010 02:36 PM | Show all posts
hrp tt tabah menghadapi dugaan yg Allah berikan ni..Allah tkkan berikan dugaan sebegini jika kita tk mampu nk memikul nya..ada hikmah disebaliknya..aku hanya boleh bg kata2 semangat agar tt kuat dan terus tabah bersama anak2..tkyah pikir apa, pikir anak2 yg amat2 memerlukan kita..nanti mcm tt ckp klu tt bunuh diri sape nk tk care budak2 tu, klu htr bg adik beradik or sedara mara jaga, dpt ke diaorg bg kasih syg mcm kita bagi?? pikirlah..demi anak2 kuatkan semangat mu..semoga tt dikurniakan kehidupan yg lebih baik dr b4..k tk care!
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2010 09:48 AM | Show all posts
pade sy la...
kalau dah namenye laki tu tak keje@tak solat@salah 1 darinye,mmg afdhal utk ditinggalkan...
tujuan berkawen utk menambah pahala beramal...
tapi ni da jadi cam terbalik lak...
lagi ade rase sakit ati ngan somi,rase marah n so on...
sy doakan smg kakak akan teruskan niat nak bercerai tu...
u deserve a life better than this sis...
as long as kakak jage amal ibadah kakak pade tuhan...
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2010 12:59 AM | Show all posts
bahaya laki cam ni. Duitnya tak tentu halal nak bagi makan anak bini, and takut2 dia pernah curang di luar dapat penyakit kelamin ke hape, HIV ke, kut jangkit kat TT and anak dlm perut tu, tak ke naya? Kalau aku la TT, leave now. Like some of the forumers ade mentioned, duit yg tak halal boleh merosakkan org yg memakannye. Sayangilah anak ko. takkan nak dia rosak sebab makan hasil haram bapaknya. And dibuatnye ko dpt Aids ke, sian anak ko jadi anak yatim. Yg dlm perut tu kut berjangkit nnt kena stigma. Fikirlah TT.
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2010 11:57 AM | Show all posts
ayyooooo...
brpa umo laki kau ni tt yang bengap sampai mcm ni ni...
ish ish..
mintak simpang malaikat 44 la aku dpt laki mc ni...
Nauzubillah....

aku tgk tt ni mcm goyang jer,
jap nk cerai, jap xnak...
ko x perasan ker laki ko tu buat baik bla dia tau ko nk ambik tindakan kt dia...
kang bla ko dh leka, dia buat balik pangai lama sbb dia tau ko mcm gertak jer lebih, tp x nk buat pn sbnrnya...
ko submit jer trus borang cerai tu..
laki apa ni smpai ajar bini sosial, suh bini seksi, minum arak dpn bini, dn mcm2 lg..bongok la...laki btgjwb x mcm ni la....
kao mtk cerai jer sbb dr apa ko citer nmpak mcm laki ko ni mmg xnk brcerai,
aku mcm kompem, klu btl ko ambik tindakan, dia akan melutut merayu kt kaki ko..
jgn ko lmbut ht lak...wayang je sumer tu....
ko ni lmbut ht sgt la..aduhhh..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-10-2010 01:57 PM | Show all posts
salam...klu aku tgh pregnant nie dan aku submit borang cerai mcmana proses nya pulak adekah kes aku ni akan dipanggil lps aku bersalin?

aku sekrg btl2 tawar ht dgn suami dia lgsg x hiraukan aku sikit pun dia x jaga dan kesian kan aku, blk umah sesuka ht...aku lak dgn perut semakin besar kena uruskan ank aku yg 2 thn lbh utk pergi ke taska..berat ank aku dlm 11 kilo tambah dgn beg taska dia dgn beg kerja aku turun apartment naik tangga kdg2 ank aku x nk berjln nk berdukung sbb aku pg keje kul 6.30pg so ank aku x bgn lg cubalah korang bygkan betapa sengsara nya aku heret semua 2...kdg2 aku down gak sambil memandu pg2 buta 2 bergenang air mata mengenangkn nasib bdn...klu ikutkn ht aku ni sekrg gak aku nk bercerai tp aku risau sape yg akn jaga ank dan aku semasa dlm pantang klu aku bercerai...mak dan bpk aku sekrg tgh sakit mmg x mampu nk jaga aku dan ank..

aku risau gak klu aku duduk dgn ank2 kt rumah klu jd ape2 kt aku sape yg tahu mati ke hidup aku dlm rumah apartment nie...suami lak x pedulikan aku lgsg...kdg2 bila kaki aku kejang tgh2 mlm aku srg2 yg tanggung..aku dh x tau la nk uat ape...
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2010 11:37 AM | Show all posts
Post Last Edit by mummychiaz at 19-10-2010 11:40

Reply 110# safiya

saya tumpang simpati pd safiya. bykkan sabar ya. hmm..ntah mcm mana nk bgtau but i knew a lot of burden inside you..just jgn terlalu memikirkan kesusahan hingga lupa kebahagiaan dgn anak2, lebih2 lg utk yg dlm perut tu..kesian dia tgk mama dia sedih2 nanti dia pun sedih tau..kuatkan semangat mu safiya..
Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2010 05:29 PM | Show all posts
salam...klu aku tgh pregnant nie dan aku submit borang cerai mcmana proses nya pulak adekah kes aku  ...
safiya Post at 15-10-2010 13:57



   cubalah submit dulu.....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-10-2010 08:01 AM | Show all posts
tolong kwn2 forum aku btl2 dlm dilema nie...borang cerai aku dh isi sekrg ht berbelah bagi bila tgk muka ank...kandungan aku pulak dh msk 7 bln...mcm2 persoalan dlm kepala nie nk tido pun x bole...antara yg aku fikirkan :-

1) boleh ke aku teruskan hidup selps bercerai? walaupun selama ni aku yg byk tanggung family expenses ank mcm susu,pampers,baju2 aku yg uruskan,sewa kuarter,air api semua aku yg bayar..

2) aku ni mcm sebtg kara kwn2 aku dh buang lps aku berkahwin x de lepak hidup aku utk suami dan ank aje dan duduk umah je jrg sgt keluar...

3) kesian plak kt baby yg akan keluar nnti x kenal bapak n x dpt kasih syg seorg ayah

perangai suami plak semakin menjadi2...blk rumah sesuka hati dia buat rumah mcm hotel..yg terbaru seminggu x blk umah bila aku call kata dia aku x de hak tnya dia pg mane...aku plak dgn perut besar pikul ank yg berat 11 kilo kehulu ke hilir hntr ke taska belum lg berat beg ank+beg aku sendiri...bila mlm kaki aku sakit dan krem aku sendiri tanggung menangis srg2...aku rasa btl2 terseksa...suami aku btl2 x hargai aku klu x syg kn aku xkn x fikr ank susu+pampers ade ke x kt umah...beras+brg2 dapur ade ke x...yg paling aku risau keselamatan aku & ank kt dlm umah...klu terjadi ape2 kt aku+anak aku+kandungan kt rumah sape yg tau...

tlglah kwn2 aku x tau ape yg perlu aku buat sekrg nie...
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2010 08:03 AM | Show all posts
aku ni mcm sebtg kara kwn2 aku dh buang lps aku berkahwin x de lepak hidup aku utk suami dan ank aje dan duduk umah je jrg sgt keluar.
safiya Post at 21-10-2010 08:01

masa nak kawen, ko buang kawan2 ko ke?
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2010 08:57 AM | Show all posts
tolong kwn2 forum aku btl2 dlm dilema nie...borang cerai aku dh isi sekrg ht berbelah bagi bila tgk  ...
safiya Post at 21-10-2010 08:01


TT mungkin rase tak cukup kuat utk idop sendiri pas bercerai tapi at 1time,TT akan rase tak peceye sbb mampu harungi sume tu walaupun mungkin ia sgt memeritkan....
tuhan takkan bagi ujian yg tak mampu ditanggung hambe2Nye...believe in yourself...utk ape truskan perkahwinan kalau TT makan ati tiap2 ari...dari sehat boleh jadi sakit tau...u deserve a better life with your beloved child n future baby...
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2010 10:06 AM | Show all posts
tuhan takkan bagi ujian yg tak mampu ditanggung hambe2Nye
shalin2011 Post at 21-10-2010 08:57

aku setuju. aku pun bebaru ni ada ditimpa ujian yg getir, yg aku x pernah terfikir pun aku akan hadapi, tapi berkat tawakal,kuasa doa dan redha serta menyerahkan segala urusan kpd-NYA, mmg aku mampu beroleh ketenangan.

bukan setakat tu,rezeki aku bertambah murah sehinggakan on weekend skrg ni aku x lekat kat rumah sbb sibuk dgn keje part-time.ALHAMDULILLAH. percayalah,doa org teraniaya mmg dimakbulkan. cuma kena tekun berdoa je.
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2010 11:29 AM | Show all posts
kuatkan semangat.....
sama mc kite baru kawen, soalan timbul blh ke aku jaga rumahtangga? klu ade ank blh ke aku jaga ank? tp bile dah melaluinya kite tau mcm mn nk handle... jgn risau, allah sentiasa bersama.... igt allah, jd kan ank2 sbg peniup semangat...

mmg kesian kat ank2 yg x kenal bapak... tp lagi kesian kat ank2 klu dia tau bapak dia mcm tu n mak x hidup bhg...
based on my exp, i lebih suka klu my mom bercerai ngan my father drpd tgk dia terseksa..
kuatkan semangat... klu u dah tekad nk bercerai.. truskan.. tgglkan selebihnya pada allah... doakan kesejahteraan hidup dr allah....
allah tau ape yg terbaek utk awak dan ank2...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-10-2010 01:07 PM | Show all posts
masa nak kawen, ko buang kawan2 ko ke?
ruffleen Post at 21-10-2010 08:03



    lps kahwin terus x jumpa kwn2...pg keje blk keje je...hidup aku waktu 2 utk suami sahaja...
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2010 01:18 PM | Show all posts
lps kahwin terus x jumpa kwn2...pg keje blk keje je...hidup aku waktu 2 utk suami sahaja.. ...
safiya Post at 21-10-2010 13:07


tu la silapnye...
bile da kawen,bukan bermakne idop u ngan kwn2 da takde...
sbb susah2 nanti,kawan2 gak yg u cari selaen family members...

lbh kurang cam membe i....
br couple je,da buang kawan sume...
ni tak lame lagi nak kawen,rase2nye mmg berkepit ngan laki je gamaknye....
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2010 01:51 PM | Show all posts
tolong kwn2 forum aku btl2 dlm dilema nie...borang cerai aku dh isi sekrg ht berbelah bagi bila tgk  ...
safiya Post at 21-10-2010 08:01


aku tgk apa yg ko ceta rasanya ko mampo hidup
sdn tanpa laki ko. skrg ne pn ko yg tanggung expenses
ko & anak. laki ko bt x tau hrp pandai wat anak lg.
kalo aku jd ko repot jer kt jbt agama tmpt mana laki
ko suka clubing minum2 biar dia kena rotan untung2 msk paper
biar dia malu.

ko sewa ke rmh aptm ne or rmh sdn. kalo rmh sewa baik ko
pg cari rmh aptm yg rendah sikit cam ground floor or 1st floor.
senang ko nk dukung anak ko x berat. kalo mampo sewa
rmh teres yg murah2.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.081960s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list