Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
70482
View
611
Reply

tengah pregnant tapi nak bercerai...(hapdet page 24)

  [Copy link]

Author: safiya       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 22-7-2010 09:30 AM | Show all posts
Kalu TT seorang suri rumah, maybe the process might be a little difficult & time consuming..

Kalu ...
ernyshu Post at 21-7-2010 11:33



    ernyshu sy bekerja kerajaan sekrg nie...
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2010 10:01 AM | Show all posts
TT, mummy sedih bc kisah u nie..tp, apapun, sbg wanita, sbg isteri n sbg ibu, kuatkan lah diri demi anak2..bg mummy mgkn TT leh buat cam ni:
1) ttg perangai husband yg x bagus tu- mgkn TT leh nasihatkan dia supaya tinggalkan semua tu..husband ok x klu TT nasihat2 camtu, ke dia ada tengking2 n pukul2? klu dia ada pukul2, jgn tegur, tapi TT ntjukkan cth dr perbuatan TT...sbg cth, TT bleh tnjukkan TT smyg, sujud kepada Allah, mohon pdNya dgn penuh keinsafan..ala, cam dlm tv2 citer melayu tu..suami balik, tgk isteri tgh smyg, berdoa nangis2..mgkn, siapa tahu, keinsafan n hidayah akan turun pada hati dia bila tgk TT camtu..bykkan semayang sunat, terutama sunat hajat, taubah n tahajjud, mohon pd Allah agar bg kekuatan dan tunjukkan jln yg terbaik utk diri n anak...

2) utk anak2- jgn tnjukkan kesedihan pd anak2..dpn anak, tnjukkan kekuatan TT..senyum n main dgn dia cam biasa...jgn ajar anak supaya benci ayah dia...busuk2 mcmana pn, laki tu ttp suami TT n ayah pd anak2 TT..apa yg TT bleh buat sbg isteri, hanya berdoa pd Allah pohon suami berubah n at the same time, tnjukkan cth2 yg baik utk dia..lagi bagus klu setiap kali dia balik, TT siapkan sejadah, kain pelikat n songkok..biar dia tgk...

mgkn jgk TT bleh buat camni..tampalkan kat dinding2 rumah, ayat2 quran or artikel2 ttg arak, ttg dosa2 besar, balasan2 pd segala dosa semua tu..dlu kan, my mum pnh ada mslh  dgn my dad, tp psl hal duit ringgit la..my mum tampal semua artikel2 yg bkaitan kat toilet, kat dapur, kat pintu umah semua la..lama2 my dad cam br sedar slh dia...erm, TT pcaya tak pd ustat2 yg leh buat air..mgkn leh jmpa utk mtk apa2 air penenang hati n air bg suami lembut hati n balik ke rumah n rasa kesihan tgk TT...xslh kita buat tu TT, sbb itu antara usaha kita sbg isteri...TT, mummy doakan TT tabah n kuat...kuatkan semangat, kuatkan diri...insyaallah, Tuhan akan tlg TT...ameen...
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2010 10:39 AM | Show all posts
nilah kali pertama dia minum arak depan sy... ...
safiya Post at 22-7-2010 08:03


hmmmm... bila suami ko tak respek ko enough to buat dosa besar depan mata, it's time to chalo lah dik...

aku rasa masa kita kecik dulu, sumer dah pernah dgr kisah pasal seseorang yang memilih satu daripada tiga perbuatan dosa: zina, bunuh dan minum arak. Sangkanya, minum arak itu yang paling ringan berbanding zina dan bunuh. Tetapi ternyata, setelah minum arak, dia tidak dapat mengawal diri, lalu berzina dengan seorang wanita dan untuk menutup rahsia, dia membunuh pula wanita itu.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-7-2010 12:27 PM | Show all posts
adoiiii sedih nya rasa baru tahu dr kwn perempuan sy yg suami sy ajak dia tgk wayang tengahari siap srh cr tempat gelap2 supaya senang tgn nk berjln sedih btl...suami sy siap pesan supaya jgn beritahu ape2 kt sy klu sy tanya psl hubungan diaorg...
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2010 12:35 PM | Show all posts
adoiiii sedih nya rasa baru tahu dr kwn perempuan sy yg suami sy ajak dia tgk wayang tengahari siap  ...
safiya Post at 22-7-2010 12:27



    yg aku tak paham... kawan ko pun ada keja pi layan laki ko kenapa ek? sama2 sosial ker? ntah ler... mcm bukan 'kawan' jer perangai kawan ko tuh... leh siap nari2 plak dgn laki ko. sama2 takder perasaan malu dah lagik ker?
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2010 12:48 PM | Show all posts
Hurmm... kesian nyer baca kesah TT nie.....klu dah mcm rupanyer perangai suami TT, (x layak nk bergelar suami pun)...eloklah kiranya TT nekad n tinggalkan jer laki cam2...x guna lagi TT nk tgu...n TT pn bekerja dan rasanya mampu nk tanggung anak2 sendiri kan...so jgn jeruk hati tu lama2...bukak langkah........
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2010 12:53 PM | Show all posts
x larat nk membaca sbb berkobar2 nk membuat posting...

apa yg perlu dibuat :

1) simpan segala bukti/resit perbelanjaan yg guna duit ko = nanti nk guna kat mahkamah)
2) tangkap gambar suami berpoya2 tgh minum arak/maksiat = suruh awek sosial atau upah kwn/sedara mara
3) kalu terjumpa resit club dangdut dlm poket suar suami simpan = nanti boleh guna
4) kalu suami balik mabuk2, rakam/amik gambar = hati2 ni kang kena terajang plak. org mabuk tgh gila tuh
5) kalu kena terajang, pi dokter. suruh dokter buat surat utk buat repot = nanti boleh guna kat mahkamah
6) mulai skrg berkeras mintak duit dr suami. tp jgn buat beli mknan. simpan ajek = kasik menggunung. kang kalu cerai duit dh ada
7) listkan segala duit yg ko kuar tuk rumahtangga = nanti boleh buktikan suami x bg nafkah
8) sila siapkan mental dan fizikal tuk bercerai
9) slow talk dgn famili - supaya dpt sokongan moral
10) sila cari partner baru - tp jgn sampai curang . nanti kantoi plak kes dgn suami. habis penat lelah selama ni nk bercerai

all the best!
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2010 12:55 PM | Show all posts
Reply 57# safiya


bagus.. simpan semua gambar tu...
kalau perlu buat salinan byk2... sorok

satu lg. jgn percaya dgn perubahan pd suami tuh 100%
dia tgh plan agenda tuh
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2010 01:42 PM | Show all posts
safiya,


take care of your self ,


focus diri sendiri.

Lagi satu, jang filkir diri tu leamh sangat, tau

saya bukan apa, lagi saya baca masalah awak, lagi banyak i think you are in denial

sekejap suami baik , sekejap  devil....

so u know  u have to ask yourself?

a) where is the end to this?
b) what is my  focus?
c) what should i need to do?


i think you seriously have to consider this matter sooner or later , just that i am sad that you are still "in denial"

so you better take care of yourself and anak anak, majukan diri, sebab suami  yang tak der rasa malu pada Allah pada saya patut campak jer, sampah ni kan so campaklah.
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2010 01:43 PM | Show all posts
sedangkan  you tahu Siti Maryam lebih kuat....and being alone and pregnant  kan ? if she can do it dear ..why can't you...
you ada family support so they are your family now....so jgn jadi lembik sangat.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-7-2010 01:59 PM | Show all posts
yg aku tak paham... kawan ko pun ada keja pi layan laki ko kenapa ek? sama2 sosial ker? nt ...
kikilalat Post at 22-7-2010 12:35


kata kwn sy dia nk membantu saya sbb sian tgk sy...tp sy risau gak tkt dia cair dgn mulut manis suami sy...btl kwn sy 2 mmg sosial maybe sbb 2 suami sy suka...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-7-2010 02:00 PM | Show all posts
sy mengigil menangis td sedih bila kwn sy ckp suami nk ringan2 dgn dia x tau sama ada dia ckp @ btl2 nk buat...kejap lg sy nk blk nk singgah mahkamah syaraiah nk ambil borang sy x leh buat kerja hr nie rasa mcm nk meletup kepala otak...sedih teramat sgt...
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2010 02:44 PM | Show all posts
Reply 72# safiya


plis... jgn percaya sgt kwn awak tuh
ntah2 dia+husband awak berpakat nk sakitkan hati awak...

kuatkan hati dan semangat ok
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2010 05:51 PM | Show all posts
Reply  safiya


plis... jgn percaya sgt kwn awak tuh
ntah2 dia+husband awak berpakat nk sakitka ...
afja Post at 22-7-2010 14:44



    ya betul!!!... aku pun rasa kawan ko dgn laki ko be'stone cold' tuan rumah


















silap haribulan ko terima 'adik' baru...
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2010 05:54 PM | Show all posts
tapi 2-3 bulan lepas kalau dia balik selalu ada bau yg something different,..1 hari dia balik pukul 3 pagi bawak balik bunga......
intan_sara Post at 22-7-2010 14:14


bau camner? bau arak or bau perfume?

or bau peluh sebab dia keja shift jaga memaner utk kumpul duit lebih utk korang sekeluarga? ... aku prasangka baik ;)


pukul 3 pagi bley beli bunga kat mana ek? 7-11 ker?
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2010 09:17 AM | Show all posts
sy mengigil menangis td sedih bila kwn sy ckp suami nk ringan2 dgn dia x tau sama ada dia ckp @ btl2 ...
safiya Post at 22-7-2010 14:00



isshhh..
xkan la lurus bendul kwn ko tu..
xyah la cite detail camtu..aduyaii...pikir la skit prsaan awak..geram sy..

apa, dia ingat dgn cara itu dia dpt bantu awak ker?
no way la..tlg sakitkan ati awak ada la kan..
klau ye seklipun..pandai2 la susun ayat tu..
x skolah ker? haaahh..geram nye prangai sorang2 nih..
dua2 sama...x skolah...
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2010 09:27 AM | Show all posts
bau camner? bau arak or bau perfume?

or bau peluh sebab dia keja shift jaga memaner utk kump ...
kikilalat Post at 22-7-2010 17:54


aku tak tau bau arak tu macamana....tapi busuk aku tak suka.......

bunga tu yg aku pelik..... 3-4 pagi ada pulak orang jual bunga....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-7-2010 10:04 AM | Show all posts
semlm sy tanya suami sy ade call x kwn sy 6 kali masa office hour dan bergayut suami sy x mengaku siap bersumpah demi Allah atas nama saya,ank dan baby dlm perut nie...last2 sy ckp x pe mlm nnti nk pg umah kwn sy 2 nk ambik stok kuih raya coz dia srh tlg jualkn so mlm 2 selps follow suami jumpa sub cont kami terus pg rumah kwn sy yg suami goda 2...

smpi je kt sane kwn sy tgh main dgn 2 org ank dia...suami sy diam je..sy dpt idea sy ckp dgn kwn sy bole pinjam phone x sy nk call kwn sbb bateri sy kong so sy godek2lh tel dia smbil bodek kwn sy cite psl kuih...sy tgk no phone dr office suami sy byk dlm 7 kali  sy tanya suami sy kt depan2 2 gak awk ckp x de call tp apesal no phone office awk ade kt call dia...suami sy diam je...blk rumah kami bergado smbil bincang2 sy ckp nape mesti ade perempuan lain dlm perkahwinan kita..suami sy ckp mmg akn sentiasa ade perempuan bila dia rasa terabai dia akn cr makwe utk hilangkan stress...sy tnya ape yg sy abaikn dia ckp sy x leh msk utk dia sbb alahan dan asyik tnya kemane dia pg mcm polis...dia puji kwn sy sbb x pernh tnya mcm2...sy rasa btl2 rendah diri semua yg baik kwn sy yg buruk adelah sy..suami ckp dia dh x kisah sy nk uat ape lg dia dh menyampah sbb sy dh pandai nk mengekor dia cuma dia x nk ceraikn sy tp dia sanggup klu tinggal asing berbln2...

pagi nie sy tinggalkn rumah,ank..sy nk bermlm dkt rumah kwn sy yg duduk sebelah blok je...pg2 sy pg mahkamah syariah putrajaya ambik borang pegawai 2 maklumkn pd sy x perlu minta bantuan biro bantuan guaman krn ni kes perceraian saje biro 2 terlibat bila ade kes2 yg complicated...

sy sekrg ni rindu sgt kt ank sy...sy x pernh tinggalkn dia rasa mcm sedih asyik terbyg2 karenah ank sy...klu sy hntr taska pun dkt sgt dgn office sy bole turun tgk dia tengahari...yg ni suami ckp nk hntr dia kt rumah mertua...
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2010 11:23 AM | Show all posts
suami sy ckp mmg akn sentiasa ade perempuan bila dia rasa terabai dia akn cr makwe utk hilangkan stress...sy tnya ape yg sy abaikn dia ckp sy x leh msk utk dia sbb alahan dan asyik tnya kemane dia pg mcm polis...dia puji kwn sy sbb x pernh tnya mcm2......
safiya Post at 23-7-2010 10:04


bodo tahap senga.l punyer laki :@ :@ :@

sendiri salah tapi tuduh orang lain macam2...
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2010 11:27 AM | Show all posts
aku tak tau bau arak tu macamana....tapi busuk aku tak suka.......

bunga tu yg aku pelik..... ...
intan_sara Post at 23-7-2010 09:27


arak bau mcm 'masam'...

hehe. aku tahu sbb dulu skool kat UK, bnyk drunk students (ayat cover line...?)
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.077266s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list