Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
33172
View
365
Reply

Menu korang bila hujung bulan

  [Copy link]

Author: Orange_7491       Show all posts   Read mode

Post time 16-7-2010 10:05 AM | Show all posts
Kita ni kalau amalkan hidup tak melebehi batasan, maka selamatla kita. Kalau tak ada buat cara tak ada..ni tak..nak bertanding gan org yg ada duit...kita jugak yg susah. Pada aku kalau org tanya, kereta apa kau bawak sekarang? aku akan jawab...Myvi, laki aku iswara arwah ayah dia dan anak aku iswara 3rd hand..tu pun jarang2 sgt dia guna.
Makan kami tak sekat, sebab kami suka masak di rumah..KFC dan McD tu kami letak jauh2 sebab pada aku....boleh buat di rumah, sedap lagi dan murah.
Baju? raya beli la shirt utk husband 2 helai, anak lelaki aku 2 pasag dan anak dara aku...baju last year ada lagi...pakai la..aku? tak payah baju baru...bukan aku ni datin, yg dia org nak tanya baju aku ni beli kat butik mana kan..janji tutup aurat aku.
Setakat ni blm lagi la tak makan...tapi masa baru2 kawen......hazab yah....gaji kecik aja...tu mujur rumah tak sewa, dah beli masa blm kawen. Skrg alhamdullilah..rezeki diberi agak mewah jugak...blm la anak2 kebuluq..mcm kita kecik2 dulu.
ANak2 perlula dididik akn besarnya erti wang ringgit dlm hidup ini, kalau ada lebih duit, ajar mereka menyimpan, sebab motto kami sekeluarga "BIAR PUTUS KASIH...JANGAN PUTUS WANG"
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 10:07 AM | Show all posts
teringat masa baru kawin dan baru posting keje kat Kuala Kangsar ... 3 bulan takde gaji ... bini plak tengah peknen ...

sib baik la aku jenis tak berapa suka makan nasi .. makan roti & biskut hup seng pun dah kenyang .. maggi aku tak suka sbb takut rambut gugur .. selalunya aku beli nasi sebungkus jer bagi bini makan .. aku cakap aku dah kenyang mkn biskut .. kalo die tak abis baru aku makan .. selalunye abis la ..   

aku risau takut bini tak cukup zat kalo setakat makan nasi .. so tiap hari aku buatkan susu+nestum+cereal ..

mmg always rase ringan jer badan aku time tuh .. aku main takraw badan boleh lenting lagi tinggi drp net mase nak libas bola .. kangkang boleh bukak mcm Van Damme ..

lepas keadaan dah stabil .. mmg aku dah tak penah susah sbb aku jenis berjimat di awal bulan dan enjoy di hujung bulan bila dah tau ada duit lebih ..
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 10:09 AM | Show all posts
aiihh nasi goreng tu makanan mewah kat my house tauu...
esp maggi....sebab anak aku memang susah nak dpt makan maggi

zaman2 kita dulu, ramai org2 susah unless mak/ayah yg keluar dr MCKK
berapa kerat sgtlah yg so called kaya waktu tu...semua rasa makan ubi kayu belakang rumah
bebaru nie balik kpg, aku paksa ayah masuk hutan belakang umah carik ubi kayu...
semua adik2 gelakkan aku....sedapzz makan ubi kayu rebus dgn kelapa parut..esp masa hujan
bunyi hujan jatuh atas bumbung zink tu, anak2 aku menjerit tak tentu arah... mula2 dengar
kalo aku rasa cam nyanyian sampai emak jerit2 suruh bangun solat subuh...
kenangan kann...

pun begitu dlm keperitan idup dgn mak/ayah tapi bila masuk bab2 makan...kami tak pernah kais-kais
mak/ayah memang kaki jimat, makan2 pun tak pernah mewah....cukup dgn simple lauk
mak/ayah jarangggggggggggggg sgt bawak kami pi restoren, sampai masuk asrama pun tak reti nak order food

hakikatnya sampai sekarang, aku kalo pi pasar tak pandai nak beli ikan mahal2..isi2 ikan golek2 tu
aku tak pandai sgt nak masak, anak2 aku pun makan lauk2 simple cam aku dedulu gak...
dah kahwin, masa roda senget pun....kami cut semua eating out, in fact sampai sekarang masih camtu
bila hujung2 bulan, kalo nak masuk gak restoren....kami buat agreement, semua kena minum air masak saja
so bole jimat dlm rm30 sebab ambik plain water....
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 10:09 AM | Show all posts
aku plak, teringat time masa kecik2 dulu..duduk pun menyewa sebelah surau..kalo takder makanan mak aku slalu masak ubi kayu..n ada skali kitorangtak bayar bil letrik n air, aku kene mandi kat kolah saurau tu plak..dahla sejuk!!!buat homework pun guna pelita...sampai skrg mata aku rabun..huhuhuh..tp alhamdulilllah, kesempitan duit masa kecik mengajar aku nilai $$..
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 10:17 AM | Show all posts
waah aku pun nak share jugak la, aku dulu2 pernah hidup susah, pernah rasa makan sekali sehari, seminggu straight makan bubur nasi, taruk ikan bilis dengan kentang pastu halia sikit... kehidupan yang susah dulu2 buat aku jadi lebih sensitif dengan keadaan, berusaha untuk dptkn sesuatu tanpa menyusahkan orang lain and always be thankful to God and hargai apa yg aku ada sekarang....
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 10:20 AM | Show all posts
sian TT...

alhamdulillah...so far x de sampai ke tahap situ...

aku & hb xde wat bajet bulan2....so far kalau bab mkn xde hal..x pernah ikat perut...

w/pn aku x plan pasal belanja..tp kami akan bli brg2 dapur time murah & pastu bli lebih...xpecially susu & pampers anak2...so..brg2 tersebut kami x bli bulanan..bli time murah je x kira la pd tarikh apa pon...

mcm susu anak & pampers...kdg2 susu anak je sekali bli je sampai 800 utk 2 anak jer...anak ada 3..so...susu yg mana murah bli dulu...so..x pernah ada masalah susu anak abis di saat duit dh kering...mcm tu gak pampers...

mujo anak2 aku sebelom 2 thn dh x nak pakai pampers..so skrg pampers utk yg baby jer...
tp tang susu..3-3 anak cukup kuat minum susu..

mak aku kalau dtg umah aku..suka tgk kabinet aku..mcm kedai dia ckp...penuh dgn susu...
masuk blk plak bertambun pampers...hahahhah
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 10:21 AM | Show all posts
saya lak, beli sardin, stok lauk..ikan, ayam, dging sntiasa ada dlm peti ais..jd bila akhir bulan, klu rasa2 cam nak kering tuh masak lah sndiri bawak bekal breakfast & mkn tgh...leh jimat
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 10:21 AM | Show all posts
waa sedihnya citer ko minah..... Time kecik2 dulu aku x la sesusah camni...
Orange_7491 Post at 16-7-2010 09:32


actually to be honest masa tu tak rasa sedih pun cos kami ramai nyer adik beradik.  9 org masyaallah, dah biasa makan bercatu n berebut2. pernah emak potong telor rebus sebiji bagi kami 9 org makan.  masa tu dia potong pakai benang.  mcm mana dia boleh potong 9, beats the living daylite of me, but tt she did, masyaallah.  akak yg betul2 rasa sedih when abang kena berhenti sekolah n my mother slept kat kaki 5 hospital bila my abah kena hit n runs!  

even then kami always tried to be happy, mancing udang, petik pucuk pakis n kangkong n mandi air perigi.  masa tu takder cosmeteq, so sabun basuh baju jadi sabun badan too.  ubat gigi hanyalah abu daripada kayu api kat dapur!  hidung sentiasa berjelaga cos mana ada letrik kat umah.  lantai umah jarang2 lak, so mlm tidor bentang tikor mengkuang n pakai bantal yg panjang to sleep.  sonok tau!  pastu kalo sorang berkutu sumer berkutu!  
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 10:22 AM | Show all posts
alamak sorry TT...aku duk ngarut benda lain plak kt atas nun...

kalau tang mkn ... so far mmg x pernah lg ikat perut...alhamdulillah...
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 10:26 AM | Show all posts
nak menyampuk gak...ekceli bukan nak join cite betapa susahnya hidup aku masa kecik,kecik2 tak penah lagi kebulur pasal hari2 memang makan menu ala2 sengkek...makan nasik lauk ikan singgang, ulam cicah budu, ikan murah jek , mak aku beli dairek ngan neber gi kelaut, ulam petik keliling umah

just nak bagitau tt, walau sesengkek manapun, jgn le bagi anak makan megi....banyak lagi pilihan makanan berkhasiat yg murah...contoh pelbagaikan menu telur...telur baru berapa sen sebiji ( bukana yg omega, selenium la), masak sup sayur - time tgh ade duit, buat stok ayam banyak2 pastu frozen, masa darurat leh buat sup sayur, mee sup..sayur singgit jek satu ikat kat pasar malam, togeh leh buat sendiri
err makan sardin hari2 pun tak brapa elok la...
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 10:34 AM | Show all posts
saja nak kongsi pengalaman...

pernah tak korang menghadapi saat2 genting terutama bila ujung bula ...
Orange_7491 Post at 16-7-2010 00:27


lebih kurang jek citer kita ni orange..
tapi takde le sampai nasi goreng hari2..ada le tukau2 ngan sumber makanan yg lain..tapi ekonomi gak le..ekekke


i like this topic..

tapikan orange..bukan org duduk menyewa jek sengkek..org duduk rumah sendiri pun sama..
maklum le.. poket dan komitmen masing-masing tak sama...
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 10:36 AM | Show all posts
lauk: sardin bilis telur alternate hehee
capetijo Post at 16-7-2010 01:09


uuiii sedap tu..!

aku kan..dapat nasi + telur goreng atau ikan bilis goreng + kicap.. = heaven... ! wa cakap lu..
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 10:40 AM | Show all posts
wah..bagus nya citer gini......ni asik dok dengar citer best2.....laki ai bagi ai dwet manyak ni.... ...
hairanaz Post at 16-7-2010 07:07


bagus komen kau ni hairanaz..

momod parin...taknak kasi tacang kat dia ke? (hehehehe...)
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 10:43 AM | Show all posts
ikan bilis dengan kicap pastu patahkan chili merah n potong bawang.  perahkan limau lak n makan dgn nasi tak kira panas or sejuk.

sedap nyer
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 10:44 AM | Show all posts
Post Last Edit by putubambu at 16-7-2010 10:59
i like this thread

it reminds me of when i was still young n in school dulu.  susah sang ...
minahsaudi Post at 16-7-2010 09:22


sedih kak citer akak ni..

jgn tak tau.. aku pernah (byk kali gak le) berpuasa... agar rezeki utk anak2 didahulukan..

yg penting aku selalu ajar anak2 aku..

...sikit sama sikit..banyak sama banyak.. berkongsi sorang sikit ape yg ada...:cry:
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 10:45 AM | Show all posts
penah alami... sbb aku bukan anak org kayos mayos dan kawin pun bukan ngan jutawan milionhair...maka ...
mammavoque Post at 16-7-2010 09:44



sedihnya mamaaaaa
sedih gak bila adik-beradik sendiri buat kita cenggitu kan?
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 10:54 AM | Show all posts
waah aku pun nak share jugak la, aku dulu2 pernah hidup susah, pernah rasa makan sekali sehari, semi ...
obelisk Post at 16-7-2010 10:17


ye be thankful to God..
kengkadang..kita rasa kita je yg susah..walhal..ada lagi org lain yg lebih susah dari kita..
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 10:55 AM | Show all posts
heheheh.. aku nk share jugak..

pernah...

masa anak satu, pernah aku tk makan takat minum air aje 3 4 hari... tp rezeki anak aku masa tuh, susu badan ku mencurah curah byk.. n anak aku tuh mmg sihat dan bolat... pernah tk makan sampai mak aku dtg bawakkan lauk utk aku makan supaya baby aku leh nyusu.. pernah klu org dtg umah tk de apa langsung nk hidang kecuali air masak...

masa anak dh masuk dua, pernah juga aku samapi tk de duit langsung nk beli pampers anak and susu anak, apa lagi nk bagi makan kat anak aku no 1...duit masa tu tinggal 20sen..... gas dh abis, brg dapur tk de langsung (bertahan 2 bulan before that), pendek kata masa tuh mmg tk de langsung.. tk de se tk de tk denya...harap anak makan kat nursery la masa tuh... so bila dh tahap genting mcm tuh aku kena ponteng kerja sbb nk jaga anak2 coz tk de pampers nk anta kat nursery...
pernah samapi nk gi keja pun tk de duit  nk byr tambang bas, apa lagi nk isi minyak keta...

pernah jugak aku gi umah mak nk makan sbb dh lama tk makan (ekceli nk bagi anak aku makan n baby dlm perut ada tenaga) ada sore sumbang yg mengatakan "datang nk menketdarah la tuh, dh kawin pun nyusahkan mak lagi, abih kan beras, naikkan bil api air mak, duit tk hulur"... ikut kan mmg kecik hati tp sbb anak no 1 tuh perlu makan, aku buat muka tebal aje... tu pun aku catu makan dia, supaya tk de org kata anak aku... mak aku masa tu pujuk gak, tp ye lah.. kita sedar diri la kan...

skang anak no 3, aku dh reti nk mematangkan diri, dh semakin memahami kehidupan... tapi ada sekali gak la pernah di duga... tp tk sesusah yg dulu...

bukan buka keaiban aku sendiri, tp jus nk bgtau betapa pengalaman tuh mengajar aku dan mengubah aku sangat banyakkk... perubahan yg sgt agresif.. dulu masa belum kawin, diakui aku mmg tidak pernah rasa sesusah hidup aku sekarang nih.. aku tk pernah rasa mcm mana kehidupan anak aku sekarang nih... and aku envy mereka coz mereka lebih matang dari aku sewaktu aku baya mereka dulu.. ye, mmg mak n abah pernah susah.. tp menurut kakak aku, idak le seperti kehidupan yg aku pernah lalui itu..

dan sekarang aku masih dalam usaha mendaki tangga...
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 10:56 AM | Show all posts
Aku plak ms kecik2 nk kata susah nk mkn tu x la jg, cuma x mewah la. Sebab parents mmg pentingkan bab mkn ni,biasa bila dpt gaji arwah abah bw kami 1 family mkn kat luar. jadi bila dah besar aku jenis mmg x boleh mkn ala kadar je, atau lauk yg sama je hari2. Aku rela baju aku x tukar baru, xde brg kemas atau hbag cantik, janji makan sedap.

Awal2 kawen mmg agak susah, asben plak sakit, duit byk abes utk perubatan dia. Terpaksala belajar mkn sesimple yg boleh. Pernah la merasa mkn lauk telur hampir sebulan, menitik jg la air mata aku ni terpaksa mkn benda yg sama hari2. Wlupun aku masak telur tu mcm2 style, buat tumis la,msk jintan, rebus, goreng, sampai kerabu telur pun jadi ,abes aku surf semua resepi telur kat net nk elak kan rasa jemu punya pasal. Respect kat asben dia mmg x kesah mkn telur hari2, dah biasa katanya.

Sekarang saat2 tu dah berlalu, wlupun idup dlm 'rate race' masih belum berakhir, tp syukurla, masih lg mampu jalani hidup se adanya. Sedar x sedar susah senang idup ms dulu la yg buat rasa sayang aku kat asben bertambah, kesabaran dia melalui kehidupan yg susah buat aku kagum. Sebab aku tau aku kdg2 x sekuat dia.
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 11:00 AM | Show all posts
sedih kak citer akak ni..

jgn tak tau.. aku pernah (byk kali gak le) berpuasa... agar reze ...
putubambu Post at 16-7-2010 10:44


masa bujang n start kerja dulu mcm nie lah, smpi balik raya tumpang lori surat kabor pun ada.  but then tt is ujian kita lah kan n we can look at it today n felt, we have been there, done it.

but my anak mmg tak pernah lagi rasa susah takder nak makan or even nak share makan. tiap2 minggu japanese foods, if i dont make we will go n eat at restaurant, kadang2 akak risau gerk.  i try not to spoilt her too much but daddy dia pulak yg spoilt kan!  she is so fussy n choosy abt her foods too!

makan luor tu jarang ler cos akak masak kat umah, mmg dah terlatih dari dulu cos dok kat europe sana bukan senang nak cari halal foods, so dari lahir mmg makan foods yg akak masak.  but she got everything n anything tt her heart desire.

dpt anak pun umor dah tua n mmg hidup pun dah mewah.  so pada saper yg nak kita share kalo tak anak.  kadang2 akak bawak lah dia kerumah anak yatim or org susah, balik msia tu soh dia dok dgn uncle n aunty yg susah cket.  but then dia org kalo my doter dtg, berlebih2 lak manjakan dia.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.083561s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list