Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
33169
View
365
Reply

Menu korang bila hujung bulan

  [Copy link]

Author: Orange_7491       Show all posts   Read mode

Post time 17-7-2010 05:49 PM | Show all posts
Reply 161# Orange_7491

btol2 orange aku cukup pelik ngan org nk berjimat beli sardin pastu roti beli g*****a sorry tk blh sbt  brand... aku ni time azab2 ni biskut "mayat" yg timbang kat kedai apek tu jer. tp tu pon aku kire aku mewah... satu makanan leh jimat2 bihun n cili kering... buat jer cili giling sendiri masuk jer tupperware taruk peti.. pastu nk gune senag nk buat sambal ker nk goreng bihun...mmg biase r bihun goreng kosong n nasi ni time kering ni... kenyang n murah.. lagi time kering2 ni mkn sekali dah cukup tp make sure kenyang tol2 punye... mmg ok nyer
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2010 06:47 PM | Show all posts
Reply 162# farisya

agree dgn farisya...sardin tin sekarang ni bukan makanan waktu semput duit..tapi makanan bila ada duit, setin je dah Rm4-Rm5 yg dalamnya hanya ada 3-4 ketul!
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2010 06:56 PM | Show all posts
ni cite aku mase dolu2..masa anak tengah nak beso..masing2 tau nak makan je..masak ape pun habis..selalu lah buat nasik goreng ..tengah2 bulan mintak pulak nak makan KFC..pening kepale..selalu tu aku pujuk anak2 aku tunggu mama dapat gaji baru kt pegi makan..sib baiklah diorg faham..tup2 satu ari tuh tiga2 anak aku demam..puas bagi makan ubat tak jalan2 gak..aku masak apepun diorg tak selera nak makan..tengok diorgpun dah banyak ari tak lalu makan akupun pujuk lah diorg ajak pegi makan KFC yg diorg nak sangat tu..macam nak rak lah aku meng order..cakap je nak ape..dalam ati tu dok ingat nak jamu anak2 aku ni makan sedap2 kot boleh baik demam diorg..bl makanan dah ada depan diorg anak2 aku boleh tengok je..kuis2 sikit pastu ajak balik..menitik air mata aku masa tu..sebab bl diorg sihat nak makan KFC aku takleh sediakan..skrg dah diorg demam baru aku nak bagi diorg makan..sejak tu aku serik dah..kalau anak2 aku teringin nak makan ape2 aku akan usahakan jugak walau mcm manepun..
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2010 06:59 PM | Show all posts
nk jimat n sihat rebus beras buat bubur pastu tabur isi ikan kering yg dah goreng kat atas ganti ikan bilis... huhuhuhuhuhu sedap wohhhh tingat ler nk puase ni time ni byk ler mkn free moreh tiap2 mlm hihihihiihih n bubur lambuk free dr masjid.. yeay... eh dah maghrib... 2 b continue..
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2010 10:45 AM | Show all posts


Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2010 10:54 AM | Show all posts
nk jimat n sihat rebus beras buat bubur pastu tabur isi ikan kering yg dah goreng kat atas ganti ika ...
farisya Post at 17-7-2010 18:59


terliur bacer
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2010 12:02 PM | Show all posts
masa kecik dulu mak n ayah mmg utamakan mkn dan skolah..
sebab ayah polis biasa2 je...gaji pun kecil..
perabut..brg perhiasan..baju cantik...is not a priority...
so kami mmg x pernah x cukup makan...

bila dah keje n masa awal2 kawen..aku experience keputusan wang...
tapi aku x pernah share ngan hubby..x taula kenapa..
rasa x sampai hati...tau je lah..lelaki kan kuat makan....
dia bagi sume gaji dia pada aku...
so everyday..dia tetap akan dapat duit belanja..
weekend..aku akan masak sesimple mungkin...
dia pun mmg x cerewet....
so masa hari keje..aku yg ikat perut...
pagi bekpes nasi lemak biasa sebungkus...supaya kenyang sampai lunch...
kadang2 bayar ngan coins shj..duit kertas singgit pun takde...
lunch makan bekal biskut kering....
malam since aku x masak..aku soh hubby beli utk dia sendiri je..
aku mkn roti/biskut...
nasib baiklah masa tu anak kecik lagi...
yg penting susu..nestum...diapers..x putus bekalan..
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2010 12:45 PM | Show all posts
I ada seorg kawan ni setempat kerja , dia punya budget makan kat rumah sebulan katakanlah RM 700 saja. Bila budget ni habis sebelum cukup bulan , dia takkan beli apa2 makanan tambahan utk makan melainkan telur aje. So tiap2 hari anak dia ni makan telur goreng saja sampai lah cukup bulan. I mengeleng-geleng kepala dengo cerita kawan I ni . Apa lagi kena lah tazkirah dari I  dan seorg member lagi. kalu tak de duit tu lain le cerita , boleh lah di maapkan . Tapi  Kawan I ni berjawatan professor tau. Suami pun berjawatan jugak kat Tm tu.
Punyalah berjimat. I tak sanggup lah rasanya buat macam tu. Kita kerja ni pun nak bagi keselesaan sikit buat anak2.
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2010 01:07 PM | Show all posts
Reply 168# adaraish

huih ramai set2 camni....tu sebab i malash sgt nak kesian2 kes "buat-ambik" camtu
org kalo btul susah, dia makan ala kadar....tak kisah awal atau hujung bulan
ada pengalaman dgn kawan2 my mom dedulu, bini2 askar nie...awal bulan saja
tak berasap dapur kat umah duk atur kedai....hujung bulan saja, anak sulung akan atur rumah jiran bawa bekas utk pinjam beras
i ingat lagi masa tu, baru sekolah rendah....i cakap dgn my mom, sian kat akak tu kaann...dtg umah kita mintak beras

tu tak masuk lagi set2 simpan duit utk melaram, biar bergaya asal papa kedana...
hujung bulan dtg bilik utk join kawan2 makan nasi bungkus, yeeee....dia jimat, benda org semua dia bedal
macam2 pengalaman dgn org makan budjet hujung2 bulan nie....
yg btol2 susah sebab kesempitan tu, memang sedih laaa....esp duk bandar, bukan bole carik ulam2

tapi nak pukul rata, yg budget makan hujung bulan nie semua org susah....i tak percaya
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-7-2010 03:23 PM | Show all posts
I ada seorg kawan ni setempat kerja , dia punya budget makan kat rumah sebulan katakanlah RM 700 saj ...
adaraish Post at 18-7-2010 12:45



emmm....tak tahu nak ckp apa sebab tak tahu bagus ker tak bagus cara diorang nih  
tapi....pengalaman orange kerja ngan byk orang berpangkat profesor ni...kadang2 susah nak paham...wpun dorang ni ada elaun keraian rm600-800 sebulan, tapi duit parking rm2.00 pun dorang claim jugak tau...
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2010 07:21 PM | Show all posts
ni cite aku mase dolu2..masa anak tengah nak beso..masing2 tau nak makan je..masak ape pun habis..se ...
lanayna Post at 17-7-2010 18:56


uh.. sedihnyer...
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2010 07:34 PM | Show all posts
betul tu....sardin skarang kira makanan mewah jugak laa....rega setin yg regular dah rm4++. B ...
Orange_7491 Post at 17-7-2010 17:37

hehee mahal ek kak? hehe msk jek xpnah g bli. hmm xtau ar seben pakai bli jek brand apa dia suka tp xla 3-4 ktul jek. rasa lebeh dr tuh sbb mkn 2 org siap bole mkn smpi dinner... tp ni menu weken la kot weekday xworth sbb time lunch kami dedua kt opis. sadin + nasi panas2... yummy
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2010 09:02 PM | Show all posts
ai nak cite pasal sorang kawan kat tempat keje..dia ni anak ramai la jugak..isteri surirumah je..masa ktorg makan kat opis..dia makan kulit roti yg sebelah tepi tu..ai tanyelah jugak nape yg tengah2 roti tu gi mane..dia cakap..yg tengah2 roti tu anak2 dia makan tp anak2 dia tak suka yg kulit tepi roti tu..so dia amik la bawak bekal..sayang nak buang..terharu nya ai tengok ayah yg mcm tu..
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2010 09:34 PM | Show all posts
ai nak cite pasal sorang kawan kat tempat keje..dia ni anak ramai la jugak..isteri surirumah je..mas ...
yunayuni Post at 18-7-2010 08:02


me teringat masa kat asrama,
me pun makan roti buang tepi roti tu
sbb semua kekawan me makan camtu
tak sedar diri betul gue

dah besar tak buat lagi tabiat ni..
sedar diri, nasib baik masih ada roti boleh dimakan
dr tak da langsung..
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2010 09:35 PM | Show all posts
Reply 173# yunayuni


    ya Allah puas ke dia makan kulit roti aje .. pengorbanan seorang bapa betul la kawan ko tu..

iols kalau baju, handbag, kasut sumer murah tak branded n tak cantik takpe.. asal makan puas
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2010 10:45 PM | Show all posts
ai nak cite pasal sorang kawan kat tempat keje..dia ni anak ramai la jugak..isteri surirumah je..mas ...
yunayuni Post at 18-7-2010 09:02 PM



   tersentuhnya hati ....
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 08:35 AM | Show all posts
hehee mahal ek kak? hehe msk jek xpnah g bli. hmm xtau ar seben pakai bli jek brand apa dia suka t ...

capetijo Post at 18-7-2010 19:34


sadin  bukan ada nam ketul  ke lam tu... kalau besar sikit lima ketul... tu yang tin kecik...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-7-2010 08:58 AM | Show all posts
my kids pun tak suka makan tepi roti tu...iskkk geram betul...wpun kita dah sapu ngan jem byk2  pun dia pi buang tepi roti tu...so bila peel dia dah mmg camtu bila nak bagi roti, orange dah siap2 buangkan tepi roti tu...tp yg tepi roti tu wat cicah ngan air milo masuk mulutku ini..hehe..
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 09:09 AM | Show all posts
pengalaman catu makanan masa sekolah lebih kurang jer dgn yg lain;)

tapi yg paling x bole lupa pasal sepupu akak(waktu tu sepupu tu skola rendah) gelar lauk kita org 'lauk org miskin'

citer nya cam ni
A = sepupu
B = mak sepupu(makcik akak aka adik my mum)
C = my mum

alkisah pd satu hari ...
A : mak masak lah lauk org miskin
B :hah!!!(terkojut lah kan dgr menu lauk org miskin)...lauk apa tu?
A : lauk yg hari tu mak cik C bagi
B : nanti mak tanya mak cik C mcmana nak masak

lauk org miskin yg sepupu akak refer tu = ikan bilis tamban + kentang + tomato dimasak mcm sambal tumis tapi campur santan (bagi berkuah sikit)

sampai sekrg kita org kalo masak lauk tu...mesti ingat peristiwa tu...sambil gelak2 sesama sendiri...hari ni kita mkn lauk org miskin

motip A refer lauk kita org tu lauk org miskin sbb mak akak waktu tu keja basuh baju kat rumah org

sori TT kalo OT
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 09:29 AM | Show all posts
pengalaman catu makanan masa sekolah lebih kurang jer dgn yg lain

tapi yg paling x bole lupa pa ...
latahzan Post at 19-7-2010 09:09


mak ko kot yang cakap ngan dia cam tu... budak-budak ni main caya je orang tua cakap apa...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.083284s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list