Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
33662
View
365
Reply

Menu korang bila hujung bulan

  [Copy link]

Author: Orange_7491       Show all posts   Read mode

Post time 16-7-2010 03:41 PM | Show all posts
Reply  NURMIMIE


    yer lah..bebalik topik asal...elok sgtlah tt bagi anak2 kita makan cekodok ...
hereana Post at 16-7-2010 15:31


aku rasa, kami neh laki bini, tak adalah pemakan sangat.. aku pernah dulu2 sebelum ada anak, walhal tengah ngandong neh.. hb gi kursus 2 minggu kat malaya, aku bantai roti jah.. campur susu.. kronik2 sangat pun, aku masak nasik sikit, aku goreng telor mata lembu ngan kicap dah.. belah malam aku gi goreng lah lebihan nasik..

tatau lah eh.. kami mcm tak pernah teruja pulak nak makan makanan ala2 barat tuh.. sebab tuh kurang mencari kot.. kalau hb aku lagi ler sadis.. katanya makan pizza ka, makan roti canai ka, kenyang nya sama juga..   keluarnya jadik taik juga..

aku tak boleh cakap dia kedekut lah sebab dia bukan sesaja kedekut pun.. lagi pun dia neh, kalau makan makanan yang pelik2 sikit, bukan berapa nak makan pun.. membazir jah.. baik gi restoran biasa.. ngan tomyam campur + telur dadar + daging greng kunyit dia dah makan bersungguh2 gituh.. kussss semangat.. best jah kan tengok kalau orang makan bersungguh..   last2 aku cakap, kalau takat menu neh, baek i masak jah kat rumah..
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 03:48 PM | Show all posts
Reply 121# NURMIMIE


mimiek...
hubby u tekak melayu la..eheheh
my good frenzzzzzz pun sorang ader hubby mcm nie..
kalau nak kuar makan mmg sah gi seafood or lauk2 ala tomyam tu..
tapi dia pandailah..
kalau dia rasa nak makan western..
dia ajak me pergi..eheheh
tapi bagus aper mcm tu save bajet..
xder servis charge.. xder gomen tax..
buta2 bayar duit makan je..
so far my hubby xder hal.. semua ok..
tolak batu n kayu jerrrrrrrrrrrrrrrr...
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 04:04 PM | Show all posts
bestnya benang ni...
insaf pulak bila baca cerita masing2..
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 04:06 PM | Show all posts
salam...

macam2 cite ada kat sini...gitu lah lumrah hidup kan..
aku pun tak terlepas dari sumer ni.
adik beradik aku ramai, 9 org., hidup agak susah, mak tak keje..abah je keje..
kalo time tengah sangap tu, mmg biasa sgt..
kalo takde beras, mak uli tepung buat ala2 roti canai, pehtu cicah ngan gula..
makan lah kami anak beranak roti canai tu dari pagi sampai malam..
Alhamdullillah, kenyang je perut...
kalo ada rezki lebih, masa abah dapat gaji, mak masak ayam, tapi potong kecik2, biar jadi byk ...bila time makan, mmg bercatu, takut tak cukup...

kalo beli kuih ke kat luar, potong kecik2 biar sumer dapat rasa..
selalunya beli murtabak la, potong kecik2, pehtu makan sama2...
tapi masa tu tak rasa sedih pun, mungkin dah biasa..
yang pastinya kami adik beradik jadi bertambah rapat sebab selalu berkongsi makan ...
rasa bahgia jer hehe..

tapi yang memang aku perasan, mak selalu tak makan,
bila aku tanya, mak ckp dia dah makan..padahal pas sumer org makan,
baru mak makan apa yg tinggal..
sayang mak..

sejak aku kawen ni tak penah la putus makan..
walaupun setakat makan nasi ngan telur, Alhamdulillah..
cuma, masa laki aku kena vss tu, sesak gak la..
aku lak ada bela kucing 2 ekor, n kucing2 tu lak jenis tak reti makan nasi..
makan kibbles je..
masa tu nak beli makanan tuk diorang tak cukup duit, bagi nasi diorang tak makan..
last2 aku wat kibbles tu pakai resepi kat internet, guna tepung, ikan sardin(nasib baik ada stok kat umah) ,  uli2 pehtu potong kecik2 cam biskut gunting tu pehtu bakar dalam oven. dah aku wat camtu, kucing aku tetap taknak makan, yelah mana nak sama cam whiskas ngan frieskies tu kan..sanggup diorang berlapar 2,3 hari,..huhu..

sekarang ni Alhamdulillah, sampai ujung bulan pun ada duit untuk belanja ngan makan..kucing aku pun dah bertambah jadi 10 ekor. mungkin berkat bela budak2 bulu ni kot..sebab aku selalu ckp ngan diorang..doakan mama ngan abah murah rezki ye (aku ngan hubby bahasekan diri ngan kucing as mama n abah, hehe). yelah kalo kitorang tak de duit, diorang pun tak dapat makan,
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 04:13 PM | Show all posts
salam...

macam2 cite ada kat sini...gitu lah lumrah hidup kan..
aku pun tak terlepas dari sum ...
JomJalanJalan Post at 16-7-2010 16:06



    berbuat baik pada binatang mmg ada ganjarannya... tahniah!!!
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 04:18 PM | Show all posts
weols mkn berempat pon dlm 200 jah..tak mkn byk..
tightcherry Post at 16-7-2010 15:26



    haha kami org tengah kelaparan time tu...penat penjat dari satu shopping complex ke satu shopping complex..time tu kawan i lapar..dia mengidam makan sushi..ye la dia duk lama japan..buat haru pulak..kita ni jenis tak fav sushi..tapi dia belanja. so bantai je la..hehe
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 04:34 PM | Show all posts
adui mengalir air mata baca kisah forumer ada yang tak makan, minum air aje berhari2 tu .. ya Allah sedih sangat.. insaf aku.. aku ni kekadang makanan pun membazir2.. beli banyak2 pastu buang aje ..bab makan taknak kalah semua nak merasa dari makanan melayu ke italian ke mexican ke japanese..  dulu berat 48kg aje skrg dah bertambah berkilo2 (malu nak cakap berapa)
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 04:43 PM | Show all posts
kalau citer psl susah ni...zmn kita dulu2 mmg susah...
ms form 6..kena gi sekolahjauh..kena naik bus...tambang bus ms tuh 0.30 sen jer...
tp nk jimat punya psl...sanggup aku jln kaki..berpeluh2..dh ler kena rentas 3 perkuburan Islam sebelah kanan..sepanjang jln kiri perkuburan cina lama..huhuuu.....

jimat 0.30 semata2 nk mkn best sket kt skul..mcm nasi ayam ke...apa ke..hehhhe...mak sampai skrg x tau kerjaan aku...dia bg duit suruh naik bus..tp aku sanggup penat semata2 psl nk mkn besttt....ehehehheh
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 04:50 PM | Show all posts
sedihnye bile bc cite korang ne...nk nangis pon ade..tp kt opis xley nangis..hehee...aku xpnah hidup susah xley nk share lh ngn korang...cume skang ne je lh dh ade ank sorang xboleh nak belanje lebih2.... bajet kene cukup smpi hujung bulan...tp nasib baik lh aku ne dari dulu smpi sekarang memang kurang makan...lau lapa makan roti or biskut cicah ngn air pon xpe...yg penting kenyang....
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 04:53 PM | Show all posts
Reply 113# tehlaut


    ooo..masak ayam hujung mggu..elok sgtlah..my doter pun suka ayam...
kalu my doter jd menantu u..senang..mentenen my doter rendah ajer..fav dia pung cuma ayam masak merah..
kalu u pilih anak mrs john...susah..asik nak makan western jer...mahal..maklumlah anak mr john..he..he..
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 04:55 PM | Show all posts
Reply 127# mesmerize


    lumrah kehidupan
kdg kita rasa hidup kita susah, org lain lagi susah
kdg kit tgk org tu cool jek, rupanya perit jalan hidup yg dilaluinya
pengjaran buat kita semua
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 05:00 PM | Show all posts
Reply  tehlaut


    ooo..masak ayam hujung mggu..elok sgtlah..my doter pun suka ayam...:lovelin ...
hereana Post at 16-7-2010 04:53 PM



    wakakakakakakkaka..x bleh blah hereana mencarasssss mak!!!
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 05:03 PM | Show all posts
Reply 130# hereana


    ekekekkeke...

u ols cakap pasal western mestern nih kan... kebetulan teh kawin dgn mamat yg pandai masak.. speselli western food.. so klu dulu bujang ku abihkan duit sampai 17rm utk makan spegeti / rm30 utk makan steak... dan tak pasti sepastinya halal itu... lepas kawin dgn cost rm50 aku dapat makan spageti utk 20 org makan... konpom halal lagik.... hahahhahaha...

klu tk de apa nk masak, mmg dia la yg uli tepung buat pizza ke donut ke... apa apa la yg dia suka nk buat.... disebabkan aku nih pemakan, maka dia pun suka la masak.. ekekeke..

bila teh story td, maksud tak de tuh mmg tk de la... skang nih mmg tgh cuba sedaya upaya agar hal sebegitu tk berulang lagik.. ekekekke..

hem.. kebetulan my son nih kecik kecik dh tunjuk minat masak.. ari tuh masak kari kan, dia pun sibuk tlg kacau lauk tuh.. udahnya dh abis masak, dia perasan dia yg masak.. ku nih sekadar kicthen helper sajer... grrr... ekekeke... nanti ur gal tk yah susah susah masak... lepak gosip gosip ngan mak mentua aje.. ekekekekke

(hancur dil aku nanti mil nya ngajor tk tentu hala)
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 05:05 PM | Show all posts
sapa yang tak pernah susah tu kesianlah, sebab tak pernah merasa nikmat bila dah senang. hehehe..

kita diuji susah supaya kita jadik lebih kental..

dulu masa baru kawen penah susah cam ni.. lauk hari-hari sambal bilis bawang..  dgn nasik.. time tu dalam 3-4 hari lagi nak gaji

Masa tgh susah tu rasa sedihlah, tp sekarang rasa, bersyukur dgn dugaan dan ujian, buat kita lebih menghargai apa yg kita dapat, dan beringat pada org-orang yang susah. Jgn lokek dan jangan lupa bertanya dan prihatin kalau ada kawan ke sedara/jiran  yang susah sampai tak cukup makan.. tak bleh kasi duit, kasi lauk pauk pon okeyy..
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 05:06 PM | Show all posts
ekkek teh ingatkan kita dah buat perjanjian masa dlm perut lagi


sila latih anak dare bongsu memasak
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 05:10 PM | Show all posts
ekkek teh ingatkan kita dah buat perjanjian masa dlm perut lagi


sila latih anak dare bongsu mem ...
misy Post at 16-7-2010 17:06



    ooowhhh.. anak dara ku wajib ku ajar... tk mo jadik mcm omak eh... sesambil tu ku ajar jugak kuat melantak.. yg itu tk pe ikut omak eh... ekekeke
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 05:14 PM | Show all posts
Reply 132# MrsJohn


    he..he..selagi boleh lobi..kasi lobi ler...maklumlah rival bukan calang2 nih....tp lawan ttp lawan..
bab2 pangai mak..jgn risau..wpun mj markah lebih kt sini..tp my doter..byk ikut pangai ayah dia..
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 05:16 PM | Show all posts
Reply  KimoraHakim


    Berikut adalah petikan dari email, persoalan dari Abdul Rahman Omar (se ...
hereana Post at 16-7-2010 14:54



nasib baik aku tak suka sgt sushi. tak masuk tekak. balik2 makan nasi ada telur2 tu ajek. ceh baik takyah masuk kedai sushi.

tapi, aku sgt sgt sukakan lamb chop.
aku makan kedai betul2 melayu (kat big plate,kg melayu subang & kedai apatah kat kg baru tu) dgn chilis. mmg ketara dari segi rasa. jadinya, aku lebih suka makan lamb chop kat chilis. mashed potato sedap gila.
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 05:23 PM | Show all posts
Reply 138# Hana


   ko nih..aku pung baru jer balun lamb chop sat tadi nih.
memandangkan super hensem baby boy ko tu tak de match dgn 'ready stock' aku..my ygest girl umur dah 2.8 yrs..
so, gigih aku membooking utk future anak girl  (kalu adalah.. )supaya kita, ibu2 boleh saling mbalun lamb chop sesama..
pastu ko gi joging kt tasik..aku plak berlari kt mesin treadmill ..he..he..sambil diperhatikan cucu2 kita nanti..
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 05:25 PM | Show all posts
Reply  Hana


   ko nih..aku pung baru jer balun lamb chop sat tadi nih.  
memandangkan sup ...
hereana Post at 16-7-2010 17:23



    aku kena gelak tutup mulut sebab bos aku gerak sana sini...

jauh betul imiginasi ko tu..

lamb chop tu kedai mana tu? ckp awal2 senang..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.103862s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list