Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
33140
View
365
Reply

Menu korang bila hujung bulan

  [Copy link]

Author: Orange_7491       Show all posts   Read mode

Post time 16-7-2010 02:18 PM | Show all posts
.. sambung..

.. masa balik kat kampung hb.. FIL wat kenduri2 kecil2 jah.. kenduri sambut menantu kengkononnya.. awww.. menantu sulung neh tawww!!.. FIL tak buat 'ngele' (yang tetamu kena kasik duit tuh).. tapi kenduri doa selamat jah.. tapi kalau ada yang nak kasik duit tuh, FIL suruh kasik kat pengantin.. best lah juga.. dapat lah juga sikit2..

gedebak gedebuk gitu2 lah kan.. aku pun merasa oh noks kena retrenchment masa gawat 1997 / 1998 tuh.. tapi ye lah.. dah tak ada kerja, tak kan nak harap gaji laki jah?.. rezeki datang tanpa kita duga kan?.. semedang tuh ada orang offer suruh buat nasi lemak anto kat kedai diaa.. nah!! apa ada hal budak kampung tak reti masak.. aku darjah 2 dah pandai buat lempeng.. kreatif lagi oh.. buat lempeng pisang.. .. dari boleh untung lebey kurang rm50 / hari.. semakin lama semakin banyakkkk permintaan!.. sampai kadang boleh ler capai rm200/ day untung bersih.. aku tak ada overhead lain.. aku tau masak jah.. lepas tuh letak kat kedai dia.. haaaaa.. sampai lah acik kedai tuh ada hal.. dia jual kedai dia ngan aku.. (kedai runcit).. alhamdullilah rezeki tak putus..

haaaaa.. macam2 aku wat noksss.. dalam pada tuh.. aku neh kedekut ngan diri aku sendiri.. tapi aku tak pernah kedekut ngan orang lain.. jangankan adik beradik.. yang tak ada kena mengena pun kalua datang mintak tolong tuh, mcm tak sampai hati pulak kan kalau tak tolong.. walaupun ada yang datang dengan maksud berhutang, aku mmg kelu lidah nak tagih hutang.. so, kalau ada siapa2 yang tak bayar hutang tuh, mmg aku ikhlas lah anggap ia nya satu sedekah.. makin banyak aku berikhlas, makin banyak rezeki masyukk..

.. sambung lagi..
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 02:29 PM | Show all posts
.. sambungan..

alhamdullilah.. antara adik beradik aku, atau adik beradik suami, atau sedara mara belah mana2.. tiada yang berdengki atau berkira pasal duit neh.. sana susah, ini tolong.. sini susah, sana tolong.. adik lelaki aku mmg fully aku yang support dia belajar kat U tuh.. now dah jadik cikgu.. alhamdullilah dia pun jaga juga adik2 yang dibawah tuh dengan penuh tanggungjawap.. my sis yang di ostrolia tuh dah selamat jadik pakar pun sekarang.. masih bertugas ngan gomen juga walaupun ramai swasta yang nak amik ngan gaji yang sedap tapi katanya, dia masih mahu serve rakyat marhaen ngan kerja kat spital gomen.. katanya sbb kerja kat spital swasta musti orang kayo2 yang banyak sangat karenah.. ye lahh.. orang sakit khennn.. tapi ujung2 minggu, dia gi operate juga orang2 yang nak beranak tuh kat spital2 swasta.. sekali operate dapat lah dia bayaran dalam 1.5k .. kadang2 dalam sebulan boleh lah juga dapat purata dalam 10 orang, boleh masyuk juga..

dia neh pun kan.. aku pernah cerita dulu2.. geram ngan dia neh .. tau2 jah lah.. baru kerja doktor malaysia neh kerja berapa jah gaji?.. dia pulak dah kawen masa tuh, laki pulak tidak kerja.. pot pet pot pet gak lah aku kan.. dah dia selalu loan ngan aku.. walaupun aku bising2.. tapi kasik lahhh juga.. dah alang2 aku abeskan support 3 tahun pengajian dia, tak kan nak pinjam duit tak kasik pulak kan?.. selalunya, kalau pasal adik beradik neh.. kalau nak pinjam duit, time tak ada pun aku akan carik sampai ada.. my sis neh ada pernah satu tahap sampai nak bercerai juga.. refer pada aku, mmg aku suruh dia fikir panjang.. ya lah.. time tuh dah ada anak2 pun.. kesalahan laki dia pun bukan pasal malas ka apa.. cuma laki dia neh panas baran sikit.. sikit2 gado ngan boss.. so pindah2 kerja jah dia.. aku cakap.. laki ko tuh kalau tak mo kena marah ngan bosss.. buat lah kerja sendiri.. senang.. nah!!.. mmg dia suksess kerja sendiri.. now neh pun ngan income my sis + income hb dia, ada lah juga jutawan kot ciput2 pun..

thanks tt.. dengan adanya thread neh., rasa bersyukur sangat sebab tak pernah rasa susah sesusah kawan2 lain di atas.. rasa syukurrr sangat sebab ada family n adik beradik yang saling membantu.. mmg hidup ini umpama roda.. untuk sampai ke hari ini, aku juga pernah susah.. tapi tidak sesusah sampai harus kontrol makan.. apa lagi sampai tak makan.. tapi aku percaya.. semua pengalaman2 tuh, menyebabkan ahkak2 semua teguh seteguh hari ini!!
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 02:34 PM | Show all posts
I makan nasi goreng kat rumah bukan sebab sementara nak tunggu dapat gaji tapi sebab memang nak makan... cekodok or whatever nama sekalipun, tepung gandum campur ikan bilis, daun sup, garam sikit or pisan lenyek2 campur tepung pun selalu sangat masak kat rumah I... bukan sebab takde benda lain nak makan tapi sebab nak makan...

Bab makan minum ni, every month mmg i dah siap2 allocate some amount dlm my saving account.....kalau nak joli2 i biasa keluar duit cash dari current account but bila shopping2 i pakai debit card dr saving account yg awal2 dah transfer ke situ..kiranya takde la keputusan duit nak makan minum, putus duit nak joli2 ada la...

btw, masa zaman study dulu kiranya orang kata I selalu mewah sebab mampu hantar baju ke dobi padahal I dapat simpan duit sebab jarang makan nasi kat cafe. Asal ada milo, ada roti & biskut tawar dah cukup dah,  sihat ria gembira..
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 02:45 PM | Show all posts
weols takkan ikat perut ujung2 bulan.mkn mcm biasa je.sb tu x pakai kete mahal,baju branded bagai. tp ada org nak pakai kete mahal,baju mahal n sanggup ikat perut semata?..hmmm
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 02:50 PM | Show all posts
family i tak besar..kalau belanja mkn pon me,my hubby,mother in law n sis in law je ada.
tightcherry Post at 16-7-2010 14:03



    ooo ok la tu..teringat i dulu first time makan sushi king kat KLCC...just three of us..beratus gak habis..
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 02:51 PM | Show all posts
teh...cop bakal menantu
MrsJohn Post at 16-7-2010 14:13



    adoyai..myesal aku berkias bagai.. ..baik aku ckp terus terang tadik..
awatlah hang caras aku nih mj..?:@
tak pelah..biar empunya diri yg menentukan pilihan...
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 02:53 PM | Show all posts
adoyai..myesal aku berkias bagai.. ..baik aku ckp terus terang tadik..
awatlah h ...
hereana Post at 16-7-2010 14:51



    wakakakaka.. ai nih tk layak utk dijadikan menantu tau... ai dh tua.. sanggup ke u all nk terima menantu lagik tua dari u all???










Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 02:54 PM | Show all posts
Reply 105# KimoraHakim


    Berikut adalah petikan dari email, persoalan dari Abdul Rahman Omar (seorang pengguna) kepada pihak pentadbiran Sushi King sendiri mengenai status halal atau tidak restaurant tersebut.

    Question:
    Dear Marilyn,

    Another element of halal is on the use of alcohol in food preparation / cooking or the presence of alcohol in the ingredient use such as sauces etc.

    Can you tell me whether Sushi King use alcohol or use materials
    (such as sauces) that content alcohol?

Answer:

    Dear Mr. Abdul Rahman Omar,

    Thank you for your email. For your information, we are not a Halal restaurant as we do not have certification from JAKIM, but we only can claim us as Pork free. All our meat based products like chicken and beef are Halal Certified and we do not use any pork or pork derivatives in our restaurant.

    Sushi King is not certified Halal. This is due to some of our food contains Mirin.

    Mirin is derived from fermentation of rice and it is commonly used in Japanese cooking to enhance the taste of food.

    Following are products that contains Mirin:
    1. Unagi Kabayaki
    2. Unagi Slice
    3. Karei Nitsuke
    4. Saba Misoni
    5. Mamakari
    6. Ikura

    On top of that, some of our restaurants do sell beer

    However, our meat materials such as chicken, beef and seafood are from Halal Certified source.

    Hope this clarifies your concern.

    Thank you.

    Warmest Regards,
    Marilyn Lim
    Marketing Department
    Sushi Kin Sdn. Bhd.
    Tel: 03-56319060 Ext: 283


p/s: btw..kalu ada sesiapa yg boleh sahkan isu nih..dialu2kn..
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 02:55 PM | Show all posts
adoyai..myesal aku berkias bagai.. ..baik aku ckp terus terang tadik..
awatlah h ...
hereana Post at 16-7-2010 02:51 PM



    tak carass.....me tak reti sgt kias2 ni....nak ape cakap terus & terang gituks ...
alaaa..hereana, kite cop le bagai nak rak..sok besaq depa pilih sendiri jugak.....
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 02:55 PM | Show all posts
Reply 107# tehlaut


    alaaaaa..tolak cara baek lah tuh...
btw,jaga bebaik yer budak yg bagi air kotak tuh..
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 02:59 PM | Show all posts
Reply  KimoraHakim


    Berikut adalah petikan dari email, persoalan dari Abdul Rahman Omar (se ...
hereana Post at 16-7-2010 14:54



    TQ for the info..yang i cakap first time makan sushi king tu was 10 years ago...during that time, the enforcement of halal among restaurants rasanya tak begitu kuat...or kami je yang tak tahu..wallahualam...
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 03:01 PM | Show all posts
dulu..masa mula2 idup menyewa,hidup kami anak beranak mmg susah..
terpaksa menagih simpati kat tuan umah sewa minta dikurangkan sewa dan tak byr deposit..
mujur gak,tuan umah tu paham..
mengalir ga airmata aku nengok hubby bincang2 rega sewa..
duit gaji cuma leh bertahan sampai tgh bulan..
takat cukup2 nak beli pampers n susu anak je..
koman2 pun tggl rm10 je dlm purse..
dgn duit rm10 tu lah aku jimat nak beli telur,sayur,sardin ikan..
hari2 makan benda yg sama sampailah nak terima gaji..
kalau kenang balik semua tu, mmg aku rasa sedih sangat2..
nak pinjam duit kat adik beradik,ada je alasannya..
ada je soalannya..
skrang ni, kehidupan kami dah semakin stabil..
taklah mewah mana,tp sekurang2nya tidaklah sesusah dulu..
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 03:04 PM | Show all posts
Reply 110# hereana


    uishhh... idak le ku tolak... ekekkeke.. klu sudi, ku pun sudi.. tp tu la, risau nk bermenantu takut anak ku nyusahkan anak org... kekadang rasa biar la dia kawin lepas ku tak de nanti.. tp cepat cepat istighfar.. merepek giler aku nih.. ekekek..

insya Allah ana, akan ku cuba sebaik mungkin... sentiasa takut... sbb.. ye la.. takut kecik kecik dh di didik tp besar sok dugaan nye kita tak tau... tp aku percaya, sekurangnya aku berusaha sehabisnya dan jugak niat aku sbg ibu mereka, insya Allah mereka sentiasa terpelihara dan memelihara... aminnn....

anyway... menu aku ujung minggu nih adalah ayam bakar dan, ayam kari...
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 03:10 PM | Show all posts
Reply 111# KimoraHakim


    it's ok..i pung tgh gather infos..psal bende2 nih..maklumlah org kita bila pork free..kira cam halal semua lah tuh..
80% kedai makan/restoren mewah..semua tak dak certified halal JAKIM..cuma amik logo halal drp swasta jer..since yg logo swasta nih Jakim pun tak certify..so,, tpulanglah pd diri kita sendiri ttg halal haram...serius tak serius jer..
ant yg guna logo swasta dan sering dikunjungi oleh kita..xpecially i sendrik.. cam steamboat johnny's tuh, old town white coffee, manhattan fish mkt..byklah lg...yg mmg tak penah sahkan halal cam burger king pun ramai jer org kita pegi...
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 03:19 PM | Show all posts
Reply  KimoraHakim


    it's ok..i pung tgh gather infos..psal bende2 nih..maklumlah org kita b ...
hereana Post at 16-7-2010 15:10


susah gak eh?

seb baik kami anak beranak gemo makan kat gerai jah..

tak perlu lah was2 kan?..

duduk, order, makan, bayar, blah!!

apa2 nama restoran omputih yang korang sebut tuh, harem aku tak pernah masuk.. silap2 tak pernah tau pun ado.. sungguh aku tak urban...
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 03:24 PM | Show all posts
Reply  KimoraHakim


    it's ok..i pung tgh gather infos..psal bende2 nih..maklumlah org kita b ...
hereana Post at 16-7-2010 15:10



    johnnya pun sama? hmmm dulu my friend keje part time kat sana....
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 03:26 PM | Show all posts
ooo ok la tu..teringat i dulu first time makan sushi king kat KLCC...just three of us..ber ...
KimoraHakim Post at 16-7-2010 14:50


weols mkn berempat pon dlm 200 jah..tak mkn byk..
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 03:28 PM | Show all posts
Post Last Edit by tightcherry at 16-7-2010 15:29
Reply  KimoraHakim


    it's ok..i pung tgh gather infos..psal bende2 nih..maklumlah org kita b ...
hereana Post at 16-7-2010 15:10


isk isk..kalau pk2 restoran mamak pon belum tentu halal penyediaannyer..tgk dapor dorg kotor gile,bulu2,peluh2 sume tu.

mengikut org2 yg jaga sembahyang,alim ulamak,yg hafiz deols mg takkan mkn kat mamak tau..kotor
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 03:31 PM | Show all posts
Reply 115# NURMIMIE


    yer lah..bebalik topik asal...elok sgtlah tt bagi anak2 kita makan cekodok,lempeng segala..tak kiralah sbb bajet or sbb mmg rasa nak makan..
biasalah sejak tua2 nih,..dah ada anak2..sensitivity dh macam lain jer..
kalu masa dedolu..main rempuh jer..mana steak sedap..situ gak gi..konon2 dok mesia..gerenti semua halal toyyiba.. ..sedo2..baek jer chef masak renjis2 vodka segala...kebetulan pegi kt resto yg chef masak depan2 kita..nasib baik member tuh masak utk customer depan kitaorg..so,ketahuan lah..apalagi angkat kaki..smbil termenung laki binik..apalah yg dikejo sgt dgn selera...last2 skrg makan steak kt resto mammacs jer..azhaar maju,serdang..ada steak besh wooo....
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 03:40 PM | Show all posts
Reply 118# tightcherry


    memana pung..kalo bab halal haram..mmg susah nak suitkan dgn sesiapa..ada org kata tak makan mamak..kotor.. tp makan tmpt yg ada jual beer..sama2 'kotor'...that s why i cakap..cuma tahap keseriusan kita pd halal haram tu sendirik..

bab2 org alim,hafiz nih...bukan stakat tak makan mamak..in fact mereka tak makan makanan selain yg mereka atau pihak sekolah mereka sediakan..kalu kita nak bagi hadiah makanan bmasak..diaorg akan tolak..sbb dorang prefer masak sendiri ajer...kekdg ayam pun sembelihan mereka sendiri..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.086128s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list