Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
33193
View
365
Reply

Menu korang bila hujung bulan

  [Copy link]

Author: Orange_7491       Show all posts   Read mode

Post time 16-7-2010 12:13 PM | Show all posts
Reply 74# Calla lily


    thank you... ha lagi la gembira hati ku ini.. sbb nanti kira ku nyumbang gak le kat pendidikan baby adnan.. ekekekek...
masa tuh tgh berduit... lagipun mmg dh diketepikan pun utk dia..

u know wat.. my son tgk i suka bagi mcm tuh kan... ari tuh kawan sek dia kematian ibu bapa.. then dia gi derma semua duit banje dia... balik tgk dia lapor smcm.. bila tanya duit wat ape.. slambe je dia cakap, bagi kat kawan yg tk de mak ayah.. dia minum air aje sementara tunggu ptg tuh... sejuk hati dgr sbb dia learn from the view.. tk perlu kita cakap..

then sebulan pastu dia sibuk beli air kotak... suh adik dia abihkan air tuh sbb isnin tuh nak bawak sedozen kotak tuh kat kawan dia.. suh jual utk dapatkan duit.... bila tanya napa tk bagi je air kotak penuh, dia cakap..

son: nih air kotak utk dia minum..
aku: napa tk bagi byk?
son: dia bukannya minum byk sgt hari ni.. klu dia simpan nanti basi
aku: abih kotak kosong nih?
son: nanti dia jual la... dia leh ada duit, boleh la dia beli makanan dia...
aku: pandainya...
son: Allah lagi pandai
aku: jeling - loya tul la mamat nih.. mcm org tua...

tp aku terpk agaknya kesan dari waktu ngandung kan.. aku selalu borak ngan dia bila aku susah or sedih... and dia pun mmg sgt matang... selalu jaga aku...

baru nih dia bagi kad kat aku...

  'saya sayangkan ibu saya, walaupun dia selalu marah saya, tetapi saya maafkan dia, sebab dia penat. saya sayang kan ibu saya.

  nyanyi ibu..

  selamat berubah ye..."

and dia baca kat sebelah den masa den tgh makan nasi kerabu... tersembur nasi den.. ekekeke
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-7-2010 12:14 PM | Show all posts
waaa...sedihnya citer korang...

ramai jer yg penah lalui zaman susah mcm orange dulu...Jgnla kata bila orang tu susah tak cukup duit kita assume dia tak pandai arrange duit, xder perancangan kewangan laa...
kenkadang byk faktor2 lain sekeliling yg buat kehidupan jadi terdesak, betul tak?

Rezeki masing2 tak sama. Dan of course mak bapak akan buat apa saja utk pastikan anak2 tak lapar...kadang2 benda yg tak logik pun kita sanggup buat asalkan anak2 cukup segala...

orange percaya kejayaan selepas melalui kesusahan adalah lebih manis utk dikecapi...itu yg hubby slalu bagitahu....
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 12:16 PM | Show all posts
nk ngajar anak susah..tp x sampai hati plak bila mereka nk sesuatu kita x bg...coz terus teringat yg ...
dealova04 Post at 16-7-2010 12:09



    ekekeke.. betul la tuh.. mebi sbb tuh aku nih tegar menahan depa dari nk bermewah sgt... sbb aku tk nk depa turn out jadi mcm aku.. dh biasa senang,, tetiba susah.. down giler giler... niat aku cuma supaya anak anak aku boleh adapt susah or senang...
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 12:22 PM | Show all posts
Reply 81# tehlaut


menitik aku baca kisah ko ni teh
baiknye anak laki ko ni
ni semua dr ajaran ibubapa
w/pon kita tak ckp, tapi dr perlakuan and tingkah laku kita dia belajar
harapnye Adnan akan jadi anak yg baik mcm anakmu jugak
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 12:27 PM | Show all posts
Reply 81# tehlaut


    wow..untungnya..awal sgt dah dpt 'hasil'...emm jaga elok2 lah yee....
i pung mmg sedaya upaya didik anak2 boleh adapt susah,..wpun kami tak de senang mana pung..
makan jgn cerewet...dan disengajakan membuat anak2 sentiasa melakukan oppurtunity cost...tak leh dpt dua2 hah..pilih salah satu shj..
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 12:30 PM | Show all posts
menu ni bukan utk hujung bulan saja tapi jika dh bosan dgn menu2 yg ada..so i minta bibik restoran tpt biasa i mkn...sedia kan ni..nasi putih..telur dadar..sup kuah soto..ulam kacang pjg...sambal belacan..RM2.50 tu je....
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 12:40 PM | Show all posts
Reply  Calla lily


    thank you... ha lagi la gembira hati ku ini.. sbb nanti kira ku nyumbang ...
tehlaut Post at 16-7-2010 12:13



    wahhh...bagus la ur son...anak dara ku yg sulong..mcm nk senang jer..hehhe..nak2 duk dgn nenek..apa nak dpt...tp anak no 2 ni lain...kalau tanya nak apa2..madang ckp "adik xnak apa2"...tp yg kakak..x tanya lg pon...call dia kt kampung tanya khabar..tp ada je yg dia mintak...sabo je lah...yg baby baru 7 bln so x tau mcm mn..hehehhe
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 12:40 PM | Show all posts
heheheh.. aku nk share jugak..

pernah...

masa anak satu, pernah aku tk makan takat minum air ...
tehlaut Post at 16-7-2010 10:55

...sedihnya baca kisah hidup ko...teringat abg aku pernah bgtau masa dia susah dulu pernah makan roti je berhari2..nasi hanya untuk anak2...aku sgt sedih sbb dia tak pernah bgtau kami masa dia kesempitan..seingat aku kalau dia balik kg mmg tak pernah tunjuk dia susah... dia sentiasa senangkan hati ibu bapa....sedih sgt bila dia buka cerita mcm tu...
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 12:41 PM | Show all posts
kali pertama merasa susah...tapi bukan susah makan minum la... masa umo 6 thn...

ayah masa tu kije tentera kat kem batu 3, temerloh... mmg berbulan2 tinggai daku ngan mak... masa tu ade sorang adik yg sakit (down syndrome) n perlukan perhatian 24 jam... 2-3 minggu sekali mak akan berulang pi hospital n berkampung kat spital 1-2 minggu gitu... time tu igt lagi...kalo arwah adik masuk wad...daku kat tadika... mak akan pi amek aku kat tadika nek land rover pih spital... masa kat spital tu mak mmg tokleh tinggai adik langsung sbb adik kerap kena sawan... jadiknya akuk la yang kena basuh baju/lampin adik...kalo tak nnt adik tade lampin nak pakai... mak ceta kekadang lampin adik tu ade lagik kunin2 sbb basuh tak bersih... ye la kan... aku kicik lagi masa tu... baju akuk pun masa tu seminggu pakai uniform tadika...sbb mak lupa bawak baju untuk aku salin...

pastu masa umo 7 thn...masa ni kat kem wardiburn, setapak pun sama... ayah kerap tade... keadaan arwah adik makin teruk... barang dapo dah abih...tapi sapa nak pi beli? mak mmg tokleh tinggal adik langsung... daku la jugak kena pi pasar... masa mak kasi duwet tu mmg best la kan... bebudak merasa pegang duwet banyak... mak siap pesan cara2 nak pilih ikan yg elok... igt lagik...pih pasar...  apek jual ikan tu tegur akuk... 'aiiya adikkk... jgn picit2 ikan tu... ikan tu manyak cantik...' sbb mak pesan kena tekan2 isi ikan tu tgk keras ke lembik... masa nak balik dari beli barang dapo tu aku menangis sepanjang jalan... sbb tak larat mengheret barang2 dapo yg mak saku pesan tu...

lepas tu mak n ayah antar daku balik dok ngan tok...umo 7 thn gak... dok ngan tok memang best...sbb? tok pun susah gak...kerap makan nasik goreng...tapi aku masa tu suka gila bila tok ajak pi cari kayu api kat kebun getah org...kekadang kena kejar ngan babi... abih tinggai kayu2 yg daj kutip tu...tanggung la kayu api tu tengah2 bendang akuk ngan tok...balik umah daku ngan sepupu pakat2 dok potong kayu tu ngan gergaji yg kena tarik 2 org tu... kekadang sambil carik kayu... sambil kutip kulat sisir tuk buat sayo... takpun kutip kangkung kat sungai buat ulam...

umo 18... saje gegatai masa ni...kunun nak belajar berdikari... mai dok kl...kat taman melawati... kije kat kedai buku dari kol 10am sampai 10pm...gaji rm400 masa tu...  time nazak minum air kosong jah 20sen sebungkus... takpun minum air paip kat surau tpt aku rehat time lunch... time mewah sket minum air sirap...abih kije baru balik makan kat umah... member masak...sbb da kasik duwet dapo awal2...masa tu tak reti nak urus duwet lagik... mmg tak pernah mintak duwet kat mak ayah sbb sendiri gatai cari susah....

thn 2001... masa ni dah kat kampung... kebetulan masa tu ayah tak kije... duwet mmg kena catu... daku sorang jah yg kije masa tu... gaji rm500 bulat2 kasik mak... nak pi kije ayah antaq n amek... rm500 masa tu mmg tak cukup walo dok kampung sbb ada 2 lagi org arwah adik yg down syndrome (arwah adik yg kat atas tu masa ni dah takde)...mmg banyak belanja... tuk perubatan/pampers/susu dorang... sampai mak pun kena kija... jadik tukang masak kat gerai pagi2... beli ikan kembung beso 2 jari tu goreng sorang seko jah utk sehari...

thn 2005... masa ni kije kat kl... dok umah sewa... ni pun sesaja gatai gak... masih lom pandai manage duwet... dah taw duwet tade lagik nak bela kucen sampai 6 eko... menu daku time ni... ikan bilis goreng, bawang beso n cili api garing... kekadang makan tu jah sampai dekat 2 minggu...ngan kucin2 pun makan tu gak...

alhamdulillah... pas kawin... dari tak reti manage duwet... hb ajo cemana nak manage... + dia pun ada kasik duwet... + gaji pun da ade naek... lom penah kontrol makan pas kawen... sbb daku jenis yg agak kedekut nak abihkan duwet tuk beli baju bagai... tapi bab makan... mmg leh kata mewah..
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 12:46 PM | Show all posts
tak payah baju baru...bukan aku ni datin, yg dia org nak tanya baju aku ni beli kat butik mana kan..janji tutup aurat aku.
SANKURIANG Post at 16-7-2010 10:05


........LIKE
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 12:57 PM | Show all posts
aku masa kecik2, takde beza menu ujung bulan ke awal bulan ke apa

dah nama duduk dgn atuk, pencen polis...brp sgtla duit pencen bulan2.

sayur tumis air, lauk ikan bilis based, sardin, asam rebus, sayur goreng, nasik goreng...ayam jarang2la. apetah lagi daging2 ni.

alhamdulillah beso jugak aku, jadi org.
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 12:59 PM | Show all posts
syoknyer baca thread ni..masa i kecik adala susah sikit..tp bab mkn xpenah putus..cuma xla makan mewah2 sgt..klau mkn luar mmg dh diajar order air kosong je...smpi la skang mmg order air kosong..dh biasa kot....
masa kecik especially masa my family start business..mmg kitaorg diajar susah time kecik2 tue..nak balik kg tgk tok & wan, xcukup duit minyak & tol,..so alternative nyer my dad p kutip la sapa2 tgh jln yg dok tunggu bas yg nak hala ke kg kitaorg ..keje i time tu jerit..van kosong..van kosong..mau naik ka..??? ..dpt la tampung duit minyak tol n makan ais krim sbg upah ..time tu punya la sedap ais krim yg rainbow tue..klau xslh walls kot..
other than that..since kepala parents i ni jenis suka ala2 business..time p klantan melawat sedara..dibelinyer keropok lekor punyala byk..dh smpi rumah..keje i adik beradik la meniaga kat pasar mlm ke, or mak aku dh amik order siap2 kat jiran ke..or time buah kat kg, kait buah2..then jual kat pasar mlm..mmg i ngan adik2 i la diangkut join memeriahkan jualan kitaorg
tp alhamdulillah..berkat my dad saving byk...n berjimat..skang dah senang skit..adik yg last, kuar2 xmerasa susah mcm kitaorg (adik i yg bongsu gap 17 tahun dr i)..so time dia tgk dunia, xmerasa la nak panggil customer naik van or join kat pasar mlm..
masa time study lak..slalunyer klau dok umah(umah sewa)..time2 sengkek..mkn nasik+tlg mata+kicap+cili padi...nasik panas2 sedapp tue..hehehe..klau ada xtra..beli drummets ayamas..goreng, mkn ngan nasik panas, kicap n cili padi....fuhh sedappp je mkn..
also lepas kawen mmg susah skit...ye la..dh abis byk gak time kawen..awal2 tu mmg jimat segala2 nya..rajin masak..tp kitaorg husband wife xkuat mkn sgt...kadang2 sandwich je as diner..masak time pagi tu sometimes dh kira brunch..ujung minggu pun aktiviti kat umah je la..klau kuar duit minyak, tol, parking, mkn,etc...jenuh gak..tp rezeki anak2 kot..once dah dpt anak first..dah mula stable skit..dptla beli rumah sendiri..ye lah..semua ni dugaan hidup...i slalu beringat..sesusah mana pun kita, ada org lain lg susah...kena beringat slalu..n mmg nak didik anak xnak biasakan mewah2 even kalau mampu pun..biar blaja susah xpa..
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 01:04 PM | Show all posts
seronok bc pengalaman2 kat sini, inila rezeki masing-masing, ada yg masa kecik senang nk dpt mkn,bila dh kawen susah sikit. Ada yg masa kecik susah, bila dh kawen senang idupnya. idup ibarat roda, ada ms kita atas dan bawah, itula pengalaman yg x dpt dibeli kat mn-mana
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 01:29 PM | Show all posts
insaf baca pengalaman org lain yg pernah lalui hidup susah.
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 01:30 PM | Show all posts
alalalalala..

aku fefeeling idup dulu2 susah amat.. selalu cerita kat anak2 aku betapa susahnya idup dulu.. so geram kalau dorang suka membazir bagai kan..

bila baca citer2 kat sini.. huwaaaaaaaaaaa

cerita aku jadik apa ada hal!!

tt.. aku tak cakap orang yang idup susah tuh tak pandai manage duit.. cuma aku cakap, lepas kawen aku tak pernah susah bab2 makan neh sebab aku neh pandai manage duit!.. itu jah.. ekceli.. bukan pandai manage duit sangat pun.. tapi aku disiplin kuat oh pasal duit2 neh..

sebab??

ok.. sebelum tuh aku citer sikit lah pasal invironment idop aku kat kampung.. moyang aku dulu2 kira peneroka laaa.. dorang yang buka tanah perkampungan situ.. area sabah maklumlah lebih mundur dari ulu banat.. (walaupun aku tak tau ulu banat tuh kat mana.. haha).. moyang aku ada anak 2 orang jah.. nenek aku ngan nenek sedara aku laaa.. so, lepas moyang aku meninggal, nenek aku ngan abang dia lah dapat itu tanah.. tanah tuh luas lah juga.. boleh ler nak buat padang bola dua tiga biji kalau tanah rata.. so depa berkebun.. tanam getah etc.. kebun getah tuh my nenek lah yang punya..

so, masa kecik2.. kat kampung ulu yang tiada elektrik, jalan raya kecik jah pun tanah kuning lagi.. tiada bekalan air.. best taram anak sungai jah.. rasanya, tiada yang tau makanan mewah.. apa yang ada tuh lah di makan.. boleh makan pun dah kira syukur.. masa kecik2 aku tak tinggal ngan mak.. tinggal ngan nenek lah.. nenek aku garang time tuh.. bukan macam nenek2 orang lain yang sayang cucu.. apa lagi kami ada makcik n pakcik sebaya.. mmg perang sabil jah lah selalunya.. so, sendiri kena pandai bawak diri..

darjah 1 aku dah pandai kutip cili gi jual pada cikgu.. time buah2an, aku panjat pokok jual kat cikgu.. so, aku mmg jenis carik duit since sekolah rendah lagi.. kalau tiada apa mo di jual, aku amik upah jual aiskrem cikgu2 kat sekolah.. dulu2 sekolah mana ada kantin!!

rasanya cerita aku neh ntah berapa kali dah cerita kan.. so pendekkan cerita..

skolah menengah = mmg tak pernah dapat duit belanja sekolah.. aku amik upah jual barang kat kantin.. pakcik kantin kasik upah itu lah duit aku belanja n tambang gi sekolah.. kalau kantin tutup pasal pakcik kantin ada hal atau sakit, menapak lah aku gi pekan terdekat yang jaohnya kira2 3km untuk dapat van balik rumah..

masuk asrama = jual megi.. jual cikedis.. jual buah limau..

masuk itm = dari semester 1 sampai grad aku kerja part time kat KFC dengan bayaran rm1.50 / jam..


... jap sambung..
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 01:32 PM | Show all posts
Makan aje lah apa yang ada dan termampu di beli..
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 01:52 PM | Show all posts
.. sambung..

jadik, KFC bagai neh aku tak heran laaa.. dah kira muak sebab selalu dapat free meal.. hehe..

ok.. mesti ada yang tertanya2 mana mak bapak aku tak belanjakan aku masa belajar di ipt kengkononnya tuh.. mcm aku cerita dulu2 lah.. kami adik beradik ramai.. 2 orang atas aku kakak.. aku no.3.. dan aku ada lagi 3 orang adik.. kami adik beradik 7 orang..

kami 4 beradik, kira rapat laaa umur selang2 setaun gituh.. time aku masuk itm, kakak2 aku tuh pun sedang belajar di U.. so, kalau dah dorang mintak duit ngan ayah, lepas tuh aku lagi mintak duit, mmg kena marah kaw2 laaaa katanya anak2 neh ngabiskan duit jah tak faham2 orang tua susah!!.. elehhhhh!! yang iya2 suruh anak belajar neh siapa yea??.. ahahaha.. berontak lah tuh.. rebel.. nah!!.. berazam kengkonon boleh idup pun kalau pak tak kasik duit aku tak herannnnnnnn!!

so, pendek cerita, masa itm tuh, aku ekceli dapat dermasiswa rm500/ semester.. lepas tolak yuran dan buku2, dapat lah aku saving rm250.. / semester.. + ngan baki gaji adalah sikit2 duit aku.. aku plan nak sambung belajar.. dah apply semua2 dah.. biasiswa pun dapat.. tempat dah ada.. tinggal tunggu visa keluar.. my ayah meninggal.. .. my mom dah tak kasik aku gi oversea tuh walaupun aku pujuk dia separuh mati.. bila mak aku cakap.. ' gi lah ko belajar sana.. maknanya, mati lah anak aku sorang!! '.. uihhh.. walaupun aku neh tak berapa nak alim.. aku tau tak berkat nanti usaha aku kalau melawan cakap mak.. mak tak kasik sbb siapa nak ganti tempat ayah?.. my kakak sulung baru lepas grad dah kawen ngan orang malaya sini, mcm mana nak bantu?.. my 2nd sis masih belajar.. my brother baru masuk U.. adik2 lagi.. walaaaaaaa.. syukur juga lah aku tak lama menggangur.. terus dapat kerja kekdahnya.. boleh lah tahann..

tapi ngan duit gaji yang tak seberapa tuh, mana nak kasik kakak kat ostrolia tuh lagi.. mana nak kasik my brother lagi.. mana adik2 lagi.. sanggap jah rasa.. time2 feeling blue terjumpa pulak ngan hb.. (masa tuh belum hb laaa).. gitu gini, gado2, baik2, tak payah pikir panjang, terus nak kawen walaupun baru 4 bulan kenal.. belum ada duit sbb masing2 baru kerja.. itu apa ada hal.. kawen jah lah yang walaupun kawen koboi.. 2 bulan lepas tuh kami kawen.. nikah jak.. haha.. ekceli. mmg plan nak sanding2 gak.. tapi after 4 bulan nnti lah kononnya.. nak buat mcm mana.. dah rezeki.. bunting pelamin kekdahnya.. so, aku cakap, dari duit tuh buat sanding2.. baek wat persiapan baby.. ok masing2 setuju.. selamat duit sikit..

.. jap sambung lagi yea..
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 02:02 PM | Show all posts
my mum dah ajar, mkn tu jgn berkira, jgn smpi ikat perut diujung bulan,kalau time study dulu lg die suh mkn, sb camne nak belajar kalau perut tak berisi, takde tenaga. die kate baik spend duit tuk mkn tp jgn berlebihan plak dari pakai duit tuk bermewah beli kasut baru,kete mahal,baju branded tp otak kering sb tak makan. so til now, i ada anak..ill make sure duit tuk mkn sentiasa cukup smpi ke ujung bulan..takde nak ikat perut,masak2 simple or bercatu2.
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 02:03 PM | Show all posts
sushi king? amboi mahal gile..bawak family gi makan kat sana ujung2 bulan ke?
KimoraHakim Post at 16-7-2010 12:05


family i tak besar..kalau belanja mkn pon me,my hubby,mother in law n sis in law je ada.
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 02:13 PM | Show all posts
Reply  Calla lily


    thank you... ha lagi la gembira hati ku ini.. sbb nanti kira ku nyumbang ...
tehlaut Post at 16-7-2010 12:13 PM



    teh...cop bakal menantu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.077680s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list