Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
32596
View
365
Reply

Menu korang bila hujung bulan

  [Copy link]

Author: Orange_7491       Show all posts   Read mode

Post time 16-7-2010 11:26 AM | Show all posts
insaf calla baca thread ni
teringat zaman dolu2x masa kecik
ayah baru start business, mak keje
ada masa time tu makan nasi ngan dalca je
rasanya itulah paling susah kot
lepas ayah meninggal still ok lagi sbb mak keje
cumanya tak mewahlah
tapi itu mengajar calla agar sgt berjimat dan menghargai wang

budak2x skrg susah nak didik menghargai wang ni sbb derang lahir je semua dah ada
kene keraskan hati jugak utk didik derang belajar bkn senang nak dpt apa yg derang dpt skrg ni
ku sedang belajar utk tidak manjakan anak sgt
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 11:27 AM | Show all posts
Reply 56# dealova04


    iyolah.. sama sama tk makan la.. apa kes dia nk makan den pulak tk leh makan.. harus berterabur pinggan dia tuh kang...

sama - sama tgh susah la lbh kurang... dia seblm kawin mmg susah... so pada dia small matter... mcm aku nih.. sblm kawin mmg syukur aku agak senang... boleh kata apa nk, dapat je la.. lepas kawin, aku ubah la cara idup tuh.. idak le demand pung... mebi sbb tuh husband aku menerima kekurangan aku yg tk pandai dan pemalas masak nih... ekekekekek.. aku rajin masak pun klu masak utk anak makan.. means klu aku pk, ohh anak nk makan... aku masak laju je, siap menu yg anak aku request lagik.. so kira ada improvement la kan.. ekekekeke
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 11:30 AM | Show all posts
Reply 38# tehlaut


    wah..thanks fr sharing..knapa kata buka aib..citer u betul2 buka mata & minda org lain..xpecially aku sendirik..
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 11:32 AM | Show all posts
Reply 62# tehlaut


teh
lepas baca kisahmu ku rasa bersalah dan malu sgt terima hadiahmu masa teh melawat calla bersalin dulu
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 11:32 AM | Show all posts
Reply  tehlaut


    wah..thanks fr sharing..knapa kata buka aib..citer u betul2 buka mata & min ...
hereana Post at 16-7-2010 11:30


tulah kan...bukan nak buka aib..
just nak berkongsi pengalaman hidup je..
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 11:33 AM | Show all posts
Reply  tehlaut


teh
lepas baca kisahmu ku rasa bersalah dan malu sgt terima hadiahmu masa teh  ...
Calla lily Post at 16-7-2010 11:32



takpe calla..hadiah tu rezeki baby mu..
teh ada duit le dia kasi tu.. (ntah2 dia dah kaya-raya skrg..! )

eh'eh..terjawab pulak bagi pihak teh.. hahahaa
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 11:37 AM | Show all posts
Reply  tehlaut


    wah..thanks fr sharing..knapa kata buka aib..citer u betul2 buka mata & min ...
hereana Post at 16-7-2010 11:30



    err... aku kata buka aib... sbb.. cth: yg menyound aku tuh my own sibling... so mcm ngata my sibling nih tk de hati perut la pulak... ekekekkeke.. cth lain: klu di tanya makin mendalam, makin ku buka la cerita... ekekekekek
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 11:40 AM | Show all posts
Reply  tehlaut


teh
lepas baca kisahmu ku rasa bersalah dan malu sgt terima hadiahmu masa teh  ...
Calla lily Post at 16-7-2010 11:32



    hamboi hamboi.. sampai hati tau.. tk layak kak daku memberi hadiah kepada putera mu.. sekadar meraikan kehadiran seorang umat Rasulullah s.a.w... sampai hati you tau...

ekekekke.. tk la calla... itu rezeki baby you.. itu salah satu cara teh bersedekah... itu pun kan satu cara nk memurahkan rezeki kita... lagipun klu org memberi dgn ikhlas, kita tk baik mengecikkan hati org kan... betul tk?
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 11:41 AM | Show all posts
yg penting aku selalu ajar anak2 aku..

...sikit sama sikit..banyak sama banyak.. berkongsi sorang sikit ape yg ada...
putubambu Post at 2010-7-16 10:44



    betul tu , kena slalu ajar anak macam ni, dlm kita sentiasa nak beri yg terbaik utk anak anak, kena exposekan jugak derang derang pahit mahit kehidupan, supaya depa jadi kental sket, tak manja sememeh...kita semua asal susah (sebhgn besar kat sinilah, dari cerita2), pengalaman tu menjadikan siapa kita sekarang, banyak hikmahnya
mcm tt cite, bagi anak makan cekodok & lempeng, at least merasalah jugak derang, semoga nanti terkesan dihati derang utk selalu tabah & berusaha utk baiki kehidupan
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 11:44 AM | Show all posts
masa memula kerja dulu selalu gak...makan sekali sehari jer...jimat poket ckit... skrg dah ok dah pandai manage kewangan.
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 11:46 AM | Show all posts
Reply 67# tehlaut


    tak kisahlah u kata aib ke tak..yg penting 'aib' tu betul2 bernilai utk certain org di sini..kalu gitu..dah berkoyan aib i sendirik yg i bukak kat sinik...

psal darah daging..adik bradik..emm..malas nk ulang tyg kt sini..cara mak pak sedara wat kami adik bradik..emmm
so,utk hari ini, ketika ini..i sbg mak long pd anak2 sedara i sendirik..i against segala-gala apa yg i terima dulu drp darah daging makpak sendirik..
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 11:48 AM | Show all posts
Reply  tehlaut

so,utk hari ini, ketika ini..i sbg mak long pd anak2 sedara i sendirik..i against segala-gala apa yg i terima dulu drp darah daging makpak sendirik..
hereana Post at 16-7-2010 11:46


yaaa.. tu dia.. chaiyok... mari kita pupuk semangat kekeluargaan yg jitu pada anak2 kita utk generasi akan dtg...
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 11:50 AM | Show all posts
Reply 69# misy


    ooo..yes..stmt sikit sama sikit..byk sama rasa nih..
merupakan ayat2 hikmat my mak pd kitaorg adik beradik...
dan diperturunkan kpd anak2..pula..
kalu ada rezeki,walau sikit mesti kena pastikan adik bradik lain juga merasa sama..
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 12:03 PM | Show all posts
hamboi hamboi.. sampai hati tau.. tk layak kak daku memberi hadiah kepada putera mu.. seka ...
tehlaut Post at 16-7-2010 11:40



bukan masalah tak layak
kalu ku tahu masalahmu for sure ku tak amik
takpelah, bende dah lepas, dah masuk ASD Adnan pon
betul, bila kita sedeqah rezeki kita lebih murah
aku doakan semoga keluargamu sentiasa dimurahkan rezeki sentiasa
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 12:04 PM | Show all posts
masa kecik biasalah rasa tak da benda nak makan ni,
nak nak musim hujan bila ayah tak menoreh, so bukan
hujung bulan aje, hampir selalu.. cuma me bernasib baik
dapat ke asrama.. so makanan kat asrama lagi sedap dr rumah....
(mean the ayam daging yg kat rumah sebulan boleh dikira berapa kali makan)..

dah keja, kekadanglah putus duit buat buat baru balik travel,
bukan hujung bulan aje, mau sebulan me tak berduit
makan nasi + soup... me jenis hantu makan soup..
soup telur, soup tauhu, soup sayur.. sampailah bergaji semula...

dah kahwin, alhamdulilah tak pernah rasa putus rezeki..
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 12:05 PM | Show all posts
ai pun mg teliti saving..so smpi ujung bulan stil ada duit lg nak g mkn sushi king ka,mcd ka,dome ka ...
tightcherry Post at 16-7-2010 01:50



    sushi king? amboi mahal gile..bawak family gi makan kat sana ujung2 bulan ke?
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 12:07 PM | Show all posts
Reply 72# tehlaut


    yup..pupuk semangat kekeluargaan..i ada anak sendirik 3 org...skrg dah ada anak sedara 2 org..drp adik lelaki kandung i..
so, apa2 belanja..jejalan..mesti bajet utk 5 kids.. ..tak leh beza..tk smpai ati..
tp agak mdtgkn dilema gak..i ada family konflik..memandangkan adik2 lelaki i tak semengah.. ..tp bsyukur mereka dpt wife yg baik2..
sian nengok sils & anak2..br thn kedua pkahwinan..i dah nampak 'bunga2' kesusahan mereka..
sbg mak long..i dilema gak..antara bengang dgn pangai adik2 sendiri vs wife + anak2 mereka..
i tak nak ulang cycle yg sama dulu.. zmn mak pak..sedara mara bengang dgn abah kami..abis kami adik bradik kena sisih..
so, nak tak nak..i ttp jaga anak2 sedara + sils...wpun mgkin memua kn adik lelaki ku itu..
habis tak kan marahkn nyamuk,kelambu dibakar..?
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 12:08 PM | Show all posts
actually to be honest masa tu tak rasa sedih pun cos kami ramai nyer adik beradik.  9 org masyaa ...
minahsaudi Post at 16-7-2010 10:21



    kenapa plak tiba tiba menangis baca kisah u ni...teringat kisah mak ayah i masa kat kampung..sebijik la mcm ni....tiap2 kali kalau duduk ramai2 my parents akan berkongsi kisah2 lampau dia org..ye la..kisah 50 years ago...time tu baru lepas mardeka, hidup memang susah...
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 12:09 PM | Show all posts
nk ngajar anak susah..tp x sampai hati plak bila mereka nk sesuatu kita x bg...coz terus teringat yg dulu2 kita susah .. so apa salah nyer anak2 kita rs senang...
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 12:13 PM | Show all posts
nk ngajar anak susah..tp x sampai hati plak bila mereka nk sesuatu kita x bg...coz terus teringat yg ...
dealova04 Post at 15-7-2010 23:09

me selalu kongsi cita ngan laki pasal betapa susahkan hidup
masa kecik.. tapi bila cita dengan orang tak pernah susah,
susah dorang nak faham...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.084877s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list