Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
33168
View
365
Reply

Menu korang bila hujung bulan

  [Copy link]

Author: Orange_7491       Show all posts   Read mode

Post time 20-7-2010 12:32 PM | Show all posts
Teringat dulu masa zaman susah, finally bila ada duit extra bawak anak makan fast food anak tanya, " ...
RedAlert Post at 19-7-2010 16:17



    dah berapa org cakap..bila ada duit makan fastfud..
aku plak..masa tak de duit..pd masa nih..makan pizza..or apa shj fasfud yg boleh guna credit card..masa tgh tak de cash..hu...hu..
mcm baru2 ni..balik drp jb..dah all out ..gaji plak hari senin..adoyai..cash dlm poket tk smpai rm30 jer..segala atm, tggal dlm beberapa puluh jer..nak kuar current account,mana cekaunya bank2 hari mggu..
last2 pegi pizza hut ler..apalagi..wpun tekak tingin nak makan nan cheese dgn ayam tandoori panas..hu...hu...
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2010 02:12 PM | Show all posts
dah berapa org cakap..bila ada duit makan fastfud..
aku plak..masa tak de duit..pd masa n ...
hereana Post at 20-7-2010 12:32



    siyes ni..selama acik or hubby ada CC..tak pernah sekali makan luar fasfud/restoren/otel pakai CC ni..
entah la eh..acik cam segan pulak

CC guna utk isi minyak, shopping barang dapur or kat Guardian sajork
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2010 02:30 PM | Show all posts
Reply  pr3ttytw33ty


     

part 'termuncung' tu
Mulan Post at 20-7-2010 12:12

Siap bukti ko letak yek..he..he..
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2010 02:32 PM | Show all posts
Reply  Mulan


ngeh3..den da agak dah  

sllrrpppp..cm shedap jer..xpnh mkn pong..lehe ...
pr3ttytw33ty Post at 20-7-2010 12:31



cuba la..zat banyak tuh..hi..hi..
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2010 03:41 PM | Show all posts
haku lak walopon tenyeh cc,cash pasti kene ade.seriau kang kalo ttbe mesin cc rosak ke,cc takleh accept ke,tak ke basuh pinggan haku huhu
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2010 10:42 PM | Show all posts
&pidReply 222# carold


    hah..tu ler pasal kek kerol woii..nak wat mcm mana. .mmg masa tuh tak de cash..saat2 tgh sengkek..so,sapa yg ada cc ni maknanya org yg suka utang dgn diri sendiri or jenis amik advance dulu..advantagenya,tak yah ler selamber muka pinjam dgn sesapa..
that s why,org yg betul2 senang..tak putus duit, tak mainlah cc nih..he..he..
cc sgt penting utk org2 cam i sefamily..kekdg cash sgt penting utk kegunaan lelain yg lebih penting cam belanja mak pak di kg dan belanja sekolah adik2.. so,setakat makan minum sendirik di waktu terdesak..swipe ajerlah cc..cukup bulan,dpt gaji..bayarlah balik..apa ada hal...ni utk org cam i ler..he...he..mmg jenis sengkek jer... , bukan setakat fasfud, kekdg beli groceries,lauk pauk pun mmg guna cc jer.. ..tp takdelah guna cc wat beli branded stuff sbb nak nmpak kayo...
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2010 12:20 AM | Show all posts
Zaman kekecik dulu selalu lah bersusah2. Makan nasi lauk air ngan garam pun pernah.

Sekarang ni, Alhamdullillah makanan sentiasa ada. Syukur lah dapat suami yg pandai urus kewangan. Not like my dad.
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2010 09:11 AM | Show all posts
Reply 226# hereana


ishhhh....pakai CC laa beli mas pohkong
ai dpt points pun ribu-ribu lemon gakkk....boleh kumpul utk redeem tiket pree

ramai gak yg sebut, kalo ada duit lebih sket masuk fasfud....dulu pengalaman duk luar
ada duit ka, takdak duit ka...memang tak masuk fasfud sebab tak halal
so dah balik sini, my eldest tu cam takde "rasa"...yg dia tau, umi masuk fasfud kalo "malas" masak

for me, alhamdullilah anak2 nie takde masalah makan ...so dia bedal segala benda
maksudnya, my kids takde istilah makanan org miskin kaa, makanan org kaya ka....kalo masak lain sket cam ikan masin
depa akan tanya, nie masakan baru ke?....dan pakat cubit dan rasa, kalo suka...sukalah, tak suka.. makan sket
kekadang kita pun bosan makan daging, ayam...seafood segala, nak yg simple...ikan bilis goreng pun dah ok
sambal telur, sayur goreng....itulah yg kami makan awal bulan dan hujung bulan pun sama....takde beza
weekend kalo abah dia available, kami merendek makan2 kat luar....
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2010 09:14 AM | Show all posts
Reply 222# carold


    ha ah...jarang pakai cc tuk makan minum, dedulu slalu pakai utk beli groceries konon nak tgk bulan2 brapa habis
pastu ade org tegur ckp, elok ke beli menda yg jadi darah daging dgn konsep hutang, memang le tetiap bulan bayar full tapi hutang gak tu dlm 2-3 minggu...pk punye pk betul gak, utk makan minum kalau boleh skarang nih bajet siap siap....takde duit buat cara takde duit, makan jek apa yg mampu
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2010 09:19 AM | Show all posts
Reply  carold


    ha ah...jarang pakai cc tuk makan minum, dedulu slalu pakai utk beli groceri ...
misy Post at 21-7-2010 09:14 AM



    err...misy kalo pakai charge card pulak camne? sbb charge card kan kene bayo full ..alamak...hu hu....
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2010 09:24 AM | Show all posts
charge card cam amex tu ke...memang bayar full
the way i see it, kalau cc bayar full every month pun ko tetep ade grace period dia kan...dlam 2-3 minggu..so kalau beli makan, hadam, jaddi darah daging masih dlm tempoh hutang tuh...lain kalau debit card, atau ko tap kad atm kat mesin pasal dah sah sah ko nye duit dah deduct kat bank kan...ni pandangan aku la, maybe tak masuk akal menda cam ni, to me it's matter
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2010 09:28 AM | Show all posts
Reply 228# my-alja


ai tak leh beli emas kt pohkong ler..mahal ler..byk beza tau..beli emas kene beli kt wan hussin & sons kb..he..he..kos upah rendah jer..
yup..bab makan2 tu sama dgn ai..anak2 tak tahu pung ni makanan org kaya or org miskin..kekdg ayam,daging dah jadik cam air batu jer kat fridge..
sbb sgt selalu buat telur dadar dgn ikan bilis goreng..tak kira awal bulan or akhir bulan...he..he..
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2010 09:29 AM | Show all posts
charge card cam amex tu ke...memang bayar full
the way i see it, kalau cc bayar full every month pu ...
misy Post at 21-7-2010 09:24 AM


a ah..amex, diners...
like diners..takde interest..kite kene service charge....interests gaks ke ni? ingatkan charge sbb pakai kemudahan depa....
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2010 09:34 AM | Show all posts
Reply 233# MrsJohn


    hehehe jon...bukan pasai interest, tapi pasal tempoh hutang tu

amex, diners memang takde caj & kedit limit....kalau tak bayar full tetiap bulan siap la, ape yg ostajah misy nak hilite ialah pasal temph berhutang tu
tetiba aku rasa macam ostajah yg kuarkan fatwa lak...yak ampunn
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2010 09:39 AM | Show all posts
Reply 231# misy


    emm..gud info..tak perasan selama nih..dan tak de sapa hilite...
btw, kalu mmg ada cash,tak perlulah guna cc...
lgpun cuba sedaya upaya tidak mgalami saat2 darurat..
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2010 09:40 AM | Show all posts
Reply  MrsJohn


    hehehe jon...bukan pasai interest, tapi pasal tempoh hutang tu

amex, din ...
misy Post at 21-7-2010 09:34 AM



    ooooooo..paham la mami........pakai pagi ni, malam ni gak kene settlekan terus la gamaknyer
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2010 09:41 AM | Show all posts
Reply  my-alja


ai tak leh beli emas kt pohkong ler..mahal ler..byk beza tau..beli emas kene be ...
hereana Post at 21-7-2010 09:28


aaahhh....dah beli baru aku perasan tp kann(cehh nak justify lagik)...
takpe laa....tolong apek2 tu, sekali-sekala
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2010 09:44 AM | Show all posts
aaahhh....dah beli baru aku perasan tp kann(cehh nak justify lagik)...
takpe laa....tolong ap ...
my-alja Post at 21-7-2010 09:41 AM


next time pi kat pakcik habib, depa nye lagi berkualiti ..hehehehhehehe....
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2010 09:48 AM | Show all posts
Reply 236# MrsJohn


    gitu la gamaknya
tak pun pakai debit kad, leh dpt gak point, utk redeem

ckp pasal hutang ni kan, ari tu aku tgk mebeng hantar easy payment gi oliday termasuk umrah
oliday tak kesah la kan bergolok gadai, ni nak gi umrah, boleh ke ek?
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2010 09:48 AM | Show all posts
next time pi kat pakcik habib, depa nye lagi berkualiti ..hehehehhehehe....
MrsJohn Post at 21-7-2010 09:44


dun like habib....design dia outdated sket ekk
design besar2, ala2 datin sesuai kot...i cuma ikan bilis

opss ampun TT, saya bawak virus dlm thread nie....ehh, korang jgn quote lagik ekk
potong stim org nak insap2 dlm thread nie...

ampunnn TT
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.090418s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list