Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
33192
View
365
Reply

Menu korang bila hujung bulan

  [Copy link]

Author: Orange_7491       Show all posts   Read mode

Post time 19-7-2010 09:40 AM | Show all posts
mak ko kot yang cakap ngan dia cam tu... budak-budak ni main caya je orang tua cakap apa...
pengimbas Post at 19-7-2010 09:29



tak lah...mak akak tak ckp apa pun kat sepupu tu...
ya lah dia ingat lauk ikan bilis tamban tu mesti murah sbb mak dia x penah masak lauk cengitu...

tapi maybe dia di ajar oleh mak dia sendiri sbb mak akak mmg di 'cop' miskin pun oleh kebanyakan adik beradik mak waktu tu
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 09:42 AM | Show all posts
my THEORY;

forumer yang cerita zaman mak bapak dia....forumer bujang. forumer ni tak tahu kalau silap perancangan dari segi;

-kerjaya
-tempat tinggal
-pilih pasangan hidup

di zaman IT ni...dia sendiri akan melalui zaman macam mak bapak dia. kena ikat perut demi nak lihat anak-anak anda makan.

selalu aku lihat bila girl memeluk erat pakwe tunggang kapcai jenis kerja tak menentu/stabil....aku tertanya, 'mampu ke laki dia nanti nak beli pampers/susu anak?"

secara peribadi ; aku tak kutuk sesiapa nak jadi bini No 2, 3 atau 4 seorang Datuk umur 60 tahun yang terbukti kaya dan mampu. ini zaman duit....
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 10:37 AM | Show all posts
tak lah...mak akak tak ckp apa pun kat sepupu tu...
ya lah dia ingat lauk ikan bilis t ...
latahzan Post at 19-7-2010 09:40


agaknya dia cakap gini kot... 

budak: sedap lah lauk ni...
orang tua: sedap apa la.. lauk orang miskin je....

dah budak tu, dia pikir nama lauk tu lauk orang miskin....
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 11:01 AM | Show all posts
aku ada solution. duk ler area kampung. tiap2 minggu (especially bulan2 mengawan) ada ajer kenduri. gi ajer rewang. nanti dapat makan free pastu dapat tapau bawak balik lagi.

Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 11:02 AM | Show all posts
Reply 178# Orange_7491


    mak aku dulu, yg tepi buat puding roti
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 11:05 AM | Show all posts
Reply 179# latahzan


    lauk org miskin tu bunyinye lagi berkhasiat daripada khepc
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 11:15 AM | Show all posts
agaknya dia cakap gini kot...

budak: sedap lah lauk ni...
orang tua: sedap apa la.. la ...
pengimbas Post at 19-7-2010 10:37



suka hati awak lah nak ubah citer asal camana pun
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 11:16 AM | Show all posts
aku ada solution. duk ler area kampung. tiap2 minggu (especially bulan2 mengawan) ada ajer kenduri.  ...
Hana Post at 19-7-2010 11:01


kalau dah kerja kat bandar, tak kan nak tinggal kat kampung pulak..

yang paling bagus, kalau dah sekali dua kena bercatu makan hujung bulan, buat lah bajet betul2 pulak.. arrange bajet tuh betul2.. kalau tak nak bercatu makan hujung bulan, gi shopping barang2 dapur hujung bulan.. selain dari dapat mengelakkan kesesakan di kaunter tunai semasa membayar, boleh juga mengelakkan rambang mata nak beli apa yang tak perlu.. maklum lah, time banyak duit lepas gaji, adaaaaaaaa jer barang sampingan lain yang nak dibeli..

cadangan je..
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 11:17 AM | Show all posts
Reply  latahzan


    lauk org miskin tu bunyinye lagi berkhasiat daripada khepc
misy Post at 19-7-2010 11:05



kalo nak cuba...bole jer kak G bagi resepi ..tapi kat borak lah ek...kang ader pulak org x puas hati
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 11:22 AM | Show all posts
ok sila tulis kat sana
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 11:49 AM | Show all posts
lauk org miskin yg sepupu akak refer tu = ikan bilis tamban + kentang + tomato dimasak mcm sambal tumis tapi campur santan (bagi berkuah sikit
latahzan Post at 19-7-2010 09:09



    makan dgn nasi panas2 ..sedappnye..
lauk ni serupa le dgn resepi = ikan bilis+bawang besar+lobak+lada basah digoreng leh tambah kicap or air asam jawa
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 12:00 PM | Show all posts
makan dgn nasi panas2 ..sedappnye..
lauk ni serupa le dgn resepi = ikan bilis+ba ...
carold Post at 19-7-2010 11:49



betul tu..
kalo mkn lauk yg kak G ckp tu..x ley mkn dgn lauk lain aka mcm x kena kecuali dgn ikan kering di goreng garing2
konperm tambah 2/3 x

ps : menu ni x shesuai utk isteri2 yg nak jaga dobi ...opppsssssss shilap...bodi
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 12:04 PM | Show all posts
betul tu..
kalo mkn lauk yg kak G ckp tu..x ley mkn dgn lauk lain aka mcm x kena kecuali dgn  ...
latahzan Post at 19-7-2010 12:00



    makan time sahur Kak G..dgn suhu dingin , nasi panas..perghhhh terus ilang ngantuk
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 12:20 PM | Show all posts
makan time sahur Kak G..dgn suhu dingin , nasi panas..perghhhh terus ilang ngantuk
carold Post at 19-7-2010 12:04



tapi sekrang susah nak dpt ikan bilis tamban yg besor2...kalo kecik2 x feel mkn



sori TT ....terlebih sudah
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 12:42 PM | Show all posts
tapi sekrang susah nak dpt ikan bilis tamban yg besor2...kalo kec ...
latahzan Post at 19-7-2010 12:20



    Sabtu kemarin son balik cuti...dlm aisbox ader udang , ikan, ayam ,sotong..
menu 'sardin' gak yg dia suh masak.. ..saya masak kan gak ler sambal sardin, udang goreng kunyit,sayur park coy
sup herbs tu mmg wajib ler.
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 01:18 PM | Show all posts
lauk2 simple macam ikan masin, sardin kerr....ubi rebus ker lagi sedap aku talerr....
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 01:57 PM | Show all posts
huhu sedihnya baca kesah TT ni..

teringat zaman susah aku dulu baru2 lepas kawen,time tu aku tgh belajar buat master ,dok jb laki sorng jer yg keje.ujung bulan jer kompem tukar duit syiling nk buat belanja dapur.nasib ler time tu x der baby.kalo tak mesti kesian jugak mcm TT.

aku ckp kat laki aku time tu,biarlah aku susah skrg smbung belajar,aku x nak satu masa anak minta nak mkn tp kita x dak duit nk beli.sedih tau..sbb dulu time kecik kalo teringin nk mkn apa2,ayah ckp tunggu ayah gaji,nanti ayah beli.tp time tu kan budak2,mcm blur jer..

tp skrg baru tau,betapa value duit tu mcmana.

skrg alhamdulillah,tuhan pun paham kesusahan hamba-Nya,tgh tunggu viva tu (x abis lg master),aku dh dpt keje..skrg ni dh x der dh tertekan memikirkan masalah kewangan.
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 02:17 PM | Show all posts
ai nak cite pasal sorang kawan kat tempat keje..dia ni anak ramai la jugak..isteri surirumah je..mas ...
yunayuni Post at 18-7-2010 21:02


semoga ayah seperti ini mendapat pahala diatas pengorbanan yang dibuat
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 02:28 PM | Show all posts
semoga ayah seperti ini mendapat pahala diatas pengorbanan yang dibuat
lonely_surina Post at 19-7-2010 02:17 PM


amin....erkkkkkkkkk










sue ekau sesat ker ari nih
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 03:02 PM | Show all posts
aduhai... abis juga sy baca kisah korang...

masa sy kecik... mmg susah.. tp makan tetap ada makan... simple2 aje lah... abah dulu keje noreh getah.... musim hujan tau la azab nya camner... tp abah still leh pinjam dari adk-beradik dia... tp bila ada duit balik abah akan ganti... bergolak gadai barang kemas tu biasa dh... tp alhamdulilah... bila ada duit tebus balik...

bila dh kerja... masa tu bujang... idup x la susah sgt... tp baju baru leh beli sehelai aje sebulah....

bila dh kawin... fuhhhhhh... terasa azab nyer hidup... dlm 8 tahun lepas... baru kawin barang umah sikit aje takat basic2..... masa tu xde anak lagi.. gaji pun kecik... peristiwa yg sy alami nie sy tak kan lupakan sampai bila2.... hari tu hari cuti... duit kat tangan ada seringgit dua aje time tu.. asben pun dh tak tau nak buat ape... last2 asben guna duit tu beli udang kecik untuk umpan ikan puyu... sy masa tu tunggu la asben balik kot2 dia ada bawa ikan.... tp asben bawa balik udang tu aje.. pancing lgsg tak mengena... pastu terpaksalah sy masak udang umpan tu.. masak bubuh cili boh... huwaaaaaa..... sy tak leh kenangkan saat nie..... tv pun sib baik lah ada member kasi.. itu pun tv takde color....
banyak lagi kesusahan yg sy alami masa mula kawin dulu... tp kisah itu yg masih segar dalam ingatan sy...

citer family asben lak lagi la sian....
asben kata adik beradik dia ada 9 org... lauk mereka telur ayam aje.... depa bela la ayam... ayam bertelur aje depa terus amik dan goreng.. sapa dapat telur dulu dia la dpt makan dulu..... sedihnya.... sampai skrg sy tgk mak mertua mesti gelabah bila tgk hidangan tak de telur goreng... sedangkan atas meja melambak makanan.... mak mertua mesti kata... "laaa.. napa xde lauk nie"... pegi goreng telur"....

tp skrg alhamdulilah... walaupun anak dh 3 tp rezeki murah..... syukur pada Tuhan....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.084100s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list