Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
32597
View
365
Reply

Menu korang bila hujung bulan

  [Copy link]

Author: Orange_7491       Show all posts   Read mode

Author
Post time 16-7-2010 12:27 AM | Show all posts |Read mode
Post Last Edit by Orange_7491 at 16-7-2010 00:29

saja nak kongsi pengalaman...

pernah tak korang menghadapi saat2 genting terutama bila ujung bulan bila duit dlm kocek tinggal beberapa keping sedangkan gaji lagi seminggu. Duit yg tinggal pun cukup2 untuk wat isi minyak pegi keja. Bagi yg duk menyewa lg la parah. Perut berkeroncong lapar tp takde duit nak beli makanan. So apa yg korang makan time2 sengkek tu?

Yg bujang maybe bolehleh ler ngadap maggi tetiap hari tapi yang dah berkeluarga? Yang dah ada anak bini? Nak bagi mkn apa?Ada tak antara korang yg dah berkeluarga tapi masih terpaksa hadapi saat2 sengkek ni?

Bkn apa, sebab orange pun penah mengalami zaman sengkek wpun dah kawin dan ada anak. Masa tu bila ujung bulan rasa seksa sgt sebab duit yg tinggal tpaksa diagih2kan utk susu anak, pampers dan duit minyak. So ndak tak ndak terpaksa ikat perut.

So bila ujung bulan kami cuma makan nasi goreng tetiap hari. Kalo hari ni masak nasi goreng kpg, esok wat nasi goreng adabi . Lusa wat nasi goreng kicap pulak. sampai naik jemu ngadap nasi goreng. Pernah waktu susah sgt, kami beli tepung sebungkus dan tetiap hari buat cengkodok atau lempeng mkn cicah sos sampailah dpt gaji. Huhu....sedih sgt masa tu.

Tapi yg bagusnya anak2 tak pulak merungut. Sekurang2nya mereka kenal la jugak apa itu cengkodok dan lempeng . Orange citer ni bkn nak bukak aib ker apa cuma bila teringat balik orange terfikir ada tak org lain yang alami nasib yg sama cam orange ni. So korang yg selalu keputusan wang ni, menu apa biasanya korang mkn time2 ujung bulan tuh. Leh la share sama..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 12:39 AM | Show all posts


sedey nyaaa..

dekat2 14 tahun aku kawen neh.. belum pernah pulak menghadapi saat2 genting gituh..

sebab aku plan duit cukup2 teliti..

tapi masa aku kecik2, family kami mmg pernah mengalami cengini.. kadang2 kalau time mmg tak ada duet, makan nasik sikit sorang.. buh air masak, buh ajinomoto sket, buh garam sket, buh lah kicap so jadik macam nasik air.. sedappp..

tapi aku kecik2 kan dok kampung.. so, mcm tak ada masalah lauk or sayur2 lah juga kan.. sebab sayur boleh carik apa tepi belukar tuh.. pucuk pakis ada.. kangkung ada.. ada anak sungai so boleh jah mancing.. dapat lah juga ikan.. kalau tak, gi kejar ayam kampung tuh haaa..

tapi kalau keputusan beras, mak selalu masak bubur.. aku suka betul kalau mak aku masak bubur nasik.. sedap ohhhh.. kadang2 aku doa2 jah kami cepat2 keputusan beras..

btw.. ko tak ada adik beradik ka tt?.. tak boleh pinjam2 dulu ka masa sesak?
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 12:59 AM | Show all posts
masa kecik kecik memang selalu hadapi masalah mcm ni...ye la...adik beradik ramai...so bila tiba tiba manu berubah, kami pahamla parents dah takde duit....so kene terima la keadaan mcm tu...tapi alhamdulilha, sejak dah keje, thing has changed....tapi kene pandai plan duit la supaya cukup untuk sampai ke hujung bulan...buat TT, sabar la ek, lempeng dan kodok pun makanan jugak...rezeki tu....sekurang kurangnya anak2 tak lapar.

i penah teringat menu hujung bulan mak i masak....sambal ikan kering.....cukup sedap...sampai sekarang kalau dah jemu sgt makan makanan biasa, i akan suruh mak i buat sambal ikan masin tu...cukup naikkan selera...
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 01:09 AM | Show all posts
lauk: sardin bilis telur alternate hehee
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 01:50 AM | Show all posts
ai pun mg teliti saving..so smpi ujung bulan stil ada duit lg nak g mkn sushi king ka,mcd ka,dome ka..bole lg. tp kalau syg duit..ai balik umah parent jah..sentiasa ada org masak..bole mkn free hehe
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 06:48 AM | Show all posts
Reply 1# Orange_7491


    buat plan la. family management.
buat skala tiap 2 minggu, cek stok inventori apa ada kat dapur. jadikan rutin.
pastu duit2 yg nak pakai hari2 brapa rm kluar? masuk brapa?

kalo ujung bulan dh kena makan roti, megi, cemana nak tingkatkan kualiti hidup? cemana nak tambah zuriat?
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 07:07 AM | Show all posts
wah..bagus nya citer gini......ni asik dok dengar citer best2.....laki ai bagi ai dwet manyak ni....ai beli kasut ratus2...beli beg LV riban2......beli stroller mahai riban2......sampai ada yang sanggup menipu kat forum ni hanya kerana nak rasa setanding.....kesian kan?

saya dulu pon penah gak rasa susah.....tapi tader la sampai tahap cam TT.....cuma setakat ..tak boleh nak makan kat KFC.....McD.....atau pon makan kat luar ke sekali sekala.....so bila anak2 mintak nak makan KFC and tak dapat bagi...rasa mcm....aduiii.....sedeyy sangat....

but skang ni alhamdulillah........dan semoga rezeki kita semua semakin murah....jika kita tidak kufur, insyaAllah.

Mik, sebab tu aku suka dok sini...kat sini....Keningau particularly, masih ramai orang yg susah.....mcm adik yang keje ngan aku ni......hidup mereka tak mewah....dapat makan ikan laut tu kira mewah dah tu....hidangan istimewa dah tu.....apa lagi nak berjalan2 ke apa ker...nak beli sandal rege 50hengget pon dia rasa dah mahal sangat....baju2 banyak beli kat bundle .....pasal rege 50sen pon ada katanya...tp....aku suka tgk diaorang...w/p tak berada...kaya raya..tp mereka bahagia.....aku suka tgk family dia.....

and bergaul dengan orang2 macam ni..buat aku bertambah2 bersyukur ...beruntung,and buat aku rasa nak jadi pemurah......aku bagi t-shirt laki aku yg dia dapat free...pon bapak dia dah suka banget. ....bagi suar jean aku [strike]yang dah ketat[/strike] kat dia pon dia dah suka yang amat.....suka nya dapat wat diaorang happy.

Kalu aku gi KK....aku beli big apple donuts..bagi kat dia....tak pernah makan katanya...bila dia tahu rege sekotak yg 12 tu dah dekat 30hengget.....telan air liur dia..tekejut, hehehe.

Kalu aku dok KL....aku rasa...aku pon akan terikut2 cara hidup orang di ibukota...sumer macam berlumba2...sapa pakai keta baru..sapa pakai keta besar...sapa ada rumah besat..sapa ada rumah paling cantik dan segala....and I don;t like that.

adeh...panjang plak.
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 08:43 AM | Show all posts
Reply 7# hairanaz


    aku suka berkawan dgn org yg lagi susah dr aku.. ia membuatkan aku rasa ingin selalu menolong dia.. tapi kalau kawan dgn org kaya nih, nk kena sellau jaga standard diorang. kalau keluar mkn asyik kena pikir tempat yg high class ajek..huhu

P/S: sori komen terbabas topik..huhu
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 08:49 AM | Show all posts
humble la benang ni i like!
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 08:53 AM | Show all posts
klu da pokai terpaksa la berpuase disiang hari..petang je aku makan sekali..
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 08:56 AM | Show all posts
kebulur tu takde la.. cuma kemewahan makan sedkit berkurangan diwaktu bulan menjelang sore
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 09:18 AM | Show all posts
kat opis bwk sandwich.malam dinnner buat sandwich.
anak2 memang diajar makan sandwich (bukan bergantung pada nasi semata)
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 09:22 AM | Show all posts
i like this thread

it reminds me of when i was still young n in school dulu.  susah sangat hidup umpama kais pagi makan pagi kasi petang makan petang.

but then hidup dikampong kayu banyak sumber makanan boleh cari kat hutan n laut.  kalo kami start makan nasi or lempeng aja tau lah yg parent kami mmg kurang sangat duit.

kalo makan nasi dibubuh minyak goreng ikan kering, lempeng kelapa - takder minyak nak goreng cekodok, masak rebus2, rebus ubi dgn ikan kering tu sumer tanda2 emak/abah takder duit.  masak pun free cos pakai dapur kayu jer.  

selalu akak yg disoh g kedai beli beras yg paling murah n hancur - sekati tau!  emak buat bubur nasi pastu campur kangkong jer.  seb bek ada bela ayam, tunggu time ayam sakit, kami senang kejor pastu sembelih.  emak masak kari tu pun rempah kena giling sendiri.  ingat raya pun emak buat baju kurung kami dgn kain langsir.  hahaha.....susah nyer idup.  itu lah pengalaman hidup kami.  bila dah besor nie we can talked abt it n laughed together!

but now kehidupan banyak berubah. anak seorang tu tak pernah rasa erti kesusahan tak cukup makan or tak cukup permainanan or pakaian. all she knows everything is laid infront of her eyes easily.

cuba jugak ajor dia erti kesusahan, tt her daddy has to works hard to give her everything but most of the times she doesnt understand.

there are times akak sengaja dont give in to her!  she has to earn it lah but i admits mmg susah!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-7-2010 09:23 AM | Show all posts
Reply  Orange_7491


    buat plan la. family management.
buat skala tiap 2 minggu, cek stok in ...
bzzts Post at 16-7-2010 06:48


ooo..ni zaman masa kitaornag ada problem dulu2...husband baru benti keja dan start
nak bisnes...duit byk abis utk wat modal pastu dengan kena tipu lagi ngan business partner
so masa tu mmg terdesak sket.

Now alhamdulilah...berkat kesabaran life semakin baik. Cuma kenkadang tu bila makan nasi teringat
time susah2 dulu...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-7-2010 09:32 AM | Show all posts
i like this thread

it reminds me of when i was still young n in school dulu.  susah sang ...
minahsaudi Post at 16-7-2010 09:22



waa sedihnya citer ko minah..... Time kecik2 dulu aku x la sesusah camni...
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 09:39 AM | Show all posts
emm..setelah bminggu jengah2..pastu blah..sbb tak de isu menarik hati..
akhirnya hari ni ada tred yg  memupuk minatku utk berposting dgn rianya..he..he..
hepi betul sekali sekala ada tred marhaen cam nih..mesti ramai yg terkejutlah..
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 09:43 AM | Show all posts
mase kecik luks...ada masa "down"........

mak pi kedai beli beras singgit.....
makan le moi dgn ikan bilis dan "tok u"
kami tak pernah merungut pun.....

..mak? die ckp hangpa makan la...mak kenyang...padahal dia lum makan pun.....
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 09:44 AM | Show all posts
penah alami... sbb aku bukan anak org kayos mayos dan kawin pun bukan ngan jutawan milionhair...maka saat2 cenggini penah redah.... cume skang nih makin baik dan bertambah baik. mampu beli ape yg x mampu dulu

ms muda remaja, pas arwah abah aku meninggal, suffer gak ler... bila bebaru kawin masalah kewangan menghimpit gak nak2 ms tuh keperluan umah x cukup lg, makanye bulan poser jenuh tetiap ari beli lauk ke nasi tuk buka poser...siap bercatu makan ehhh sbb nak menten duit smpi ujung bulan. Penah bebeh aku pinjam duit dr adik dia, blom cukup bulan dah minta duit balik. kalo x sbb kritikal kami x pinjam duit adik badik, sbb pinjam sepoloh hengget cam pinjam sejota hengget lagaknye sedey seyyyy... rs cam hina sgt jer dipandang bila susah hatta kuarga sdiri....payah nak dpt yg bebetul membantu sbb tuh bebeh aku lebih suke pinjam dr kwn dr pamili membes...sbb kwn lebih memahami sape dia.

penah rs nak beli pempes anak duit x cukup...tp tetiba dalam kesempitan tuh ade lak kelapangan. syukur sesgt. Tulah antara liku2 idup aku dulu...paling mewah ms aku preggy anak no 2 pempuan dan skang nih pun preggy InsyaAllah girl gak pun mewah. ms preggy anak laki Allah duga kaw2 susah. tp bleh survive cume perit. Tp tuh la yg ajar kite makin bijak lam idup dan bleh mengenal sape yg bebetul berhati mulia menolong bila kite dalam kesusahan disamping usaha, ikhtiar dan tawakal pd DIA.
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 09:50 AM | Show all posts
Reply 8# Abomb

boleh ajer kwn dgn org kaya..tp ikut style kita lah..bukan style org kaya tuh..
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2010 10:05 AM | Show all posts
Reply  Abomb

boleh ajer kwn dgn org kaya..tp ikut style kita lah..bukan style org kaya tuh..
hereana Post at 16-7-2010 09:50


betul tu heareana n tak sumer org kaya nak jaga status.  ramai jer org kaya w/pun tahap dah millionnaire humble giler!
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.109537s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list