Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
163458
View
615
Reply

Misteri Rumah Tua

  [Copy link]

Author: dn_vision       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 29-6-2010 05:10 PM | Show all posts
dekat ngn umah mak aku laaa....
nasha82 Post at 29-6-2010 16:43



    erkk...ntah2 berjiran dgn makcik sy kot..
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2010 05:14 PM | Show all posts
Reply 59# dn_vision

eh bukan, rumah yg aku duduk tu dh runtuh sepenuhnya sejak tahun 1997-1998, skarang just tiang.. lagipun rumah yg aku duduk tu setingkat je.. nampak tinggi sebab tiang kakinya tinggi.. dulu kawan mak aku pernah nampak paderi berjalan tembus tembok rumah yg kita org duduk tu.. dengan bunyi orang berjalan-jalan atas bumbung (memang real bunyi tapak kaki org)..

tapi TT, aku rasa area ni byk rumah kuaters  dh start kena roboh sebab nk develop kws ni, lagipun area ni mmg betul2 tengah taiping.. yang tinggal pun kawasan2 tentera je.. tunggu masa je kot, sebab kata ada planning nk pindah kem askar ni ke area batu kurau..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-6-2010 05:32 PM | Show all posts
Post Last Edit by dn_vision at 12-7-2010 23:30
Reply  dn_vision

eh bukan, rumah yg aku duduk tu dh runtuh sepenuhnya sejak tahun 1997-1998, ska ...
pejai_arts Post at 29-6-2010 17:14



   
Umah JKR94 ni india duduk sampai tahun 1996 klau x silap..so diorang pindah lepas anak pompuan dia mati bunuh diri...skarang ni umah tu still mcm tu lg tp keliling dia penuh semak samun..

yg peliknya kat dalam umah bersih je mcm ada org sapu...
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2010 08:37 PM | Show all posts
Reply 44# dn_vision


    dah 6 tahun dah........
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2010 08:49 PM | Show all posts
rumah tuh skang dh cat putih kan...aku bab nama jalan mmg failed wpun setiap hari pn aku lalu situ bl nk ke taiping...lagi satu tt, posting memula ko ckp area kamunting...tapi kalau dkt penjara...bertentang dgn gereja all saints tuh...bkn area kamunting yer..tuh dah taiping.. dan betul sekolah yg berhampiran ialah TMGS (treacher methodist girls school)

kalu banglo cat putih tuh..mmg askar yg duduk skang neh..aku tatau la depa buat ofis atau hostel..yg aku tau..selalu nmpk askar kuar masuk situ...

tapi seriyes la dh berpuluh2 thn aku dok sini...x pernah pn aku dengaq sal rumah tuh berhantu...tapi aku percaya la cerita ko...sbb sedara ko dan ko yg mengalami nya kan....
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2010 08:51 PM | Show all posts
Reply 50# moon2002

yang ko maksud kan neh banglo mana plak moon?
yang kat bkt jana ke?
yang lot tepi smpai skang x ada sapa duduk tuh yer? yang neh mmg berhantu betol...huhuhu...area kwsan umah aku neh....
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2010 09:35 PM | Show all posts
aku yang orang taiping pn tak tau ttg banglo berhantu..tapi yang aku tau area dari sek KE nak ke tesco tu mmg banyak umah banglo lama..besar pastu mmg nampak seram..kalau berhantu mmg aku percaya laa..kita tengok pun mmg seram je..dah la rumah2 situ banyak yang ditinggalkan tak berpenghuni..

kalau orang taiping, mesti tau..dulu di changkat jering ada sebuah rumah yang betul2 di traffic light simpang tiga area pasar minggu cht jering (bukan traffic light yang sekarang nie)..rumah tuh ada sebuah je warna putih..betul2 mengadap simpang..rumah design lama..dari cerita orang-orang sekeliling..penghuni rumah tu mmg tak akan kekal lama..kejap jer duduk..'benda' dalam rumah tu..suka 'angkat' orang waktu tidur..ikut citer..'benda' tu akan angkat org tu tidur di luar la..tidur di ruang tamu laa..pastu ada lagi laa citer2 seram, yang aku dah tak ingat pasal rumah tu..mmg sepanjang aku lalu lalang nak ke bandar taiping..aku perasan juga orang yang sewa di rumah tu, mmg tak lama..3-4 bulan orang masuk..pastuh tengok dah kosong balik..sekarang rumah tu dah takder..dorang robohkan untuk bina lot-lot banglo..
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2010 11:05 PM | Show all posts
wah...boleh tahan jugak angker tepeng ni.........
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-6-2010 11:11 PM | Show all posts
Post Last Edit by dn_vision at 12-7-2010 23:31
rumah tuh skang dh cat putih kan...aku bab nama jalan mmg failed wpun setiap hari pn aku lalu situ b ...
juliajie80 Post at 29-6-2010 20:49



    owh tu bkn kamunting ye..sory aku xtau sbb x dok situ..anyway thanx utk pembetulan tu..
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2010 11:55 PM | Show all posts
dulu2 masa sebelum tesco dan columbia asia dibangunkan...lagi la seram area tuh...aku dl2 balik sekolah mesti lalu situ (sek ptg )..dgn rumah kerajaan yg lama tuh...pastu belah belakang...bila keluar jalan jumpa hostel SMK KE...pn ada byk..tapi skang dh buat kawasan perumahan...skrg mmg cerah la...dulu dah la dgn pokok2 yg besar nmpk malap jer...kalau mlm mmg tak lalu la jln istana larut tuh....semua rumah/kuarters kat situ mmg scary je
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2010 12:02 AM | Show all posts
Reply 65# juliajie80


    haah TT, yg ni area Taiping ni. Citer rumah banglow yang kat Bukit Jana tu memang dah lama dengar (dari bapak aku, tapi dia pon dgr org je). Penah gak pegi lalu depan rumah tu dulu . Katenya owner asal Chinese kot, tapi tuan rumah pon kena alih je, bagi sewa pon orang tak tahan. Yang kat kamunting tu pon aku tau, dulu kecik2 selalu pegi pasar minggu, tapi dah takde dah rumah tu, simpang pon dah anjak ke depan buat lain. Aku ingat rumah tu memang agak suram le, dengan tingkap design bulat2 cam tingkap kapal laut. Kadang2 ada orang sewa, tapi aku ingat bila last before roboh tu, lama gak la dorang biar rumah tu takde bumbung. Dua rumah ni je la aku penah dengar dari aku kecik sampai la aku bace cite TT ni..
Kalau bangunan berhantu tu memang logik l, mostly banyak bangunan lama. Kalau sekolah aku dulu, asal petang je aku mula la seriau nak gi opis pengetua hantar attenden book (cikgu kelas aku malas nk menapak gi sana).
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2010 12:18 AM | Show all posts
btol banglo kat bkt jana tuh chinese punya...depa pn lari sbb x thn dok situ...mlm elok tido dlm bilik memasing...siang msti pakat kena angkat dok luaq...org sewa pn tahan sehari dua je...smpai skang x ada yg sewa...pernah la aku dengar cerita...ada yg memalam lintas depan umah tuh akan nmpk bayang2 putih kat tingkap umah...huhuhu...akot...
rumah tuh sendiri pn nmpk sgt menakutkan waktu siang...apa lagi mlm kan....
tapi aku heran plak...ada org jual bunger bertentang dgn umah tuh...dan jugak ada gerai mkn seberang jln ...depa x pnh nmpk apa2 ke? sbb depa neh bisnes time memlm...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-6-2010 03:02 AM | Show all posts
Post Last Edit by dn_vision at 5-6-2011 01:43

Reply 72# juliajie80


jai09 & juliajie80, bc citer korang, teringat aku dgn citer member aku yg kena kcau masa shooting kat umah JKR94 tu..

meh aku citer


Member aku ni 1 group datang shooting kat taiping untuk siapkan 1 dokumentari ni berkenaan dengan bangunan2 lama kat taiping ni..

       Petang tu sekitar jam 5, diorang singgah la kat area umah makcik aku ni kononnya nak amik gambar umah2 lama kat area situ. Salah 1 umah yang diorang amik gambar ni ialah umah nombor JKR94 tu. Masa diorang amik gambar umah tu.. kebetulan lalu sorang abg askar ni, bagitahu diorang supaya jangan masuk umah no JKR94 tu memandangkan hari dah hampir senja. So diorang ni amik la gambar umah tu dari luar je..

      Setelah selesai amik gambar tu diorang ni berkemas2 la nak balik. Sebelum balik tu abg askar siap pesan lagi suruh diorang bersihkan diri dengan baca apa2 yg patut bagi mengelakkan ada benda ikut balik umah... Waktu tu jam menunjukkan hampir pukul 7 malam

      

      Tengah diorang bersiap2 dah naik keta tu, tiba-tiba muncul 1 pompuan ni naik motor dengan anak dia menuju ke arah keta diorang. Pompuan tu berhentikan motor dia betul2 sebelah pintu driver. Driver diorang yang tengah terkejut tu buka la tingkap tanya pompuan tu kenapa... mane la tahu kot2 pompuan tu dalam kesusahan ke ape...

      Masa tu diorang yang lain semua tak syak apa2 pun pasal pompuan tu. Cuma nampak air muka pompuan tu keruh sket & berpeluh2 macam dalam kesusahan.. So pompuan tu citer la yang suami dia ni dah tinggalkan dia, then dia perlukan sket bantuan kewangan dari orang lain.

     Tadi akak dah pergi mintak tolong kat orang2 masjid depan tuu..tapi diorang wat tak endah je..pastu akak cuba mintak tolong dengan askar2 kat situ, sama jugak langsung buat-buat tak nampak akak.. akak tu bgtahu sambil tangannya menunjuk2 ke arah kem tersebut.

     Sekarang ni akak tak tahu nak mintak tolong kat mana lagi dah..." Diorang ni tanya la akak tu tinggal mana.. so akak tu jawab,

"Sekarang ni akak tinggal sementara dengan tuan akak kat umah banglo atas bukit tuu yang dekat dengan tasik taiping...

     Masa tu member aku ni dah rasa tak sedap hatidah la masa tu kawasan tu dah gelap..jam dah dekat 7 lebih.. masa tu bunyi anjing dah mula menyalak kat sekitar umah tu sayup2 je...

kemudian akak tu bagitau lagi
Akak amik upah tolong tuan akak tu jaga umah dia & bersihkan taman2 kat situ..tapi akak masih x mampu nak bayar sewa umah...

Masa tu member aku yang duduk kat blakang seat driver ni dah rasa tak sedap hati & perasan yang anak akak atas motor tu pandang dia semacam je.. dia tengok mata budak tu bersinar sket & menggerunkan.. Member aku ni dah mula berdebar, pastu dia try la jenguk kat luar tingkap nak tanya akak tu.. tiba-tiba member aku ni terperasan sesuatu  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2010 07:01 AM | Show all posts
Reply 73# dn_vision


    wahhh, terperasan ape? nie.......x saba tggu sambungan...
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2010 09:13 AM | Show all posts
Reply  juliajie80


jai09 & juliajie80, citer korang samala dgn citer member aku yg kena kcau ma ...
dn_vision Post at 30-6-2010 03:02



    mmber ko nmpk ape beb????
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-6-2010 10:15 AM | Show all posts
Post Last Edit by dn_vision at 14-1-2012 02:51

..masa tu muka member aku ni terus jadi pucat tapi dia diam je..
          Tiba-tiba akak tu cakap, "Malam tadi ada orang datang bawak polis & tentera nak halau akak keluar dari umah tu sebab akak tumpang rumah orang, tapi akak tak boleh keluar sebab takde tempat tinggal lagi dah..
          Member aku yang dah menggigil tu terus tutup tingkap keta & cuit bahu driver tu supaya cepat2 pergi dari situ. Sewaktu diorang nak balik, member aku ni toleh la ke blakang nak tengok akak tu, tiba-tiba akak tu dah hilang..ghaib dalam sekelip mata!
masa tu masing-masing semua terdiam dalam keta...
           Sampai je umah, baru la diorang ni bukak citer dan tanya member aku apa yang dia tengok tadi. Member aku cakap, dia tengok akak tu tak bertongkat motor dia & kaki dia tak pijak atas tanah! berderau darah diorang...  
Mula-mula memang diorang yg lain tak syak apa-apa kat akak tu.

Malam tu...
Diorang cuba contact balik abang askar yg diorang jumpa petang tu, tanya kot2 abg askar tu tahu pasal pompuan tu. Abg askar tu jawab dia memang tak kenal & tak nampak apa-apa pun. Masa balik petang tu dia cuma nampak dari jauh, keta member aku ni berhenti lama kat sebelah umah no JKR94 tu sambil pandang umah tu...

Lepas kejadian tu, member aku ni demam seminggu...

Abg askar tu ada cakap... mungkin benda tu mintak bayaran seolah-olah sebagai upah diorang amik gambar umah tu kot...

Wallahualam...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-6-2010 10:29 AM | Show all posts
Post Last Edit by dn_vision at 1-8-2010 15:59

Patutlah member aku ni pelik bila akak ni cakap dia dok dengan tuan dia untuk sementara waktu kat banglo tu (siap ada tuan lagi)..
         Pastu nak kena halau plak dengan org2 situ, siap panggil polis & tentera lagi nak halau dia..tp dia cakap dia x boleh kuar sbb tu dah jadi umah dia...
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2010 11:20 AM | Show all posts
trid ni rupanya yg aku carik td...
sbb tadik aku bca tergantung lg kat page sblh
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2010 11:45 AM | Show all posts
Naik lak bulu roma aku baca cite ni...ada cite lain lagi..cite la TT..best sgt
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2010 11:48 AM | Show all posts
a'ah lah tambah lah lagi citer TT... lepas tu ape yg jd kat kawan2 TT tu... ish kalau pu3 lah ader kat situ time tu.. mahu pu3 dah pengsan dulu bile tgk kaki kakak tu x de... ishhh takuttt nye...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.093917s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list