Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
89844
View
591
Reply

mcm mana aku tak sentap ngan mertua kalau.....

  [Copy link]

Author: alya1       Show all posts   Read mode

Post time 23-6-2010 04:39 PM | Show all posts
Reply 79# nagapompuan


  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-6-2010 04:39 PM | Show all posts
mertua mesti sentap ngan aku kalo aku kawin lagi.. itu memang pasti
ParinAmat Post at 23-6-2010 12:15


bukan mertua je sntap.....isteri ank2 pn tutut tersentappp.....double sentap lagihhh...

jgn mareeeeeeeeeeeeeeee........
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2010 09:03 PM | Show all posts
Reply  nagapompuan
ibuiqah Post at 23-6-2010 16:39



Kalu silap jangan marah haa...
Ngomel2 merapu jek..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-6-2010 10:03 PM | Show all posts
Pada saya la, hubungan dengan in laws ni, mostly hubby yg kena jadi buffer. Dia yg kena draw t ...
nagapompuan Post at 23-6-2010 14:18


thanks fr ur advise.
mmg sgt singnift.... dan mberi semangat baru kt saya. mmg saya kena hadapi jg seme tu......dan ringkasnya sya pk sy mesti laluinya scr bijak. asal saja sy tk menggap diri sy ni cam terlalu murah dan x beharga di mata mertua. thanks mbuat sy br pk begitu selain sabar dan mbisu seribu bhs......

fsl ank2...mmg bila ank2 komplen fsl mertua.....sy x penah soh ank ambil bhgian. sy pesan klu x tahu nk jawab...diam saja atau jwb x tahu. sbb mmg ank ty klu mertua ty ...gini2...dia x tau nk jwb apa. sy ckp dengar je apa yg mertua tu ckp. cuma pesanan yg plg penting ialah jg tingkahlaku. skt ni ank2 x penah jwb kurang sopan wlalau meke komplen geram ngan feel mil

fsl....soh somi kawen lain....sy janji ngan diri sy...x akn buat lg. bkn makin org nk pk..tp nanti org lg tambah pandang rendah kite. dan bila pk...sya ni jg bekerja dan bkn mharapkn somi semata2....sy rs sy x perlu ikut perasaan sgt. try to be more profesional.  as long as...saya, somi dan ank2 x kurang ajar, menderhaka ke apa kt mil....enought.

yeahhhh.....................mulakn idup baru.............buka lembarn baru...................

dan sy harap adv ni pn bleh dikongsi sama pd sapa yg senasibb..............ayuh kita bergabungggg.............
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2010 01:25 PM | Show all posts
thanks fr ur advise.
mmg sgt singnift.... dan mberi semangat baru kt saya. mmg saya kena hadap ...
alya1 Post at 23-6-2010 22:03




Salam TT,


Bagus la kalu ada yg saya tulis boleh tolong sket2, bukan hapa, saya pun ada kena camni, lain skit dari TT in terms of culture, language, lifestyle, country. Ada masa tu, cam nak hentak2 kepala kat dinding pun ada...:@ But ye la, semua kita hidup ni mana ada problem free ye tak?


Sebab tu wujudnye forum camni, at least yg tak boleh nak luahkan kat org sekeliling, boleh gak cerita kat sini.


Another thing - the fact that anak2 TT jaga mulut mrk dari menjawab ILs, pesanan TT sebagai ibu, ini menunjukkan TT adalah seorg Ibu yg baik. Anak2 pun akur ckp TT walaupun mrk marah dengan Ils - mmg normal la, nak pertahan ibu yg disayang. Bagus la cara TT ajar anak2! Walaupun tak sedap dengar ILs menyibuk2 soal siasat kat anak2, tapi ILs bagi example yg bagus kpd anak2 TT - jangan jadi mcm ILs... Dengan cara tak sedar, diaorg tunjukkan keburukan diaorg kat anak2 TT.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-6-2010 09:23 PM | Show all posts
Post Last Edit by alya1 at 24-6-2010 21:28

gitulah idup kite...mmg sentiasa di uji.....idud dlm kel MIL ni cam citer nujum pak belalang lakonan, P. Ramlee je la plak.....

satu.....banyakkk..................    somi ok,  mertua ko
dua..... sikit-skit ..........      somi ko, mertua ok
ketiga ..... jarannnng-jarannnggg.......suami ko mertua ko
keempat ....... kadang-kadang ..........somi ok mertua ok


rasa nk buat poll je......he3x

sila pilih kategri anda......
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2010 10:34 AM | Show all posts
pada irsa dan yang senasib dengannya.

aku cadangkan ko channel perasaan ko bila kena tegur ngan MIL tu dari menyampah kepada menerimanya sebagai nasihat untuk kebaikan.tak salah pun  cuba untuk pakai tudung kat rumah IL, memang dituntut. kita cuma perlu lebih buka hati kita untuk perubahan.
kalau tak bley terima jugak, aku cadangkan korang buat derk je dengan remarks.tapi tidak sampi korang tak tegur orang lain.kita ni kena sentiasa berusaha untuk memulihkan hubungan sesama manusia.
ayah aku ada pesan, kalo orang tua tegur,jangan kecik hati sampai merajuk-rajuk. kalau tak boleh terima sekali pun ,jangan sampai membenci.kadang2 orang tua ni dia tak sensitif pada jiwa orang muda.dia bantai je tegur tapi tak sangka yang muda ni tersentap.

kadang2 kita tak perasan, perbuatan kita pun buat orang menyampah.
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2010 11:22 AM | Show all posts
pada irsa dan yang senasib dengannya.

aku cadangkan ko channel perasaan ko bila kena tegur ngan M ...
perutlembu Post at 25-6-2010 10:34



    I juz wanna be myself ~
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2010 11:23 AM | Show all posts
I juz wanna be myself ~
irsa Post at 25-6-2010 11:22



    Anyway, thanks for ur advise ~
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-6-2010 08:55 PM | Show all posts
pada irsa dan yang senasib dengannya.

aku cadangkan ko channel perasaan ko bila kena tegur ngan M ...
perutlembu Post at 25-6-2010 10:34


klu perangaiku buat mertua myampah.......plisssssss..........tell me. 1000000x aku appreaciate it.  aku bersedia...aku janji akn mgubahnya.............

but if mertua myampah ngan rupaku ke, latar belakangku ke, keluargaku ke.............i'm sorry i can't change it.
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2010 11:00 PM | Show all posts
mertua aku selalu mengadu pasal menantu2
dgn aku dia kutuks si A...si B
dgn si B dia kutuk aku dgn si A
dok berpusing2 mcm tuh
sakit jiwa aku pada peringkat awal
menantu pompuan dia ramai...7 org!

ada sekali dia dok mengadu psl menantu yg duduk dgn dia malas masak!
sibuk dok canang kt anak2 yg lain
sampai kt aku...aku cakap kt dia depan2
"mak tegur jer la. tp jgn tegur menantu tuh. mak bgtau anak mak. suruh anak mak tegur bini dia"
dijawab mertua...."ha'a kan. kalu mak tegur direct nnt malu plak dia"
aku jawab lagik " bukan macam tu mak. saya rasa lebih baik suami yg tegur isteri dr mertua tegur menantu. org lain saya taktau tp saya tak boleh terima kalu mertua tegur pasal ni".

terus mak diam dan sampai ke hari ni dia langsung tak pernah bgtau anak dia suruh tegur isterinya tu. nak tegur menantu apatah lagi. kecoh kt blkg jer. sudahnya.... aku plak yg nampak  buruk di mata mertua aku kuat melawan dulu. skrg ni aku shadappppp. tutup mulut habis. malas aku layanzzzz. jimat air liur aku. dosa aku pun kurang sket kot. kot jer laaaa
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2010 10:27 PM | Show all posts
Cam sama je ngan cerita MIL aku... org ganu gak...

Aku cuma harap, aku boleh bertahan utk 3-4 hari bila balik kg. Balik pun 3- 4 kali je setahun...
Jgn ada kes besor je... Suami pun paham dah perangai mak dia. Bila aku geram, menyumpah2 lah aku kat depan laki aku. Lepas tu rasa ok lah sikit. Depan MIL cuba jgn nak menjawab, ikutkan aje cakap dia.

Pada dia, kita ni jgn buat silap, semuanya kena bagus dan baik. Kena pandai masak, rajin dan bla bla... tapi kalau anak/cucu dia, lelaki atau pompuan, pemalas ya amat pun tak pe... semua nya elok belaka...

Kepada TT, kalau dah dia tak mau terima kita, tak payah susah hati... ramai lg org yg sayangkan kita. Suami awak pun dah paham perangai mak dia, so biar je lah dia dan perangai dia, cuma jgn sampai jadi perang besar dah la... Memang tak balik lah kg lagi nanti...
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2010 04:42 PM | Show all posts
aku mula2 dulu pun byk gak problem nak suaikan diri dgn mil

mil ingat aku nak kikis $ anak dia....anak dia xboleh nak tolong family lepas kahwin...mcm2 sampai aku nak beli brg kemas pun takut die pikir mcm2...aku beli brg kemas kat kpg hubby sbb rege emas murah kat sane....

bila dah lame kahwin....mil pun dah boleh menilai yg anak die x pernah kurang pun menolong keluarga die....malah lepas die dpt menantu yg lain2...die mula citer x puas hati die kat menantu lain2 kat aku....tapi cam biase aku akan ckp factslah....kalau menantu die tu anak sulung lelaki...sure die selalu kena berat sebelah famili die kan...aku pun explain kat mil yg my brother yg anak lelaki sulung pun byk lebihkan masa/kederat to my parents...so is my hubby as anak sulung...mmglah camtu lazim nyer...so mil terdiamlah..and acknowledge...

mil pun dah nampak mcm mane anak2 prmpuan die berusaha nak berlaku adil terhadap emak sendiri dan besan die...mane lagi dgn perangai menantu lelaki die...lama kelamaan die pun tersedar yg anak2 die dah kahwin...dah ade keluarga sendiri

ade sekali tu aku terlepas ckp bagitau sil aku brp gaji aku kat company baru aku...since that aku tgk mil dah x risau dah....aku pun tunjuk brg kemas yg aku beli kat dia....sebelum nak beli aku minta pendapat die psl patern2 brg kemas tu...die ok je sharing her knowledge....

skrg nie alhamdulillah...mil dah mellow dan dah boleh terima yg anak2 die dah ade kehidupan sendiri...dan anak2 die x pernah lupa akan tanggung jawap sebagai anak terhadap mak mereka....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-6-2010 10:42 PM | Show all posts
aku mula2 dulu pun byk gak problem nak suaikan diri dgn mil

mil ingat aku nak kikis $ anak dia... ...
mozz Post at 29-6-2010 16:42

alhamdulillah.....suka dgr mil bleh berubah cm gini. doakn smg berpjgan.

baik ngan mil + somi yg memahami = bahagia.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-8-2010 09:23 PM | Show all posts
dah dekat raya ni....dah mula la terasa2 ke'ngerian' nk balik kampung.
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2010 03:09 AM | Show all posts
salam, TT...bagi aku TT ni  dan suami ni anak dan menantu mithali.

MIL aku,  aku tak rapat sangat. dan aku banyak terasa jugak dengan dia. aku kahwin  by match making. masa aku lahirkan anak pertama, mak aku  datang dan dia mention "  masa A (laki aku) nak kawin dulu, A pakai duit dia RM sekian sekian,  tapi sekarang dah balik modal dah ( sebab dapat anak)" ada ke patut dia mention benda ni kat mak aku

mungkin aku jugak bukan menantu yang baik, tak cantik (wpun aku rasa aku cantik), dan banyak kekurangan  aku, tak pandai masak  masa mula2 kawin, pemalas(relatif pada orang yang tak bekerja- rumah kita , orang yang bekerja ni kureng la kemasnya banding ngan anak dia yang suri rumah.

tapi  aku back up anak dia (somi aku )  bila ada masalah dsbnya, esp masalah kewangan, aku tebalkan muka pinjam ngan keluarga sampai aku  rasa aku depressed. family aku  kiranya bukan self-sufficient (tak la berada, mak pak aku pun anak2 bagi  duit). so bila aku meminjam aku  akan menangis selepas call mak/pak aku. tapi my inlaws ni kalau nak kirakan lebih senang dari mak pak aku, tapi  dia lebih suka beli perabut /renovate rumah  dari bagi pinjam anak2nya. entahlah

terbaru...keta somi kena tarik,  sebab  suami aku ni tak perasan yang dia  selalu bayar 2 bulan terbelakang punya bayaran  keta  sebenarnya. surat  yang nak tarik pula (4th schedule) sebab registered punya, tak sampai, maybe posmen tinggalkan kad utk ambik surat tu kat post office, tapi kad tu  entah jatuh kat mana, tak masuk peti surat.

oleh sebab aku dah banyak kali pinjam dari keluarga( pinjam tapi bayar, okkey..), aku suruh suami  tanya mak dia, kot2 la mak dia  kesian , nak bagi pinjam ke atau at least tanya....husband cerita  masa  dia sampai kat rumah mak dia, mak dia  cakaptak sihat dan buat buat tidur, tak mau tanya lansung....terbalik ngan parents aku, nak menolong kesusahan anak menantu selagi terdaya...

sorry TT, tumpang  tanah TT la cerita hal aku pulak...

my MIL ni bukan dengan kami jek berkira, anak anak menantu dia yang lain pun,  ada biras i sakit kronik pun dia  buat tak tau sedangkan biras i  tu perlu beli ubat yang mahal. adik ipar  caesarean pun, dia tak jenguk sangat, sedangkan tak jauhpun dari rumah dia. bukannya i hadap sangat duit dia, tapi  kita as a wife, dah bantu anak dia, lagipun aku nak pinjam bukannya tak bayar, terasa sangat, mungkin dia  rasa perabut tu yang  nak jaga dia suatu hari nanti, tak tau la aku...


aku sebolehnya  nak laki aku taat ngan mak pak dia,  tapi  laki aku dah terasa ngan mak dia, aku pulak  dah tak tau  nak pujuk  dia, mak dia  lebihkan adik bongsu, kete pun mak dia bayar bulan-bulan .entahlah...ada pepatah...orang kaya kalau tak kedekut , tak sah... tak semua orang kaya cam tu....


so, sorry TT, terlebih emo la plak aku ni...aku cuma nak be positive, cuba betulkan mana yang  yang silap,  dan aku doakan TT pun camtu, mana tau di akhir2 usia MIL TT dan MIL aku berubah, MIL TT akan nilai , anak dan menantu mana yang boleh diharap dsbnya
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2010 01:35 PM | Show all posts
pendek kata...org klu dah x suka tu mcm2 la......
alya1 Post at 21-6-2010 09:01

aku rasa MIL ko pernah terberkenan kat pompuan lain utk dipadankan dgn anak laki dia (laki ko). tapi laki ko x nak. atau mungkin pompuan tu yg x nak.


tu yg dia frust meroyan bagai tu.
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2010 01:36 PM | Show all posts
mak dia  lebihkan adik bongsu, kete pun mak dia bayar bulan-bulan
hydrangea Post at 21-8-2010 03:09

anak bongsu mmg selalu dimanjakan berlebihan
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2010 03:36 PM | Show all posts
hmm aku pun pernah gak krisis ngan mak mertua aku tapi dah baik laa. aku rasa betul cakap korang cara yang baik adalah dengan mendiamkan diri je kalau apa2 .. then jangan menyampuk apa2 pun kalau hal famili diorang.. raya ni aku kena balik umah mak metua.. hmm.. alamat nya aku akan kebosanan ler.. wa...........
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2010 04:53 PM | Show all posts
saya ni xtau lah nk kata mcm hubungn ngan mertua. kdg ok...kdg tak.
sebenarnya saya ni seorg yg ha ...
alya1 Post at 19-6-2010 16:20



    buat bodoh je...mmg mummy nyampah klu MIL cenggini...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
4.856776s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list