Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
30034
View
364
Reply

Patut ke kami tinggal seperately dulu? Islam benarkan tak?

   Close [Copy link]

Author: pakuu_pakiss       Show all posts   Read mode

Post time 15-5-2010 07:49 AM | Show all posts
tah le rasanya TT kurang sabar dah tu baru nak berchenta, berkenalan ngan binik  dah ada anak lak......orang pompuan masa ngandung memang buruk pangai...owang laki kene manyakkkkkkk sabar, didik pelan-pelan....wife TT ni ada manyakkkkkkkkkkkkkkk mende tak puas hati ngan TT.....owang pompuan ni kalu ada  satu mende dia tak pueh ati dia akan tingat sampai berpuluh-puluh tawun.....tapiiiii jarang plak dia nak terus terang ngan laki dia apa mende yg tak pueh ati sgt tuh!

sabor.....cara nak nasihat wife pun kene tukar, jgn bg nasihat terang2 sbb wife TT ni cekgu so dia rasa dia pandei...tak payah nasihat2 nih!.....kene sesuatu yang halus tapi makan dalam dia punya isi....tanya PIL apa yg dia suka,apa yg dia x suka, pangai wife  nih cemana masa bujang dulu, masa kekecik...amik ati wife dulu....
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2010 08:24 AM | Show all posts
Post Last Edit by minahsaudi at 15-5-2010 08:30
kawen tersilap "type" rupenye, patut nak hi-hi bye-bye.... ...
MrsJohn Post at 14-5-2010 23:49


marriage of convenience TT nie.  when it get inconvenient to him, bye bye............
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2010 09:36 AM | Show all posts
ingat aku..., dari dulu dah ko ada problem with ur wife... kalau tak silap.. masa ko problem tu ur wife pregnant masi... aku tilik tilik ko ni kan... u have set in your mind tak nak wife ko lagi.. you dah determined nak pisah with your wife tu..  and I think you want us to support ur decision tu.. supaya u don't feel guilty... as you think your decision is right?

my advise.. kalau dah nak cerai tu.. tak payah cakap my wife this lah that lah.. keburukkan semua keluar... cerai je lah... lelaki mesti ada pendirian...  cerai itu halal dalam islam tetapi di benci Allah.. and tunai kan ur responsibilities as a father to ur daughter kalau dah cerai tu nanti..

oh.. satu lagi...hehehe...
in ur post, i noticed that you always play as orang yang baik belaka gitu.... is this ur true colour?  sorry my dear T_T ... i rasa kasian kat u...
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2010 10:01 AM | Show all posts
TT ni pernah bercouple dgn org lain tak sebelum kahwin? tahu tak mcam mane nak communicate dgn org perempuan?

ade sesetengah laki ni..bab communicate ngan bini mmg fail...tahu nak ubah perangai bini jer sbb tak ikut norm dia...tak tahu nak accept kelemahan bini tu. itu yg buat tak bahagia..
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2010 10:47 AM | Show all posts
Oo.. ko ingat lagi ker? tu la.. mcm tak nampak peluang perubahan kearah yg lebih baik..

at le ...
pakuu_pakiss Post at 14-5-2010 17:00


heyyyyyyyy.kenapa nak slahkan bini ko jer....pada akak....ko ni yang lagi banyak salahnya.............!!
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2010 10:50 AM | Show all posts
ingat aku..., dari dulu dah ko ada problem with ur wife... kalau tak silap.. masa ko problem tu ur w ...
alai85 Post at 15-5-2010 09:36


i sokong 100% pendapat you ni...i punyai pendapat yang sama.....pada me TT ni lelaki yang egoistik...dari mula dulu..dia ada bukan satu thread pasal hubungan dia laki bini jugak...bini tu jugaklah yang banyak salahnya......hampesss punya jantan....untung bini TT ni bila diceraikan sebab memang rugi perempuan yang bersuamikan orang macam TT ni......
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2010 10:51 AM | Show all posts
marriage of convenience TT nie.  when it get inconvenient to him, bye bye............
minahsaudi Post at 15-5-2010 08:24


begitulah gamaknya kak min.....pada TT ni..perkahwinan adalah satu percubaan...kalau smooth teruskan..kalau keluar error..delete jerk....patutlah wife TT ni  tak boleh nak get along ngan TT ni......
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2010 11:03 AM | Show all posts
apa daa TT ni....org yg blom kwen or pasangan yg haram pon bg nafkah batin wlupun bukan kerana kasih syg/cinta....tp tuntutan biology manusia....klu dh kwen tu jd tgjwb...ko kata ko x sgt dia....xkan lgsg xde secebis syg.....masa upacara nikah yakni ijab & qabul lgsg tak tersentuh hati ke?

ko tau x ppuan yg lgsg x dpt nafkah batin leh jd beron? ayor bertakung naik kepala....tu sbb dia buat cmtu kat parents ko wlupun tak patut sbg tnda protes.....marah tak terluah....xkan dia nak ckp direct kat mak pak mertua kata dia x dpt nfkah batin dah lama? cuba ko kira dah bape kurun ko x sentuh dia? lelaki boleh lepaskan guna tgn.....ppuan nak guna ape? batang penyapu/terung/carot? dan klu dia curang dgn lelaki lain sbb memenuhi tuntutan biologinye ko jugak yg tgg dosa......korg xde rase cinta...masa/lps make love lgsg xde rase getaran halus menusuk kalbu ke?

yg betulnye ko x bjaya didik wife ko sndiri....xkan dia lgsg xde didikan agama smpi xleh beza mane dosa mana pahala?
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2010 11:08 AM | Show all posts
x boleh dgr sebelah pihak je ni...since korg pon kami x kenal suh bini ko join topik ni luah perasaan dia lak.....haku x rasae 100% salah wife ko tu......ko je yg xnak ngaku salah....isteri tu adalah byg2 suami.....klu suami bgkok cmne byg2 nak lurus? mgkin ko dah ada org lain dlm hidup sbb tu ko nmpk yg buruk je kat bini ko....klu bini ko mmg xde ati kat ko mmg dia akan mintak cerai x payah tggu kuar dari mulut ko la tt....ni dia kata suh btahan dulu....means dia nak cuba ptahankan....anak tu alasan je....dia sygkan ko jugak....ko je yg x reti nak hrgai org yg sygkan ko.....pstu salahkan bini begitu begini.......
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2010 11:09 AM | Show all posts
huhu... penting sgt ke rupa paras?
Nak kata aku nih hemsem tak sanggup plak aku, sbb aku tgk or ...
pakuu_pakiss Post at 14-5-2010 17:58


OMG....sampah betul lelaki ini yangberpikiran macam ini........just not ur type huh?
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2010 11:19 AM | Show all posts
ksall pun terfikir gak... apa yg dia buat kat parents mertua dia sampai TT sampai tak boleh maafkan dia.... kadang2 menantu mmg ada terlampau sgt.. but. kadang2 mertua pun ada gak buat dia rasa apa2 sampai terkeluar perlakuan camtu... kena ada la saling faham memahami... betulkan keadaan.... dua2 pun tanggungjawab kita... mak bapak perlu dihormati.. isteri perlu disayangi.... kena la pandai
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2010 11:39 AM | Show all posts
ksall pun terfikir gak... apa yg dia buat kat parents mertua dia sampai TT sampai tak boleh maafkan  ...kena la pandai
kak_sall Post at 15-5-2010 11:19


sah sah lelaki TT ni memang tak pandai......  !!
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2010 11:44 AM | Show all posts
Post Last Edit by minahsaudi at 15-5-2010 12:06

rasa acik buang masa jer lah dok postings kat sini.  like he said wifey dia dlm 30's n a teacher bukan budak2 lagi.  pangai wifey tu dah mcm bangau kekdahnya.  dah puas dia menahan hati n menjeruk rasa dgn pangai bangau wifey tu.

dia bukak thread just nak feeling2 tt he is not wrong, kasi dia excuses nak ceraikan bini walhal mmg dah terang lagi bersuloh tt he didnt loves the wife anymore (in this instant love never existed since married - just marriage of convenient jer)  n wanted to dump her.  ada or takder pompuan lain tt is beside the point!

like i said in my earlier postings lah, ceraikan jer lah bini tu n cari org yg sesuai n berkenan kat ati n family.  in his case marriage is just trial n error, convenient to him.

org mcm nie mmg ramai kat dunia yg fana nie.  i've come across them so many, so i always choose not to argue/debate or anything.

soh lah dia ikut kata hati dia.  TT u just have to separate yr soul n mind for 20mins n find out the truth.

yr mind is for present n yr soul is for the future!  tt's a cosmic rule!  

kita citer dgn dia pasal hukum n syarak pun masuk tinger kiri kuor tinger kanan.
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2010 11:50 AM | Show all posts
untuk aku, bila dah buat keputusan untuk berkahwin, kena tempuh dan pertahankan lah rumah tangga tu sebaik mungkin. ada masalah, buntu, minta petunjuk dari allah. sebagai suami, adalah wajib untuk mendidik isteri sekiranya isteri salah. jadi, didik lah isteri TT untuk menjadi mcm mana yang TT nak. mendidik bukan dengan seminggu dua. tapi memakan masa. dan yang paling penting, kena nilai diri sendiri dulu baru meletakkan kesalahan pada org lain. cuma kenali isteri TT barulah TT dapat menilai siapa dia. kegagalan rumahtangga untuk aku 100% adalah kesilapan suami sebab allah dah mengamanahkan suami untuk mendidik isteri. pandai2 la menjalankan tanggungjawab zahir dan batin..
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2010 11:56 AM | Show all posts
Keputusan memang dah ada dekat hati.... tinggal lagi takut di kata lelaki tak bertanggungjawab... teruskan lah niat tu...

Kalau masih rasa perasaan kau tu betul dan semua kesalahan isteri tak boleh dimaafkan, baiklah lepaskan dia... , kau tak boleh menjadi pembimbing yg baik...
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2010 01:13 PM | Show all posts
Post Last Edit by my-alja at 15-5-2010 13:15

teringat kata2 motivator sorang nie

kita ATTRACT benda yg sama gelombang dgn kita
dlm hal2 somi-isteri nie pun sama....
jgn marah pasangan camtu, camni sebab KITA pun camtu

kalo kita sendiri tak pasti nak makan apa
makanan yg dtg pd kita, sudah pasti bukan "taste" kita
w/pun makan bagai nak rak tapi tetap tak PUAS ...tapi kenyang
sebab apa?....sebab itu bukan makanan yg otak kita gambarkan
analogi otak dgn makanan nie, sorang canadian bagitau ai
hasil research dia , kenapa ada org senang sgt gemuk....
gemuk sebab makan makanan yg otak mintak tak sama

TT paham tak apa akak bebel nie?
kalo u tahu apa yg u nak dlm idup nie...
kesalahan nie takkan jadi sampai jauh nie
tapi kita nie ada agama, anggap nie lah ujian utk tundukkan EGO kita
esp bila dah ada anak kecik camtu....
tuhan tak pernah salah bila bagi JODOH pd kita...
JODOH tu nak mengajar kita tentang erti kehidupan

TAPI kalo dlm otak tu dah ada IMEJ.....CERAI!
go on sajalah....tak perlu justify apa2 kat sini
cuma pesan akak, jaga kebajikan anak kecik tu...
kalo u tak decide....masalah nie akan berlarutan sampai anak u masuk 5
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2010 01:31 PM | Show all posts
terus terang aku ckp TT selfish..
tp takpe lah TT, aku tak galak kan ko bercerai
tp kalau ko dah tak rasa ada bahagia elok lah lepaskan
isteri tu is the other half of u..kalau ko tak bahagia, dia pun tak bahagia jugak
mula2 memang sakit bila bercerai, tp lama kelamaan i'm sure ur
wife boleh terima..mana tahu dia pun akan jumpa Jodoh yg lebih baik dr u..

p/s..aku dah pernah baca thread ko sebelum ni, apa yg wife ko
buat adalah normal.setakat wife suka menangis dan minta suami
jadi romantik,bukan satu masalah pun..
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2010 01:37 PM | Show all posts
tt ade cakap wife dia wat pangai since pregnant kan....
ntah2 mase pregnant tu wife tt dpt rase kurang sgt kasih syg kot....
sedangkan pasangan yang mmg cinta n caring pn kadang2 wife still rase kurang masa preggy....
wife tt tertekan kot...mesti dia rase dia sorang je nk anak....u xnak....

saya rasa masalahnyer dari tt...
hati x redha mane nk dtg cinta....
kalo dh hati u kuat nk cerai....cerai je la...
jgn siksa bini u tu...biar dia bahagia ngan org len plak....
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2010 02:08 PM | Show all posts
cerai jer kalau dah tak suker sgt...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-5-2010 02:24 PM | Show all posts
Post Last Edit by pakuu_pakiss at 15-5-2010 14:29

betul ckp korang, aku pun teruk jugak... aku tak nafi pun...
mmg aku selfish, tak romantik, ego dan mcm2 lagi lah...
dan aku pun bukan seorg pemimpin keluarga yg baik...
masalah nya aku taknak berubah...

mmg masalah aku adalah perasaan..
bila korang buat sesuatu mesti ada sbb, bila korang nak berubah mesti ada sbb,
korang sanggup berkorban bergadai.. mesti ada tujuan, objektif, RANGSANGAN yg drive korang untuk buat...

aku takde semua tu.. aku takde perasaan kat dia.. macam mana aku nak berubah demi dia.. sbb aku tak nampak aku boleh bahagia dgn dia..

cuma macam mana aku nak dia paham dan terima kenyataan dgn open minded.. dan berani buat keputusan untuk masa depan masing2... supaya dua2 tak terus hidup dlm tekanan dan terus hidup menyimpan perasaan..

mcm mana nak yakinkan dia berpisah lebih baik drpd bersama...
mcm mana nak yakinkan dia mungkin ada yg lebih baik utk dia di luar sana...
selagi tak cuba... selagi tu tak tahu... selagi tak cari.. selagi tu tak jumpa...
tapi dia tak nak open her mind untuk posibilities yg mcm tu..
dia sanggup hidup terseksa dgn suami mcm aku.. drpd buat keputusan, terima hakikat, dan mulakan hidup baru..

dah byk kali kami bergaduh, berbaik, cuba ubah diri masing2, cuba sesuaikan diri, cuba jadi apa yg pasangan nak kita jadi... tapi akhirnya tetap tak boleh nak tipu perasaan..

aku pun tak tau apa yg degil sgt dlm diri aku nih.. apa yg susah sgt utk aku cinta bini aku.
before this... tiap2 hari aku mintak supaya Tuhan bukak hati aku untuk cinta bini aku, jadi suami yg baik.. bina keluarga bahagia.. jadi ayah yg baik..
dan aku pun mintak kat Tuhan kalau aku tak mampu cinta dia dan jadi suami yg baik untuk dia... aku redha Tuhan ketemukan dia dgn org yg lebih baik.. yg tahu menghargai dan menyayangi bini aku seadanya..

Aku pasti ada org yg suka wife dia mcm bini aku...
tapi realitinya tak mudah nak selesaikan masalah seperti semudah yg kita hajat...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.077936s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list