Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
14516
View
120
Reply

Lelaki je yang sanggup kahwin perempuan miskin

[Copy link]

Author: DanIno       Show all posts   Read mode

Author
Post time 13-5-2010 12:41 PM | Show all posts |Read mode
Ni aku nak marah ni. Ada satu fakta yang sangat tepat. Lelaki je ( sama ada kaya atau tidak ) yang sanggup kahwin dengan perempuan miskin, jarang kedengaran perempuan yang sanggup dengan lelaki yang miskin harta. Kita kan biasa jumpa pasangan suami isteri yg macam ni. Aku rasa sangat marah apabila teringatkan betapa betulnya perkara ni.

Dan pihak perempuan pula kalau dapat suami yg sederhana je dari segi harta, biasanya susah nak bersyukur. Memang bukan calon isteri ahli syurga yg akan mendapat redha suami.

What do u guys think?
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2010 12:45 PM | Show all posts
nak g miting dulu.

kang balik acik sambung hah
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2010 12:49 PM | Show all posts
betul sebetul betul nya.....okeh???
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2010 12:56 PM | Show all posts
betui tu
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2010 01:06 PM | Show all posts
huh...tah ler...bukan tanggungjawab suami bg nafkah zahir ngn batin ke?klo suami tak mampu nk bg nafkah zahir..takkan nk kawin gak?isteri hanya membantu suami.

sbb tuh klo dgr lelaki sanggup kwin ngn perempuan miskin ramai sbb yg nk menanggung mkn minum kan suami(nafkah zahir)?

ada je yg isteri amik tgjawab suami tp suami kne laa sanggup pikul tanggujwb isteri(jaga anak, didik anak)
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2010 01:11 PM | Show all posts
fakta tuh mmg betul pun..sbb tuh laa klo nk kawin digalakkan cari yang sekufu....supaya benda mcm nie tak jadi...tak puas hati..itu ini..sbb mebi si isteri dh biasa hidup senang b4 kahwin..lepas kahwin..dia pk akan lagi senang(tak payah nk pk sewa umah, api,air, mkn)..tapi tgk2 pas kawin makin bertambah tanggungan nye...this is reality...ramai je mcm nie..dulu b4 kawin..mampu je bg mak abah kt kg tuh duit lebih sikit..pas kawin..sbb sema nk kne share..umah dulu sewa ramai...so tak byk nk byr..laa nie dh kwin..share berdua..sakit sket..dll....

ada isteri yg tak kisah pun benda2 mcm nie...tak semua...tp mmg rina xnafikan mmg ada je yg mcm TT cakap tuh
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2010 01:12 PM | Show all posts
MMG la......... dah tu takkan pompuan lak yg bak sanggup kawin pompuan miskin..

hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2010 01:13 PM | Show all posts
tapi kat india .. ramai je pompuan kawin lelaki miskin.. kekdah nyer lelaki miskin tak mintak dowry byk kan . hheheh
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2010 01:33 PM | Show all posts
tapi kat india .. ramai je pompuan kawin lelaki miskin.. kekdah nyer lelaki miskin tak mintak dowry  ...
dewi Post at 13-5-2010 13:13


YA BETULLLLL!!!!!! 100 markah untuk anda!!!!!!!!

korang nk tau...hantaran yg lelaki india nie bukan sikit..cakai2 pun sebiji kete...
kene lak klo dr kasta yg up sikit..demanding giler...kt opis rina ada satu kes...budak dr INDIA(lelaki) nie bercinta ngn malaysian punya indian(of cos pompuan laa) laa.bercinta2...thne bila part nk berbincang psal kawin....boleh lak yg belah lelaki mintak sebijik apartment kt INdia..hotak lu...of cos laa belah malaysia ckp 'NO'...yg aku bengang mendengarnye..yg budak lelaki nie salahkan yg malaysian nie sbb kurang ajar...boleh pulak dia cakap "my family only ask for a small apartment, that's it...nothing much"....mak aih...
derang klo lelaki yg excpact nie...even asal dr kg ceruk mana tah (sbb derang pnh tunjuk gambar umah derang kt kg..mmg hulu)..harga dia lain.klo yg mintak apartment tuh utk yg tak berpelajaran laa kononnye..kiranya family dia mintak tuh sikit je laa..
tp xsedar diri..pandang rendah kt malaysian indian sbb derang kata indian kt malaysian nie asalnye dr tamil nadu..derang org telegu..up sikit..ceh
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2010 01:33 PM | Show all posts
tapi kat india .. ramai je pompuan kawin lelaki miskin.. kekdah nyer lelaki miskin tak mintak dowry  ...
dewi Post at 13-5-2010 13:13


YA BETULLLLL!!!!!! 100 markah untuk anda!!!!!!!!

korang nk tau...hantaran yg lelaki india nie bukan sikit..cakai2 pun sebiji kete...
kene lak klo dr kasta yg up sikit..demanding giler...kt opis rina ada satu kes...budak dr INDIA(lelaki) nie bercinta ngn malaysian punya indian(of cos pompuan laa) laa.bercinta2...thne bila part nk berbincang psal kawin....boleh lak yg belah lelaki mintak sebijik apartment kt INdia..hotak lu...of cos laa belah malaysia ckp 'NO'...yg aku bengang mendengarnye..yg budak lelaki nie salahkan yg malaysian nie sbb kurang ajar...boleh pulak dia cakap "my family only ask for a small apartment, that's it...nothing much"....mak aih...
derang klo lelaki yg excpact nie...even asal dr kg ceruk mana tah (sbb derang pnh tunjuk gambar umah derang kt kg..mmg hulu)..harga dia lain.klo yg mintak apartment tuh utk yg tak berpelajaran laa kononnye..kiranya family dia mintak tuh sikit je laa..
tp xsedar diri..pandang rendah kt malaysian indian sbb derang kata indian kt malaysian nie asalnye dr tamil nadu..derang org telegu..up sikit..ceh
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2010 01:51 PM | Show all posts
danino tak maksudkan semua orang kan?


sebab kalau semua perempuan hanya kahwin lelaki kaya, habis tu tak wujudlah lelaki2 miskin yang selalu masuk paper beranak pinak mintak belas simpati tu.

or, semua lelaki miskin tak kahwin, and ended up becoming nyah?


btw... saya pun kahwin dgn lelaki yang bukan dari keluarga berada lah (nak kata miskin, tak lah kot, sebab mereka tak lah sampai kena mintak sedeqah or tak bersekolah sebab takde duit, cuma tahap kais pagi makan pagi macam tu. kira, boleh survive lah).
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2010 01:56 PM | Show all posts
kalau dari segi kewangan, bagi sorang pompuan sebaik2nya cari  lelaki yang mampu sara family sebab kang pompuan tu tak keja, skurang2nya lelaki masih kerja.. apahal nak kahwin tarak duit.. kang ada anak nak bagi makan apa? pasir? kalau miskin dan rajin maybe boleh pertimbangkan sebab maknanya boleh maju lagi, kalau miskin dan malas, boleh blahhh.. buang masa jer kawen ngan orang camtu
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2010 01:57 PM | Show all posts
setuju dgn mclaren..
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2010 02:02 PM | Show all posts
Lelaki je yang sanggup kahwin perempuan miskin


habih tuhhh...takkann nyah pulok yg sanggup kawen pompuan misekin....haruslah laki......
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2010 03:05 PM | Show all posts
kalau miskin dan malas, boleh blahhh.. buang masa jer kawen ngan orang camtu
bb_lisa Post at 13-5-2010 13:56


betul3!!!

anak raja sekalipun kalo malas, lama2 papa kedana jugak


bukit tinggi kalo hari2 ditarah, lama2 rata jugak
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2010 03:38 PM | Show all posts
aku tak setuju. tak ler betul sangat pun fakta tu. aku dulu kawen gak dengan laki aku walau dia miskin harta. ada motor kriss ja. tu pun hutang. mana ada dia offer apa-apa kat aku seperti kasih sayang selautan laut china selatan ka, harta setinggi gunung jerai ka... tapi alhamdulillah kami bahagia.

isunya sekarang realitinya zaman sekarang ni ramai  bebenor lelaki yang bukan saja miskin harta, tapi rupa, etika, semangat nak berjaya dan lain2 lagi. bodoh la orang pompuan yang jatuh chenta dengan lelaki sebegini. tak berbaloi. nyah pun tak pandang tau!
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2010 04:25 PM | Show all posts
Hmmmmmmmm..... rata2 aku tgk byk je pompuan ijazah kawin ngan laki xde sijil lgsg...
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2010 04:34 PM | Show all posts
Ni aku nak marah ni. Ada satu fakta yang sangat tepat. Lelaki je ( sama ada kaya atau tidak ) yang s ...
DanIno Post at 13-5-2010 12:41



    Err, fakta tepat tuh mana dapat? Ada link? Berapa ribu orang dah disurvey sampai dapat conclusion nih?
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2010 05:10 PM | Show all posts
islam kan dah gariskan cara2 memilih pasangan..salah satunya adalah SEKUFU......tp kalau agak2 rasa xtimbul isu,boleh jek nak kawen yg xsetaraf dr segi harta,darjat n pangkat...mmg jd tanggungjwb suami utk beri nafkah pd isteri....so pd i xtimbul la issu ppuan nie xsanggup kawen dgn laki miskin sbb mmgt rang2 laki yg cari nafkah...isteri hanya membantu....erm...situasi2 mcmnie sepatutnya tidak la menjadi issue sekiranya kite berbalik kepada basic.....kepadaNYA...
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2010 06:13 PM | Show all posts
yup setuju...sbb nafkah somi kena kasi...ala pompuan miskin pun cari lelaki kaya jgk sbb nk kuar dari kemiskinan.....ade x pompuan yg kaya raya nk kawin n hidup susah ngan lelaki miskin? no no no..kan? kalau ada mungkin kes terpencil je...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.088747s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list