Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
38973
View
466
Reply

Kami bukan kejam

  [Copy link]

Author: Pakar_Bola       Show all posts   Read mode

Post time 2-11-2010 10:32 AM | Show all posts
kenapa mesti digugurkan kandungan itu? X ingat dosa ke...
time projek dulu...kenapa x fikirkan risiko kehamilan  bila x pakai kondom or apa2 protection?

Nasihat saya....janganlah digugurkan kandungan itu...setiap anak ada rezekinya....yang penting berusaha mencari rezeki itu....jika tuan tanah & isteri lom sedia menerima kehadiran  bayi itu..insyaAllah bila baby tu dah lahir...bila tuan tanah & isteri melihat wajah baby tu...pasti akan terbit sayang di hati kalian berdua....percayalah....sedangkan ibu angkat dan anak angkat pun boleh terbit rasa sayang..inikan pulak zuriat kalian sendiri...

lagi 1....fikirkanlah risikonya bila kandungan itu digugurkan....risiko kesihatan rahim isteri...risiko pendarahan yang luar biasa....risiko kerosakan rahim hingga boleh menyebabkan rahim dibuang....fikirkanlah....mungkin ketika ini kalian berdua tidak mahukan anak ini...tapi bila rahim telah dibuang...risiko untuk kalian tidak dapat anak langsung amatlah besar....

Renung-renungkanlah...sekurang2nya..jika tak mahu pun anak itu....teruskanlah kandungan itu dan lahirkanlah bayi itu sebaiknya....dan berilah pada mana2 insan berhati murni yang mahu membela bayi itu.....saya juga sudi membelanya....
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2010 10:35 AM | Show all posts
bodoh gile.. kawen sebab nafsu semata2 mmg camni laa..

binatang pun tahu sayangkan anak.. kucing ...
mesmerize Post at 24-7-2010 14:32



   
betul2...teringat dulu time kat kampung...ada sekor kucing aku ni baru kematian anaknya.....aku pun saja la main2 ringing tone hp aku yang ada bunyi suara kucing mengiaw....sekali kucing tu dengar bunyi ringing tone hp aku...pusing2 kucing tu merayau 1 rumah mencari anak dia...alahai...kesiannya......dia ingat bunyi ringing tone tu suara anak dia....
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2010 04:06 PM | Show all posts
so, dah selamat gugur tak?

harap 4,5 tahun akan datang tak der yg bukak thread
'kami nak anak tapi peranakan wife rosak dan aku pulak mandul'
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2010 04:47 PM | Show all posts
sedih bila terkenangkan anak yg dpt makpak camni.. sayangilah anak2 anda
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2010 07:05 PM | Show all posts
malas nak komen bagi nasihat panjang2 lebar.sbb nak kata otak nye cetek dia ni belajar pandai.nak kata dia kapir terang2 islam..nak kata dia ni tak de didikan agama dr mak ayah aku rasa tak jugak,kt skolah stazah ada ajar..entahla..kat mana silapnya..

kesimpulanya..aku malas nak layan masalah2 bodoh mcm budak2 ni.jawapanya dah terang2 ko blh pikir..tak pasal2 ko kena maki hamun sume cukup kt sini kan..
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2010 08:34 PM | Show all posts
People just love to judge others. Do we really know their real condition? Biar le pun dia nak gugurkan.  Dosa antara dia ngan Tuhan. Dia nak tau cara nak terminatekan pregnancy. Kalau tau camana, bagi tau. Tak tau takyah lah nak kutuk lebih2 (sikit2 takpe... Just kidding).  Mungkin betul diorg tak sedia lagi dan tak mampu, fizikal dan mental. Ooo kata senang kalau tak nak leh bagi orang... nak mengandung pun susah tau.

Kalau nak kata kejam, kejam lagi orang yg pandai buat anak,lahirkan tapi tak gheti nak jaga. Dah besar menyusah kan masyarakat pasal jadi sampah masyarakat.  Atau pun yg tau beranak ramai, pastu tak mampu nak bagi keperluan asas - budak kecik minum kopi pasal tak mampu nak bagi susu, makan siput babi panggang etc. Tolooooonnngg laa.... At least they want to spare us from these sort of 'sampah masyarakat' (pasal diorang takmoh jaga betul2) in the future.

Pada TT, gi lah cari doktor private memana. Yang non-malay mungkin leh tolong. Apa2 pun moga pikir lah elok2. Dosa tu dosa juga. Mana yang lebih tertanggung kemudian hari kelak. Dosa tak besarkan anak ngan baik, atau pun dosa hapuskan janin tuh. You know your real situation. So choose carefully and be more cautious in the future.
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2010 09:13 PM | Show all posts
pk baik2 dulu dik. kang myesal kmd hari. dah gugur pas tu dok teringt. ataupn takut pasni sbb gugurkn kandungan tuh...lansung x leh ank dah. meroyan ko....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.066305s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list