Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12
Return to list New
20661
View
27
Reply

Kolej Tentera Darat

[Copy link]

Author: alin6088       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 30-6-2010 10:06 PM | Show all posts
hehehe... mmg patot pon.. mana aci klo LLP je kene ragging.. pgwai sume x kene.. padahal msuk same2...
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2010 09:25 AM | Show all posts
hehehe... mmg patot pon.. mana aci klo LLP je kene ragging.. pgwai sume x kene.. padahal msuk same2. ...
alin6088 Post at 30-6-2010 22:06



    xdelah...bukan isu llp ke opis lin..isu nye sbb baru masuk kem...klo army...after commision..masa melapor kt kem tuh..masuh tuh sbb dikira 'paling junior' sbb br comm kan kt ctu(army seniority ikut no tentera..xmcm navy..iku pangkat)..so mmg kne hell..bila ada batch opiser yg br comm melapor lak...batch tuh yg kene....lebih kurang laa..klo navy..rina tgk adik haku ok je..cme kne pow tuh je laa...standard laa tuh..semua kne pow...

sbnrnya opiser nie..masa derang kadet tuh pun dh kene hell..peh tuh...even dh pakai pangkat..masa first melapor (kekononye hari pertama kerja laa)....klo nasib baik..tak kne hell..mcm yg cerita kisah kadet airforce tuh dulu yg masuk brita tuh..adik rina ckp.. "laa...tuh standart laa tuh..ko ingt klo ko jatuh kt pihak musuh..derng nk bg ko layanan baik ke?" ..sbb actually benda2 hell nie derang nk test mental kita sbnrnya...ekekeke....


then konsep tentera nie..klo sorang buat salah..semua kene....nie utk menanam sifat kerjasama..so klo ada kwn dlm tema terbuat salah..masing2 akan cbe cover....

mcm kes kwn lin..dia dr llp masuk peg..so dia kne lalui jalan yg sama mcm awam nak masuk peg...apply masuk kadet...melapor as kadet...kene hell..bla..bla..bla....then tauliah(comm)....peh comm..klo nasib baik dpt unit yg ok..ok la....mcm kwn rina...dh laa dia army(stok atma)...dpt pulak yg kt melaka tu..airborne..apa kejadah nye tah ..lupa lak nama kem tuh...mmg masa 1 masauk mmmg kne hell pun...

ada gak member rina (stok atma gak)..airforce...lain lak.....memula trus dpt kt ktu(laa nie org langgil stu kot..lupa)...releks je...tak de istilah ken2 hell...

mcm adik rina (pun stok atma)...comm je dpt kt klang nie huh..kt hydro..peh tuh dpt naik kapal mahawangsa..tak tau laa bab kne hell sbb dia tak penah crita..cme tau bab kne pow jee laa..
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2013 12:01 PM | Show all posts
ni citer dulu dulu sebelum kolej tentera darat dipindahkan ke port dickson....sebelum ni kat PULADA, Ulu Tiram

Kolej Tentera Darat - untuk lepasan SPM yang resultnya ok (tauliah Leftenan - ambil course diploma OUM)- Tapi sekarang ni KTD dah tak buat pengambilan lepas SPM sebab dah ada UPNM
UPNM - Lepasan SPM tapi result dan fizikal kena power baru boleh masuk..mohon melalui UPU dan ada temuduga (Keluar Kapten ada degree..tapi sekarang ni yang aku dengar pegawai graduate pun akan starting dengan Lt. Muda
RMC/MTD - Sekolah menengah asrama penuh Kementerian Pertahanan (pelajar-pelajar kena superb dalam akademik) - latihan tentera juga dikenakan
AFATS - sekolah asrama tapi lebih menjurus kepada bidang vokasional--tetap ada latihan tentera juga
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2013 03:48 PM | Show all posts
ONEK posted on 22-2-2013 12:01 PM
ni citer dulu dulu sebelum kolej tentera darat dipindahkan ke port dickson....sebelum ni kat PULADA, ...

nice info
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2013 08:29 PM | Show all posts
ONEK posted on 22-2-2013 12:01 PM
ni citer dulu dulu sebelum kolej tentera darat dipindahkan ke port dickson....sebelum ni kat PULADA, ...

UPNM sekarang kluaq jd lt muda je..dulu2 kapten..anak sedara belajar d situ....
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2013 02:57 PM | Show all posts
anizarina posted on 21-6-2010 03:01 PM
kolej tentera (LAUT/UDARA/DARAT) --> commision je pakai LT MUDA(NAVY),LT(ARMY/AIRFORCE)
--> senag s ...

Hmm kalo ye pon sembang ler kat fb.... kat sini susah ler nak contact & cari.... Hmm pape pon saya mintak maaf mengganggu... saya tau post ni dah lama (2010)... Tapi saya perlukan bantuan skarang... Saya memang nak masok sangat KTD.... Pliz help me! huhu >,<

Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2013 11:46 AM | Show all posts
KTD ni mmg tkde intake pompuan ek?? nak sgt tauu..
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2013 11:47 AM | Show all posts
nak tnye. klu pompuan selalu nye mcm mne nak mohon tudm lps habis diploma ek? sellu tunggu dorg punye ambilan tp bile tgk syarat laki2 je..
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.065649s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list