Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
128016
View
727
Reply

share pengalaman dlm dewan mahkamah syariah

  [Copy link]

Author: latahzan       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 13-4-2010 12:15 PM | Show all posts
59# DewaGanaZ

x sangka ...ada juga org yg teruja nak masuk court syariah ...

akak nak share lagi experience dgr kes dlm dewan tu...

- makcik & pakcik umur dlm late 60's kot...kes cerai secara baik

           Hakim  :" makcik ingat x no mykad ?"
           Makcik : " x ingat "
           Hakim  :" no kp lama ?"
           Makcik :" pun x ingat"
           Hakim :" alamat rumah ingat x?"
           Makcik :"x ingat "
           Hakim :" nama jln & no rumah ?"
           Makcik :" pun x ingat "
           Hakim :" habis tu..nak balik ni ingat x rumah kat mana?"
           Makcik : "ingat...sebab anak yg bawa .."
           Hakim : " makcik boleh rujuk saman yg ada kat makcik  "
           Makcik : " x nampak nak baca sebab x bawa cermin mata..."

aduhai...makcik ni mmg selamba ....
to be cont.....
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2010 01:35 PM | Show all posts
ahkak latahzan ni hakim mahkamah syariah ke?? huhuhuh

aku tak teruja nak masuk pon ..tapi melepas peluang gak sebab biasa aku masuk majistret n sesyen aje..... nak tau gak perbezaan prosedur dia...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-4-2010 01:53 PM | Show all posts
Post Last Edit by latahzan at 13-4-2010 13:56

[quote]ahkak latahzan ni hakim mahkamah syariah ke??

ni mesti x baca thread dari mula ...

kalau akak Hakim ...makin menggununglah kes tertunggak sebab Hakim duk posting kat FD je...
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2010 02:00 PM | Show all posts
indeed memang banyak kes tertunggak... maybe akibat hakim2 pon layan FD nak carik idea buat keputusan....huhuhuh

aku baca dari awal, tapi dah lupe coz bukan tadi aku baca.....huhuhuh

hakim pon bleh bercerai ape.....cuma kes dia, org lain la jadi hakim.....pasal dia leh layan FD
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-4-2010 03:14 PM | Show all posts
64# DewaGanaZ

apa2 je lah Dewa

ni nak sambung kes makcik tadi ...

Hakim : kenapa makcik nak bercerai
Makcik : suami dah lama x balik
Hakim : suami pergi ke mana?
Makcik : rumah anak dia ----------->makcik & pakcik ni kawin tahun 2008(duda kawin janda)
Hakim : selalu ke suami pergi rumah anak dia?
Makcik :x tau...suka2 je dia nak cabut
Hakim : yg suami cabut tu pergi rumah anak ke?
*** bila hakim ulang perkataan 'cabut' tu yg x larat...

to be cont
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2010 03:32 PM | Show all posts
kengadang aku pk manalah tak cerai...abesss semua dia lupa/ tak ingat..
baju abang mana yang...tak ingat....kain pelekat abang mana yang?? tak ingat...dah solat belum yang...tak ingat????

tapi kan kawan aku yg cerai kata...kalo cerai cara baik tak dapat bantuan lawyer...lawyer free.... kalo bercerai gado2 dapat lawyer free...betul ke?

selalu masalah nak amik loyer nih time nafkah anak2 la......
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2010 03:45 PM | Show all posts
66# akubest

cumeiii nyer baby

back to topic
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2010 03:47 PM | Show all posts
65# latahzan


pjg benorr citer ni


keras perut menahan
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2010 03:48 PM | Show all posts
67# choclatemousse

ni ha...tengah dok pangku tidoq mak tgh berporum..hahaha....!!!
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2010 04:11 PM | Show all posts
innesen jer mokcik tuh....hakim plak gegeh menyoal...layanzzzzzz
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2010 04:39 PM | Show all posts
70# hakass009

kalo aku jadik laki mak cik tuh pon harusss ku larikk jugakk

apa ke hei nyer semua benda tak ingat/lupa.....adoiyaaaa...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-4-2010 05:01 PM | Show all posts
71# akubest

nak buat mcmana...dah makcik tu kata x ingat ...
lepas tu Hakim pun dah penat gamaknya tanya makcik tu...Hakim minta Pakcik baca lafaz talak...

rupa2nya...pakcik ni pun sama juga...
bila Hakim minta baca lafaz talak ikut format yg disediakan...pakcik ni pun ckp dia x boleh baca sbb x bawa spec..
at last Hakim minta pakcik tu ikut pegawai mahkamah lafazkan talak 1..........................TAMAT

nanti kalau rajin...akak cerita yg serius sikit;)
kisah isteri takut nak keluar dari mahkamah sbb suami dia dah pernah bertindak kasar selepas prosiding mahkamah
sebelum tu.....
tunggguuuuuuuuuuuuu.....
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2010 05:24 PM | Show all posts
apa maksud saksi ya?

ada kawan mak neh....salu kene pukul ngan hubbi....aku tak penah nampak lah tapi dia salu claim dan ada repot polis....dia soh aku jadi saksi......
my husband said boleh ke? aku pun musykil apa criterianya? perempuan boleh ke?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-4-2010 05:50 PM | Show all posts
73# qurnia

perempuan boleh jadi saksi...
kalau x silap ... saksi mestilah org yg kenal dan tau masalah isteri yg teraniaya dlm kes tu drpd mulut isteri tu sendiri...
boleh check dgn mahkamah for further details ....
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2010 07:29 PM | Show all posts
Post Last Edit by latahzan at 13-4-2010 13:56

ahkak latahzan ni hakim mahkamah syariah ke??

ni mesti x baca thread dari mula ...

kalau akak Hakim ...makin menggununglah kes tertunggak seb ...
latahzan Post at 13-4-2010 13:53


..........................

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2010 10:08 AM | Show all posts
71# akubest  

nak buat mcmana...dah makcik tu kata x ingat ...
lepas tu Hakim pun dah penat gamaknya tanya makcik tu...Hakim minta Pakcik baca lafaz talak...

rupa2nya...pakcik ni pun sama juga ...
latahzan Post at 13-4-2010 17:01



ahkak.....kata nk story lagik....we wan mor we wan mor
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-4-2010 11:00 AM | Show all posts
ahkak.....kata nk story lagik....we wan mor we wan mor
hakass009 Post at 14-4-2010 10:08


alamak....baru ingat nak jadi SR je hari ni...;)  

ni kes isteri tuntut fasakh...
si suami x lantik lawyer sbb dia sendiri yg nak bersoal balas dgn isteri ....
bicara yg lepas2 ...akak x taulah apa cerita dia org...tapi punca nak bercerai sbb suami selalu pukul isteri..

bila Hakim suruh mula kan...si suami dgn gaya 'ala mafia' pun tanya

Suami : dulu awak kawin dgn saya sbb cintakan saya kan?
Isteri : itu 10 thn dulu
Suami : tapi awak mmg kawin dgn saya sbb cintakan saya kan? ----> dgn nada sombong & berlagak
Isteri : apasal awak tanya soalan bukan2 ni.....

Hakim pun mencelah...: Awak jawab je lah apa yg dia tanya..

Isteri : mmg mula2 saya syg tapi lepas dia selalu pukul saya...saya jadi benci & takut...
    ni nak balik dr mahkamah pun saya takut..
Hakim : kenapa kamu takut?
Isteri : dia pernah tarik saya masuk hotel berdekatan dgn mahkamah lepas saya keluar dr mahkamah ...
Hakim : apa dia nak ?
Isteri : ....x payah lah akak tulis yg ni...paham2 sendiri lah apa dia nak...
Hakim : habis tu dia dapat ke apa yg dia nak?
Isteri : x sebab saya uzur....

lepas tu Hakim ckp dgn pegawai mahkamah..jgn pulangkan mykad si suami sampai semua kes hari tu selesai
Hakim : kamu jgn keluar dari dewan ni sampai saya suruh kamu...faham!
Hakim suruh si isteri balik & bicara bersambung ...
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2010 01:05 PM | Show all posts
kak latahzan.....tepek lagi kes2 dari mahkamah.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-4-2010 02:32 PM | Show all posts
kak latahzan.....tepek lagi kes2 dari mahkamah.
hairanaz Post at 14-4-2010 13:05


hehehe..akak dah mcm pengacara program ' Sebutan Syariah ' kat Astro Oasis...perasan kejap  

kes cerai secara baik:-

Hakim : Apa alasan kamu nak bercerai
Isteri : suami tak bagi nafkah
Hakim : Berapa lama suami x bagi nafkah?
Isteri : Sejak Jun 2009
Hakim : saya tanya berapa lama bukan sejak bila?
Isteri : 9 bulan
Hakim : ada org paksa kamu suruh bercerai
Isteri : x de
Hakim : kamu setuju nak bercerai
Suami : .....diam
Hakim : kamu setuju x nak bercerai?
Suami : setuju
Hakim : setuju dgn alasan isteri kamu
Suami : setuju
Hakim: ada sesiapa paksa kamu tak?
Suami : x de
Hakim : boleh lafaz cerai hari ni tak?
Suami : Boleh
Hakim : baca bismillah & istighfar 3 x
Suami : baca dgn perlahan
Hakim : saya x dengar
Suami : baca sekali lagi tapi masih perlahan
Hakim : kenapa kamu bila bercakap kuat , tapi bila saya suruh istighfar suara kamu x dengar!
            kamu malu ke nak istighfar?
setelah 3x baru Hakim puas hati
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2010 03:06 PM | Show all posts
emmmmmmmmm....mcm2.....tapi sume yg ahkak latah citer sume somi2 tuh yg baka bongok....very the hampeh....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.088428s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list