Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
133165
View
741
Reply

share pengalaman dlm dewan mahkamah syariah

  [Copy link]

Author: latahzan       Show all posts   Read mode

Post time 20-1-2012 11:40 AM | Show all posts
thanks so much for your info..baru ku tau putus tunang rupanya boleh claim..jgn ingat suka ...
cmf_iddine Post at 20-1-2012 11:21



    thanks iddine.pengalaman hidup tuh..berharga..bukan semua dapat rasa pengalaman cenggini walaupun pahit.remuk rendam tak payah kata la..setahun lebih ola amek rasa nak pick up the pieces.betul tuh, bertunang itukan seperti janji.even dalam Islam pun dah cakap benda ni, pada Ola kalau nak putus tanpa sebab musabab yg relevan mmg sungguh a**hole lah kan ..(speerti jatuh cinta dan mengaku itulah soulmatenya. ha ha kelakar kelakar.., okeh sinikal)

iddine, i rasa boleh je kalau kita nak masuk court dgr perbicaraan, tapi kalau court penuh, selalunya dia suh hanya defendan , saksi n plaintif je duduk dekat bench dalam tuh , yang lain kena tunggu kat luar la..buat je muka ketat, as if u saksi ahhaha...percayalah, byk betul kisah yg lebih teruk dr kisah kisah drama bersiri kat tibi tigaaaaa
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-1-2012 01:40 PM | Show all posts
Reply 141# olaoli


tyvm Ola 4 sharing kat tred ni...
akak pun da x tau nk share apa lagi
yg lain pun bole je share kat sini ....mudah2an jadi panduan untuk kita semua....
insyaALLAH....yg baik kita jadikan teladan, yg buruk jadikan sempadan...
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2012 07:01 PM | Show all posts
Reply  olaoli


tyvm Ola 4 sharing kat tred ni...
akak pun da x tau nk share apa lagi ...
latahzan Post at 20-1-2012 13:40



    brape lama agaknya masa utk satu2 hearing ye?mine punya pukul 9 pagi.ikut giliran ke atau sape cepat?risau takut x sempat ambik anak kat sek kul 1
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2012 07:47 PM | Show all posts
brape lama agaknya masa utk satu2 hearing ye?mine punya pukul 9 pagi.ikut giliran ke atau  ...
MamaMima711 Post at 20-1-2012 19:01


masa kes aku dulu sekjap ke mamamima x smpi 15minit...ade yg dlm 10 minit....maybe tgk kes...sbb kt court 2 ramai klu satu2 kes ambik masa lama x settle lah smpi lunch....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-1-2012 08:31 PM | Show all posts
brape lama agaknya masa utk satu2 hearing ye?mine punya pukul 9 pagi.ikut giliran ke atau  ...
MamaMima711 Post at 20-1-2012 19:01


kalau sebutan dlm 5 ~ 10 minit je tapi kalau bicara dlm 30min ~ sejam jugak....akak kurang pasti pasal giliran ...
cumanya kalau sidang pagi tu ada sebutan & juga bicara....mahkamah akan dulukan sebutan sebab bicara akan ambil masa yg agak panjang...kecuali kalau loyer yg mewakili bicara tu ada kes tempat lain, then mahkamah bg laluan juga pd bicara tersebut  before kes sebutan lain...(ini kat Klang , x pasti tpt lain)

so far , akak cuma ambil cuti 1/2 hari je x kira lah sebutan/bicara sebelah pagi or petang...

apapun bole tanya kat org yg bertugas panggil nama kat dlm dewan tu samada giliran mama sempat x abis before tengahari...
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2012 08:37 PM | Show all posts
kalau sebutan dlm 5 ~ 10 minit je tapi kalau bicara dlm 30min ~ sejam jugak....akak kurang pasti ...
latahzan Post at 20-1-2012 20:31



    apa beza sebutan dengan bicara kak?saya punya nak sahkan talak taklik.tu kira sebutan ke bicara?cuba akk citer sket step by step dr mula2 masuk court..spy saya tahu lah sket prosedur dia.takde la panik lak nanti.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-1-2012 09:56 PM | Show all posts
apa beza sebutan dengan bicara kak?saya punya nak sahkan talak taklik.tu kira sebutan ke b ...
MamaMima711 Post at 20-1-2012 20:37


ini ikut pemahaman akak....minta jasa baik forumer lain betulkan kalau silap...


sebutan tu mahkamah cuma nak sah kan sesuatu kes...
nak sahkan taklik tu kira sebutan bukan bicara..
bicara melibatkan soal balas dua2 pihak & saksi2 masing2 , contoh:bila satu pihak x setuju untuk bercerai secara baik....

step masuk dewan mahkamah :

1 - serahkan mykad pd pegawai yg bertugas...pas tu duduk kat bangku yg disediakan...


2 - bila pihak mahkamah sebut saman no(yg tertulis kat borang yg mama failkan kat mahkamah) & nama penuh mama & suami ,
     dua2 pergi kedepan di hadapan Hakim


3 - Hakim akan tanya pemohon apa tujuan datang mahkamah

4 - Mama cuma jawap pengesahan talak taklik ..make sure borang yg mama failkan ada depan mama....jgn simpan dlm bag
     sebab byk kes pemohon x tau nk jawap apa tujuan dia org datang....
     nanti Hakim kata tengok balik kat borang permohonan kamu tu...

5 - Hakim akan tanya details yg mama failkan ...kalau Hakim puas hati , mahkamah bg tarikh berikutnya untuk tindakan
     lanjut/proses seterusnya...

maaf kalau x membantu....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2012 10:03 PM | Show all posts
ini ikut pemahaman akak....minta jasa baik forumer lain betulkan kalau silap...


sebutan tu  ...
latahzan Post at 20-1-2012 21:56



    ooohh...ada tarikh lagi ke lepas tu?aiiyyoo,,,ingatkan masa tu hakim dah keputusan talak jatuh atau tidak..x larat dah nak tunggu ni..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-1-2012 10:08 PM | Show all posts
ooohh...ada tarikh lagi ke lepas tu?aiiyyoo,,,ingatkan masa tu hakim dah keputusan talak j ...
MamaMima711 Post at 20-1-2012 22:03


sori akak nk tanya...talak taklik ni suami yg kena lafaz cerai ke mahkamah yg putuskan?
kalau datang untuk lafaz cerai...memang Hakim minta suami lafazkan kalau Hakim berpuashati dua2 pihak setuju untuk bercerai & pihak isteri dlm keadaan suci & tidak mengandung....
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2012 10:12 PM | Show all posts
sori akak nk tanya...talak taklik ni suami yg kena lafaz cerai ke mahkamah yg putuskan?
kalau d ...
latahzan Post at 20-1-2012 22:08



    entah la kak..yg pasti suami ada bertaklik dan dia dah langgar taklik dia so meaning talak dah jatuh.pegi court ni pun utk sahkan perceraian tu..perlu ke dia lafazkan cerai lagi?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-1-2012 10:22 PM | Show all posts
entah la kak..yg pasti suami ada bertaklik dan dia dah langgar taklik dia so meaning talak ...
MamaMima711 Post at 20-1-2012 22:12


sori mama...akak x pasti pulak kalau mahkamah bole selesaikan terus sbb x penah ada pengalaman kes taklik
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2012 12:32 AM | Show all posts
apa beza sebutan dengan bicara kak?saya punya nak sahkan talak taklik.tu kira sebutan ke b ...
MamaMima711 Post at 20-1-2012 20:37


pengalaman aku di mahkamah syariah putrajaya...(boleh taip pjg lebar sbb anak2 dh tido hehehe)

aku dtg awal dlm kul 8.15pg sbb dlm surat tulis start bicara kul 8.30pg...tp kes bermula kul 9.00pg...

kt luar mahkamah 2 akan diaorg lekat senarai nama kes yg disebut ko tgk kes ko nombor berape coz diaorg akan panggil ikut giliran...

lps 2 aku msk duk kt kerusi yg disediakn...polis yg jaga kt dlm 2 akan bukak computer,tgk2 muka korang,tegur cara duduk n pastikan korang duk x campur laki perempuan & srh tutup telefon (yg nie ko x pyh kisah hehehe)...

kul 9pg pembantu2 hakim akn msk diikuti hakim...polis akan srh bgn hakim duk n bg salam br leh duk...

lps 2 pembantu hakim akan panggil mcm nie 'kes no.12345678x nama ko dgn suami....ko dgn suami kena bgn pg kedepan stndby IC sbb nakk bg polis...polis 2 ambik IC korang berdua dia bg kt pembantu hakim...

ko dgn suami pun brdiri di depan hakim...jarak jauh sikit antara suami dan isteri...ko kena baca kt microfon baca ke ikut keratan kertas atas mja kena angkat tgn mcm bersumpahlah....suami pun kena uat mcm 2...

then...br hakim akan tnya mcm2...mcm kes aku hakim bg ceramah sikit kt suami srh ubaah perangai dan mcm2 lg....oklh walau ade yg ckp hakim x menyokong sgt perempuan tp masa kes aku nmpk hakim belah pd aku coz dia mrh pd suami aku je...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2012 07:58 AM | Show all posts

share pengalaman dlm dewan mahkamah syariah

pengalaman aku di mahkamah syariah putrajaya...(boleh taip pjg lebar sbb anak2 dh tido hehehe)

...
avent Post at 21-1-2012 16:32


Ooo..camtu rupanya.x leh duduk brcmpur maksudnya kita suami isteri kena duduk jauh2 la?
U dah masuk court dulu,maksudnya hakim blum capai keputusan,u tarik balik erk?sayang betul..


(posted by mobile)
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2012 05:19 PM | Show all posts
kalau taklik hakim akan bagi keputusan mase tu gak kalau dah cukup bukti dari dua-dua pihak. kes nmacam ni cepat... aku peneh tengok hakim bagi keputusan cos si suami taklik kalau isteri dia keluar rumah tanpa izin jatuh talak.
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2012 05:45 PM | Show all posts

share pengalaman dlm dewan mahkamah syariah

kalau taklik hakim akan bagi keputusan mase tu gak kalau dah cukup bukti dari dua-dua pihak. kes nma ...
dahliea Post at 23-1-2012 09:19


Oo..begitu.lega sket rasa.mmg harap dpt setel satu hari je


(posted by mobile)
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2012 03:01 PM | Show all posts
kalau taklik hakim akan bagi keputusan mase tu gak kalau dah cukup bukti dari dua-dua pihak. kes nma ...
dahliea Post at 23-1-2012 17:19



   yeke? my aunty punya kes dekat setahun dah...taklik jugak sebab dah kene terajang dengan husband dia..setahun tetapi masih blum bicara pun lagi..masih di peringkat sebutan kes..boleh dahliea tolong elaborate camno perjalanan kes taklik? yang dahliea refer ni kes di mana? mahkamah syariah mana?
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2012 03:17 PM | Show all posts
yeke? my aunty punya kes dekat setahun dah...taklik jugak sebab dah kene terajang dengan hu ...
wangbesar Post at 24-1-2012 15:01



    r u sure itu taklik?taklik itu berlaku bila suami sebut'kalau aku/kau................jatuh talak satu'..
i think yg ur aunty tu , dia nak tuntut fasakh sbb kena sepak terajang.kalau cmtu, mmg makan masa bertahun2 esp kalau suami taknak mengaku atau ceraikan dia.even kalau suami dia ada sebut'kalau aku sepak terajang kau, jatuh satu talak'.itu dah dikira jatuh talak tapi...makan bertahun bila suami asyik mengelat, x nak mengaku dan aunty u takde bukti..

itu pemahaman i selama i study kes2 cerai ni la..
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2012 03:29 PM | Show all posts
r u sure itu taklik?taklik itu berlaku bila suami sebut'kalau aku/kau................jatuh ...
MamaMima711 Post at 24-1-2012 15:17



   yes..very sure..taklik tu maksudnya yang si suami dah berjanji sesuatu/beberapa perkara...my aunty cakap...husband sudah bertaklik..sila rujuk pada surat nikah masing-masing...lain negeri..lain sikit takliknya..
tapi basically ada 3 perkara yang ditaklikkan :
1) jika suami tu tinggal bini dia 3/4 bulan berturut-turut
2) jika suami tu tidak bagi nafkah 3/4 bulan berturut-turut
3) jika suami lakukan mudarat ke atas tubuh badan isteri
Jika si suami dah langgar salah satu dari 3 perkata di atas..isteri boleh mohon taklik..
so my aunty mohon taklik since husband dia dh langgar janji yang ke-3...
taklik ni di baca sewaktu sebelum bacaan akad nikah..suami yang baca

taklik jugak boleh berlaku kalau masa berkahwin suami cakap pd isteri " kalau awak keluar..maka jatuhlah talak sekian..sekian"
ini pun taklik juga..

inilah penerangan yang aunty kami cerita...mana-mana yang salah tolong perbetulkan...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2012 03:41 PM | Show all posts
iReply 156# wangbesar

ni kes aku tengok sendiri kat mahkamah, kes dia suami dia lafazkan kalau kuar rmh tanpa izin dia jatuh talak n isteri dia g kuar gak. si kisteri bagitau aku yang dia first time nai court. dalam kes ni dua-dua kene soal dengan hakim n hari yang sama hakim wat keputusan  talak jatuh.  kes ni kat mane aku tak leh cite.
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2012 03:48 PM | Show all posts
Reply 158# wangbesar

kes mcm makcik ko ni memang lame kalau minta taklik daripada ape yang dlafazkan dalam surat nikah. kes macam ni kene bawak saksi 2 orang n kene de bukti yang si suami dah langgar taklik, kalau pihak suami banyak songeh lagi le lame. kalau kene terajang atau lain kecederaan fizkal kenelah tunjuk bukti medical report n report polis. tapi biase le laki macam2 le alasan kate nak ngajar le konannya tu yang pukul. ni aku cite berdasarkan pengalaman aku sendiri

kes TT memang cerai taklik gak tapi suami dia wat taklik selain dari yang tertulis dalam surat nikah, kes macam ni cepat.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.408766s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list