Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
128517
View
727
Reply

share pengalaman dlm dewan mahkamah syariah

  [Copy link]

Author: latahzan       Show all posts   Read mode

Post time 18-1-2012 01:24 PM | Show all posts
kalau di klang , bole kalau dewan x penuh ....
tapi saksi untuk perbicaraan kena tunggu kat lua ...
latahzan Post at 18-1-2012 11:33



    klang ye kak... satu daerah le kita kak..
kat mana ek mahkamah syariah klang
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2012 02:33 PM | Show all posts
mahkamah syariah aku tak pernah masuk, mahkamah biasa pernahlah dua kali pasal kes sykt aku dulu, yg bestnya yg kali ke 2 tu ada ancaman bom, hakim yg lari dulu
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2012 04:35 PM | Show all posts
Reply 118# latahzan

la tahzan kije kat mahkamah ke?...banyak contoh kes...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-1-2012 04:43 PM | Show all posts
klang ye kak... satu daerah le kita kak..
kat mana ek mahkamah syariah klang
voizze Post at 18-1-2012 13:24


kat jln dato hamzah kalo x silap.... x penah perasan pulak....tau pegi jer
tapi x lama lagi akan pindah kat bangunan baru kat Jln Hj Sirat
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-1-2012 04:46 PM | Show all posts
Reply  latahzan

la tahzan kije kat mahkamah ke?...banyak contoh kes...
shiro82 Post at 18-1-2012 16:35


bukan....
tu antara pengalaman sendiri sementara tunggu turn kes akak
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2012 12:12 AM | Show all posts
Reply 120# cmf_iddine


   contoh terdekat..betapa material dan wang ringgit itu tidak mengenal usia.makcik dah tahap nenek mintak cerai dari suami.bila hakim tanya dekat suami pasai apa bini mintak cerai, tok wak tuh cakap, saya miskin tak mampu bagi duit kat dia.nenek n tokwan dah kot...usia senja patut dok bilang tasbih, nih dok bilang duit.malu aku.telan air liur aku dgr tok wan tuh cerita dia miskin.hakim geleng kepala je dgr ceritapastuh, umur baru nak masuk 20, laki setahun dua lebih , masuk mahkamah mintak cerai.budak pempuan neh dok sebelah aku, gigih gembiranya bercerita dia dah nak cerai.i mean, as gembira  GEMBIRA.takde remorse lansung, laki budak pempuan ni rugged semacam, mcm budak baru nak kenal dunia.dalam hati aku, banyaknya manusia menginginkan hidup suami isteri, tapi bagi org mcm ni, senang je nak keluar dari institusi tu sendri.sedih aku
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2012 12:22 AM | Show all posts
Reply  cmf_iddine


   contoh terdekat..betapa material dan wang ringgit itu tidak mengenal usia ...
olaoli Post at 19-1-2012 00:12



   yg kau p mahkamah hal apa pulak?
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2012 01:12 AM | Show all posts
Reply 127# lavapanas


   kes putus tunang.kes aku le selalunye sebut paling last.sebab tuh aku bole tgk drama swasta dengan natural script.by the time turn aku, takde sapa dah dlm court.kah kah
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2012 01:32 AM | Show all posts
Reply  lavapanas


   kes putus tunang.kes aku le selalunye sebut paling last.sebab tuh aku bole ...
olaoli Post at 19-1-2012 01:12



   putus tunang pun masuk mahkamah ke..?
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2012 12:46 PM | Show all posts
Reply 129# lavapanas


    ingat cerai je ke boleh masuk mahkamah.betapa kita tak awarenya hak hak kita dari sudut Islam, terutamanya pada pihak wanita.aku just tuntut hak je.alhamdulilah kes dah setel, kes tahun 2008.
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2012 12:48 PM | Show all posts
apepun, pengalaman di mahkamah memang tak bole dijual beli laa....tengok org punya kisah idop.hu hu
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2012 01:04 PM | Show all posts
apepun, pengalaman di mahkamah memang tak bole dijual beli laa....tengok org punya kisah idop.hu hu
olaoli Post at 19-1-2012 12:48



   kes kat mahkamah dbkl pun lawak2 gak...
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2012 01:49 PM | Show all posts
kes kat mahkamah dbkl pun lawak2 gak...
lavapanas Post at 19-1-2012 13:04



lawak bagaimana pulak tuu..cer citerrrr
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2012 07:31 AM | Show all posts
kekadang tak yah gi mahkamah ... try dok kat unit kaunseling dan undang2 keluarga kat pejabat agama.. mcm2..
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2012 07:32 AM | Show all posts
Reply  cmf_iddine


   contoh terdekat..betapa material dan wang ringgit itu tidak mengenal usia ...
olaoli Post at 19-1-2012 00:12



    kawan aku bln 2 kawen bulan 2 tahun berikutnye janda... sedih
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2012 08:50 AM | Show all posts
Reply 131# olaoli


    cerita la pengalaman awak, cemaner awak tuntut, kenapa awak tuntut dan cerita la jugak cemaner awak leh menang kes ...supaya leh jadi teladan orang lain....kes tunang ni jarang ada ....jadi kalu ada kat sini leh jugak jadi panduan...
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2012 10:54 AM | Show all posts
Reply  olaoli


    cerita la pengalaman awak, cemaner awak tuntut, kenapa awak tuntut dan cerit ...
hairanaz Post at 20-1-2012 08:50



    hemm hairanaz..sebenarnya ola dah malas nak bukak kisah silam..ye la kisah 2008..tapi takpelah, niat ola cerita nih bukan nak bukak aib sesapa ye, tapi untuk dijadikan panduan, tak kiralah untuk lelaki atau perempuan, supaya tau apa yg boleh dibuat kalau jadi mcm ola ni.

ola bercinta dgn ex ola ni, kita panggil nih Ex, 4 tahun.so dalam tahun 2007, kami amik keputusan bertunang, ye la kawan lama takdak ikatan pun tak nak la jugak kan.Dalam masa 4 tahun bercinta, masalah mmg byk.bak kata org memang agak panas.sama sama salah kot, komunikasi kurang, kalau gaduh byk nak pendam, ola pulak jenis suka nak setel masalah n face to face.so bila jadi keadaan mcm tu, hubungan tuh ada pasang surut, dlm tahun terakhir byk yg surut lah, tapi amik jugak keputusan nak bertunang.

so sibuklah ola prepare barang barang semua.bunga telur buat sendri (gigih okehhh nak kretip, barang barang beli kat indon, yela ..kita anticipate kot dalam majlis sendri..tapi Ex mcm mengelat nak buat kad kawin.oh ye, tunang akhr 2007, majlis nak buat bulan 5 2008, so masa preparation mmg agak suntuk la..tuh yang ola all out nak prepare brg semua.dalam masa ola sibuk sibuk tuh, ola dah stat perasan Ex macam agak dingin, call pun jarang, kadang kdang tak call lansung, cakap pun nak tak nak je.Bila selalu jadi mcm ni, ola rasa okay fine, sumthing is wrong about him.So one day, ola call dia, tanya bebetul apasal jadik mcm ni..then terus dia cakap, i meet sumone else.I tak bole teruskan dengan you.Rasa luruh gugur jantung semua, majlis kawin dalam 2-3 bulan je lagi.Macam ada batu hempuk kepala...speechless.Di pendekkan cerita, selepas all confrontation (termasuk family intervention dan ola sendri pun call the other woman nak verify, and the other woman tuh mmg mengaku, yes i am in love with your fiancee), lagi sebulan sebelum kahwin, dia tetap tak nak teruskan dan pertunangan pun putus.

Just imagine, dalam masa sebulan, of course semua barang, duit dah lebur.Maruah keluarga tak payah cakap lagi la.rasa mcm kena pijak pijak.Yang paling ola tak boleh terima, mak ola hari hari menangis, especially tgk bilik pengantin dah renovate dan barang barang kawin terletak satu sudut kat bilik pengantin.Jadi lepas berbincang dgn mak n ayah, ola setuju untuk bawak ke mahkamah syariah .Consult my syariah lawyer, dia kata ola berhak untuk tuntut apa saja perbelanjaan yang digunakan untuk majlis kahwin dan juga masa majlis tunang, dengan syarat, perlu ada bukti bukti.Bukti kat sini adalah berbentuk bil-bil dan bukti mengatakan mmg Ex yang mintak putus.

Alhamdulilah, Allah gerakkan hati ola untuk simpan bil-bil perbelanjaan, ola pun tak tau pasai apa ola simpan, padahal ola nih jenis careless, beli brg resit semua letak merata.so dengan lawyer ola, kami kumpul semua bil, handphone transcript (ada sms dia cakap dia yg mintak putus), dan..jeng jeng jeng...print thread yang Ex post dalam Cari.com pasal masalah kami (diam diam dia postkan masalah dia nak mintak putus tunang dan masalah dia mengaku jatuh cinta dengan org lain dalam forum ni).macam mana ola jumpa thread dia?sebab ola pun postkan masalah Ex buat perangai dalam forum cari jugak.and one forumner bagitau...eh, sama macam thread sebelah je..so bila ola cek, fuhhhhh berderau darah sebab Ex yang tulis.ahha kantoi di sini)

eh panjang tulis ni takpe ke momod?sedap pulak tulis karangan ni.hem kalau tak bole cakap tau.okay so naiklah kami ke mahkamah syariah negeri.masalahnya dengan kes ola ni, sebab tarikh yang diberi kadang kadang tuh sampai 2 -3 bulan baru naik court balik.lawyer ola start dengan sesi penghujahan, tunjukkan bukti ..selalunya dalam sejam sesi kitorang, then sambung balik bulan lain pulak.sangat dragging, sampai lawyer Ex mintak setelkan luar court tapi Ex tak nak.Lawyer ola kata proceed, peluang kitorang menang sgt cerah sebab semua bukti ada, siap bukti bergambar and hakim syariah pergi sendri rumah ola nak tgk bilik yang renovate tuh

Sampai tahun 2010, (2 tahun untuk kes tunang ni..huhuu), tetiba Ex setuju nak setelkan luar court, dengan certain amount (tak sama dengan amount yang kitorang tuntut.Dia nak bayar sikit).Setelah pikir, ola setuju, cukup untuk bayar payment lawyer, lagipun, entahlah, mungkin ola sendri pun rasa biarlah, bukan nak mintak duit pun, cuma nak bagi kesedaran pada dia supaya dia tau, dia bukan boleh blah mcm tuh je.

so setelah 2 tahun, then i was a free womanalhamdulilah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2012 10:59 AM | Show all posts
hemm hairanaz..sebenarnya ola dah malas nak bukak kisah silam..ye la kisah 2008..tapi takp ...
olaoli Post at 20-1-2012 10:54



interesting sharing... bagus betul....
sungguh Allah tahu apa yg terbaik utk kamu kan....

so now ex dh kawin?
and u urself?
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2012 11:06 AM | Show all posts
interesting sharing... bagus betul....
sungguh Allah tahu apa yg terbaik utk kamu kan....
...
tehlaut Post at 20-1-2012 10:59



    niat nak tuntut perbelanjaan putus tunang ni pun sebab ambik kira nasihat forumner forumner cari. (afja, masihkah kau ingat?heheheh..tapi i guna nick lain la masa tuh ahhaha).diorang banyak support ola suh buat.walaupun strangers, tapi ola percaya kadang kadang kita perlu luahkan pada strangers, and strangers  takkan cakap just nak bagi sedap hati kita je..

oh yes, Ex dah kawin dengan The Other Woman tuh, dalam blog The Other Woman, dia tulis tarikh start dating adalah bersamaan tarikh ola masih bertunang (Tuhan Maha Kaya, Dia kasik nampak apa yang kita tak nampak).diorang kawen less than  a year after kes settle dekat court (gituuuuu....segera katanya.)

As for me, I looked and am  still looking.Takpelah, biar lah bercinta dengan Dia dulu.Dulu, dah banyak tinggalkan Dia..hence all the problems
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2012 11:21 AM | Show all posts
niat nak tuntut perbelanjaan putus tunang ni pun sebab ambik kira nasihat forumner forumne ...
olaoli Post at 20-1-2012 11:06



    thanks so much for your info..baru ku tau putus tunang rupanya boleh claim..jgn ingat suka2 tabur janji, hantar cincin lepas tu blah...pada sesiapa diluar sana jgn main2 bila dah buat komitmen nak kawin..klu rasa tak setuju dari awal terus cakap jgn dah last minit baru nak kensel....happy for you ola walaupun hati mesti sedih dan remuk rendam..insyallah u akan dpt org yg mencintai you sepenuh hati..bersabarlah..boleh tak klu i saja2 nak pergi mahkamah syariah nak tengok perbicaraan??saja nak tambah pengalaman sekurang kurangnya jadi pedoman tuk kita..cuti tahun tengah banyak. ambik cuti sehari saja2 buang masa kat sana
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.174484s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list