Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
132156
View
741
Reply

share pengalaman dlm dewan mahkamah syariah

  [Copy link]

Author: latahzan       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 14-4-2010 04:01 PM | Show all posts
emmmmmmmmm....mcm2.....tapi sume yg ahkak latah citer sume somi2 tuh yg baka bongok....very the hampeh....
hakass009 Post at 14-4-2010 15:06


tujuan utama akak story mory ni supaya isteri2 yg masih teragak2 nak failkan kes dpt gambaran sedikit sebanyak tentang suasana dlm dewan mahkamah....

akak faham ramai yg fobia bila nak masuk mahkamah ni kan...
mcm akak mula2 dulu...tapi bila tengok ramai lagi yg senasib malah lebih teruk dari akak...semangat akak lebih kuat..alhamdulillah


yg baik dari Allah..yg buruk dari kesilapan / kealpaan akak sendiri

kalau ada forumer lain yg sudi kongsi ...sila kan
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2010 10:22 PM | Show all posts
kalau akak bukak thread ni sblm suree g mahkamah haritu, kurangla sket nerves suree...hehe...tp kalau ditakdirkan masuk mahkamah blk lepas ni, maybe kurang skit nervesnye sbb dh ada pengalaman....hopefully i can be strong like u...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-4-2010 10:40 PM | Show all posts
kalau akak bukak thread ni sblm suree g mahkamah haritu, kurangla sket nerves suree...hehe...tp kalau ditakdirkan masuk mahkamah blk lepas ni, maybe kurang skit nervesnye sbb dh ada pengalaman....hope ...
suree_aa Post at 14-4-2010 22:22


akak pun mcm suree & maybe yg lain juga...cuba membina kekuatan bit by bit...no turning back...

mula post kat thread FD ni pun ...Jan 2010 ...lepas lebih kurang 10 bulan masuk mahkamah...

semuga ALLAH terus beri kekuatan & ketabahan pada akak & isteri2 yg masih dlm proses perceraian ..amiiin...
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2010 09:04 AM | Show all posts
I pun pernah masuk mahkamah syariah ni... tapi my case cuma nak sah kan lafaz cerai yang dah berlaku diluar mahkamah... walaupun bekas suami lafazkan talak diluar mahkamah... tapi hakim masih nak kepastian tentang terdorongnya lafaz tersebut...

Dan sempatlah tengok kes2 lain.... ada pasangan tu.. rasanya tua dari I.. nampak baik jer couple tu.... bila hakim tanya... entah apa dia jawab.. lepas tu hakim suruh keluar dan bagi alasan bertullis... so kami tak dengar apa2... tau2 si suami setuju.. lepas tu talak dilafazkan...
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2010 09:16 AM | Show all posts
m not trying to be means or anything but keras perut aku bacer kisah2 dlm mahkamah syariah nie.  

gud one latahzan
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2010 10:39 AM | Show all posts
nak lagi ..dan lagi ....dan lagi.....
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2010 11:05 AM | Show all posts
tq latahzan dan yg lain2 krn sudi berkongsi cerita...
dapatlah jugak tau mcm ne keadaan nyer di dalam mahkamah syariah...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-4-2010 12:54 PM | Show all posts
m not trying to be means or anything but keras perut aku bacer kisah2 dlm mahkamah syariah nie.  

gud one latahzan
minahsaudi Post at 15-4-2010 09:16


tq kak min...saya pun x de niat nak memalukan sesiapa....
saya & yg lain pun tahan senyum je dlm berdebar menunggu giliran ....kurang sikit stress  ;)
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2010 10:29 PM | Show all posts
aku tak ingat thread mana yang ada kes...

hakim suh istighfar 3x tuh...beriya2 mengucap 2 kalimah syahadah.....
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2010 03:53 AM | Show all posts
84# maizana

hakim nak kepastian iaitu nak rekod brapa kali dah jatoh talak..lagi satu nak pastikan lafaz tu sah ke idak..n then..lepas setel kes pengesahan lafaz cerai luar mahkamah tu,yang si suami kena panggil lak skali lagi kat mahkamah..kali ni kena setelkan kes untuk sebutan jenayah syariah lak..sebab lafaz diluar mahkamah adalah salah dengan undang2..

hmmm
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2010 10:45 AM | Show all posts
hi semua...thanx pd latahzan share cite ni sume..actually i bru nk buka fail kes kt mahkamah..tp xtau mcm mn proses....reason nk cerai coz husben xpernah bg nafkah sejak mule kawen 2009..then ada hal2 lain2 yg berkaitan psal nafkah nila (i prnh post my problem here)...soalannye..mule2 nk buat aduan..mcm mn caranye??? mule2 pegi mn?? jmpa siapa?...i xtau mcm mn nk start...mntak tlg semua.
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2010 11:27 AM | Show all posts
alamak....baru ingat nak jadi SR je hari ni...  

ni kes isteri tuntut fasakh...
si suami x ...
latahzan Post at 14-4-2010 11:00


bagus hakim tu.. concern dgn isteri2 mcm tu. Tp kalau lelaki yg berhati ganas mcm tu.. tanpa mykad pun mcm2 boleh dibuatnya kan... napa la manusia jd mcm ni.
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2010 11:32 AM | Show all posts
aku tak ingat thread mana yang ada kes...

hakim suh istighfar 3x tuh...beriya2 mengucap 2 kalimah ...
akubest Post at 15-4-2010 22:29


alamak... sorry... tak tahan.. mi tergelak depan pc pulok...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-4-2010 12:44 PM | Show all posts
bagus hakim tu.. concern dgn isteri2 mcm tu. Tp kalau lelaki yg berhati ganas mcm tu.. tanpa myk ...
misoto Post at 16-4-2010 11:27



itulah mi....kesian sangat tengok si isteri yg fobia ...
yg si suami tu langsung x rasa bersalah..boleh lagi nak tunjuk lagak dlm mahkamah tu
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2010 02:33 PM | Show all posts
xde ke org nk tlg sayeee????
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-4-2010 03:06 PM | Show all posts
hi semua...thanx pd latahzan share cite ni sume..actually i bru nk buka fail kes kt mahkamah..tp xta ...
ell2026 Post at 16-4-2010 10:45


sorry elle...
akak pegi pejabat agama terdekat dulu buat aduan...
lepas kaunseling baru akak failkan tuntutan fasakh kat mahkamah rendah syariah ...

kalau x silap akak ....ada forumer lain buka info pasal ni dlm thread lepas....
cuba cari balik..;)
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2010 03:41 PM | Show all posts
xde ke org nk tlg sayeee????
ell2026 Post at 16-4-2010 14:33



   

ni kompom tak selak page belakang.....cuba bukak page 2 dan 3 misti ader...sbb hakass ader tanye...dan ader yg baik hati jelas kan secara detail proses nak cerai....hokey....cer rajin skett selak page blakang
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2010 05:19 PM | Show all posts
sory2..sbb dh lame xbuka board ni..sblm ni buka xde...hehe sory ye sume..i cari dlu..tq2
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2010 01:18 PM | Show all posts
once upon a time..  atas kes peribadiku...di dalam bilik yg sejuk beraircond itu..aku duduk dibaris hadapan sekali...(hehe ..sbb kononnye nak cepat lah..)...masa tu aku tengah selsema batuk...di hadapan tak jauh dari ku tuan majestrate yg bijaksana... pada ketika tu tak ramai sangat org tak penuh pun 2 - 3 baris.. aku rasa masa tu cuma dengar kokokkan batuk ku dan soksek selsema ku yg bergitu critical skali keadaannyer ....sesekali aku nampak tuan majestrate dah sekutunyer tertumpu kepada ku...hehe...korang nak tau...tak berapa lama kemudianyer...tuan majestrate tu pun terbatuk dan selsema...hehe...nak cfm lagi.... aku nampak dia tunduk sambil mengelap hidung nyer dgn sapu tangan.... hehe...begitu hebatnyer power selsema batuk ku merebak...hehe..
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2010 09:22 AM | Show all posts
hakass009  

Better u call mahkmh syariah yg berdekatan tpt tinggal u n tanya, perlu laporan kau ...
mami_suri Post at 12-4-2010 14:46




Isi form yg diberi tuh bersama salinan k/p dan jika address kat k/p tuh bukan tempat u buat permohonan tuh u kena ada surat akuan anak qaryah..cthnya addrss kat k/p adlh di Kelantan, tapi u stay kat KL n nak buat permohonan cerai kat KL, so kena ada surat akuan tuh (blh didapati drpd imam kat area tpt tinggal u, just utk sahkan bhw u adlh pemastautin di kwsn tu), selain tuh salinan sijil nikah n surat branak anak2 jika ada la..



Selain dari Imam, ada pihak lain yang boleh sahkan? Mungkin surat pengesahan dari majikan bekerja di kawasan itu or rekod persekolahan anak ?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.086547s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list