Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
131752
View
740
Reply

share pengalaman dlm dewan mahkamah syariah

  [Copy link]

Author: latahzan       Show all posts   Read mode

Post time 12-4-2010 02:11 PM | Show all posts
kos peguam untuk hadanah selalu nya bergantung kepada berapa lama  perbicaraan juga.

kalau tak silap saya lah, untuk gantirugi lepas perceraian tu ada beberapa faktor yang di ambil kira, cthny; berapa lama usia perkahwinan, sumbangan isteri terhadap rumahtangga ( tak semestinya dari segi financial shj, faktor moral, etc etc juga di ambil kira), tiada sabitan nusyuz terhadap isteri dan paling penting kedudukan kewangan suami etc. harap dapat membantu serba sedikit.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-4-2010 02:13 PM | Show all posts
40# hakass009

Salam...

ambil borang di mahkamah rendah syariah yg terdekat...baca & kalau tak faham tanya mcmana nak isi...
kalau nak isi terus borang cerai (ni di MRS Selangor), pastikan ada bawa salinan dokumen2 berikut :-
- kad pengenalan sendiri & pasangan
- sijil lahir anak
- sijil nikah

akak cadangkan call dulu mahkamah tanya procedure & dokumen yg perlu kalau x nak kena ulang alik just nak hantar borang cerai...
kalau rumah dekat dgn mahkamah  & x perlu cuti ...ok lagi ;)
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2010 02:15 PM | Show all posts
hakass009,

elok la ke pejabat agama yang terdekat, nanti ada borang permohonan & checklist apa dokumen yang diperlukan untuk fail, bergantung kepada jenis2 permohonan samada taa'liq,fasakh, cerai secara persetujuan  (cth dokumen: IC,surat nikah,kad tukar alamat etc)

Kalau tak silap saya, untuk negeri Selangor, pihak2 perlu menjalani kaunseling sebeblum kes dirujuk ke mahkamah.
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2010 02:18 PM | Show all posts
buahcinta,

kes dimana ya? tak silap saya dalam akta kita ada peruntukan untuk mohon perintah mahkamah supaya majikan buat potongan gaji bekas suami jika sabit kesalahan nafkah tertunggak anak anak.

tapi macam2 cara org tak nak bayar ni, aku pernah dengar kes sorg kerabat diraja terkenal mengaku kat hakim, gaji dia rm600 sebulan sebab taknak bayar nafkah anak yang tertunggak..kihkihkih...
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2010 02:21 PM | Show all posts
24# sayawifenikmie Tak silap haku, kat ngan masjid ijau depan az-zahrah tu kann..??
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2010 02:23 PM | Show all posts
Ada sedara aku, dah dekat 60thn, tuntut fasakh... lawyer tu, kawan brader dia, so bagi kawan punya rate... RM4k utk services dia, x masuk kos/yuran2 mahkamah dan prosedur dsbnya. Brp semua aku pun x tau, x sedap lak nak tanya2, sekadar dgr apa yg diceritakan aje la.

Itu pun pasal rasanya at least 3 kali (tp mmg lebih rasanya) masuk court pasal suami x pernah hadir pun.
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2010 02:24 PM | Show all posts
34# tina^^

Yang tuh cerai ta'liq khulu'...ta'liq yg somi baca lepas akad nikah tuh n biasanya ada catat kat surat nikah...mmg blh jatuh w/pun suami tak hadir pun..asalkan cukup bukti n saksi...
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2010 02:29 PM | Show all posts
38# jerung10 adehhhh...statement tak bleh tahan daaa...(tapi yg aku heran, cemana bleh wujud watak pendakwa plak lam kes cerai neh...???)
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2010 02:46 PM | Show all posts
40# hakass009

Better u call mahkmh syariah yg berdekatan tpt tinggal u n tanya, perlu laporan kaunseling atau tdk...if perlu, u kena lalui proses tu dulu di pejabat agama...kalo di KL, tak payah pun takpe..antara yg perlu u lakukan:

a) kenalpasti apa jenis perceraian yg u nak mohon..s/ada cerai biasa (atas persetujuan bersama, tak perlu perbicaraan panjang lebar), fasakh (dgn alasan2  terrtentu dan perlu ada saksi n bukti bg setiap alasan yg diberikan), ta'liq (juga ada syarat spt yg tercatat kat surat nikah tu berserta saksi n bukti) atau pun khuluq (tebus talaq dgn persetujuan suami jgk).

b) Setelah dikenalpasti jenis perceraian, pegi mhkmh n minta borang n nyatakan jenis perceraian yg dipilih tu..(chnya, bg tau petugas kaunter tuh " encik, sy nak mintak borang permohonan cerai fasakh satu!") siap dialog mcm nak oder mkn lak aku bagi jahhh! kahkahkah...

c) Isi form yg diberi tuh bersama salinan k/p dan jika address kat k/p tuh bukan tempat u buat permohonan tuh u kena ada surat akuan anak qaryah..cthnya addrss kat k/p adlh di Kelantan, tapi u stay kat KL n nak buat permohonan cerai kat KL, so kena ada surat akuan tuh (blh didapati drpd imam kat area tpt tinggal u, just utk sahkan bhw u adlh pemastautin di kwsn tu), selain tuh salinan sijil nikah n surat branak anak2 jika ada la..

Dah isu seme tuh..bleh terus submit n biasanya dlm masa 21 hari dorang akn keluarkan satu saman utk defendan n bg satu tarikh sebutan pertama utk hadir di mhkmh....

sekiannn...panjangnyer aku taip...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2010 02:47 PM | Show all posts
48# mami_suri


he! he! he! riuh giler orang ketawa! honestly aku pun turut gelak.

pasal pendakwa tu, sori la aku ni orang sains, tak tahu pasal istilah-istilah court ni. itu pun sekali tu je pernah masuk mahkamah seumur hidup. apa gelaran/istilah pada orang yang soal si isteri/husband? mungkin bukan pendakwa, sesiapa orang law kat sini tentu tahu.
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2010 02:59 PM | Show all posts
Adra dulu nak kahwin kn pakai wali hakim sbb late father converted so kn tunggu semua perbicaraan kat mahkamah syariah baru giliran Adra sbb perbicaraan tertutup. Bayangkan lah, dah lah nak kahwin, dgr lah segala kes cerai, laki tak bg nafkah, kn pukul, bini mintak cerai, tuntut anak. Jd cuak lak nak kahwin ms tu.
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2010 03:01 PM | Show all posts
50# jerung10

Loyer la tu...(saja nak pedajal defendan tuh)...tapi kes2 kat kelantan mmg lawak giler kalo nengok...ngan loghat dorang lagik...ilang gak sterss para hadirin...
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2010 05:03 PM | Show all posts
50# jerung10  

Loyer la tu...(saja nak pedajal defendan tuh)...tapi kes2 kat kelantan mmg lawak giler kalo nengok...ngan loghat dorang lagik...ilang gak sterss para hadirin...
mami_suri Post at 12-4-2010 15:01


betoi betoi...lawak gile...hakim pun lawak gak....suree kena mahkamah kat sana hari tu, hilang gementar skit...tup tup panggil nama dh...tp masa brdiri tu menggeletar habis...
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2010 05:45 PM | Show all posts
50# jerung10  

Loyer la tu...(saja nak pedajal defendan tuh)...tapi kes2 kat kelantan mmg lawak giler kalo nengok...ngan loghat dorang lagik...ilang gak sterss para hadirin...
mami_suri Post at 12-4-2010 15:01


nape leh jadi klakar lak? cer citer sket
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2010 07:25 PM | Show all posts
buahcinta,

kes dimana ya? tak silap saya dalam akta kita ada peruntukan untuk mohon perintah mahkamah supaya majikan buat potongan gaji bekas suami jika sabit kesalahan nafkah tertunggak anak anak. ...
ipah Post at 12-4-2010 14:18


court rendah syariah di perak.
ex-asben sejak dulu keje swasta & lepas cerai ni dia tak bagitau apa kerja dia, kat mana dia keje, berapa pendapatan sbb dia  taknak kasi nafkah anak2 walau court telah menetapkan sekian jumlah utk anak2. dah lebih setahun langsung tak kasi walau sekupangpun. kerana sy tak dpt segala info ini, court takleh teruskan dgn saman sy itu. tu la psl sy nak tau berapa kos utk peguam syarie. nampak gayanya mmg mahal...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-4-2010 08:23 PM | Show all posts
court rendah syariah di perak.
ex-asben sejak dulu keje swasta & lepas cerai ni dia tak bagitau apa kerja dia, kat mana dia keje, berapa pendapatan sbb dia  taknak kasi nafkah anak2 walau court t ...
buahcinta Post at 12-4-2010 19:25


cuba rujuk biro bantuan guaman(BBG) kat tempat buahcinta....
kalau di selangor gaji below RM2500 , boleh dptkan lawyer dari BBG...
kalau x silap..cuma bayar RM300 je...
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2010 08:30 PM | Show all posts
56# latahzan

oh! ye ke? berita baik ni.
thanx a lot kak (latah)zan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-4-2010 09:22 PM | Show all posts
56# latahzan

oh! ye ke? berita baik ni.
thanx a lot kak (latah)zan
buahcinta Post at 12-4-2010 20:30


no problem sis...
yg penting jgn putus asa ok...
jgn lupa update kami kat sini nanti  ;)
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2010 11:14 AM | Show all posts
Post Last Edit by ParinAmat at 13-4-2010 13:23
zaman muda dulu aku penah masuk mahkamah syariah sebab member tengah praktikal syariah ajak. kebetulan aku drive lalu Kelantan, mak bapak dia ajak tidur rumah,petang itu ambil pengalaman masuk court m ...
jerung10 Post at 12-4-2010 01:28 PM



aku baca thread ni and wonder, bila plak kes kakak ipar aku nak settle....dah almost 3 years x settle.... dulu2 ade gak lawyer dia suruh aku ajdi saksi siap bagi aku skrip macam2.... tapi asyik bertunda aje kes ni sampai aku x sempat jadi saksi..and sejak aku dah pindah jauh ni, cousin wife aku plak jadi saksi...last month depa pi prosiding....tak tau ape citer details... ni kes laki tak hadir n laki xnak ceraikan... kakak ipau aku mintak cerai.... melepas aku masuk court syariah ni... mahkamah sesyen selalu la aku masuk...huhuh
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2010 12:05 PM | Show all posts
thanks kengkawan.........ramai tul reply tuk hakass....x kusangka..ahak ahak ahak

ini nak kasik member hakass tgk....sian dia....nak cerai cara baik...tp hasben cap hayam...ego nak mampos.....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.083371s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list