Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
128063
View
727
Reply

share pengalaman dlm dewan mahkamah syariah

  [Copy link]

Author: latahzan       Show all posts   Read mode

Post time 10-4-2010 08:08 PM | Show all posts
dulu time kecik sampai la skolah menengah slalu gak masuk mahkamah ni ikut mak aku..mcm2 hal pon ada..mcm2 putar belit peguam pon ada...

moralnya,(off story)
baru aku fhm betapa remuknya hati mak aku,susah payah mak aku..naik turun mahkamah..dulu2 naik bas je dr ipoh ke batu gajah......huhu
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2010 08:39 PM | Show all posts
dulu2 ms teman kawan baik minta fasakh .. ada gak sekali dua masuk ..
tp lps tuh tak berani sbb laki dia plak ala2 ugut aku

ps: hari2 masuk mahkamah majistret jer

mmg banyak beza
kalau mahkamah syariah : sapa2 yg masuk room tuh mesti sopan santun ,, kemeja n songkok n tudung bagai
tp klu mahkamah majistret .. huh!! bau hamis pun ada
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2010 10:27 PM | Show all posts
Salaam.. nak tanya nih.. camne ek...
jantan tu dah cakap dgn bongkaknya "aku ceraikan ko talak 1" kat restaurant lepas makan roti canai.. pastu yg bininya pun bawa ke mahkamah nak sahkan cerai.
tp yg jantannya tu pusing sana sini & harrass bininya tu... bini pun tension.. maknya pulak sakit tenat dan mcm2 lagi tekanan nak cari umah sewa.. nak uruskan kehidupan... dek kerana tertekan dia dah lama tak pegi mahkamah untuk teruskan.. sekarang dah tinggal separated dah dekat 2 tahun tp kes kat mahkamah tergantung sbb bini-nya ni stress & takda siapa nak teman dia..
so kes mcm ni mcaman?
kena denda ke?
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2010 12:08 AM | Show all posts
Mahkamah Syariah Bandar Baru Bangi dalam pembinaan.
rdzaccess Post at 10-4-2010 17:58


yer ker? kat mana? issshhhh......sajer nak tahu........
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2010 11:28 AM | Show all posts
kes cerai berai ni sebenarnya pihak2 tak kira le baik lelakimahupun pompuan,tak boleh ego..kalau memang dah x bole duduk sekali dgn aman bahagia, bercerai mungkin jalan terbaik,kadang2 ada pihak yg ego lebih..tapi bila dah masuk mahkamah,kena ler bagi kenyataan,maka terdedahla semua hal2 x elok...dah ler malu...ada jalan perceraian secara baik taknak gunakan...

dalam hal cerai berai ni takde sesiapa yang menang atau kalah...loyer aje yg menang...klien dia kalah pun dia dapat duit..masa zaman saya keja handle kes famili law dulu saya selalu nasihatkan klien supaya selesaikan secara baik aje..jimat masa & wang,dan tak memalukan memana pihak pun
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2010 11:52 AM | Show all posts
xsangkanya.... atleast tmbh 1 lg ilmu hari ni
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2010 04:46 PM | Show all posts
all ..thanks for sharing
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-4-2010 07:14 PM | Show all posts
kes cerai berai ni sebenarnya pihak2 tak kira le baik lelakimahupun pompuan,tak boleh ego..kalau memang dah x bole duduk sekali dgn aman bahagia, bercerai mungkin jalan terbaik,kadang2 ada pihak yg eg ...
ipah Post at 11-4-2010 11:28



akak setuju dgn ipah
awal2 lagi akak dah cakap dgn suami ...cerai secara baik supaya x buang masa / tenaga / $$$$$$$...+ x perlu nak buka aib ...
tapi suami EGO & x nak settle secara baik...
bila dah masuk mahkamah & bicara...terpaksalah cerita dgn lebih detail supaya hakim dpt buat keputusan ...
itupun akak tapis sebaik mungkin
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2010 10:43 PM | Show all posts
nak tanya, pada sesiapa yg tahu... agak2 berapa kos utk upah sorang peguam syarie? utk sy bagi kes nafkah tertunggak anak2.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-4-2010 11:03 PM | Show all posts
nak tanya, pada sesiapa yg tahu... agak2 berapa kos utk upah sorang peguam syarie? utk sy bagi kes nafkah tertunggak anak2.
buahcinta Post at 11-4-2010 22:43


based on lawyer fee yg akak guna sekarang....
under kes hadanah...kos guaman RM6.5k (tak termasuk kos perjalanan ~ rm100-200)
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2010 08:29 AM | Show all posts
interesting ... thanks for sharing. nak tanya ...... selalunya compensation dari suami berapa ketika cerai? kadar alimony yang average berapa sebulan? and how much is the normal rate for child support?
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2010 09:45 AM | Show all posts
Salam. Tambah ilmu mengenai suasana di mahkamah. Tq. Nak menyelit skit bleh tak tuan rumah?
My fil, dulu ego suruh lepaskan jek mem no 2 tu x nak. Alasan takut x dapt jumpa anak lagi. Sekarang menggelabah kena saman, baru nak bukak fail balas balik.
Kalau suami dakwa isteri nusyuz, jahil agama bleh x suami dpt hak penjagaan anak? Mem no 2 tu dah x tinggal bersama almost setahun. Lepas dpt surat saman, baru fil nak ceraikan. Tp dia nak ambik anak perempuan dia. Alasan x konfiden budak tu duduk dgn mak sebab mak mmg jenis x solat, percaya pd benda2 syirik. Agak2 mcm mana nak menang kes hak penjagaan? Sekarang budak ni tinggal dgn mak.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-4-2010 10:47 AM | Show all posts
Salam. Tambah ilmu mengenai suasana di mahkamah. Tq. Nak menyelit skit bleh tak tuan rumah?
My fil, dulu ego suruh lepaskan jek mem no 2 tu x nak. Alasan takut x dapt jumpa anak lagi. Sekarang mengge ...
HOTlips Post at 12-4-2010 09:45


it's ok HOTlips
akak buka thread ni pun nak share pengalaman sendiri & harap forumer lain pun boleh share pengalaman masing2...
ya lah...rasanya ramai yg fobia bila dgr mahkamah syariah ni kan..
at least dgn perkongsian ni...dpt di manafaatkan bersama;)

ttg hak penjagaan anak FIL tu...rasanya Hakim nak tengok bukti yg kukuh2 / ada saksi yg boleh memberi keterangan....
elok dapatkan pendangan Biro Bantuan Guaman/lawyer sebelum buka fail...

kalau ada info from forumer lain...harap dpt kongsi kan...tq
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2010 11:14 AM | Show all posts
dedulu i ada masuk mahkamah syariah pasal buat thesis pasal law shariah dlm malaysia nie..i was 16 back then. i witnessed satu kes nie hb dier tak attend pon that time,  but hakim sahkan penceraian tue dgn talak 1 and wife kena bayar denda seringgit that time. due to the wife tue yg tuntut fasakh etc etc  ker aper ntah...cant remember dah exactly.

i always wonder, susah gak nak cerai ek..ingat ikot agama - lafaz cerai, cerai jatuh dan settle........tp baca prosiding itu ini bagai tue sumer.....no wonder la ramai malas nak ke mahkamah syariah....but.....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-4-2010 11:32 AM | Show all posts
34# tina^^ .....no wonder la ramai malas nak ke mahkamah syariah....but.....


sebenarnya x lah susah kalau pihak2 yg berkaitan tau peranan masing2...
- yg jadi masalah bila ada pihak yg sengaja melengah2kan prosiding dgn tujuan x nak lepaskan pasangan

- mahkamah pun sepatutnya dpt mengurangkan tarikh satu sebutan/bicara ke sebutan/bicara seterusnya  ;)

ini based on my own experience kat MRS di Selangor...maaf kalau ada yg x setuju
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2010 11:57 AM | Show all posts
ini pengalaman saya.... baru 2 minggu keluar hospital.. saya kena g mahkamah sbb ex hubby nak ceraikan saya... bila hakim soal saya ngan ex hubby... Hakim terus cakap ngan ex hubby... ex hubby mmg bersalah... terus hakim kata suami patut bertaubat.. sbb mendera isteri.. rasa lega sangat semua nya selesai..
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2010 12:23 PM | Show all posts
nostalgia 3thn lepas...hehehehhe...saya sorg je pegi, selalu mak ayah temankan tapi kali nie minta diaorg duduk rumah je sbb kesian mereka dah tua, dari kecik temankan saya sampaila saya dah cerai..ra ...
Aja Post at 10-4-2010 12:21



Tak dpt kubayangkan...
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2010 01:28 PM | Show all posts
zaman muda dulu aku penah masuk mahkamah syariah sebab member tengah praktikal syariah ajak. kebetulan aku drive lalu Kelantan, mak bapak dia ajak tidur rumah,petang itu ambil pengalaman masuk court masa jemput member dari tempat kerja.

couple ni nak bercerai gaduh giler-giler....shouting match! maybe ada sebab lain aku tak tahu, tapi masing2 tuduh each other.

Hakim tanya wife;"bak po mu nok cherai?" (kenapa kamu nak cerai?)
Wife tu jerit sambil tuding jari kat husband ; "pelir dia kecik! tok buleh naik!!"
(penis husband dia kecik! tak boleh naik)

satu court gelak KETAWA besar termasuk hakim!!!

bila gelak dah reda...pendakwa pergi kat husband sambil tanya,
"Yo lo ko?" (ye ke?)

Sekali lagi semua orang gelak! Makin kuat gelak pulak! Ada yang sampai keluar air mata gelak!

Ish, ish aku fikir...kalau dah benci semua keburukan keluar.Nasib baik tak ada wartawan Metro hari tu.
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2010 01:28 PM | Show all posts
hari otto di-divorce-kan kat mahkamah, otto pi sorang je. ditemankan peguam.
walaupun me & ex sama-sama dah setuju, tapi berjurai2 gak airmata.
it was quite intimidating kena soal jawab depan org ramai dlm bilik mahkamah tu. sampai the fact that otto tengah suci pun sumer org tahu! haiissshhh sogan den!
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2010 01:39 PM | Show all posts
bile becinte indah je...bila semuka kat hakim nak cerai huwaaaaaaaaaaaaaa...sedey nye....but life goes on...wat per nak terus kan hubungan kalau dh takleh teruskan...dari makan ati...

kalau nk cerai apo precedure yg pertama ekk...camne nk apply kat pejabat agama tuh..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.093326s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list