Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
128516
View
727
Reply

share pengalaman dlm dewan mahkamah syariah

  [Copy link]

Author: latahzan       Show all posts   Read mode

Author
Post time 9-4-2010 11:16 AM | Show all posts |Read mode
just nak share dgn yg x de pengalaman ye...yg dah ada tu...ignore je...;)


Semalam ada 5 kes sebelum kes akak yg datang utk pengesahan cerai secara baik...


Maksud cerai secara baik ni - dua2 pihak suami dan isteri bersetuju utk bercerai...
mula2 Hakim akan tanya pd yg memohon ...sebab2 nak bercerai...
kemudian Hakim tanya pd pihak yg satu lagi setuju tak dgn sebab2 yg dikatakan oleh pemohon...
kalau setuju, Hakim minta suami baca lafaz cerai dgn talak 1....
baca bismillah & istighfar 3x ...diikuti dgn lafaz cerai...SELESAI...
dua2 pihak dikehendaki daftarkan perceraian di pejabat agama dan pulangkan surat nikah yg asal...


ni akak nak cerita juga persediaan mental/fizikal sebelum masuk dewan...

ada seorg isteri diam je bila Hakim tanya sebab nak bercerai...so Hakim pun cakap..kamu kena bagi tahu sebab itu proses undang2..
kalau kamu tak bagi tahu ...saya suruh kamu balik...
saya bukan nak malukan kamu...tapi saya kena tahu..barulah saya boleh putuskan perceraian ni boleh berlaku atau tidak....


ada seorg suami ni pulak...pakaian macam rockers siap dgn topi lagi...
Hakim suruh buka topi...rupanya rambut dia panjang tapi berikat...
lepas tu si suami ni letak cermin mata atas kepala...Hakim kata kenapa letak cermin mata atas kepala...
si suami ni kata nanti nak baca tak nampak...Hakim cakap kalau tak nampak pakai lah...
Hakim cakap ini mahkamah syariah bukan tempat kamu nak bergaya...
lepas tu Hakim tegur lagi...kamu buka rantai kamu tu...kenapa kamu pakai rantai...rantai tu kan utk perempuan je...
lepas ni kamu buang terus rantai tu...
kalau saya tak nampak tak pe..tapi saya kena tegur sebab saya nampak...


ada banyak lagi...yg baik jadikan tauladan ..yg buruk jadikan sempadan


dlm akak berdebar/berpeluh nak tunggu giliran...akak pun tahan senyum mcm yg lain2


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2010 12:04 PM | Show all posts
takde pengalaman..tak pernah masuk dewan mahkamah syariah......
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-4-2010 12:25 PM | Show all posts
takde pengalaman..tak pernah masuk dewan mahkamah syariah......

zasssssss Post at 9-4-2010 12:04


maybe blh membantu kalau ada adik beradik, saudara mara , sepupu sepapat , kawan2 yg sewaktu dgnnya ;)

niat akak just nak share...sebab akak tau kat luar sana ramai yg 'malu + rasa rendah diri'
nak masuk mahkamah syariah ni
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2010 12:46 PM | Show all posts
so camne ngan kes akak..dh setel ker..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-4-2010 12:49 PM | Show all posts
4# helena_dzam

belum lagi...semalam akak dah update kat thread asal akak
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2010 01:08 PM | Show all posts
kes tak setel agi ek.. takpe, nanti pape perkembangan leh kongsi ngan kitorang.. bila thread ni dah ada byk perkembangan sok nanti aku merge dalam thread akak sinun..
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2010 01:08 PM | Show all posts
ooo...x sempat nk belek sgt la..bz skit skrg...
tp memang menggeletar gak lutut kan nk masuk
mahkamah tu..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-4-2010 01:48 PM | Show all posts
6# ParinAmat

tqvm mod
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-4-2010 01:58 PM | Show all posts
ooo...x sempat nk belek sgt la..bz skit skrg...
tp memang menggeletar gak lutut kan nk masuk
mahkamah tu..
helena_dzam Post at 9-4-2010 13:08


akak gemuruh masa angkat sumpah kat kandang tu & 5 min pertama soal balas;)

masa tu baru teringat tips yg kak minah saudi bagi kat kwn forumer kita ~ suruh mkn gula2 atau benda yg manis

apa pun alhamdulillah ...akak baca zikir2 yg merz kongsi tu...so lepas 5 minit akak pun lancar je ...
sampai akak sendiri pun x percaya ...suami akak pun mesti terkejut 'beruang' sebab akak berani buka cerita dia  
FYI , masa 1st time soal balas akak dgn lawyer...suami x hadir...so kira semalam 1st time lah dia hadir...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-4-2010 02:01 PM | Show all posts
1# latahzan

lupa nak cakap...
Hakim akan tanya juga kat pasangan yg nak bercerai secara baik ni samada mereka di paksa oleh sesiapa...
kalau dgn kerelaan sendiri baru boleh teruskan...
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2010 02:25 PM | Show all posts
tu la suami..kalo takmo aib tu diketahui oleh tak hakim..cerai ler dan dan gak kendian kasik tau mahkamah yer dak?

ni nak lawan gak konon, kalo dah salah sendiri tu admit je laa..kalo bini takmo terima lagi..kan esok masih ada

lain ler dia teriak..tiada esok bagi mu !! jatuhkan talak kendian jalan straight je laaa
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-4-2010 02:48 PM | Show all posts
tu la suami..kalo takmo aib tu diketahui oleh tak hakim..cerai ler dan dan gak kendian kasik tau mahkamah yer dak?

ni nak lawan gak konon, kalo dah salah sendiri tu admit je laa..kalo bini takmo te ...
ajinomotonosuga Post at 9-4-2010 14:25


itulah ...lawyer mmg dah ckp awal2 ...cerai secara baik kalau tak nak hal2 yg org x patut tau pun jadi tau...
tapi dia dgn sombongnya ckp x de siapa boleh paksa dia ...hakim syarie pun x boleh paksa dia

semalam tu pun x habis lagi...nanti sambung bulan Jun pulak...
itu pun akak berlapik2 juga...cuba sedaya upaya x nak aibkan dia sebab ada lebih kurang 50 org dlm dewan tu
tapi kena juga bg tau fakta2 penting yg bersabit dgn tuntutan akak dan juga jawapan balas pihak suami...
kalau teragak2 kang kena sound pula dgn hakim mcm kes2 cerai secara baik mcm yg akak cerita kat atas tu:cf:
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2010 04:34 PM | Show all posts
nk share gak, sbb baru je lalui..hehe...

mula2 masuk mahkamah mmg takut, ingatkan masuk dua org ngan hubby je, tp rupanya masuk semua skali...penuh la jgk kerusi mahkamah tu....suree plak masuk sorg je, ayah suree xleh masuk sbb naik lmbt so depa x kasi masuk....terkontang kanting lah suree sorg2 dlm tu....ketar seluruh badan..hehe...ada kes kalwat, kes nafkah mutaah, kes cerai mcm2 lg la....

mcm suree kat mahkamah syariah tumpat, kelantan ni senang je nk cerai rsanya....kalau suami failkan la...hakim just tanya isteri setuju atau x nk cerai, kalau setuju hakim diam sat tulis ape ntah, pas tu tanya isteri suci/ngandung x...pas tu terus izinkan penceraian ngan talak 1...pas tu somi kena ikut ckp hakim utk lafazkan talak...dh tu je..pas tu hakim suruh yg pompuan lalui tempoh 3 kali suci, dh tu je pas tu leh kuar....ni suree tgk pasangan sebelum suree la...pasal hal suree x settle lg....

tp mcm senang je, hakim x tanya pun sbb nk cerai ke ape....mcm pasangan sblm suree tu isteri yg failkan penceraian, pas tu hakim tanya suami die setuju atau x...suami kata xsetuju, pas tu hakim terus batalkan kes....tu je....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-4-2010 05:41 PM | Show all posts
13# suree_aa

mcm suree kat mahkamah syariah tumpat, kelantan ni senang je nk cerai rsanya....kalau suami failkan la...hakim just tanya isteri setuju atau x nk cerai, kalau setuju hakim diam sat tulis ape ntah, pas tu tanya isteri suci/ngandung x...pas tu terus izinkan penceraian ngan talak 1...pas tu somi kena ikut ckp hakim utk lafazkan talak...dh tu je..pas tu hakim suruh yg pompuan lalui tempoh 3 kali suci, dh tu je pas tu leh kuar....ni suree tgk pasangan sebelum suree la...pasal hal suree x settle lg....

tp mcm senang je, hakim x tanya pun sbb nk cerai ke ape....mcm pasangan sblm suree tu isteri yg failkan penceraian, pas tu hakim tanya suami die setuju atau x...suami kata xsetuju, pas tu hakim terus batalkan kes....tu je....


thks suree atas add info kat atas ...akak lupa nak sebut

tapi kalau mahkamah kat tempat akak ni mmg keluarga/ saksi kena tunggu kat luar dewan ...
cuma yg disaman & menyaman je boleh masuk dewan...itupun ada yg kena diri;)
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2010 12:21 PM | Show all posts
nostalgia 3thn lepas...hehehehhe...saya sorg je pegi, selalu mak ayah temankan tapi kali nie minta diaorg duduk rumah je sbb kesian mereka dah tua, dari kecik temankan saya sampaila saya dah cerai..rasa mcm x habis2 menyusahkan mrk (wpun diaorg x ckp...tapi terasa..isk..isk..)

hari tu mmg ditetapkan untuk lafaz talak. rupa2nya utk lafaz talak selalunya kes yg akhir skali..so dgr la mcm2 kes.

Bila sampai turn saya, dewan mmg kosong hanya saya dgn ex je. so hakim tanya kitaorg, kitaorg jawab persetujuan bersama...dia tanya saya apa kata2 sblm lafaz cerai, ckp kat microphone lagi...hehehehehhe... saya minta maaf pd ex saya minta halal makam minum etc..air mata berjurai la.

Hakim tanya ex..dia as usual dgn bongkaknya ckp x ada apa2 nak ckp. Hakim geleng kepala..hakim suruh saya pergi salam ex...saya pergi salam cium tangan minta maaf sekali lagi...mmg sedih sgt...tapi hati saya mesti kuat..keputusan yg saya buat...saya x akan berpaling lagi.

Lepas salam, hakim suruh ex lafaz cerai... lepas selesai mahkamah bersurai, kerani mahkamah ckp dia akan call utk amik perintah cerai. sampai skrg perintah tu still dgn saya...saya x pergi ke pejabat agama utk amik surat cerai....

Itu la hari terakhir saya bertemu ex saya.
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2010 01:38 PM | Show all posts
nostalgia 3thn lepas...hehehehhe...saya sorg je pegi, selalu mak ayah temankan tapi kali nie minta diaorg duduk rumah je sbb kesian mereka dah tua, dari kecik temankan saya sampaila saya dah cerai..ra ...
Aja Post at 10-4-2010 12:21
.......tersentuh hatiku
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2010 03:10 PM | Show all posts
gitu yer keadaan dlm mahkamah syariah...
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2010 03:37 PM | Show all posts
nostalgia 3thn lepas...hehehehhe...saya sorg je pegi, selalu mak ayah temankan tapi kali nie minta diaorg duduk rumah je sbb kesian mereka dah tua, dari kecik temankan saya sampaila saya dah cerai..ra ...
Aja Post at 10-4-2010 12:21



huaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

sedih nyer.... kalau saya jd cam Aja.. biarla saya juga setabah n kuat cam Aja gak....
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2010 05:03 PM | Show all posts
nostalgia 3thn lepas...hehehehhe...saya sorg je pegi, selalu mak ayah temankan tapi kali nie minta diaorg duduk rumah je sbb kesian mereka dah tua, dari kecik temankan saya sampaila saya dah cerai..ra ...
Aja Post at 10-4-2010 12:21


sob sob sob. sedihnyaaaaaaaaaaa

to TT
haruslah saya cerita pasal benda ni kat kawan2 saya yang amek diploma kepeguaman dan kehakiman syariah. saya tak amek. amek civil law je. hehe
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2010 05:58 PM | Show all posts
Mahkamah Syariah Bandar Baru Bangi dalam pembinaan.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
7.708126s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list