Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
52207
View
359
Reply

selesa tak adik beradik ipar tinggal sekali

  [Copy link]

Author: acika       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 20-5-2010 03:38 PM | Show all posts
banyak makan semut kot....hehe
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2010 09:29 PM | Show all posts
banyak makan semut kot....hehe
acika Post at 20-5-2010 15:38


akak acika,

BIL akak dah ade gf ke atau bakal isteri ke?
kalo takde, akak doakn dia cpt2 temu jodoh supaya
leh berambus dr umah akak tuh,..
tak sedar diuntung betol!!
ape yg best sgt nye laki bujang n muda2 ni dok ngan fam??
dok bujang lgik best!!
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2010 04:59 PM | Show all posts
Post Last Edit by Hana at 21-5-2010 17:01
ameen....
klu akak n hubby kadang2 balik kerja singgah makan kat kedai jer dah balik pun lewat letih tak larat la nak pikir masak2 ni dgn anak kecik 2 org lg tu...tp memikirkan BIL kat umah tu jd kena la jugak masak sbb akak tngk dia tak pernah pun keluar malam2 gi jumpa kawan2 ke, gi makan ke...n selama ni pun tak pernah dia bg statement " akak takyah masak pun takpe sy makan kat luar ni"....sekali pun tak pernah so kita paham ler yg dia nak makan kat umah n memasak sendiri pun tak pernah padahal akak dh ckp awal2 klu nak makan apa2 masak jer la...huhu tuloonnn.....acika Post at 19-5-2010 17:24


ko lakibini singgah kedai makan tu, nape tak tapau ajer makanan utk BIL tu?
nape misti paksa diri utk masak wp diri sendiri dah makan kat kedai?

2 solution ajer kat sini, kalau malas nak masak, either
1. tapaukan makanan dia or,
2. buat hati kering.

tapi, aku rasa, paling baik, ko tapaukan makanan dia alang2 ko dah makan kat kedai tu.
tapau la nasi goreng kampung ke..nasi goreng usa ke.. koman2 pun dlm rm6 ajer dari ko susahkan payahkan diri ko tu utk masak utk BIL.

ataupun, sebenarnye, indirectly ko nak bagi tau..ko tu rajin memasak?
kalau rajin memasak, takleh ungkit2 tauu..
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2010 09:20 PM | Show all posts
kalau nak kurangkan rasa sakit hati sbb ipar menumpang, rasanya kita kena berani bertindak
dah suami yang kononnya ketua keluarga tuh nan hado maka isteri kena la jadi berani
itu kalau bernai la
berani bertindak bermakna kena berani terima kesan dan akibat

kalau tak tunggu jer la. kot2 masa akan mengubah segalanya.
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2010 10:06 AM | Show all posts
senasib laa ngan i..sejak i kawin dok umah keluarga dia ngan bapak mertua dan kakak ipar..la ni bapa mertua pun dah meninggal so dok serumah dengan kakak ipar...memang takder privacy..walau pun kakak ipar yg masak dan mengemas umah ..i goyang kaki jerr..tapi i tetap tak puas hati dan takder privacy..dah 6 tahun camnih..bila laa i dapat dok umah sendiiri ngan hubby i ..takder orang lain...sangat jeles bila dengar citer kengkawan lain yang dok ngan family depa sahaja...sebaiknya dalam sesebuah rumah tu patut ader seorang raja dan seorang permaisuri... memang tak boleh kalau ader 2 orang permaisuri
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2010 02:29 PM | Show all posts
bertegasler dgn sil, bil yg menumpang kat rumah tu...lay down your rules kan senang...x yah kau mkn hati....jgn nak jaga hati org...hati ko yg sakit....
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2010 09:24 PM | Show all posts
Aku sekarang dah senang hati je walau SIL menumpang.  Aku masak  yg ringan2 je untuk makan malam.  Sebenarnya dari dulu aku tak masak nasi untuk dinner, tp sejak SIL duduk menumpang, husband suruh aku masak nasi tiap2 malam.  

Husband aku dah lah selalu takde kat rumah, atau pergi dinner kat luar, membazir semua lauk pauk sebab anak2 aku dah kenyang makan petang.  Paling stress, kalau dah penat2 aku masak nasi, SIL dengan selambanya masak maggi dan makan dlm bilik.  Takde sapa dah nak makan nasi tu lagi.

Tp bila aku tak masak, dia tanya pulak malam ni tak masak ke?  Solutionnya, malam aku cuma panaskan nasi, dan bagitau SIL kalau dia lapar lagi (lepas makan petang sebelum maghrib), goreng je apa2 yg ada kat dapur tu, selalunya telur @ ikan goreng.

Dulu2 aku selalu fikir tak mau dituduh pemalas, so masaklah nasi berserta lauk-pauk tiap2 malam, sebab nak jaga hati husband dan SIL.  Masa tu aku anggap SIL tetamu aku.  Sekarang aku masak ikut suka aku, dan aku rasa sangat2 lega dan puas hati.  Dah takde nak simpan2 lagi macam dulu.  Dan aku juga tegur dia direct, macam aku tegur adik2 aku sendiri.  Kebaikannya, aku rasa lebih rapat dan saling memahami sekarang.
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2010 09:28 PM | Show all posts
ko lakibini singgah kedai makan tu, nape tak tapau ajer makanan utk BIL tu?
nape misti paksa d ...
Hana Post at 21-5-2010 16:59


Aku setuju dengan Hana, tapaukan lauk-pauk masa nak balik rumah.  Call SIL siap2 suruh masak nasi.  

Kalau nak masak dinner jugak, korang laki bini tak payah makan luar.  Balik cepat2, masak dan makan kat rumah.
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2010 05:18 PM | Show all posts
patutnya laki kita sume ni kena bace benda2 kt sini bg phm skit..ini bila kita mintak tegur adik-beradik...diorg wat derk jer..bior bini skit ati xpe..jgn adik beradik...huh!
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2010 02:05 PM | Show all posts
aku pelik betol ngan sikap korang yg baik ati duk masak@kemas utk BIL@SIL
pastu ati sendiri yg sakit sb dorang dah take ko for granted buat keja2  tuh
sound direk ajeklah...apa yg korang takut sangat ni

entah2 laki korang yg takmo tegur adik2 dia sbb laki korang suka sebenarnya korang masak
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2010 04:07 PM | Show all posts
ko patut tiru perangai mil ko yang drama queen. setiap kali ko buat keje, menangis2 la..:l ...
Hana Post at 29-4-2010 12:04


hahahaha...lwak..
kalu diberi pilihan, aku nk belakon sbg incredible hulk, bior smua org kecut perut tgk aku....
warrggghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh....hambek kome semue...
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2010 09:57 AM | Show all posts
Reply 126# acika

kalo dah stay bertahun.. tak pyh la nk jaga hati lg.. nak jaga mkn minum ni tetamu jer.. tp ur BIL dh bkn status tu u kena msak tok dorang.. sedang masak utk somi pun bkn kewajipan isteri lagikan org lain.. udoh2 ler nk menjaga semua.. treat urself as their sister, tegur direct per tak pueh hati.. masak bila rasa nk masak jer.. ur BIL tu dh tersedap, itu pasal la.. u pun layankan...
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2010 04:39 PM | Show all posts
aku pulak, agak bernasib baek sbb tingal dgn both BIL & SIL yng pandai jaga everything..
tp ada kalanya jugak aku hangin dgn yng SIL.. pemalas x betempat.. ada masa nk kena ketuk baru jalan.. takan laa aku nk herdik dia mcm aku herdik adik aku tu.. aku ni siaper?
plus ku dok rumah dorang..kalu tak...

tp the conclusion is, aku happy/ok dok dgn dorang.. umor pun sama lebih kuramg beza 1-2 jer.. so alhamdulilah setakat ni..adala hicup sket2 tp bole dia selesaikan..
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2010 07:02 PM | Show all posts
ksall sejak kawin sampai baru end of last yr SIL dok sekali.. pastu bulan 12 haritu dua2 beradik tu kuar dok umah sewa.. tak jauh la dari umah ksall ni...

yg si adik dah nak kawin esok lusa and akan pindah dok ngan husband dia.. si kakak move balik dok ngan ksall start yesterday....

ada pro and conts la bagi ksall... sebab dalam kadang2 sakit hati pasal benda kecik2 tapi bila ada org dok ngan kita ni kadang2 ada gak gunanya.... ksall dah pernah rasa dah... contohnya.. dulu.. masa diorang ada.. bila salah sorang anak sakit tengah2 malam.. ksall ngan husband boleh je tinggal yg tak sakit tu dgn diorang... tapi bila tak dak sapa haritu... kena angkut semua...

bila dua2 kami ada hal ada je org kita boleh harap tolong ambik anak... ada kawan bila husband outstation.. tak le dia susah hati tinggal kita ngan anak2 je...
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2010 12:04 PM | Show all posts
tinggal dengan SIL or BIL
ada pro & kontra...
- yg. tak elok jika mereka adalah
pemalas, kaki repot etc.., kita x ada privasi..

kalau boleh elakkan tinggal dgn. SIL or BIL
tetamu pun hanya perlu dilayan dgn. baik 3 hari sahaja,
selebihnya pandai-pandailah sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2010 04:26 PM | Show all posts
aku jenis yang tak tahan tinggal dgn SIL/BIl hatta adik sendiri pun.. aku tak suka takde privacy ni.. nasib baik husband pun sama.. so kitaorg dah buat agreement, takkan ada adik2 sesiapa pun akan tinggal dgn kita.. huhu..
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2010 01:31 PM | Show all posts
Reply 141# blenny

bertuah la kalo sehati sejiwa...
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2010 11:11 AM | Show all posts
Reply 141# blenny


oh.. bgs la dedua sehati sejiwa.. tp mcm i, i x kesah dok ngn my little sis, cuz i mmg tggl dgn dia dr dia lahir... tp kalo SIL, maybe pk2 kan jugak la... psl i x tggl ngn dia dr dia lahir... tp depend jugakla... perasaan hubby kene tanye jugak kan? tp IL ni sbnanye racun taw.... boleh bunuh secara diam2... so if possible, avoid from living with IL...
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2010 11:25 PM | Show all posts
hmmm. mmg susah byk kepale lam 1 rumah erk....
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2010 12:01 PM | Show all posts
Post Last Edit by ntahler at 8-7-2010 12:04

byk benor post psl BIL/SIL/PIL belah laki kat sini. meh sini aku nk share sikit situation aku lak.

aku br pindah rumah sendiri after 5yrs pindah randah rumah sewa sbb tukar kerja. nk jd citer, skrg aku keja kat KL n family duk kat JB. since umah br pindah lps renovate, sayang lak nk pindah lg. so, aku t'paksa la jd weekend husband. wife aku ni ada adik pompuan br abis blajar n br dpt keja kat JB jgk. since aku xde kat JB weekday, wife aku offer la adik dia duk sekali buat teman n tlg2 ape yg patut kat rumah. PIL pun duk sibuk2 suruh bdk tu duk sekali sbb leh jimat duit belanja, sewa segala bagai xyah byr (mcm la aku hadap sgt duit sewa!!). aku x kesah sgt la sbb pk ada org leh tlg2 wife kat umah lgpun adik bradik dia sendiri.

bl SIL ni mula keja dia xde transport so wife aku akan antar dan amik dia pegi blk opis. yg jadi sengal SIL ni kdg2 blk lambat/ot tp dah last minit br nk bgtau. x psl2 wife aku jd mcm org bodoh tgu depan opis dia.  dia abis keja 5.30, wife aku tgu kdg2 smp pkl 6 lebih sbb dia ckp tgu kejap. last2 cl ckp kena stayback nk siapkn keja. ape punye turr!! la perangai. bengang la wife aku sbb dia nk rushing amik anak2 kat nursery lg. tu citer psl keja. kat umah lak, dah mcm pahat dgn penukul, sekali ketuk sekali bergerak. klu x mmg jenis buat bodoh je. smp baju pun wife aku basuhkn, msk/belikn mkn mlm sbb xnak la dia kebulur. sbb dah selalu sgt jd cmtu, wife aku sound la adik dia. bila kena sound jenis xleh terima, mula la berkurung dlm bilik xnk bercakap. dia ni dah jadi anak bongsu lps adik laki yg kecik meninggal eksiden n PIL aku pun jenis manjakn sgt bdk tu.

btw, lps wife aku bising2 kat dia, rupa2nya dia pi ngadu kat PIL la mcm dia jd kuli kat umah tu. wife aku cl PIL, x psl2 kena sound blk n kecik ati punya psl, dah lama jgk kitorang xblk kpg. btw, wife aku ni tgh pregnant anak yg no.3, n ada problem bleeding. doktor pun x bg dia lasak2 sgt. dah tu klu ade adik duk sekali pun xleh nk harap kena la buat suma sendiri. nk amik maid, kitorang mmg dah serik and mmg aku dah ban maid2 ni lg2 klu indon. since aku weekend je br blk jb. baik aku spend masa dgn family aku dr buang masa atas jalan nk travel blk kpg tiap2 minggu walaupun tu la yg selalu kitorang buat sebelum ni. lgpun aku dah xde orgtua, aku xkesah sgt la nk blk kpg wife aku.

now, PIL aku dah belikn SIL keta, so dah xde isu antar/amik keja but habit berat tulang, bontot tu mmg still mcm tu jgk la.. then, mlm td SIL kuar lps maghrib, pg td br blk umah. xtau la pg mana, maybe port umah member dia(hrp2 la..). wife aku dah ilang sabar, mintak aku bgtau PIL suruh anak dia pindah cr umah sewa sendiri. aku lak klu boleh mls la nk cmpur tgn. nt PIL igt aku halau anak dia lak. any idea cmne aku nk bg bdk ni kuar dgn less sakitkn ati org..

aku igt nk consult BIL yg sulong mintak dia jd tukang setel sbb ni hal adik-bradik dia. lgpun, bdk ni jenis x mkn saman, dr jd lg teruk baik la dia blah duk dgn member2 dia. at least dah x jd tanggungjawab aku lps ni.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
1.884200s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list