Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
48877
View
334
Reply

selesa tak adik beradik ipar tinggal sekali

  [Copy link]

Author: acika       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 19-4-2010 12:41 PM | Show all posts
saya dah cakap elok2 ngan hubby..waktu saya bincang ngan hubby,dia angguk haa jer tp saya tak dengar pun dia cakap kat adik2 dia apa yg aku bgtau tu....apa yg korang alami sama la a[a yg aku alami...3 beradik siap baring golek gelentang depan tv aku kat dapur sorg2 memasak n yg paling aku geram sekali bila basuh kain tak reti2 nak angkat..boleh dibiar kain tu kat ampaian smpi 2-3 hari,bila nak pakai baru ambik sehelai-sehelai.apasalahnye angkat semua sekali kain tu.klu sehari angkat sehelai berapa hari baru boleh habis angkat semua kain tu..korang bayang kan la berapa tension nye aku smpi kan aku nak basuh kain pun susah..aku kena angkat kain diaorg dulu baru aku boleh sidai kain aku...
aku dah ckpkat hubby suh tegur adik2 nye tp hubby aku senyap jer tak smpi hati nak tegur kata nye....
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2010 10:01 AM | Show all posts
.. saya dah alami apa awak alami acika.. hubby tak nak sakitkan hati adik-beradiknya biarlah bini yang sakit hati.. Saya dah tak tahan saya tegur BIL depan hubby , esoknya cerita saya tegur2 tu sampai kat MIL.. Hubby pula merajuk saya tidak kisah sebab saya dah buat apa yang termampu dah  kawen anggap jer adik-beradik hubby macam adik sendiri...
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2010 12:54 PM | Show all posts
huhu, aku bakal mengalami masalah ni tahun depan... abg ipar nak posting KL, dulu dok Melaka, dia bgtau akan tinggal kat umah yg dkt dgn tmpat kerje dia.. hubby aku ada 2 org lg adik bradik kt KL ni, so.. adik & abg dia kata rumah kiterang yg paling dekat... aku bukan nk berkira, tp abg ipar aku ni smoking, aku x suka.. sbb hubby aku, parent, adik badik aku sumer x smoking, lgpun, x elok utk anak2 aku... anak2 aku kecik lagi, kalu sekali sekala dtg.. aku bleh terima je, tp nak stay 6-7 bulan, aku cam x berapa nak bleh terima...
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2010 01:50 PM | Show all posts
aku dok serumah ngan MIL SIL BIL yg sulung yg dh berkahwin n my hubby.
tapi adik beradik yg lain memang jadikan umah ni tempat lepak,tempat makan,etc..

aku dah tak larat.mcm mane nak bgtau kat huby suh cepat2 pindah..masalahnye huby aku x tau nak bukak mulut camne ngan mak die..mak die drama queen..kang ckp nak pindah kang,tros kuar ayat2 semua..siap nagis2...aku stres..:cry:
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2010 02:51 PM | Show all posts
aku pon mcm bakal menghadapi..huhu aku tak nk tinggal sama dgn SIL..huhu tapi kan tunang aku ckp kejap je sementara BIL dia (husband SIL) ni balik dr oversea.. kejap pon ada la dlm 3 bulan gak... aku terus muncung bila dia ckp mcm tu. TUnang aku tau aku x suka tapi dia pon tersepit gak coz kakak dia tu rapat ngan dia n dia la satu2nya adik laki yg dok kt KL ni. Bila aku muncung, dia terus tukar topik, dia ckp tak sure lg, tgok la mcmne (ayat nk pujuk aku la tuh).
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2010 02:52 PM | Show all posts
aku pon mcm bakal menghadapi..huhu aku tak nk tinggal sama dgn SIL..huhu tapi kan tunang aku ckp kejap je sementara BIL dia (husband SIL) ni balik dr oversea.. kejap pon ada la dlm 3 bulan gak... aku terus muncung bila dia ckp mcm tu. TUnang aku tau aku x suka tapi dia pon tersepit gak coz kakak dia tu rapat ngan dia n dia la satu2nya adik laki yg dok kt KL ni. Bila aku muncung, dia terus tukar topik, dia ckp tak sure lg, tgok la mcmne (ayat nk pujuk aku la tuh).
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2010 03:50 PM | Show all posts
ko takyah kemas masak bagai. kemas bilik tido ko jer.mkn kt luar
bagitau hubby ko makan kenyang2  ...
penmerah Post at 16-4-2010 20:00



    saya amat setuju dgn cadangan Puan Pengerusi...
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2010 10:00 PM | Show all posts
mintak jauh la aku kene tinggal dgn in ipar duai..
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2010 12:04 PM | Show all posts
aku dok serumah ngan MIL SIL BIL yg sulung yg dh berkahwin n my hubby.
tapi adik beradik yg lain me ...
freshoren Post at 21-4-2010 13:50



    ko patut tiru perangai mil ko yang drama queen. setiap kali ko buat keje, menangis2 la..
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2010 12:47 PM | Show all posts
ksall dah mengalaminya.. dah berlalu setelah hampir 6 tahun SIL (3 org) dok serumah... tak banyak sikit masalah2 kecik mesti ada.. sakit2 hati kerana benda2 kecik mmg tak dapat lari... masalah tak de penyidai baju pun kadang2 buat hati bengkek... masalah tak de air jarang pun kadang2 rasa nak hempas je bekas air tu...

tapi sabar je la... now.. dah aman...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-4-2010 01:57 PM | Show all posts
nak menghabiskan masa 24jam sehari tu bagaikan setahun lamanye....rasa mcm tak termampu dah nak menanggung sedih hati ni....hubby pulak tak membantu kita...tak harap sangat bantuan dr segi tenaga, dpt membantu jaga hati kita pun dah cukup baik...
mggu ni mood tak berapa baik,hari2 balik lambat sbb tunggu hubby balik lewat main ngan kawan2 kat opis...masuk jer rumah muka aku memang masam mencuka dan tak bercakap ngan sapa2 pun.....rasa serba salah pun ada nga SIL&BIL.mesti diaorg ingt aku tak suka kat diaorg padahal abangnya yang buat hal....sakit kepala menanggung semua ni...
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2010 11:25 AM | Show all posts
aku baru baca 1st page. gigih nak joint sekaki ;)

aku pun adik ipar duduk sekali. memang tak selesa tapi nak buat macam mana? hubby pun faham & dia minta maaf sgt2. mmg susah sbb ada ketikanya hubby kene keluar keja & adik dia masih kt rmh dgn aku. tp aku dok atas, adik ipar kat bawah.

buat masa ni aku boleh sabar. mmg la kena bertudung bagai tp okla. aku tak masak. pandai2 ngko la nk mkn. time tgk tv je cam leceh sket. tp kalu hubby ada aku selamba ja baring. adik ipar faham kot, dia pun masuk bilik & berinternet dalam bilik.

so far dia takde la menyusahkan aku. so aku okay jer. cuma kadang time aku EL/MC tapi adik ipar ada kat rumah...adoiii...sangat tak best. segera aku tepon hubby suruh paksa adik dia keluar dari rumah skrg jugak!
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2010 11:29 AM | Show all posts
aku pn sedang mengalami masalah yg sama skrg.
cuma bezanya my BIL ni datang bertandang weekend jer. ...
momma Post at 1-4-2010 21:19


aiyyoooo....kalu jenis macam ni aku pun marah
memang sah takde adab! cehhh
tapi kelakar la plak....ko buleh tau panjang pendek bulu ketiak

ko kena mnegadu la kat hubby
suruh adik dia bersopan & jgn nak mengada2 request makanan itu ini
tolong la bersyukur & berterima kasih sbb kak ipar nak jugak masak dan bagi lepak kat rumah
ishhh...lagi berapa lama ko nk kena bertahan dgn situasi macam ni?
mengada2lah jantan tuh
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2010 11:43 AM | Show all posts
itu lah yg aku lalui selama ni...hari2 aku balik kerja kena masak utkSIL&BIl aku tu..klu aku n hubby senang jer bila lapar barumasak&makan biasanye kami mlm tak mkan nasi pun sbb kat opis dahmakan berat2 tp oleh kerana adanye meraka aku kena memasak tiap2mlm..klu tak masak nanti takut pulak tersmpi citer ke kampung yg aku nimenantu malas la..hubby aku pulak sejak ada adiknye kat umah tu memangdia suh aku masak la tiap2 malam...nanti lapar pulak adik2 dia tu kludiri sendiri dia kisah sngt..
kita nak suruh2 suami pun rasa malu takut dia report kat mak dia...last2 kita sorg2 la kena wat keja umah...huhuhu
acika Post at 9-4-2010 16:49


1. baiknya hati ngko siap masak2. walhal hakikatnya ko tak ikhlas pun. meh aku cakap. ko masak tu kan....apa pun ko tak dapat melainkan penat. nasib tak baik buat dosa kering plak. cadangan aku...ko tak payah susah2 nk masak lagi pasni.

2. adik2 ipar ko tuh disable ker?? hilang upaya ehhh? tak payah nak jadi baik sgt. memang nampak macam jahat bila aku cakap macam ni tapi cukup2  la ko jaga jati orang. hanya kerna takmo sampai citer kt kg bhw ko menantu pemalas maka ko buat semua nih??? hmmmm....aku nak salam & cakap tahniah laa. hakikatnya, benda2 macam ni la yang menyusahkan hidup ngko sendiri. buang masa & tenaga. orang lain yg seronok sbb tak payah susah2 buat kerja tp dpt makan free. ko plak yg penat2 masak hanya kerna taknak orang cakap ko pemalas? pada aku....lantak la aku malas ke tak. apa orang peduli???

sebab ko baik macam ni la maka ko jadi cenggini. tolong la buat sesuatu. aku cukup bengang dgn org yg tau dia ada masalah & ada CARA utk atasi masalah itu tapi TIDAK berbuat apa-apa yang BETUL untuk selesaikan masalahnya itu.
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2010 11:53 AM | Show all posts
Reply 50# Potpouri

aku suka cara Pot. selesai masalah! good job. patut dpt markah dari mod nih
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2010 03:00 PM | Show all posts
aku pon nk tumpang gak la.....ingtkan aku je ada problm cam ni. kadg2 kite jadi penat kt umah sendiri sbb kite tak tegas. tu yg depa bleh pijak kepala.. tapi kalu nk sound/tegur kang kata kite tak suke plak....

we all anak branak tak penah makan kt hall. tapi anak2 buah aku ngan adik badik ipar aku selamba je makan kt sofa sambil ngadap tv. pas tu bila dah makan nasi amik air minum depa tv. pas tu sembang2 teringgal mug kt tepi sofa la, atas sofa la. kadg2 anak2 i tak perasan gi duduk atau main lompat2 atas sofa tu, terjatuh le mug takpon penah pecah. tapi tak ambik iktibar.....

kalau dorang dah balik, aku masuk bilik dorang nak ngemas sebb anak aku pulak nk duduk bilik tu, ya allah, bau bilik rasa cam nk muntah sbb depa tak bukak tingkap... dgn tinggal baju bergantung kt tingkap, baju busuk tersengih celah almari. fedup aku....ada hati nak berboyfren bagai tapi bilik malas nk kemas.......mmg tak lulus wat bini la....

aku nk ckap, nak tegur serba salah....tu yg depa suka mai umah aku kot, buat apa pon takpenah kena marah kena tegur

lega rasanya dap luahkan kt. sini...thanks to board cari...........
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-5-2010 03:42 PM | Show all posts
bukanomi....
semua apa yang kawan2 kat sini luahkan...itu lah yg aku hadapi lengkap semua ada..
aku n hubby tak pernah makan depan tv walau minum sekali pun...yang diaorg selamba jer makan nasi depan tv yang paling tak tahan tu siap botol budu ada depan tv lg tu..
pecah rekod sungguh...aku tak pernah buat perkara2 mcm tu..klu cawan@mug tu jgn cakap la,hari2 aku jadi tukang kutip mug diaorg...ngadu kat hubby takde respon pun buat sakit hati lg ada la...hubby tak pernah pun nak tegur adik2nya,aku banyak kali dah mengadu bukannya aku senyap berdiam diri jer....semua aku dah luahkan kan hubby tp mcm tu la....takut nak tegur adik2nya risau adik2 kecik ati katanye...
ari mggu ari tu aku dah tak tahan selamba jer aku sound SIL aku depan abg2 nye...aku nampak muka abg2 nye mcm terkedu jer..puas ati aku. ade ke patut SIL aku gi sumbat baju dia dlm mesin basuh sepenuh2 nye....tak ke rosak mesin aku tu nanti....dulu aku dah tegur sekali ingt kan tak buat lg...dia still buat lg mcm tu....nak senang kot sekali basuh jer takde banyak kerja kot....
aku rasa cara paling berkesan adalah sound direct jer kat diaorg tak yah pakai hubby utk sound...klu tunggu hubby smpi sudah la.....tp aku tgh mencari kekuatan utk berbuat demikian...
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2010 04:55 PM | Show all posts
makan nasi depan tv yang paling tak tahan tu siap botol budu ada depan tv lg tu
acika Post at 4-5-2010 15:42


ipar2 u org kelantan ke?
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2010 05:14 PM | Show all posts
Reply 102# acika
memang pelik la perangai adik ipar ko
dan lagi pelik dengan perangai laki ko
nak tegur adik sendiri pun payah
bukan ko suruh halau keluar pun....cuma tegur jgn buat perangai pelik2 kat rumah ngko jer
ishhhh...melampau betul spesis macam ni

aku pun setuju ngko jer sound sendiri
cakap kat laki cam cakap kat dinding jer
masalah ko makin bertambah bukan makin selesai
harap2nya ko dpt kekuatan tu segera
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2010 05:16 PM | Show all posts
toilet yang adik iapar aku guna tu dia tak basuh
sakit tul mata aku
aku paksa laki aku sound adik dia
setakat baju bersidai kat tingkap aku ok lagi
tapi kalau toilet berkulat...aiyyo...aku hilang sabar
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.076233s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list